About

Monday, January 30, 2012

.: aLahai aBaNg LonG..seDih mama :.

As salam..

sedih tengokkan abang long sekarang..
kalau baru2 ni mama cakap dia makin bumbum..sebab asyik berkepit dengan si abah sepanjang masa kan..
tapi sejak si abah dah memulakan tugas..
dan dia di rumah bersama mama dan adik Hakeem..

arif makin macam2 peelnye..
makin suka sepahkan rumah..
makin suka buat ituini yang menduga kesabaran mama..
hari2 ada aje benda yang dia buat dan buatkan mama marah..
bila marahkan dia..sudahnya mama yang sedih balik..

taktau macamana nak tangani anak yang tunjuk2 perasaan macam tu..
nakkan perhatian kita..huu~

yang paling sedih lagi, sekarang abang long dah kurang makan..
eh bukan kurang je, takmau makan langsung kadang2..
taktau kenapa..tak sakit apa2..
tapi takmau makan nasi..susu je + air masak..
sedih :(

sebab sebelum ni, abang long selera bab makan2 ni..
sekarang..mama masak apapun susah sungguh dia nak makan..
kalau paksa pun.. dia jamah sikit2 jer..

dan lagi...
sekarang abanglong mudah 'muntah'
minum terlebih sket, menangis..'muntah'..
makan sikit... main lari2, pusing2..muntah..

sedih :(
kenapa ye abang long macam tu..
ada effect dari hari2 kena marah ke?
kesian abang long..
sedih :(
sebab dulu..abang long muka chubby.. badan berisi...
sekarang.. nampak susutnya..
huu~

pic pagi tadi..teman mama ke klinik...checkup adik Hakeem..(nanti citer pasal checkup)


ni pic malam semalam...stroller abang long dulu..baru keluarkan balik..
esoknye nak guna utk adik Hakeem, nak ke klinik ^_^

Sedih tengok abang long...tapi bila dia buat peel.. geram + marah tetap marah..huu~

22 comments:

mummy_ayu said...

ala siannya..takpe..lama2 ok la tu..

akma said...

abang long nak perhatian la tu. sama mcm saya dulu adik zara lahir kak nayli tu tetiba macam2 peel....

Salina@IbuAqil said...

Sian bdk2 ni psikologi diorg lain kn.. Kita susah nak faham kadang2 usia mentah mcm anak kita tu pun dh pndai pendam perasaan.. Sabar ye sis.. Insya'allah mula2 nk sesuaikan diri dia tu.. Sementara nk matang.. ;) TC sis..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian Abg Long..
Dia nk tarik perhatian mama lah tu yg buat peel..lama2 nanti oklah tu..
jgn nakal2 ye abg long..^^

Nadiah Sidek said...

memang menguji kesabaran kalau anak-anak buat perangai..huhu..

Madam U said...

ermmm...dia sayang adik dia tak..?? anak saya si zafri tu syg adik dia,,

dulu dia suka buat perangai susah nak mandilahh, nak itu inilahh, bagi itu tak kena, bagi ini tak kena.. semua tu time saya dah 8bln pegnen.. menduga kesabaran betoi!! nasib baik abang sulung saya cakap perkara ni normallah,,,sebab zafri nak dapat adik baru.. hehee..

tapi bila adik dah kuar,, alhamdulillah, tak buat perangai pun.. senang jaga dua-dua.. heeheeheee...

tapi bab selalu 'muntah' tu yang misteri tue.. risaoo jugak..

ADEEYA said...

Sebab rasa cam adik Hakeem dpt perhatian lebih kot. Nanti mesti okay :)

mrs.spicy said...

abang long nak perhatian..huhu

LYAfrina said...

rasa sedih lak baca corean ni.. ye lah..kt sbg ibu msti nk berikan y tbaik utk anak.. nak adil.. tp iyerlah..hakeem kecik lagi & semestinya perlukan perhatian lebih & kbetualan..arif lak usia mcm tu sdg mbesar.. dan smestinya nak perhatian dr mak ayah dia..

apa2 pon.. eina try google.. manatau jumpa tips2 atau info2 untuk menangani masalah ni..

Imah Dinor said...

mmg kesian tgk abg long...dulu manja sgt kn...skrg kena lak kongsi abah mama ngan adik hakeem lak...sama la ngan kakak ain dulu tembam dpt jer adik ijat ibu ashik marah kakak jer smp keding dah..hu...

etiey.com said...

abg long nak perhatian dan mesti sesekali jeles mama dah ada baby. walhal bagi kita, rasanya sama je kan. budak kan biasalah... dulu hanya dia sorang, sekrang dh beradik...

kak liena, try bg multivitamin + lysine... kalau eysraf, saya bagi yg pharmaton (multivitamin+lysine+calsium)... so far seleranya ok...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

alahai abg long,
nk perhatian lebih la tu eina..
tp yela kan, masa marah tu x sedo ape2..
bile dh sejuk, rasa kesian plak..
bdk tu bknnyer reti pun..
jgn bimbang la awak.. emosi sket je tu...

psl muntah tu, better check clinic..
tkt mudarat aje... bw baby hakeem, try ty la nurse skali.. =)

Ena said...

eina,

teringat ena pada anak buah ena.. lelaki juga.. kes mcm ni.. kerap muntah tp selalu sakit perut.. bila pegi check rupanya ada masalah kat usus.. usus dier panjang sangat.. dan dah kena operated dah pun.. skrg ok la.. cer eina pegi check.. mungkin bukan tp sekurang2 kia clear dengan apa yg berlaku kat anak kita.. sian abang long.. moga2 tu biasa je la..

mamashikin said...

mesti perubahan abang long tu disebabkan adanya org baru kat rumah..dia nak lebih perhatian sebenarnya tu...wp kak eina dah bg yg terbaik, mungkin ia rasa tercabar dgn adanya adik hakeem kat umah...

Izan Ishak said...

pasal makan tu rasanya anak2 izan pun ada masanya mmg kurang mkn sangat2. asyik dok makan biskut roti itu ini. nasi tak mau pun mkn. cuma setakat ni tak pernah pula muntah yg berulang2 kecuali masa dorg tak sihat.

cubalah eina bagi arif makan vitamin utk bagi selera makannya ada balik. tapi sebaiknya jumpa doktor dulu... dan minta nasihatnya ye. kadang2 bila anak2 takde selera mkn ni ada juga kaitan ngan masalah kecacingan.

~Siti Hajar~ said...

Sian Arif tp kan eina, rasanya mmg camtu la bila ada 2nd baby, yg sulung cam merajuk sikit, kita la kn pandai2 ambik hati dorg..dorg nk perhatian tu, takut terabai...huhu

eima said...

biasa la tu kak oi...fahim pun gitu ...skrg ni tgh tunjuk perangai sbb diorg rasa dah tak disayangi... mama kejap2 peluk adek nk bg nenen...

fahim pun sama asek tk dgr ckp... kena slalu ckp dgn diorg ..xplen nape mama byk pegang adek..lama2 faham la tu......jgn risau k...

~~*Lady Salwa*~~ said...

rasanya memang sampai satu tahap tu, budak2 akan wat peel mintak perhatian... sama cam faris dulu masa sal baru habis pantang...

tapi lama2 bila dia dah macam besar sket, dia akan jadi baik & faham apa yg kita cakap... jgn risau okey... :)

Pasal makan tu pun sama... kalau mood dia baik sikit, baru makan... tapi sikit je... bila dah besar sikit ni baru la macam kuat makan balik...

ct rahani said...

biasa la kak baru lg.. memang dia tunjuk perasaan.. sama gak ngan aidil dulu.. bila dh lama2 dia semakin ok.. sabar ye kak..

ct rahani said...

biasa la kak baru lg.. memang dia tunjuk perasaan.. sama gak ngan aidil dulu.. bila dh lama2 dia semakin ok.. sabar ye kak..

MamaYatie said...

simptom2 sama masa saya dalam pantang angah..huhu..cian..tp masa tu nasib baik kt kg..ada mak sedara2 tolong layan dia..huhu

ch@ said...

marah tetap marah. hahaaa. sabar je la. kita dah pasrah je kak, mujurnya oni kalau buat pangai aie ok je. bila 2-2 buat pangai serentak tu yg jadi stress.

eh-eh, stroller tu sama dgn oni aie nye laaa, dorang punya warna biru.