About

Wednesday, August 31, 2011

.: SaLaM HaRi merDeka di 2 SyaWaL :.

MerDeka..MerDeka..MerDeka !!
Salam hari merdeka yang ke-54 tahun..

dan juga Selamat Hari Raya..
bersiaran malam di 2 Syawal..

Apa aktiviti hari ni?
huu~ cuma berada di rumah..
bersama my little boy, arif haidar..
lepak2..tengok tv..makan dan tidur..
alahai..boringnye..
2 Syawal macam ni je..

apapun Alhamdulillah..di 1 Syawal..
semuanya meriah..sempat beraya bersama family abah di Pontian Johor..
awal pagi tadi sampai semula ke KL ni..
dan si abah bertugas dari pagi tadi..dan maybe 24 hours bertugas, skrg tak balik lagi..huu~
so, memang di rumah saja hari ni..

Arif sekarang dah sleep, so mama layan le internet sekejap..
layan.........hee~

pic intro di pagi 1 Syawal ^_^
piccas berikutnya akan menyusul nanti2..



SALAM MERDEKA DAY DAN SELAMAT BERHARI RAYA BUAT SEMUA.....~

Friday, August 26, 2011

.: LasT berBuKa puaSa beRamai2 giNi :.

Salam Ramadhan ke-26..
alahai, pasti ramai yang dah mula bercuti dan start balik kampung kan..
mama?

abah dah tengok jadual tugasnya..
isnin masih bertugas..
cuma cuti di hari raya pertama..
raya kedua sudah mula bertugas semula..

so, balik kampung tak?
of coz..sempat la balik kejap..
malam raya bertolak ke Johor (family abah)
then, petang or malam raya kedua bertolak balik semula ke KL..
hu~ apa nak dikata..
janji dapat berpagi raya bersama keluarga pun dah cukup bersyukur..Alhamdulillah..

berbalik pada tajuk..
semalam unit abah ada buat acara berbuka puasa beramai2..
unitnya je, tak besar..makanan pun biasa2 aje..
tapi bila dah beramai2...rasa selera dan seronok jer..
kenyang Alhamdulillah..

sempat snap sikit..
sempat mama interframe sikit..
buat majlis kat tempat kerja jugak..luar bangunan lah..
simple but seronok..
tak ramai pun, dalam belas2 orang jer..
hu~ piccas kurang memuaskan..kelabu semacam jer..
mama di usia kandungan 22 weeks..
see..blur jugak..Arif sorang je budak semalam ni, lain, ada baby sorang..

majlis yang simple..saja buat suka2 katanya.. ^_^
itu jer...^_^

Insyaallah tahun depan pasti dapat buat lagi majlis seumpama ni..
yang pasti ahli keluarga mama bertambah lagi sorang waktu tu..hee~

SELAMAT BERCUTI BUAT SEMUA...HATI2 DI JALAN RAYA..SEMOGA SEMUANYA CERIA DI PAGI SYAWAL NANTI... ^_^

Thursday, August 25, 2011

.: 2 in 1 : SeManGat MerDeKa @1 CiCa..raMbut seRaBai daH

Salam Ramadhan ke-25
oooh so faster..hampir menuju ke destinasi dah ye..kejap je..^_^
Alhamdulillah…

Ooh berbalik pada tajuk itu..
N3 2 in 1 ni..sebabnya gambonye pun rangkuman 2 in 1.
Satu kesahnya pasal semangat mengibarkan bendera Malaysia ni..
Semangat merdeka gitu..hee~

Tapi dia tak sebut merdeka..
‘dia’ means abang long arif la..
pada dia asal nampak Bendera Malaysia je..
dia akan sebut ‘1 cica’…maksud asal.. ‘1 Malaysia’..hehe..pelat budak ni..ngee..
mungkin sebab lebih banyak dengar dan tengok lagu 1 Malaysia berkumandang di TV tu..^_^
comel jer..

layan gambo sket...

Piccas di ambil masa ontheway nak balik Kedah from KL baru2 ni..dalam kereta pun jadik kalau mood tu ada..tapi mamanye idak juge interframe…hu~ pic last sesaja tempek juge..hee~

keduanya cerita pasal rambutnya yang dah serabai habis tu..
dah la rambut jenis halus dan sikit jer..
sudahnya banyak kali orang tegur ‘boy ke girl ni?’..hu~
dah la muka ala2 jambu..hee~

taktau nape susah benor nak ngajak masuk kedai gunting rambut ni..
banyak kali dah cuba tapi idak ler mahu menurut jugak..
alahai..dah besar lagi susah plak..baru2 ni, ok je..
semangat je kalau sebut nak gunting rambut..
sekarang..’nanak’..aje bila ditanya ..

herm..tak encem la raya nanti ni nampak gaya..serabai dah rambut..hu~
taktau bila masa leh potong tu..herm..

today halfday, ada checkup lagi, sbb last checkup berat turun mendadak n urin kotor kan..
so, 2 minggu selepasnya, kena jumpa doctor lagi..
mau tengok progress..
tapi mama dah cek earlier kt klinik private..
berat mama dah naik sikit..dan baby bersaiz n berberat normal..
so, rasanya tak ada masalah checkup tuk hari ni..
harapnya lah..^_^

p/s orang2 blah pantai timur n utara, sure dah syok kan, last kerja today..bestnyer.. ^_^
in advance "Selamat Menyambut Aidilfitri .. Mohon maaf Zahir & Batin"

Wednesday, August 24, 2011

.: LangSir raYa :.

Salam Ramadhan ke-24

Hehe..mau tayang jugak…
Tapi sayangnya bukan ler kt umah mama…
Ni kat umah tok kedah…
Maroon gituw..cun tak ?..hee~

*sila abaikan habuk2 dan bingkai tingkap yang belum bercat tu ye..umah tok kedah ni dalam proses ubahsuai..

Sebelum ni, dinding half kayu, half simen..
Sekarang dah simenkan semua..
Cat pun dalam umah tok kedah sendiri yang cat sebelum ni..
Luar umah, tunggu menantunya, yakni si abah yang ngecat..hee~
Malam sebelum berangkat balik, baru start menggrill tuk pasang langsir tu..
Terus pasang langsir baru..^_^

Kain langsir mama belikan dah lama jugak..
Jahitnya..kakak no.3 ..dia memang tukang jahit sepenuh masa..
Bayangkan masa diorang balik berbuka kat kampong sama2 tu..
Lebih kurang lagi seminggu nak raya kan..katanya ada 50 pasang lagi baju belum dipotong (baju moden plak tu)..
Pheww…dengarnya pun dah ngeri, camno dia nak kejar masa tu..takpe kakak ni dah pro.. ^_^

Apapun…masyuuuuuuuk..hehe..

p/s umah sendiri tak bertukar la langsir tahun ni nampak gaya..kain nya dah lama beli, tapi buatnya idok le sempat lagi..hu~ takpelah tahun ni tak buat open house pun…badan tak mengizinkan la..last year ok la..so, bior jerlah umah sebegitu adanya…he~


.: WW : GamBar CuRik2x sNap :.

Gambar di ambil masa ontheway balik dr Kedah - KL baru2 ni..
di salah satu hentian rehat..(lupa plak tetiba nama tempatnya..hu~)



p/s semalam pergi scan baby..alhamdulillah semuanya dalam keadaan baik, dan saiz dan berat baby adalah normal~ boy or girl?..he~ biarlah rahsia sbb belum jelas sangat lagi =P

Tuesday, August 23, 2011

.: AcaRa berBuka puAsa berRamai2..lalala..:.

salam...

seperti yang dijanjikan..
saja nak mengabadikan...acara berbuka puasa beramai2 di kampung halaman baru2 ni..

tarikh/hari : 19/8/11 / Jumaat
lokasi : rumah mak di kedah la..hee~
jemputan : kami adik-beradik je..mama sefamily (3orang)+mak + kakak no.2 sefamily (5 orang je, sorang anak tak balik) +kakak no.3 sefamily (7 orang) = total 16 orang.

Antara menunya      : tadaa....layan... ^_^

uppss budak ni interframe dulu, dia juga salah sorang pembantu pemerhati semasa kerja2 pembungkusan dilakukan..hee~
Ayam Masak Merah~
Kari daging campur batang pisang..mabeles (kakak no3 bawak dari umah dia..best~)
Kuih Cara + Ketayap (kakak no3 jugak yang bawakkan ^_^)
Goreng Cempedak (baru digoreng ni..cempedak kakak no.3 jugak yg bwk)
Kerang...simple tapi sedap kan...

1 hidangan lengkap..

mereka berdua ni je sempat interframe...time berkumpul mau makan, tak ada masa mau snap2 weeh..hee~

Arif dan kakak Kyra (anak kakak no.3)...beza umo genap 2 tahun budak berdua ni..
16 orang dibahagi kepada 4 hidang..senang sket nak makan..hee~ sehidang 4 orang ^_^

ini baru dapat berkumpul 3 family..if semua 5 family..lagi la meriah..jeles betul sebab tahun ni, mama tak dapat berkumpul bersama-sama mereka..huu~ kakak yg lelain, this year semua dapat beraya di rumah mak ni ...Insyaallah..cuma yang tiada..family mamalah..hu~

next dapat berkumpul raya bersama maybe..next 2 years..hu~sadis2x.. :(

apapun..selamat meneruskan Ibadah Puasa ke kawan2.. ^_^
dah hampir ke tarikh raya kan..alahai..mama jugak yang tak rasa aura tu..hukhuk..

Monday, August 22, 2011

.: daH panDai buat NasI ToMatO senDiri..he~:.

Serius baru first time mencuba buat sendiri..
Before this tengok kakak buat jer..

If tuk makan sendiri ok jelah kan..
Ini tuk buat banyak2..nak jamu orang makan..
Akhirnya mama Berjaya ! lalala..hee~ suka..

Balik kampong baru ni..
Buat Nasi Tomato tuk Majlis Tahlil arwah ayah (Al-fatihah)..
Cuma masak, then bungkus then hantar ke Surau..
Majlis tahlil buat di Surau after Terawih..

Kuantiti = 40 bungkus
1 set Nasi Tomato (kalau beli kt area tempat mama ni, Bukit Jalil RM5 sebungkus ni..hee)



Yup..akhirnya pandai pun buat nasi tomato sendiri..lalala..
Itu pun sempat SMS my kakak no.4 dinor’s family tu
Nak confirmkan camna buat nasi tomato nya..
dan hasilnya.. memuaskan..secukup rasa..berjaya lah tu kiranya..syok.. ^_^

pembantu mama hari tu..kakak no.2..dia pun taktau camna buat nasi tomato..
so, pandai2 la kan..kakak no.2 balik around 11am gitu..
ada la pembantu tuk sesi potong memotong, dan menggoreng ayam..

dekat asar, setelah siap semua..
baru kakak no.3 sampai sefamily..
saja plan suruh diorang balik supaya dapat berbuka sesama..(almaklum raya nanti tak dpt jumpa kan..hu~)
time diorang sampai dah sesi bungkus membungkus..
ok la, cepat kerja sket.. ^_^

Alhamdulillah semua berjalan lancar, cuma that day hujan lebat malamnye
so, tak ramai sangat jemaah dapat datang berterawih..sorang ambik 2 bungkus la..

saja nak repeat semula..mama ada 4 orang kakak..

no.1 (Kak Ngah) tinggal di Kuala Kangsar Perak (tak dapat jumpa this year..hu~)
no.2 (Kak Chik) tinggal di Kulim, Kedah
no.3 (Kak Chek) tinggal di Alor Setar, Kedah
no.4 (Kak Mah) tinggal di Petaling Jaya, Selangor

then, tak ketinggalan sorang adik lelaki..sekarang bekerja dan menetap di PJ, Selangor jugak..baru je lagi..before this, dok dengan Mak, kerja area Kedah jugak..

p/s next citer pasal berbuka beramai2 plak ye..hee~ tapi makanan je banyak interframe..hee~


.: SeLamat PaGi..AlhamDulillah.. :.

Salam bersua kembali..
yuhuuu kembali bersiaran..
macam lama giler tak jengok ke sini..

walhal baru berapa hari kan..hee~
sampai KL dari Kedah lewat petang semalam..
ada broadband kt umah, tapi tulah badan tak bape best lak nak layan tenet after balik dr kampung kan..

Alhamdulillah sejak kt kampung, selera Alhamdulillah..
siap bertambah nasi time berbuka..^_^
petanda baik tuk naikkan berat badan before jumpa Doktor khamis ni..hee~

dan Alhamdulillah..tak ada lagi mabuk2 dan rasa nak muntah..
Alhamdulillah suka sangat2...

yang penting selera makin ada..
tak macam sebelum2 ni..

ok membebel sket pepagi ni..
aktiviti di kampung?
herm..hujan lebat la petang2..
tak sempat beraktiviti pun..

ber aktiviti masak2 jerlah..hu~
apapun best kt kampung..tengah musim padi menguning..cantik pemandangan ^_^

k, tu je stop jap sini..

Salam Ramadhan ke-22

Tuesday, August 16, 2011

.: ResePi : AgaR-aGar OREO :.

saja mengabadikan resepi ni..
sebab ada yang bertanya kan..simple but nice untuk sajian pencuci mulut..
nak nak bulan puasa ni kan..hee~

selamat mencuba ^_^


Pembantu kecil yang sedia menemani masa mama masak memasak ni..hee..
see gigi dia, sedikit berbekas, hasil makan biskut Oreo..hee~
datang peel dia, suka pakai stoking dalam umah ..huu~

Selamat Bercuti esok untuk mereka-mereka yang berkenaan..hee~
Salam Nuzul Quran...

.: eH ..eH tak SaNgka..hee~ :.

Salam Ramadhan..

weeiii yeaa yeaa last kije la today..
esok sampai ahad cuti, balik kedah..lalala..^_^

balik kedah time bulan puasa ni, tak bermakna mama beraya kt Johor tahun ni..
si abah katanya kena bertugas this year..

take turn gitu, last year dpt cuti..
this year cannot..

tapi....
dalam usaha memohon utk bertugas di hari raya kedua
so, sempat la balik jap di hari raya pertama..
macam tahun 2009 yang lalu..
sempat beraya sehari di Johor..hu~

apa nak dikata, redha je..
walaupun penat
janji sempat berpagi raya di kampung..hu~

oooh berbalik pada tajuk..
tak sangka, tetiba ada terima kad raya tahun ni..
hikhik..dah lama giler tak dpt tau..
tup2 dapat pulak tahun ni..terharu...^_^

hee~
siapa yg rajin sgt antar kad ni?


yup....datangnya dari cha a.k.a HijauCantik tu..
rajin ch@ antar kad, comei pulak tulisannya..
thanks tau...atas ingatan tulus ikhlas..
sangat2 hargai...^_^

dan dapat jugak hadiah kecil dari kakakKu terchenta..
kak Mah a.k.a Dinors family..
tadaaa...

sesuai dengan kaler tema tahun ni..ijo...hee~
time kasih kak...^_^

p/s syioknye nak balik kampunggggggggggg....~

Monday, August 15, 2011

.: My tuRn..BerBuka BerSama di Rumah Mama :.

Salam Ramadhan ke-15..

AMARAN : n3 kali ni banyak gambo..hehehe..

Agenda : Berbuka Puasa bersama dirumah Mama
Tetamu : family kakak jer..hehe..DinorsFamily
Hari : Ahad semalam
Menu Utama : Nasi Ayam + Laksa




Acar timun pun terselit, si abah request..he~





Pencuci Mulut : Agar-agar Orea ^_^
Menu lain yang tiada dalam gambar :
Tembikai, Murtabak + Otak2 (kakak yang bawak)

Then, layan lagi sebahgian piccas yg sempat disnap, lepas makan2 n solat ^_^
seperti biasa kanak2 ribena interframe..mama non hado..hee~

dan satu2 nya mak budak interframe ...sebelum balik pekena laksa dulu, banyak balance, siap tapaukan bawak balik....hee~
kakak saya a.k.a dinors family + kakak Ain
abang mirul - si bapak2 sempat gosip2 kt luar umah...hee~ gosip apa di bulan posa ni..ngee~
Sekian ~

p/s tak sabar tunggu esok...sebab lusa nak balik kampung kedah..lalala..nak balik raya tak dapat, balik bulan puasa jerla..hu~

yang pasti sunyilah umah ni, 5 hari mama balik kedah..^_^