Laluan Iklan..clik2x for more details ^_^

.: Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN.. :.

Clik..clik..

Monday, October 31, 2011

.: KanDungan di usia 32weeks & cHeckup last weeK :.

Salam Pagi Isnin...
today kandungan sudah pun berusia 32 weeks @ 8 bulan..
Alhamdulillah..semuanya dalam keadaan baik2 saje..
last week checkup..time tu 31 weeks..
kandungan semua ok..cuma merah tang...berat badan..naik melebihi sepatutnya..hee~
tapi still ok la..dalam tempoh 2 minggu, berat naik 1.2kg..ngee~
sepatutnya cuma maksimum 1kg kan..hehe~

pepun others, ok..
next week, raya haji ke-3 kena checkup lagi ^_^



Sumber dari SINI ^_^...

Friday, October 28, 2011

.: daH muLakan OperaSi :.

Bermula ahad lepas..
Disebabkan si abah bertugas luar, so tiada agenda jalan2..
So, time terbaeeeek la mama mulakan operasi..

Operasi apa?
Hehe~ macam misi besar je..
Takde lah…Cuma jalankan operasi..
Kemas barang2 menan yang tidak berguna lagi…
Siapa punya?..abang long semestinyalah~

Mainan dia memang dah sebeban…tapi tak semuanya dapat berfungsi dengan baik lagi,
So, time terbaeeek..mama asing2kan mainan yang still valid dan tak valid..
Yang validnya ada la dalam sebakul kecik je..

Dan tak validnya…sebakul besar..hee~


So, terus je buang yang tak valid tu lagi..
Selesai 1 agenda~

Next..
misi membasuh baju2 baby..
Oooh I like..hee~

Weekend tu, basuh baju+keperluan lain yang baru2 dibeli je dulu..

N then, last Wednesday, time cuti Deepavali tu..
Dah complete kan basuhan kesemua baju2 baby turun terumun abang longnye sekali..
So, selesai lagi 1 agenda..

Next..

Agenda susun menyusun dan standby kan keseluruhan keperluan baby dan mama lah..
Itu lepas raya nanti pun sempat buat kot..
Awal lagi kan..hee~

Kandungan mama sekarang berusia 31 minggu 4 hari~
Sangat tak sabar menanti detik waktu kelahiran.. ^_^
Menghitung hari demi hari je si mama ni..hee~

Moga semua dipermudahkan…Amin…

.: sTatus SekaRang : akTif menuLIs, kuraNg aktiF berjalaN :.

Salam Jumaat..
Haih memang cepat benor masa berlalu la..
Sedar tak sedar, Isnin depan kandungan mama masuk 32 weeks @8 bulan tau~
Waaah..makin tak sabar ni..hee~

Ok, berbalik pada tajuk..
Diakui..sekarang ni..mama makin kurang berBW..
Masa tidak mengizinkan..dengan keadaan semasa camni..
Malas nak sentuh lebih2..tapi faham2 la kan..orang bekerja ni..hu~



Apapun bab menulis diary harian kt sini..aktif jer..
Sebab setiap hari ada je perkara yang nak diabadikan ..
Kalau tak abadikan macam rugi je, sebab dah ada gambar sekali..hee~
Dan best tau bila suatu masa baca balik kejadian-kejadian yang telah berlaku..serius!


So,untuk itu, mama tetap layan dan curik je masa tuk menulis di sini..lalala...

Sekarang n3 yang keluar tiap2 hari kebanyakannya adalah terlebih dahulu didraft dan di autopublish mengikut masa sesuai..

Bila dah publish, sesekali curik masa tuk jengok komen dari kawan2..
bila baca komen, rasa happy dan terhibur ^_^

Dah approved comment, terus closed blog..
Kadang ada kesempatan, bleh la menjengok umah kengkwan..
If sebaliknya.. mungkin di waktu rehat or di awal2 pagi..or di rumah (makin jarang dah bukak blog kt umah..hu~)
Tapi selalunya, awal pagi n waktu rehat jerlah..

Sekarang, takde masa langsung tuk jengok kawan2 baru..
Alahai..terkilan..tak macam dulu..sempat aje follow back kawan2 baru..
Huu~ apa nak di kata..masa berubah, keadaan berubah..
Janji..diari harian ni tetap takkan berubah..sama jugak seperti adanya..

Happy Blogging~ Happy Weekend~

p/s masuk hari ni, 2 hari dah arif kurang sihat..selesema batuk dan muntah2...sian..tapi seleranya tetap ada, cuma bila makan, lepas minum susu or air masak, dia mula la nak muntah, sbb batuk menjadi2...huu~ dan mama pun dah rasa tempiasnya..selesema sket2..hu~



Thursday, October 27, 2011

.: daH daPat yang diCari..comei sKet dr PlaN asaL…hee~ :.

Plan nak cari yang biasa2 je..
Berkenan jugak dgn ala2 kayu tu..
survey jugak..kalau yang kayu biasa around RM200 ke bawah boleh dapat..
Paling mahal, jangan tanya lah ye..memang ada je..hehe..

Tengok kt Ikea, kayu paling murah pun bleh dapat RM159 kalau tak salah tengok hari tu..
Tapi simple betulla kan..
Then, tanya kat kedai perabot BangLa.. kurang2 pun bleh dapat RM210 sekali tilam..

Tapi last minute decide cari jenis lain jerlah..
Jenis kayu kang takbleh nak simpan dengan kemas..

Eh eh..cerita pasal apa ni ye?Hehe..pasal plan mencari BabyCot @ Playpen lah.. ^_^
Semalam terjah Tesco NIlai..waaah jauhnyee..hee~
Saja jalan2 round2 sambil nak jengok progress rumah..
Sekali, bermangga la pulak..
Cuti Deepavali kot..hu~

Apapun dapat jugak, apa yang dicari..
PlayPen yang comei je..hee~
Sedikit memakan ruang, tapi still muat je dalam bilik tu ^_^
Dan yang penting, kalau taknak guna lagi, bleh je lipat dan disimpan dengan kemas~
Itu yang penting..

Puas hati..
See playpen –nye..

Comel je kan..jenis Otomo dgn harga RM199

Malam tadi arif sempat rasmi baring atas tu..
Aiiii ………awak tu dah terlebih kilo nak sleep dalam tu tau arif..
Limit KG nye until 14 kg jer..
Ari tu, timbang arif, dah cecah 15 kg..hee~

Apapun kejap je abang long lepas gian, pastu dia turun n akui tu baby punye..
Good brother~ hee~

Pic selingan ~ sebelum balik umah, sempat pekena KFC dulu @Tesco Nilai..
Snap pakai HP je ni..^_^



p/s mostly barang keperluan baby dah cukup lengkap..Cuma maknye je, belum beli set bersalin nye..herm…


.: teRkini abaNg Long :.

Dah pandai baca doa makan dan doa tidor..
Budak sekecik ni memang mudah pickup kan..
Seingat mama, beberapa kali je mama ajar..
(tapi kerap bisikkan ke telinga dia waktu dia dah tidur masa dia belum pandai dulu..)
Mungkin dari bisikan dia belajar kan..

Nak kata perfect sangat bacaannya …tak jugak..
Tapi boleh faham itu doa makan dan doa tidur ^_^
Doa lain2 belum ajar lagi..
Alif baa taa… pun belum ajar lagi..herm..tangguh2 nak belikan muqaddam..
Beli skrg ok jugak, dalam pantang nanti..Tok Kedah arif ada kt sini, boleh la ajarkan..

Then, ada lagi words yang kerap dia sebut skrg ni…
“memeee la mama… tak pun memee la abah..dan kerap jugak.. memeee la acu”
(word sebenar..’memang la..)

Eh bleh bayangkan ke eh..?
Macam..if kita cakap sesuatu..dan dia nak mengiakan perkara tu..
Words tu la dia selalu sebut..
Contoh bila kita cakap…”waaaah pandainye..”..
Dia akan jawab..”memeee la mama..”..
Kiut tau dia sebut..setiap kali dia sebut, sure nak gelak dan kita plak terikut balik..
“memeee la arif…”..hee~

Macam2 ragam abang long..nampak makin ‘dewasa’ anak mama sorang ni..
Praktis nak jadi abang kan..hee~

Pic selingan~
Sarapan weekend lepas..Mee Udang ! ada kaa..hee~ arif layan jer.. ^_^



Leka makan mee udang sambil tenogk TV..'Timmy Time'..

p/s semalam kemana?.. kami pergi mencari sesuatu...dapat pun akhirnya..hee ^_^


Tuesday, October 25, 2011

.: family PhotoStudio :.

Excited nak g ambik gambar semalam..
Sebabnya tak pernah rasanya ber’photo’ studio sebelum ni..ngee… =P
Baru-baru ni Mak Ucu Arif konvo, so kami tak lepaskan peluang ambil gambar studio sekalilah..
Family kecik sebelah abah~ Mak Ayah + 3 beradik + 2 menantu + 3 cucu = 10 orang ^_^

Excited2 pun, rupanya takde disertakan CD la..
So, kalau nak cuci lagi extra besar punya kena pi cuci lagi kt kedai tu jer lah..
Haih..camtu plak skrg ni eh..

Ari tu masa pilih kedai tu, keadaan kelam kabut sket, masa suntuk..
Tak sempat tanya macam2..
Tapi aspect that memang dia provide CD lah..

Tak pernah bergambar studio, puas jugak mencari kedai area2 sini..
Dah jumpa tu, dah dekat nak tutup kedainye..
Terpaksa cepat2 jugak hari tu, sebab esoknya dah nak pulang Jubah Konvo Mak Ucunye..
So, redah jerlah..

Mama pun tak prepare, dgn baju2 balik kerja tu je bergambo..
Hu~

Dan hasilnye…ok2 la..
Ni hasil snap gambo dari gambo yang telah siap dicuci tu..huu~tu pasai bershining semacam..hu~
Ni jerlah mampu, sebab takde softcopy kan..sadis + tak puas hati jer..hu~


Bleh la kan..^_^.. Masam plak muka abang long tu,,.ihiks.. =P

p/s tunggu family sendiri membiak lebih sket, baru berphoto studio lagi kot..tapi next year dah berempat, Insyaallah cun je kalau berphoto studio kan..hee ^_^

.: ceRita koNvo LaGi..layaN gamBo sKet laGi :.

Tarikh : 18/10/2011
Lokasi : UPM Serdang Selangor
Majlis : Konvokesyen Mak Ucu Arif

kami ke UPM serdang lebih awal..sebab ada sedara abah duduk kt Kuarters UPM dan bekerja di sana..
so, memalam esoknya Majlis Konvokesyen kami dah gerak ke sana..
menginap di sana, senang sket..esok pagi boleh bersiap on time kan..

Majlis konvo Mak ucu arif bermula sesi pagi, 730am yang terlibat dah masuk dewan..
yakni Mak Ucu dan MakAyah nye..

kami lepak2 kt umah sedara dulu..
around 10am baru gerak ke sana jugak..
ingat tak dapat saksikan..
sekali..pak sedara abah yang bekerja di situ..
bawak kami masuk ke dalam dewan
so, dapat la kami saksikan Majlis Mak Ucu Arif.. ^_^
kanak2 ribena cuma arif dan sepupunye jerlah...hee~

seronok dapat saksikan...tetiba teringat memori UKM plak..hee~

k, tak larat nak bebel lebih2..
tempek lagi lebihan snap2 kami on dat day jerlah eh..^_^


mereka kanak2 ribena itu...time ni masih di rumah sedara.. ^_^

dalam Dewan..

dan sesudah selesai Majlis..
bergambo time..hee~
Mak TOk- Arif _ tOk AyaH

deNgan my SIL ^_^


Ini je family sebelah abah ~ 3 beradik...

Mak Ucu Arif konvo untuk Diploma Pertanian ^_^
Tahniah dan selamat mencari kerja~ hee~



Dah selesai...

p/s ada jugak ambik photo studio 1 family..next abadikan di sini.. ^_^

Monday, October 24, 2011

.: BiLa si aBah tiaDa di hari Minggu :.

Salam Isnin..
today half day, checkup time~

yuhu..skrg every 2 weeks kena checkup ye...
hope semua dalam keadaan baik2 saja..same as last checkup ^_^

apa aktiviti weekend?..mesti best kan..
tulah si mama, sebelum menjelang weekend mmg ada je plan dalam kepala..
sekali, last minute si abah kena Outstation daa..
dari Jumaat sampai hari ni..
so, memang agenda semua tergendala..

apa kami buat, tanpa si abah?
dok umah sajoo...

sabtu petang...

snap pakai HP je..
melayan dak arif, men beskal je kat Taman bawah rumah ni haa..
takpela janji masa terisi, arif happy dan takla terperuk dalam umah je..^_^
turun around 530pm, naik umah semula around 640pm..

Ahad petang plak...

melayan dak arif men badminton plak..
tapi bukanlah dengan mama..mak ucunye ada..so, mak ucu jadi sasaran..hee~

sambil lepak2 petang kt situ..
sambil bertanya jugak dgn makcik2 situ..
tukang urut tuk dalam berpantang nanti..
sebab mama plan berpantang kat sini je..

makcik situ ada kasi no phone sorang tukang urut situ..
tanya harga...katanya RM180 tuk 3 hari berturut2..
herm.....mahai jugak eh?
kalau kat kampung takdak la semahai ni..
herm...ke ada sesapa tau, tukang urut area Bukit Jalil, area Kinrara ni...
boleh la kasi mama contact number..
apapun mencari je..if kena c-ser jugak bersalin kali ni..
takde la sesi urut mengurut ni..

apapun berdoa sangat2 dapat bersalin normal..Amin..

Selamat bertugas semua~


Friday, October 21, 2011

.: TerUja kaN maSuk keDai ceNderaMata ? :.

Salam Jumaat..Alhamdulillah bertemu lagi Jumaat..
pantas masa berlalu...~

Berbalik pada tajuk...
Serius memang teruja, pastu confius taktau nak pilih mana satu..
Tapi biasanya tulah…present tuk pompuan memang terlebih choice..

Pilihan untuk lelaki..choicenye terhad..
Tapi bergantung pada kedainye lah jugak kan..

Baru2 ni, mencari hadiah untuk sorang opismate yang dah nak bersara (berenti la..hee)..lelaki..
Daripada cadangnya untuk membeli 1 jenis hadiah..terus jadi 3..
Hee~

Sebab kiut2 betul rupa parasnye..hee~

Pergi kedai area2 opis jugak..
Kedai cenderahati biasa je..
Dah siap beli hadiah pembalut plak bleh habis situ..haih..ada kaa..
So, terpaksa cari kt kedai lain, then bungkus sendiri..takpe I Like bungkus2 hadiah ni..he~

So, hadiah yang dibeli that day,.tadaa..
Tabung Kereta, BMW uu...hee ~

Kapal Layar~

Pen + Card Holder~

Setelah siap dibungkus ^_^

Kiut2 je kan..^_^
Hadiah dari department mama tuk dia..sebangai kenangan ..sesuai la kan..hee~

p/s 1 rasa macam nak beli hadiah tuk diri sendiri jer bila nengok hadiah kiut miut kt situ..hee~
psst Ayu..kirimanmu belum ku terima..hu~

p/s 2 Selamat berhari minggu...hari minggu tak best tanpa si abah..abah arif outstation la..sampai isnin..hu~ Agenda pasti lepak2 di umah sajo...hu~


Thursday, October 20, 2011

.: WoRdLess : kaMi @ UPM :.

Terpaksa wordless je..
cerita dan piccas selanjutnya..next week la abadikan di sini..hu~

Abadikan piccas yang sempat di snap..kami-kami dulu..hee~

lokasi : UPM Serdang..
Majlis : Konvokesyen ke-35

p/s dah susah nak suruh posing..candid2 bleh la..hu~



Related Posts with Thumbnails