About

Wednesday, February 1, 2012

.: MajLis rinGkas sempeNa cuKuR ramBut Hakeem :.

As salam..
stok cerita lama ni..
cerita masa balik kampung hari tu..
balik untuk berurut..then, cukur rambut Hakeem sekali..
dan alang2 buat la majlis kecil2an..
tak ada pembantu kt rumah..
cuma tok kedah arif je..so masak yang simple2 je

then, mak a.k.a tok kedah arif panggil kawan2nya datang ber'berdah'..
lepas 'berdah'.. berselawat sambil 'cukur jambul'
diikuti.. diorang solat berjemaah.. sambil tu cukur rambut Hakeem..

Hakeem sebelum majlis -releks ye


'ndoi' a.k.a buaian simple last minute tok kedah gantung..jadi lah..hehe~ buat syarat 'berendoi' katanya..
menu simple : bubur kacang + bubur nasi + biskut2
cenderahati + bunga telur untuk tetamu

snap3x...
Hakeem di usia 15 hari..bermakna mama di dalam pantang 15 hari time ni..



Yang memegang Hakeem tu yang cukurkan rambut Hakeem. kejap je dia buat~
then dia merangkap tukang urut mama selama 3 hari berturut..sedap betul kena urut..


dah siap cukur, bedakkan..

time cukur, si arif tertidur..bangun2 tengok si adiknye dah botak ^_^..
terus cium adik ~

sekian ceritanya ~

walaupun majlis kecil2an tapi cukup bermakna..

23 comments:

Lelord said...

heheheh bestnya

YaYaNsMuM said...

alololo...tomey2...dah botak dah pale dier...huhu

Imah Dinor said...

wah meriah gak le....aku dulu masa kakak ain merasa buat cukur jambul siap brendoi....buat d rawang time tu...abg ngan ijat cuma masak n agih2 ke rmh jiran jer....

LYAfrina said...

comelnyer...xpe simple2 pon..y penting tu pengisian majlis tu kan.. asya dulu pon..lya tumpang dgn sepupu jer..kebetulan buat makan raya korban time tu..

LYAfrina said...

comelnyer...xpe simple2 pon..y penting tu pengisian majlis tu kan.. asya dulu pon..lya tumpang dgn sepupu jer..kebetulan buat makan raya korban time tu..

Lily@MamaZaraZareef said...

kat kampung kite kat johor jarang org buat berendoi..selalu akikah sekali ngan potong jmbul jekla..tp dua2 anak kite potong jmbul buat syarat jek..tk cukur smpai botak pon..huhuhuhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

org belah utara mmg ade cam ni ek
mertua sy nak buat gak utk aishah sbb masa rafiq dulu ade buat..

then somi sy tak cakap ape2 pon..ok gak..sbb dah buat cukur rambut n tahlil kat terengganu..buat2 byk2 kali pon membazir gak kan..:-)

comell dh botak eh

~aSHa~ said...

seronok nye masak sendiri...yg best ada berendoi tu...

~Siti Hajar~ said...

Jd la eina bt majlis kecil2 pun, sy anak sulung je bt majlis, anak ke 2 & 3 xde dah...huhu

Fieza79 said...

best nya..dpt gak buat...fieza punya impian nk buat ms pntang tp masa dan keadaan tk mengizin kan time tu..tgh sebok dok urus kan kenduri adik fieza so tk dpt lah...huhuu

ieda said...

selamat sudah majlis buat hakeem .. alhamdulillah .. rambut hakeem lebat ye dik .. seronok mencukur ! .. ;)

Hanis Azla said...

kecil2an pun tetap nmpk meriah..

fieda said...

ala..dah botak pale dia ye..

ct rahani said...

dh botak lg la comel hakeem nih.. geram tgk! :)

haslina said...

alhamdulilah sudah selamat.

wlupun simple, tp kawan2 emak eina itu buat semuanya menjadi lengkap.
untung gitu.

|| NaFiRaa || said...

kecik2 pon tetap meriah.. :)

Masya said...

alhamdulillah selesai sudah cukur jambul yer.. xpe biar ringkas.. janji terasa kemeriahan dan diberkati amin..

Iela Fazielah said...

betul.... yg penting kita buat.. alhamdulillah...

Salina@IbuAqil said...

Alalalalala!!!!!
Sudah botak itu budak!!!
So cute!!! ;)

Gieyana said...

congrats Iena..comel Hakeem..:)

Org Kedah mmg slalu buat majlis nie kan..:)

MamaYatie said...

waahh..dah berendui dia..cepat ek..selalu anak2 saya tunggu abis pantang..mysara jer tak sempat nak berendui..asyik fully booked jer kumpulan marhaban time tu..huhu

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sal pun masa cukur rambut Izzati wat pulut kuning je... masa akikah baru wat kenduri sket...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

bestnya saat ni kan teringat time balqis b4 this