About

Thursday, January 5, 2012

.: tiDuR berJemaaH & ceRita Mama :.

Salam Khamis..

tidur berjemaah adik & abang..
kejadian di siang hari...
mama?



mama time macam ni la ambil kesempatan untuk  buat itu dan ini..
tak lupa untuk diri sendiri..

buat masa sekarang ada pembantu..
mak mama a.k.a tok kedah arif ada tuk tengok2 kan si adik..
si abang dengan tok kedah tak mahu sangat...
susah betul...tok nak tolong, mandikan ke, nak siapkan dia ke, nak suapkan nasi ke..taknak dia..
susah.... nak dengan si abah jugakk..or mama..
buat masa sekarang si abah still bercuti..boleh la melayan si abang..
herm......

si mama, banyak urusan..
this weekend keluarga Johor nak datang melawat..
after that..mama balik kedah..
nak balik antar tok kedah sambil mengurut sekali..
tak lama kt kampung..
lepas berurut, balik sini..

then, bermulalah episod berdikari..
berpantang dan menjaga anak2 sendiri..
si abah akan mula bertugas..
dan si mama harus siapkan diri fizikal & mental tuk uruskan 2 anak serentak...
memang takmau hantar ke rumah pengasuh si abang long tu..
(harus dia pun taknak ke sana)
harap2 dipermudahkan lah hendaknya..
Aminnnnnnnnnnnn...

p/s cerita pasal breastfeeding ? herm...agak menduka citakan..awal2 dah tewas.. gayanya macam situasi si abang long dulu jugak..ada masalah yang tidak dapat dielakkan.. apa nak buat...terpaksa redha'..tak dapat jadi macam kawan2 lain.. Rose, ch@, fieza dan siapa lagi eh..lupa sudaa..huu~

22 comments:

LYAfrina said...

syoknyer tgk dua beradik ni tdo.. abg arif klo jaga. dia kacau x adik dia y tdo tu??

eB ezrin said...

psl pe eh? stori me.. maner lah tau kot leh bantu?

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

comelnya...dua beradik tue tidur..nampak sweet sangat

Iela Fazielah said...

xpela......tp kalau boleh direct bf pun cukup.....siang minum FM, mlm direct bf mcm ms syafiqah kecik2 dulu.... sekurang2nyer mlm xyah bgn buat susu...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Cute je dua beradik nih tido secara berjemaah...

**budak2 kadang2 memang camtu, kalau mak ayah dia ada sure taknak orang lain yang buatkan itu ini utk diaroang...

Yaati Nor said...

sedihnya kak liyna dah putus ada nak BF..cerita la nape tak Blh BF..jgn la putus asa. klu masalah puting buta tu semua ada cara penyelesaiannya..cuba lagi kak..huhuhuhu

mummy_ayu said...

mula2 memang rasa.boleh ker? macam tak confident..tapi bila sampia masanya..ok jer...

mamashikin said...

takpe la kak ina..tak bf..bkn kita sngaja tak nak bf kan..
sy mcm kak ina jugak..beriya2 nak bf, sampai siap beli pump medela dan aksesori...last2 tak berjaya jugak sampai 6 bulan keatas..dpt 3 bln ajer..sb nya susu takde..guna pam mahal skalipun susu tetap kurang....

~Siti Hajar~ said...

jgn give up eina, trskan usaha, mana tau akan berhasil..

Eina nk blk sik yer, bila? nti bgtau eh, blh sy pi jenguh di sana nti..hehe..6,7,8/1/2012 ni sy ada kursus di Bangi, klu sempat sy terjah bky jalil tgk bb hakeem yer..

haslina said...

semoga di permudahkan untuk eina menjaga 2 orang anak nanti.
memang mencabar lagilah dalam berpantang.

muka abang long sungguh hakeem comel.

Izan Ishak said...

comelnya arif n hakeem ni tido berjemaah!

takpelah ina... dah cuba kan. jangan sedih2 ye...

nieda said...

seronok tgk 2 badek tidur, tenang aje..
eina kenapa tak boleh bf? share lah apa prob.. mana tau boleh bantu apa yg patut.. niat murni nk bf dah ada kan..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye tgk dua beradik ni tido..nyenyak..^^

Dilla Ady said...

beznye la tgk diorang tido..terasa nyaman...

dilla dulu pun dpt BF setakat sebulan jek..pastu terus tak de da..huhuhu


selamat berpantang dgn tabah ye eina!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

mek na..lupela nak amek gambar camne nak atasi masalah bf mek na tu..nnti if ke kenek desa lagi org amek gambar poster tu k

Zue AnnaLeeya said...

akak pon akan pantang sdiri gak nnti.....
dlu masa bersalinkan airel, akak pntang kt umah jerk...
sib baik kaw umah akak ader jgk bidan sbb perumahan akak tuh dkt dgn perkg.....
tp bila pantang sdiri mmg mencabarla...
seme mende kene wat sdiri klu si abah dah masuk keje... huhuhu....

ch@ said...

struggle bila berpantang sendirian. kita dah rasa sekejap hari tu. huaaaa, mmg nangis. tapi bila tak pantang elok lak boleh jaga. rasanya, akak ok sebab abg long dh boleh berdikari, sikit-sikit boleh bantu. tak macam oni yg lasak amat.

takpe kak, cuba dan terus mencuba. yg penting jangan STRESS.

|| NaFiRaa || said...

oohh.. nanti berpantang sendirik ke?? kena kuat semangat la ek.. moga semua baik2 ajer yer..

selamat berpantang~

bintangku said...

sama ler cam sha jgk... Tp susu mula b'kurangan sbb najdi tak pandai isap susu badan. Dia dpt merasa masa pantang jer, itu pun kene pam.

Salina@IbuAqil said...

bestnya tgk muka deme tgh tdo.. ;)

MamaYatie said...

muka bersih suci sedang lena..:)

nape eina?susu kureng ker?tak ngurut lagi kot?

ct rahani said...

comel je tgk dua2 tido.. ikut pengalaman sy mula2 memang kelam kabut sket kak.. kdg mandi pun x sempat.. tu pengalaman sy la.. tp lama2 nti bila dh biasa ok la.. yg penting kena pandai adjust waktu.. hiks..