About

Tuesday, January 17, 2012

.: meReka di Usia saMa :.

M.Asyraf Hakeem vs M.Arif Haidar..
di usia lebih kurang memasing seminggu.. (Hakeem 8 hari time ni)
masing-masing belum tanggal pusatnye..
Arif lebih awal..Hakeem di usia 11 hari baru tanggal..

sama tak?
sedikit berbeza
arif lebih cerah..
hakeem lebih sepet..
arif lebih tinggi..
hakeem lebih kuat kepalanya..

apapun..yang nyata..dua2 sangat istimewa di hati mama..
kedua2nya comel di pandangan mama..
dua2..menggembirakan hati mama.. ^_^


semalam hari pertama berdikari tanpa si abah..
menghandle anak kedua2nya dalam pantang..
huu~

mencabar memang mencabar..
rasa nak menangis bila si anak kecik takmau tido..
diletak takmau pulak dok diam sorang2..
nak jugak maknye pegang..
si anak yang besar suka pulak buat bising..
main mainan tak reti diam2..
tengok CD tak reti jugak diam2 mulutnya..
puas la maknye pesan..main diam2 sket..
adik nak sleep ni..
sudahnya..maknye rasa nak menangis.. (eh dah meleleh pun air mata..hahahaha..)

dan sudahnya..anak besar pun dah dekat pukul 5 meleleh jugak air mata..
dok asyik la tanya abah mana..
bukan taktau abah pergi work..
saja je nak tambah stress si mama.. =P
apapu cobaan.... dan harus jugak ditempuhi..
dugaan... 

mak kena kuat~ kuat emosi dan fizikal..time2 dalam pantang ni..hu~

sekian~

23 comments:

ejaMaria said...

akak 'bentan' masa pantang anak ke-2... pasal mcm ni la... yg 'sulung' buat perangai...
sudahnya anak yg besar hantar pada pengasuh juga... baru la bole pantang dgn selesa - tak la stress sangat...
take care ye... nak abis pantang lama lagi kan... ;p

*dlm pantang 24 jam tu rasa panjang kan... lagi nak tunggu habis 40 hari... banyak-banyak sabar ye... ;p

eima said...

gitu la c abg sbb rasa dengki tu ade... kadang abg nk jugak perhatian sbb bila die tgk mama die asek pgg adek je...

kak kena slalu ckp kat c abg jgn bising, adek tido mama main ngan abg...cium abang...peluk abg ..insyaallah berjaya ... fahim gitu la

Izan Ishak said...

alahai....comel dua2nya eina.

yelah kan.. time pantang ni emosi kita masih tak menentu lagi kan.. rasa nak nangis aje bila anak2 buat perangai itu ini...

MrS. F!zA said...

dalam pantang dlu pon sy selalu ngis kak..ngeee.. sbb ank tkmo tido lgsg asl tido 5 min jga asl 5 min jga..lgsg mak tkleh rehat..

mummy_ayu said...

comel..of coz la sama dear..adik ebradik..
mula2 je tu Eina...lama2 nanti biasa la tu..sabar key..

ADEEYA said...

Adui abang long macam2 bila abah takde eh hihihi

ABAH-H2 said...

ANAK SAPER NI...COMEI TOI LA.....

Salina@IbuAqil said...

Sabar sis..
Sabar.. ;)
Mama yakin boleh!! ;)

nieda said...

eina, jaga diri.. takmo stress tak elok utk org berpantang

|| NaFiRaa || said...

2 2 comel!!

memang mak kena kuat.. bukan senang nak berpantang sendiri nih..

moga iena kuat eh~

Mama Adam said...

salam.

masa pantang memang mencabar. dah la penat, emosi pulak maybe tak stabil harap2 dapat bersabar. huuu

p/s : nangis aje kalo x tahan. bukan org nampak :)

ch@ said...

alahaiiii kesian kakakku ini. mmg mcm tu la kak. yg sulung akan naik tocang sbb layanan x sama mcm adik blm keluar. takpe, lama2 nnt ok.

adik tu pun sama, mmg mula2 ni dia kena pegang je nak berpeluk. nak biasakan diri dgn suasana baru.

sabar ye kak. buat perlahan-lahan. kira ok sbb rmh akak kecil, bila akak kat dapur still boleh pantau anak2. rmh kita besar, kalau bersepah mmg menangis.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

memang mencabar betul...sabar...melayan kerenah anak2 ye

eB ezrin said...

mirip :)

ct rahani said...

betul la kak.. kuat dugaan kalau ader anak2 kecik nih.. nak2 masa pantang.. sy dh lalui.. kdg2 memang nangis sorang2.. gembengkan.. hehe..

Nad @ MamaZakwan said...

muke hakeem cam anak cine la..
kak eina suke tgk citer cine ek ms preknen? heheheh

mmg mencabar kak...
saya ni, dah mcm jurulatih tgh2 padang tu ha..asek marahkan zakwan jek
die, lagi kite marah, lagi die wat perangai!
geram rasenya, huhu!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

gituler mek na..kene tabahkan ati tau..

ooo hakeem ikut muka mak dia..tpi mata tu sepet ikut sapa la tu eh wehehhe

Ena said...

huhu..

eh! silap..

kuatkan dirimu.. atasi emosimu agar semuanya terkawal.. eceh! cakap je pandai.. hehe

::NureeN:: said...

sama la eina.. tp adik mata mcm sepet cikit dr abg :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe baru jadi mak cik kak..baru dua minggu...kak ipar due 31 Dicember 2011 :)

tahniah kak :)

Imah Dinor said...

sama tp xserupa....harus la kuat mental dan fizikal...tambah nnt bila dah mula krj boleh bygkn mcm mana kn...anak dua mmg rasa mcm tu...tp bila anak 3 dah rasa ok je boleh handle...tu yg nak tambah lg 4 ni...he ..tp mmg sgt2 mnguji ksabaran sbg ibu n isteri .....

Masya said...

dugaan dan cabaran bile ah ade 2 orang anak ni... mula-mula jer abang jeles.. nnt lama2 oklah tu...

MamaYatie said...

ina kuat semangat ni bila berpantang sendiri...mmg sngt mencabar..tp insyaallah ina boleh punya!!