About

Saturday, December 31, 2011

.: MemPerKenaLkan aHLi baRU - Mamalieyna's Family :.

salam rindu buat semua..

very short n3..takde kesempatan..Broadband problem..
penat nunggu loading..mood membebel belum mai lagi..

thanks to all yang ucap Tahniah atas kelahiran putera kedua mama ni..
so, presenting..

ahli baru mamalieyns' family :

selamat bersalin normal kali ni bertempat di hospital serdang !

ni pic taken malam tadi..
siang tido..malam dekat jam 12pm..
baru nak berjaga..hohoho.. ^_^
Alhamdulillah..

berakhir penantian selama 40 minggu 2 hari ^_^

p/s selamat berpantang buat diri sendiri..hee~

Sunday, December 25, 2011

.: bersiaraN di haRi minGGu..TAHNIAH Nad :.

Salam Hari Ahad..
seronoknye cuti bersambung esok kan..^_^
tapi mama lagi syok..bersambung 60 hari terus..
hee~

yes dah malas nak g opis..
tak larat dah..
baik cuti je,tak sabar menanti ke'tibaan' baby baru ni..
apapun masih setia menanti..hu~

sesaja je bernew n3 di hari ahad ni...
oooh teruja dengan 1 berita sebenarnya..
Nad a.k.a mamaZakwan dah selamat melahirkan baby keduanya..
Alhamdulillah...hari yang dinanti olehnya tiba jugak..
walaupun lewat 2 hari dari tarikh yang dijangka..

sekalung TAHNIAH buat Nad..
selanjutnya mengenai new babynye..tunggu n3 dr Nad eh..^_^

selamat berpantang buat Nad !
kakakmu je tengah suspen2 lagi menanti hari..hee..

Happy weekend buat semua !

Friday, December 23, 2011

.: 23 DeC daTang laGi..berMakNa 3 tahUn sudah :.

Salam Jumaat nan mulia..
masih boleh bersiaran langsung..
tapi di rumah..
masih sihat sejahtera..cuma tak bleh lama2 berdiri n berjalan..

masih suspen menanti..huu~

apapun masanya pasti akan tiba jugak kan..so sabar jerlah..
banyak berdoa...dan berbisik pada 'baby'..'sayang keluarlah cepat...'
tapi apakan daya..semua tu urusan Allah..Allah dah tetapkan masa bila 'dia' patut keluar ^_^

okies, berbalik pada tajuk..
today 23 dec 2011 - genap 3 tahun usia BLOG mama ni..
dari dulu sampai sekarang..kandungan cerita masih sama..
'family' 'makan2' 'jalan2' dan aktiviti harian..
puas membebel selama 3 tahun ni..
bercerita hal family sendiri..tak kaco urusan orang lain..
lebih aman..

tujuan berblog?..
mengabadikan kisah sendiri untuk tatapan hari depan..
sesekali mengimbas kisah lalu..seronok sebenarnya..
tambah2 setiap cerita ada gambar sekali..
puas, terus terbayang kenangan masa tu.. ^_^
best bukan?

selain tu, boleh tambah kenalan..
happy dikelilingi ramai kawan2 yang baik hati..
alhamdulillah setakad ni, takde musuh di kalangan teman maya ni,,
Insyaallah kekal selamanya, hanya jumpa dengan insan2 yg baik budi je..
ikhlas dalam memberi pendapat dan komen (harap begitulah..)

Happy 3rd Anniversary buat blog  'MAMALIEYNA's FAMILY'.. 
harap dapat terus bercerita di sini..
selagi diberi ruang dan kesempatan..

Happy Blogging !


Thursday, December 22, 2011

.: BaRu BersiAraN..tanDa daraH ?! :.

salam khamis buat semua...
baru bersiaran ni..

tak kerja..
berehat di rumah..dah tak daya nak g kerja..
semalam gimik betul..ingat hari ni dah bleh tengok baby baru..hee~
alkisahnya..
semalam, around 1pm gitu..
ada tanda ..darah sket.
sikit sangat.. itu pun sebab mama guna tisu after melepas hajat kecil..
then, ada sedikiiiiiiiit sangat darah terlekat kt tisu..
terus jadi berdebar...+ seram sejuk..

tanda hampir bersalinkah?
kebetulan, ada checkup petang tu, so takde la bergegas ke hospital..
cuma releks..santai2.. ikut time checkup kul 3ptg..

tapi sebelum balik..sempat la kemas2 tempat duduk kt opis tu.
terbayang macam malam tu, or esok (hari ni la)..masuk wad bersalin dah..ngee~

sekali time checkup tu, doktor kata releks je dulu..
itu tanda kecil..tanda awal..
if disusuli dengan darah yang banyak, or sakit contraction yang berturut2 dan makin kerap..
baru awak ke hospital..hu~ lega..

tapi dalam masa yang sama..
macam..alahai....that's means ianya mungkin mengambil masa juga..
hu~
so, malam tadi berdebar  juge...menanti, kot ada tanda2 sakit ke apa..
sekali..huu~ releks je..
sakit terasa sikit2 je bila banyak bergerak..
tapi bila landing..ok jer..herm...takmo kuar lagi la nampak gaya baby ni..

suspen..suspen...
+ stress juge..bila kita dah target macam..dekat2 je nak bersalin..
tetiba..bleh plak..takde tanda lagi..ngee~
apapun sabooooooo jerlah..

mungkin mama terus sambung cuti la ni..
due pun next wednesday..
cuti jerlah..huu~

apapun..doakan mama semuanya berjalan dengan mudah ye..Amin..

layan menu minum petang hari minggu yg lalu..


petang ni, goreng keropok je kot..
itu pun tok kedah bawak dari kedah...belum goreng lagi..
nak open internet n blog n berBW pun macam takde mood je  hari ni..
seb baik ada sebab terpaksa bukak internet..ada pesanan dari si abah tadi..
kalau tak sampai ke sudah tak bukak blog..hu~

doakan yang terbaiiiiiiiiiiiiik~ Amin...............

p/s kwn2 ada experience camni tak, tanda darah kuar sikit, then ambil masa berapa lama lagi tuk tanda bersalin yang sebenarnya..?..kalau ada kongsi la..dapat la gambaran skit..hee~ tq in advance~

Wednesday, December 21, 2011

.: haBit BaRu aSaL je maSuk biLik aiR..hu :.

Wordless Wednesday eh... ^_^
tapi nak jugak bebel sket...

today half day jer ni
ada weekly checkup..selagi belum bersalin..hee~

yee habit si abang long sekarang..
asal je masuk bilik air..
tensen jugak nak melayan, kalau nak cepat nih~
tapi si abah melayan jer..
kasi can je...

suka sangat 'Sental' dinding bilik air..
asal masuk je, request nak 'lap'...huu~

pic si abah yang snap.. si abah take over kerja si mama..hee~

dia selalu nengok si abah buat..
so, dia pun sama sibuk nak buat..
takyah disuruh..volunteer nak buat..
harap2 sampai ke besar ghajin bab 'sental' bilik air ni ye abang long arif..
kurang sket tugas mama..hehehe~
p/s macam tak larat dah nak mai opis, tapi ada tugasan..
but next week cam 50-50 je nak masuk keje lagi ke tak..
herm...



Tuesday, December 20, 2011

.: beNda baRu..BetuL...BetuL...BetuL ! :.

Wordless eh..

Benda baru kat bilik Arif..
Tikar Getah UpinIpin..



Kirim kat kawan Ibu Pengasuh Arif..
RM45..

suka sangat dak arif..
balik terus mintak bentangkan..
landing sambil layan CD UpinIpin..
leka sampai suruh pandang camera pun takmo..

p/s cekci plak berdiapers jer.. =P

.: berBaKti paDa taNah yaNG seJemput cuMa ..hee :.

Salam Selasa..
mama masih bersiaran ye..belum ada tanda2 mau bersalin..ngee =P

sedia maklum tok kedah arif dah sampai KL ni..
on Saturday lagi..seronok arif toknye datang sini..
tapi semalam balik dari umah pengasuh..
Tok Kedah takde kat rumah..

pagi tadi pun bertanya lagi..
"Tok ane?"

"Tok kt umah abang ijat la..
esok2 Tok mai umah arif balik eh.."

sementara mama belum bersalin ni, dan sementara kakak mama (dinors family) tengah cuti2..
Tok Kedah lepak kat sana dulu..
lagipun kat sana, ada cucunye bertiga tu..(abang mirul, kakak ain & ijat)
boleh la bermanja2 kat sana dulu kan..
turn arif, nanti..time mama bersalin nanti..hee ^_^

ooh berbalik pada tajuk
aktiviti petang Ahad..Berbakti pada tanah..hee~
ada tanah sejemput..sebelah parking kereta..
walaupun umah tinggi, ada la tanah sedikit..sbb mama dapat tempat parking kereta paliiiing tepi..
so, bleh la menanam sket..alaaaa tanam serai je..

Hasil kerjasama si abah & Tok kedah..
beli cangkul kecik comel jer..bleh la.. ^_^

p/s lepas ni, takyah beli serai lagi, boleh cabut je di sini..lalala..kalau beli ..rasanya 3 batang 30sen kan ke 50 sen..huu.. ^_^

Monday, December 19, 2011

.: 39 Weeks Today..meNu wEekend :.

Salam hari Isnin..
mood : malas................hu~

today dah 39 weeks..bermakna minggu depan la due datenye ye..
aduuh suspen..suspen..penantian sungguh 1 penyiksaan =P

apapun, sabar menanti~
setiap hari berdebar2 ada tanda2 ke nak bersalin ni..
sakit belakang kerap jugak terasa..
tapi itulah datang hanya sesekali
tak tetap..so bukanlah tanda nak bersalin tu..hee~

Tok Kedah arif dah ada kt sini..
today ke rumah kakak mama, dinors family..
kakak cuti, so lepak umah kakak dulu..
mama kena kerja lagi..
takmo ambik cuti awal sangat..
nanti rugi..selagi daya, datang je kerja..huu~

stok pic lama..
eh..minggu lepas je..
menu on weekend lepas..
tak ke mana2..
so masak dan makan jerlah..

Menu : Serawa Durian + Pulut & Laksa kedah (pic laksa tak snap =P)

*Jarang masak pulut, terlembik sudaah..huu~ (pic kurang memuaskan..hu~)

*Laksa sentiasa di hati..nanti lama nak kena pantang makan laksa ni..hu~

p/s kalau mama lagi 9hari ke due date (281211)..Nad aka mamaZakwan lagi 4 hari ke due date..hohoho..lagi berdebar dia..harap semua berjalan lancar..Amin..

Friday, December 16, 2011

.: daH jaDi keGemaraN si aBah seJak si MaMa SaRat ni :.

Salam Jumaat..
Today 38 weeks 4days kandungan..suspen..suspen..he~
lebih suspen, asal datang opis je, orang cakap..
 "haih ada lagi, ingat dah selamat bersalin "..

ngee...yelah sekarang ni, mama nampak sangat ler tak daya nak berjalan..
eh..berdaya lagi pada awalnya..lama2 sket berjalan mulala nampak cam..
huu~ penatnyer..dah nak beranak ke..hee~

ok, back to tajuk..
tak dapat nak membebel panjang
Tempek je..
Makanan kegemaran si abah yang satu ini..
Sendiri bikin la kan..almaklum si isteri dah makin sarat ni..
takleh berdiri lama..sakit menyucuk2 kt ari2 dan belakang..
tapi kadang2 still masak jugak tuk makan malam..
masakan simple2 je..

ok, si abahnye favourite kebelakangan ni..
Spagethi + Sos prego.. yummy pada si abah..si mama tak suke =P

si arif layan jugak sket2..
si mama jamah jugak kadang2.. ^_^
aiyak..aksi apakah ini..terliur ke?..ngee~
p.s In advance..happy weekend~ esok Tok Kedah sampai .. yeaaa~ ^_^


Thursday, December 15, 2011

.: iN aDvance 3rd birthDaY present for U :.

Hikhik..bertajuk omputeh lak n3 kali ni =P
Saja nak sedapkan tajuk..

Abang long arifnye 3rd birthday lambat lagi..
On 16th Mac 2012..
Si mama memang target nak belikan basikal untuk dia birthday nanti..
Then, kebetulan baca blog Anje pasal sale barangan baby/kanak-kanak harga dari kilang tu..
Terselit lak BASIKAL..so terus la teruja, terjah terus..

So, on last Saturday pergilah kami ke sana..
Lokasi : Dewan 3K Subang Jaya

Dan dapatlah merembat basikal yang diimpikan..
Takde choice..Cuma itu yang ada..tapi boleh la buat basahan abang long..
Nanti dah besar sekt lagi, nak kena belikan beskal lagi besar pulak..
Yang itu, bleh diperturunkan ke adik pulak..

Nak kata harga runtuh sangat tak jugak kot..
Tapi taktaulah..mama pun tak sempat nak survey byk tempat harga beskal camni..
Yang nyata beskal ni regenye below hundred tau.. ^_^
Nak tengok?..meh see.. ^_^
Eheh..pic snap guna HP je, masa baru sampai..
Ikut hati banyak benda lain lagi nak disopingkan..
Tapi tulah, beringat, baru seminggu sebelum tu, pergi terjah sale Pureen (tak sempat nak stori kt sini..hu)
Gigih mak buyung menerjah sale sana sini
Tapi beli nya sikit2 aje..hee~

Dan basically barang2 tuk new baby lah..
Abang arif numpang sket2 je..sian..huu~
Nak buat camna, byk brg tuk baby je di ‘sale’ nye kan..
Tunggu nak raya nanti la kot, soping tuk abang long pulak eh..ngee~

Eheh..lupa plak…
Beskal abang long yang ini..

Just nice tuk dia..tapi kalau dah besar sket, kaki dah panjang sket..
Tak muat dah nak kayuh ni..^_^

Happy arif dapat beskal camni..
Baru nak pandaikan diri kayuh beskal camni..
Mama nya lambat belikan..hee~
Dan yang comelnye lagi..

Arif siap cakap..nanti baby dok belakang..
Arif bawak beskal..hee~
Baby belum keluar dah pandai cakap camtu..haih makin la tak sabar si mamanye..hee~

p/s 1 : Alhamdulillah, masih ada kemampuan untuk membeli itu ini kepada anak2..bayangkan mereka2 yang hidup susah, eh bayangkan mama dedulu je…masa kecik camni, mana nak dapat basikal dengan mudahnya..dah besar, dan bila ianya dah jadi 1 keperluan utk senang ke sekolah, baru lah dibelikan..itupun puas jugak menunggu.. maklum si ayah dulu cuma seorang penoreh getah..mak tak bekerja.. Apapun bersyukur atas nikmat kebahagian hidup dari Ilahi..

p/s 2 : tetiba teringat kenangan dolu..mama n kakak mama (dinors family) .. masa tu masih satu sekolah..kami selang 4 tahun..mama darjah 2, kakak darjah 6..pergi sekolah, ayah hantar, naik basikal tua je..dua2 orang bonceng kt belakang…huu~ masa tu si ayah motor pun takde..indahnya kenangan bila dikenang ^_^


.: perSaMaan keTaRa keHamiLan perTama & keDua iNi.. :.

Salam hari Khamis..
Khamis sudah ?! memang pantas ! ^_^

Jelas dan nyata..persamaan preggy kali ni dgn yang lepas adalah…
Leher hitam seolah2 berdaki..hu~
Bukan saja di leher..di mana2 lipatan pun ado..like..
Bawah ketiak..lipatan antara peha dan betis..dan kawasan2 yang seangkatan dengannya..
Huu~

Hitam semacam daki ni muncul bila dah ujung2 pregnancy..
Time kandungan masuk 7 – 8 bulan gitu
Masa mengandungkan arif pun tanda yang sama..

Orang cakap, kalau tanda macam tu..
Kita pregnant kan anak lelaki kan.. kata orang lah..~

Dulu, memang mama macam percaya..dan kakak mama pun sama.
Time pregnant kan anak lelaki, sure leher dia hitam..
Geli nak pandang diri sendiri tau..
Hehe..seb baik tempat bertutup je hitamnye (pakai tudung kan) =P

Gitulah alah mengandung, tandanya macam2..
Kawan2, ada ke tanda2 pelik macam mama ni time pregnant ?
Kalau ada share2 la..
Selain dari tanda tu, takde kot yang lelain..

Dan ianya akan hilang bila time berpantang nanti..
Hilang dengan sendirinya..pelik tapi benar..
Sekarang ni, kalau di’tonyoh’2  a.k.a  disental2 macamana sekalipun
Ianya takkan hilang tau..huu~
Redha jer..

Semakin yakin pulak..
Kandungan mama kali ni adalah juga lelaki..
Apapun selagi belum keluar baby ni..
Masih tak pasti jugak kan..
Kuasa Tuhan semua tu..

macam ada mak sedara abah, katanya masa scan nampak macam boy, sekali keluar girl..
dan orang ada gak dok menelek2 perut mama ni..
kata diorang looks like baby girl..

Apapun.....
Nantikan je, kejelasan jantinanya bila dah betul2 keluar nanti..hee~
Mama sedia terima seadanya.. cuma banyak berdoa semoga 'dia' sihat dan cukup sifat..Amin.. ^_^

p/s : n3 autopublish ni, takde la stori pasal checkup semalam..nanti2 update lagi

Wednesday, December 14, 2011

.: uTk maMa tiMe berpaNtaNg..haRap berDisipLin kaLi ni..hu :.

Salam..
today half day je, ada weekly checkup as usual..
harap semuanya baik2 saje..

persiapan dalam pantang..
kalau masa arif dulu..mama siap beli 1 set bersalin Amway..
tapi kali ni, just topup utk part ubat makan jer..Jamu lah tu lebih kurang..
masa time berpantangkan arif dulu..
sukahati mama je, makan ubat n teh herba pun skip2..tak ikut aturan..
sudahnya tak sampai half pun ubat2an tu..
membazir~

macam tu jugak benda alah yang lain..
yang main tempek2..berlambak lebihnye..hee~
so, skrg ni..just beli ala kadar je..

untuk ubat..cuma beli ini..
keluaran Nona Rogay..
PHYTONATAL
• Melawaskan sistem pembuangan harian air besar & air kecil ( ibu-ibu dalam pantang bersalin)
• Melancar & membersihkan aliran darah nifas (dalam pantang bersalin)
• Mengecutkan pembengkakan & pengembangan rahim & organ reproduktif lelaki & wanita.
• Menurunkan berat badan (untuk ibu bersalin,obesiti,gemuk akibat ketidakseimbangan hormon & sistem metabolisma yang lembab)
• Menggalakkan fungsi kesegaran organ dalaman tubuh badan
• Melancarkan keluaran susu ibu dalam pantang bersalin.
• Mengatasi lemah-lemah badan,masalah retensi air & banyak angin

AKAR HERBANIKA
• Memperbanyakkan & memperlancarkan pengeluaran susu ibu.
• Menyegarkan urat saraf ibu selepas bersalin serta mengatasi keletihan & kelesuan badan.
• Melawaskan pengeluaran angin dalaman dan sistem pembuangan air kecil.
• Melancarkan pengeluaran darah bantal & nifas.
• Mengatasi masalah sembab angin & air.

masa beli hari tu, dapat cenderahati..sehelai t-shirt labuh..cun.. ^_^

keluaran HerbaCinta

dan ini produk dari Amway... masih berbaki, Pilis, Herba Mandian, benda utk tempek2 kt perut tu ..
still bleh guna ..so guna jer stok lama ni..hee~ barut pun still ok..harap dapat dimanfaatkan kali ni.. ^_^
dan lebih berdisiplin..hee~

p/s herm...penantian 1 penyiksaan... hee~


Tuesday, December 13, 2011

.: layaN duRian kali ke-2 tuk TaHun ni :.

Salam Hari Selasa..
haih masuk opis lagi pagi ni..
malam tadi berangan cam kekonon masuk spital dah..ngee~

bukan apa, dah terasa sakit perut lain macam dah malam tadi..
then, terus terdetik, if sakit camni berulang..sure kena g spital ni..
sekali, takde dah..hee~

cuma memang berbaring je malam tadi, sakit pinggang sesangat...
then, baby mengeras melampau2 lak.. ^_^
saje nak acah mama dia..hahaha..

takpe lah yang, mama sabar je..
cuma tulah, makin terasa, malasnye nak g kerja..hu~
mungkin baby tunggu 'tok kedah' nye sampai sini dulu..
senang tok uruskan abang long, sementara mama masuk spital kan..
malam ni, pak ucu arif balik kampung, ambik tok kedah mai sini..
best la arif ada kawan kt umah nanti...

ok, berbalik pada tajuk tu...
baru2 ni layan buah durian..yummy..
sikit je, beli 2 biji..sebiji buat makan2 mentah, sebiji simpan buat 'serawa'..makan bersama pulut ^_^

abang long?
tak gheti makan pun , buah lembik2 gini..
rasa sikit je, pastu takmo..hu~
sempat tu snap..hee~

pic ni arif yg snap..suka dia main camera skrg ni..hu~
ye..sesekali tempek pic abang long yang dalam keadaan marah..hee~
marah sebab dia nak snap pic, mintak mama tak kasi pegang camera .. =P

p/s ampun maaf dipinta andai ada salah silap..almaklum orang nak dekat2 bersalin ni kan.. ^_^..terima kasih atas doa kawan2 sekalian..Amin..

Monday, December 12, 2011

.: toDay minGGu ke-38, maMa almosT get ReaDy..BabY ? :.

Salam Hari Isnin...
hari ni orang Selangor still bercuti..
semalam hari UlangTahun kelahiran Sultan Selangor..
so replacement leave for today..best kan..
tapi nak kata syok tuk bangun lebih lewat dari biasa tak jugak..

mama terjaga awal sangat..
tadi rasa cerah je biji mata..
ingat dah kul 6lebih..tp awat jam HP tak bunyi2 lagi..
sekali tengok..laaaa baru kul 4lebih..
herm...puas gak la..pejam mata semula..
seb baik lena gak, lepas puas memaksa2..hu~

dan bangun baik kul 6lebih..
terus tak mo lena balik dah..
layan la blog kejap..hee~

yes, today dah masuk 38 minggu kandungan mama..
mama memang dok hitung2 hari je bila baby nak keluar..
dok mengharap2 baby keluar time cuti2 ni..
senang sket..tapi tulah..
lagi kita mengharap, lagi perasaan frust lebih terasa..huu~

apapun takpe baby, sampai masa, awak keluar jugak kan..^_^

mama almost dah get ready..
beg baju tuk ke spital dah selamat masuk kete, minggu lepas lagi..hee~

dah keperluan baby pun, dah siap2 kemas..
haih makin tak sabar, nak timang baby.. hee~
p/s dalam kata tak sabar tu, rasa berdebar ye jugak..tak tau kali ni tanda nak bersalin macamana.. puas dah baca pengalaman2 orang lain kt google...tapi sendiri mungkin lain tandanya kan..apapun harap ada petanda awal.. macam arif dulu, dah terover due..tapi still kuar tanda sehari sebelum tarikh akan diinduce yang doktor kasi.. iaitu kuar air ketuban... tapi puas jgk melepak kt spital tuk rasa sakit bersalin yang sebenar..huu~ sebab time keluar air ketuban tu, memang sakit takde langsung... harap kali ni, sakit tak perlu tunggu lama tuk bersalin..Amin...dupdap dupdap..



Friday, December 9, 2011

.: tQ NuffNang.. :.

Salam hari Jumaat..

pantasnya masa berlalu..that's good..hee~

tak dapat nak membebel panjang..
cuma sekadar nak mengabadikan di sini..

sebenarnya jarang2 jengok akaun nuffnang sekarang ni..
sesekali menjengok baru best kan..hee~

dan rasanya setakad hari ni
baru pernah 3 kali kot tekan butang cash out..hee~

dan baru2 ni gatai tangan tekan cash out juge..
bleh la kalau nak wat soping sket ujung2 taun ni kan..^_^
walaupun rasanya dah tak seaktif dulu berblog..
tapi masih ada rezki nya..

TQ Nuffnang!

*belum sempat bank in lagi..huu~
dan sesekali menjengok akaun..BE yang terkumpul..
sikit2 .. lama2 sekali menjengok..membukitla ia.. ^_^

p/s next week isnin, kandungan masuk minggu ke-38..debaran kian terasa..wuu.. ^_^


Thursday, December 8, 2011

.: BefoRe..After .. & 2 yeArs back :.

Abadikan kesekian kalinya..
Kisah si abang long..
Mengabadikan piccas yang ada..
Arif…Before & After rambutnya dikorbankan..
Dan compare with 2 years back..

Orang yang sama tetapi serupa ke, dgn 2 years ago ?
*rindu time arif kecik ni.. ^_^

Keletahnya masa di kedai gunting rambut..

*si abah pun ambil peluang potong rambut juge*

Sebab agak lama menunggu turn dia..
Sempat dia membebel..”haihh…ambat betoii aaa,..”
Risau si mama takut dia ubah keputusan takmo gunting rambut..
Sebabnya sebelum ni, puas pujuk takmo dia jejak kaki masuk kedai ..
Ini macam senang je…

Punca gunting rambut..
2,3 hari sebelum rambutnya dikorbankan tu
Asal je usap rambut dia..terus keguguran 2,3 helai..
Then usap lagi, gugur lagi..
Haih..seriau mama tengok..

Then, pada hari tu (hari nak gunting rambut)…baru perasan ..ada botak sket kt tengah2 kepala dia..
Mula terfikir..mungkin salah pakai syampoo ni..
Saja tukar nak try syampoo baru jenama… tutt****…
Mungkin tak sesuai dgn arif..tu yang jadi camtu..rambut gugur sudah..hu~

Then, balik dari rumah ibu pengasuh hari tu, cakap dengan arif..

Mama : Kepala arif gatal2 ni kan, dah botak sket ni.. Kita gunting rambut nak..
Arif : ...okey…

Eheh..pendek je jawapan dia..
Daripada nak balik rumah, terus melencong ke kedai gunting rambut dulu..
Senang plak dia kali ni..hee~

Semalam masa pickup dia kt umah Ibu pengasuh..
Ibu pengasuh dia bagitau..

asal dia lalu je kt cermin panjang di dapur umah ibu (bleh nampak la kepala dia)..
marah dia dan tanya “mana rambut ayep…eee…iiiihhh…”..dan diulang2 je ayat tu kat ibu..
haha…arif baru perasan, kepalanya dogol..
kt rumah cermin tinggi, dia tak nampak..^_^
kt umah Ibu je dok ulang2 tengok kepala sendiri.. =P

p/s botak2 si abang long pun, tetap comey di mata mama.. ^_^..makin comellah..hee~