About

Wednesday, July 27, 2011

.: WW : seaWaL 6.30am di ruMah peNgaSuh :.

~ On last Friday morning....




p/s Alhamdulillah today ok sket, sebab ptg semalam dah g ambik ubat kt klinik..so, pagi2 telan ubat dulu..supaya badan cerdas pagi ni..berpeluh dibuatnya..but............... ulser sangat2 bermaharaja lela lagi..malam tadi cek..suluh pakai lampu suluh...aiyaakkkk...patut la sakit sangat...gile banyaknyee tompok2 putih sekitar lelangit, dan gusi + lidah jugak..huu~ seksa weeeeh...


Tuesday, July 26, 2011

.: dah KerJa ni..hu~ :.

Morning~

Dah masuk kerja, tp kepala masih tingtong..
tiada semangat...
tiada daya...

batuk menjadi2..
gusi mama bengkak dari early saturday morning..
semalam baru perasan..ulser bermaharaja lela dalam mulut..
termasuk lelangit..
pagi ni lidah pun kena..

Seksa..
kepala pun terasa berat bila batuk..

'aduuh...seksa weeh...'

so, tiada mood today..
tiada selera jugak..hu~

apa nak buat..?
kalau bleh landing macam..Jumaat (mama MC at last..hu~) /sabtu/ahad/isnin semalam alangkah nikmatnya..
hu~

Friday, July 22, 2011

.: inFo : 2nd TriMesteR prEgnaNcy :.

Di trimester kedua ini perut anda akan mulai kelihatan membesar dan dunia luar akan menyedari kalau anda akan menjadi calon ibu baru. Trimester kedua dianggap sebagai masa kehamilan yang terbaik sebab anda akan merasa lebih nyaman saat ini. Perut anda belum terlalu besar anda masih dapat melakukan aktiviti sehari-hari, dimana rasa mual, lemas, dan keluhan lainnya pada trimester pertama akan hilang, bahkan anda merasa lebih energik saat ini.
- Komen mama : tak jugak sebab kadang2 mama masih rasa tak selesa ni, loya n kadang2 mun*** masih ada..hu~

Beberapa perubahan yang terjadi pada kehamilan trimester kedua (13-28 minggu):

PERUT SEMAKIN MEMBESAR
Setelah 12 minggu, rahim membesar dan melewati rongga panggul. Pembesaran rahim akan bertumbuh sekitar 1 cm setiap minggu. Pada kehamilan 20 minggu bahagian teratas rahim sejajar dengan puser (umbilicus). Setiap individu akan berbeza-beza tapi kebanyakan wanita akan mulai tampak pembesaran perutnya pada kehamilan 16 minggu.
-Komen mama : yes, perubahan perut kian ketara

SENDAWA DAN BUANG ANGIN
Pada trimester ini anda akan bersendawa atau ingin buang angin/kentut pada saat yang tidak seharusnya—jangan bingung—anda tak sendirian mengalami masalah ini.
Sendawa dan buang angina adalah keluhan yang paling sering selama kehamilan. Hal ini kerana usus merengang dan anda akan merasa kembung.

Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar akan membuat anda kembung dan tak nyaman, dan hindari makanan yang menyebabkan banyak gas seperti jagung, permen, bawang merah.
-Komen mama : yes…always…tapi lebih sendawa dr kentutlah..hee~

PELUPA
Pada beberapa ibu hamil akan menjadi sedikit pelupa selama kehamilannya, Ada beberapa teori tentang hal ini kerana tubuh ibu terus bekerja berlebihan untuk perkembangan bayinya sehingga menimbulkan blok fikiran.
Tak perlu terpengaruh dengan hal ini —sediakan catatan kecil unutk membantu anda. Dan beristirahalah sedapat mungkin.
-Komen mama : herm..hal yang serius belum la pernah terjadi..


RASA NYERI DI ULU HATI
Rasa panas atau terbakar didada bahagian bawah atau perut bahagian atas tapi tidak ada hubungannya dengan jantung. Hal ini karena asam lambung naik ke kerongkong. Perasaan ini timbul pada wanita hamil pada trimester kedua ini, hal ini kerana hormone progesterone meningkat yang menyebabkan relaksasi dari otot saluran cerna dan juga kerana rahim yang semakin membesar yang mendorong bahagian atas perut, sehingga mendorong asam lambung naik ke kerongkong.

Nilai positif dari relaksasi otot saluaran cerna adalah gerakan makanan menjadi lebih lambat sehingga nutrisi terserap lebih banyak.

Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar terutama sebelum tidur. Jauhi makanan yang pedas, berminyak dan berlemak. Waktu tidur malam tinggikan posisi kepala anda sehingga asam lambung tak dapat naik ke esophagus.
-Komen mama : jelas dan nyata sekali terasa…pedih dan sangat tidak selesa..hu~

PERTUMBUHAN RAMBUT DAN KUKU
Perubahan hormon menyebabkan kuku akan tumbuh lebih kuat dan tumbuh rambut lebih banyak dan kadang tumbuh di tempat yang tidak diinginkan seperti diwajah atau perut. Tapi tak perlu khuatir rambut yang tak semestinya ini akan hilang setelah bayi lahir
-Komen mama : gugur ada la, tumbuh lg lebat, tak de kot..hu~

SAKIT DI PERUT BAHAGIAN BAWAH
Pada kehamilan 18-24 minggu anda akan merasakan nyeri di perut bahagian bawah yang seperti ditusuk atau seperti tertarik di satu atau dua sisi, hal ini kerana perenggangan ligamentum dan otot untuk menahan rahim yang semakin membesar.

Nyeri hanya sebentar dan tak menetap.
Atasi dengan duduk atau berbaring dengan posisi yang nyaman.
-Komen Mama : sesekali terasa..hu~

PENING
Pening menjadi keluhan yang sering selama kehamilan trimester kedua ini hal ini dapat terjadi ketika pembesaran dari rahim anda menekan pembuluh darah besar sehingga menyebabkan tekanan darah menurun.
Atasi dengan melakukan perpindahan posisi perlahan lahan atau bertahap untuk menghindari perubahan tekanan darah yang mendadak.
-Komen mama : sesekali terasa weeh..macam pagi ni..hu~ rasa nak tido kt umah jer..hu~

MENDENGKUR
Peningkatan aliran darah selama kehamilan akan menyebabkan sesak dan pembengkakan membrane mukosa yang menimbulkan mendengkur saat tidur.
-Komen mama : di abah tak pernah bgtau plak time tido ebrdengkur, takde kot..hee~

HIDUNG DAN GUSI BERDARAH
Hal ini juga kerana peningkatan aliran darah selama masa kehamilan. Kadang juga mengalami sumbatan pada hidung hal ini karena perubahan hormon.
-Komen mama : masuk minggu ke-16 ni, gosok gigi je berdarah..hu~ belum cek gigi lagi..WAJIB buat ni..herm..

PERUBAHAN KULIT
Garis kecoklatan mulai dari puser (umbilicus) ke tulang pubis disebut linea nigra.
Kecoklatan pada wajah disebut chloasma atau topeng kehamilan, ini dapat menjadi petunjuk kurang asam folat.
Strecth mark terjadi kerana perenggangan kulit yang berlebih biasanya pada perut dan payudara.
Akibat perenggangan kulit ini anda dapat merasa gatal.
-Komen Mama : Belum nyata lagi

PAYUDARA
Payudara akan semakin membesar dan mengeluarkan cairan yang kekuningan yang disebut colostrums. Puting dan sekitarnya akan semakin bewarna gelap dan besar dan bintik-bintik kecil akan timbul disekitar puting, itu adalah kelenjar kulit..
-Komen mama : yelah tu..hee~

KRAM PADA KAKI
Kram otot ini timbul kerana sirkulasi darah yang lebih lambat saat kehamilan. Atasi dengan menaikkan kaki ke atas, minum cukup kalsium. Bila anda terkena kram kaki ketika duduk atau saat tidur, cuba untuk menggerakan jari-jari kaki kearah atas.
-Komen mama : kaki tak pernah lagi, bahagian lain selalu la..huu~ kurang kalsium ni sbb tak suka minum susu..huu~

PEMBENGKAKAN SEDIKIT
Pembengkakan adalah kondisi normal pada kehamilan, hampir 40 % wanita hamil mengalaminya.

Hal ini kerana peningkatan hormone yang menahan cairan.
Pada trimester kedua ini akan tampak sedikit pembengkakan pada wajah, kaki , tangan.
Hal ini sering kerana posisi duduk atau berdiri yang terlalu lama.
-Komen mama : yelah kot, makin chubby ja muka..hee~

MERASAKAN GERAKAN BAYI ANDA
Pada kehamilan minggu ke 15-22 anda akan mulai merasakan gerakan bayi anda yang awalnya akan terasa seperti kibasan, tetapi di akhir trimester ini, anda akan benar-benar merasakan pergerakan bayi anda. Pada ibu yang baru pertama kali sering tidak dapat mengenali gerakan bayinya sampai minggu ke 19-22
-Komen mama : dah masuk 16 weeks ni, belum terasa la gerakannya..huu~ kulit tebal ni, sbb tu tak rasa sangat...hee~

Sumber Dari SINI ^_^

Thursday, July 21, 2011

.: NaK bersaLin kt MaNa? :.

Herm…
Ikut plan awal nak g spital Serdang je..
Sebab jarak nye dengan rumah mama @ Bukit Jalil tu tak jauh dah..
Tak sampai ½ jam pun..

Tapi since hari tu…
Time dapatkan rawatan kecemasan tuk dak arif kt Spital tu..
Sedikit tidak memuaskan hati dari segi time management nya…

Mama mula la waswas…
Ok ke kalau bersalin kt situ ?.
Ada sesiapa ber’experience’ bersalin kat Spital Serdang tak?
Share la kt sini…bleh dpt gambaran sket..hee~

Masa arif dulu
Mama gi Spital Sungai Buloh, on Mac 2009..
Semuanya sangat2 OK pada mama..
Dapat dok kelas 2..

Kali ni, dah pindah rumah ke Bukit Jalil…’
Paling dekat spital Serdang lah…or kalau ke depan sket Putrajaya…
Cuma waswasnya..boleh ke orang luar kawasan, bersalin kt Spital Putrajaya tu
Ramai warga Putrajaya kt sisni kan..

Nak tanya, boleh ke mama yang tinggal @ Bukit Jalil ni…
Nak bersalin kt Putrajaya?

And…mcmana prosedur, kena daftar dulu ke?
Macam spital Sg Buloh tu, on the dot, time sakit je g terjah..herm..
Tolong eh kengkwan yg arif lagi bijaksana..hee~

p/s Alahai…tengok kwn2 yang baru bersalin ni rasa teruja and tak sabar pulak, nak tunggu turn sndiri…tapi seramnya tetap ada…seram nak lalui pengalaman sakit nak bersalin tuk kali kedua..hu~ suspen2x..taktau mcmana pulak experience yang bakal dilalui kali ni..hu~ hope dipermudahkan..Aminn…

Wednesday, July 20, 2011

.: PencaPaiaN baRu.. :.

Pencapaian baru arif…

Soalan : Mama nama apa?
Jawapan Arif : Haaaaciiinyaa… (spelling betul : Haslina)

Soalan : Abah nama apa?
Jawapan Arif : Eiiiyaam… (spelling betul : Hisyam)

Respon mama : sukanya anak dah tau nama mama & abah dia, dah bleh g school ni..ngee…tapi pelat jgn cakap ler..mmg bijak bercakap, tapi still pelat dia..huu~

Kali pertama dia bleh tau nama mama secara kebetulan, bawak dia time checkup mama, dia dengar Nurse panggil nama mamanya…’Haslina’…then, dia terus simpan dalam kepala, & bila ditanya…dah tau la dia, after that baru mama ajar, nama si abah…senang masuk kepala budak2 besar ni kan..^_^

*others : suka berzikir bila mood dia datang…
‘Allaa bad bad…Allaa bad bad…Allaa bad bad..Allah bad bad..’ (spelling betul : Allahuakhbar…Allahuakhbar…)

- arif selalu bangun seawal, 5.30am or 6.00am (tak kira weekdays or weekends (sesekali je terbabas sikit time weekends) ) , pagi2 layan Channel 106 Astro Oasis, berzikir pagi2… ^_^


p/s Doakan yang baik2 aja tuk anak2...moga baik lah jadinya..Amin....

.: WW : auRa sNap GamBo maKin kuraNg ni..hu~ :.

ni je satu2nya pic yang ada for this week tuk ditempek..
incase kalau 1,2 hari ni..
mood nak snap gambo masih kureeng..huu~

ini pun stok lama..
masa ni, abang long masih nampak sihat and semangat..
sekarang, sedikit memanjang, kurang sket selera makan n minum susunya..
sebab utama itulah..sakit gusi..hu~cian dia ...

eh kata wordless kan..ngee..
layan je gambo..he~


Abang Long sedang enak menikmati nasi ayam @Giant Kinrara last2 friday ^_^

Tuesday, July 19, 2011

.: beRita best ! ^_^ :.

Ohho…berBW masih tiada kesempatan..
Kt opis kurang kesempatan untuk itu..
Kat umah, still cannot..lappy masuk workshop..huu~

Apapun, share tetap share kt blog terchenta ni..
Ada kesempatan dapat la jengah umah kengkwn yg selalu dtg menjengok tu..
Kawan2 baru juga..huu~

Oooh ada berita best ni..hee~
Next Monday, ikutkan ada appointment utk scan baby kt klinik govern..
Tapi sebabkan dah tak sabar dan kebimbangan si mama..

Terlebih dahulu, pergi jugak ke Private klinik..
Nak menjengok ‘baby’ didalam sana..hee~

Dan Alhamdulillah..
Nampak dengan jelasnya..
Di usia 16 minggu, pembesaran baby adalah normal..
(mama tak print pun..just tengok je)
Disaksikan si abah dan abang long arif sendiri..

‘Anu ‘baby memang tak nampak lagi la..
Cuma gerakannya jelas sekali..
2 kakinya menendang2…macam tengah berenang je kekdahnya..
Hikhik…comel dan terharu dan satu perasaan tak terucap dengan perkataan..
Alhamdulillah, baby sihat, dan Insyaallah cukup sifatnya..Amin..
Kata doctor, kedudukan Uri semua ok..
Dan baby dalam keadaan meniarap (ini mama tak bape perasan..doktor memang perasan la..hee~)
Doctor tanya, mama tak rasa apa2 ke time baby menendang2 tu?
Serius, mama tak rasa apa2..
Then, jwpn doctor…dah tau dah..kulit perut awak tebal sangat ni..hee~
Diakui..

Apapun Alhamdulillah…dan puas hati mama ^_^

p/s tak sabar menanti 2 bulan lagi, nak scan lagi..hee~


.: seMaLam dan haRi iNi.. :.

Morning semuanya…
Huu~
Semalam mama MC..
Hari ni dah kerja..

Semalam MC ingat nak rest se rest restnya..
Tapi..hu~
Semuanya perancangan kita je kan..
Time tengahari tu baru la ada daya n kesempatan tuk jumpa doctor..
Utk dptkan rawatan dan MC semestinya..

Pening..sebab masuk malam Isnin tu..5 malam berturut2 arif demam..
High feverlah~ setiap setengah jam dia mesti terjaga..
Mintak mama lapkan 1 badan..
Sian dia..
Siang aktif..malam je demam..

Dan sejak khamis tu jugak..
Mama perasan, mulut arif berbau..
Gusi bengkak..dan kadang2 dengan tiba2 je bleh berdarah..
So, semalam checkup dia sekali..

Kat klinik je..
Then, doctor buat surat, suruh refer Hospital..
Risau katanya, takut kena denggi..huu~
Seram weeeh mama time tu..ingat takde apa yg serius..

Jam 2 lebih bertolak ke Hospital Serdang (lebih dekat dengan rumah)..
Masyaalah…nama je bahagian Kecemasan, tapi kena ikut turn macam biasa jugak..(bhgn Kecemasan lah)..
Ramai orang + sorang2 rawatan lama weeeh..
Sudahnya lewat 7mlm baru turn arif dipanggil..
Dalam hati Tuhan je tau mcmanana perasaan ..
Penat menunggu 1 hal..penat melayan kerenah anak yang aktif + mengada 1 hal..
Seharian tak tido kan..
2 kali salin diapers…1 kali kencing penuh..
1 kali ber*k..hee~

Makan pun ikut suka je, situ kan ada mesin segala mak nenek biskut + air..
Memang tak terhitung berapa kali ulang alik ke mesin tu..hu~

Sudahnya time kena ambik darah..
Huu~ bersembur di muntahkannya dulu..

Sebab apa?
Sebab dia meraung…sangat takut sbb nurse tu siap bungkuskan dia..
Senang tuk ambil darah kan..hu~
Kalau kecik dl, boleh la dia cool je..
Kali ni, Nampak je nurse bertopeng dia dah meraung lain macam..
Kesian…

Resultnya Alhamdulillah..
Semuanya normal..
Cuma macam pelik kenapa gusinya boleh bengkak dan berdarah..
Minum air masak dia memang suka dan kerap sangat..
Makan gula2 tak ada lah..
Giginya masih cantik dan teguh..

Alahai anak, kalau nak kena penyakit, tak terjangka..

Last2 doktor kasi ubat jer..

Cuma mama terfikir..
Arif kan merasai sama alahan mama..
Mama loya, dia turut loya, mama muntah2 dia turut sama muntah2..
Dan start last week, gigi mama mula berdarah time gosok gigi..

Dia pun sama……….huuu~
Kesian….

Apapun, Alhamdulillah takde yang serius..
Dan yang penting, hari ni..mama dah sihat..dan Arif juga dah sihat..
Malam tadi, takde demam lagi… ^_^
Cuma gusinya still macam tu..hu~


_ wajah kepenatan~ dalam kereta, balik pun dah malam..kul 9 lebih sampai umah..huu~

Friday, July 15, 2011

.: menJawab persOaLan & haSiL cHeckup seMaLam.. :.

Salam hari Jumaat nan mulia..
Alhamdulillah bertemu lagi di pagi Jumaat ...

sebelum citer pasal checkup semalam..
ni nak menjwb soalan beberapa rakan ni..
pasal resepi mee udang...

hehe..resepi la sgt...
bukan resepi ye...cuma nak bgtau..perencah instant yang mama gunakan..

tada........

DELIMAS !
sedap tau...dan sangat mudah~ selamat mencari..ngee..

dan semalam g checkup..
everything ok jer ...
ish ada yang tak ok nye..

Hb - 11.7 - menurun dr last month..13.5 - sedikit risau jugak..but still ok kan..
Tinggi rahim - 17 cm - puas di cari..sbb kata staff nurse kulit perut tebal susah betui nak jumpa..hahaha..
Berat - ishh tak sanggup nak tulis..bgtau progress jelah..membimbangkan sebab dalam tempoh 1 bulan naik 2.4 kg...giler...betul ke tak penimbang tu..ngee..

kena tengok berat next month mcmana, risau jugak..huu~

tak ada lagi dengar denyutan nadi baby, next month maybe..huu~ sedikit kecewa..sebab mama risau, belum rasa gerakan baby..(tapi mungkin sebab kulit tebal..tu yg tak rasa gerakan baby tu...hee~)

dapat jumpa doktor ~ doktor suggest utk buat scan next2 week monday..
mula decide nak buat sendiri je after checkup, tp bila doktor govern. dah bg appointment tuk scan @ klinik tu..tunggu jerlah scan kt situ kan..huu~

kesimpulan : tak puas hati la..nape berat naik mendadak betul..then, tak dapat buat test yg dgr denyutan baby tu..hu~ rasa nak g scan sendiri je kt private..tapi en abah balik lambat lak today..hu~

Thursday, July 14, 2011

.: MeNu makaN maLam yaNg Lalu2 :.

Morning~
half day today..lalala..

herm..sejak preggy ni..bleh dikira berapa kali je mama masak beriya time balik kerja..
yelah balik dah lewat, sampai umah tak pukul 6.40, mesti 7 or 7 lebih..badan dah penat..
ingat nak rehat jer..
sebolehnya mama takmau makan malam pun..
takut mun***...
tapi sejak masuk ke 2nd trimester ni..
selera dh ok sket..

seb baik la si abah jenis tak kisah,...
kadang masak sendiri, yg ringkas2..
dan kdg singgah paso malam je beli apa2..

tapia da la 1 malam tu, ntah kenapa..
terasa nak makan nasi plak..
boleh pun memasak..hee~

sebab dh snap pic..
tempek je lah sini..^_^
menu biasa2..cepat dimasak sedap dimakan..
ini pun masak after magrib..hu~
express ^_^

daging goreng kicap - kangkung goreng belacan - kuah soto (lebihan hari sebelumnya..he~) - tauhu goreng - nasi putih - ikan goreng (sekor jadilah, makan berdua je)

Alhamdulillah...kenyang..

kata ringkas, bila dihidang...haaa...penuh jugak meja..(almaklum meja kecik kan..haruslah penuh..hee~)

p/s huu~ tak sabar nk g checkup, nak dengar denyutan baby, sbb mama belum dpt rasa gerakan baby, risau plak..malam tadi siap bermimpi...tak perlu la cerita mimpi apa, tp pasal baby lah..hu~ risau sgt...sampai masuk dlm mimpi..hu~


Wednesday, July 13, 2011

.: MenaNgis Lagi..ceNgengnyee…! :.

Yup…menangis lagi si ibu mengandung nih..

Kisahnya…dalam keadaan diri terasa ingin landing dan berehat di hari minggu..
Tapi dengan sengajanya memaksa diri untuk meneruskan agenda

Menjahit..oooh bukan menjahit..menjahit dah settle untuk kain2 yg dah dipotong..
Ini proses memotong kain untuk beberapa pasang lagi..
Memang memaksakan diri.. sebab taka da masa dah..

Ikut hati, takmo dah weeh..sakit semua urat2 saraf pinggang ni..
Kalau sekejap mungkin tak rasa..
Tapi bila lama2 mengcangkung, duduk, kejap bangun tuk betulkan posisi..
Haih memang sakitlah..

Sudahnya…terhenti di tengah jalan..
Bilamana tiba2 terasa sakit tu tak tertahan lagi..
Menusuk dengan tiba2..
Terus operasi terhenti..
Berjalan bangun perlahan ke katil..
Landing..dan tiba2 dengan sendirinya air mata berlinang..
Aduhai…tak tertahan sakit tiba2 gini..huu~

Kejadian berlaku petang hari ahad lalu..
Dan sedang melayan perasan sakit sambil urut2 sendiri tu..
Si anak datang,. Mintak buatkan susu..
Siap usung botol susu + balang susu sekali..ngee..
Tapi mama tak larat la sayang..tunggu jap ye..
Mama jawab..

Then, tiba2 si abah yg baru beristirehat setelah penat bertugas non stop dari awal pagi sabtu tu..
Tak balik malam minggu..(operasi BERSIH..huu~)
Datang menjengah..
Melihat si isteri yang mengalir air mata tu..
Rasa simpati pun bertandang agaknya..terus memanggil..
Mau urut katanya..

Hee~
Dalam rasa sakit tertahan2 dan air mata meleleh tu..
Terus tersenyum girang..hee~
Cian en suami, ingat balik dari bertugas lama, dapat berehat lama..
Sekali si isteri pulak begitu..
Bukan si isteri yang nolong picitkan suami yang penat bertugas BERSIH..
Tapi si isteri pulak seolah2 meminta di urutkan..hee~

Yelah pengorbanan namanya..
Si isteri berkorban mengandungkan zuriat kan..
So, si suami haruslah berkorban untuk sama2 memastikan si isteri sihat dalam tempoh mengandung ni..hee~

Terima kasih abah..memahami ~ ^_^

Kandungan sekarang berusia 16 minggu++ .. lalala..Alhamdulillah,..

p.s preggy kali ni, memang sungguh berlainan sekali pengalamannya..huu~ kata mek rose kesan dari injection yang diterima masa c-ser anak pertama dulu..herm…mungkin jugak sebab selalu sakit pinggang tiba2 lah …kerap..dulu pun disuntik kt belakang masa sebelum c-ser dilakukan..


** n3 autopublish *

.: WW : akVitivi sePetaNg berSama KeluarGa..hee ..:.

~kejadian hari  minggu2 yang lepas..
baru nak publish.. layankan jer..
aktiviti si anak & si abah..
lokasi : taman bukit jalil..
mula2 tengok fish beso2..then, main ball, then joging..terjatuh n nangis kojap..ngee..

Sekian~

p.s mood berblog masih kureeng..alahai...huu~esok mama g checkup sebelah petang..hope baik2 saje.. ^_^


Tuesday, July 12, 2011

.: pengHargaaN buat SahaBat berNama ch@ :.-

Morning..
Mood masih tidak sepenuhnya..
Alamatnya kurang la berBW ni..huu~
Tiada kesempatan dan line tak clear lah..hee~

So, ambil kesempatan yang sedikit ni..
Mau abadikan pemberian seorang sahabat maya..
Masuk ni dh dua kali dia kasi2 hadiah tau..

First dulu, utk dak ayep..
Sticker yang macam2..arif mmg suke…

Then, kali ni tuk si mama pulak..
Penghargaan sebab menjadi pengomen tegar blognye..hee~
Tapi skrg, dh kurang tegarnya..
Yang pasti akan sentiasa menjengah ke SANA
If ada kesempatan..
Blog nye cantik..secantik HIJAU CANTIK..

Tuan punya blog yg dimaksudkan adalah ch@ !
Ibu bakal ber’anak’ dua..like me! Hee~
Tapi ch@ akan lebih dulu dpt gelaran Ibu beranak dua..hee~
Take care ye ch@ and thanks atas pemberian ikhlasmu ini.. ^_^



Ps. Buat ch@ bila nak mai Bukit Jalil ni..roger je, kak Eina siapkan Laksanya..hee~


Monday, July 11, 2011

.: MooD beLum mAriii.. :.

Morning!

Mood berblog belum mari la..alahai..
ada byk sebab kot..

paling utama..lappy masih belum 'OK'
tu le pasai..
kat Opis?
herm..

so, biarkan dulu..
nanti sure mood mari..
sebab bila sebut mood tak marii, sure lepas tu ok..
hope so..hee~ ^_^

selamat bertugas~

p/s sian en abah, bertugas tanpa henti..weekend pun bertugas, malam minggu pun tak balik umah tau..arif asyik bertanya je..nampak gaya, berpantang nanti, tak jadi la kot berpantang kt kampung..bawak mak la mai KL ni..sian arif..sure rindukan abah nntinya..huu~

Friday, July 8, 2011

.: FavouRite baRu yaNg menCOMOTkan..^_^:.

salam jumaat nan mulia..

lambat sket up  n3...
loading piccas problem la..huu~
yelah skrg takde kesempatan mau edit2..
lappy still tak berfungsi..huu~

tak dapat bebel panjang..
layan je piccas ni yek.. budak comot..
comot2 pun comei la pada mama..hee~

favourite barunya..

Calci....yummm~ ^_^

Thursday, July 7, 2011

.: ALhamduLillah SuccEss~ layan meNu best ni..hee~ :.

Alhamdulillah..
selesai sudah dengan jayanya..
apa dia?

Audit ISo lah~
success with no NCR yek~syabas tuk diri sndiri..hee~
just OFI jer (OFI- Opportunity for Improvement..means ok la kan ^_^)

okeh2 tinggalkan pasal tu..
yg penting, next year benda yang sama kena hadap..(if masih di sini..herm..)

meh layan menu hari minggu lalu..
bila si abah bertanya, nak masak apa minggu ni?
dlm kepala ligat fikir..
boring la..balik2 laksa or bihun sup or soto jer..
so ubah selera ke..

MEE UDANG~

nama je Mee Udang..segala mak nenek lain masuk skali..
daging...sotong..hee~

sungguh mabeles tau..
sebab apa?

sebab guna rencah segera..lalala...haha..
takpe aa janji cepat di masak sedaaaaaaaaap dimakan.. ^_^

Tuesday, July 5, 2011

.: tak SeMpat ber BW..hu~ :.

morning~
memang tak sempat..
apa nak di kata..
dah la kt umah lappy tokleh on..hu~
kt opis, jgn berangan dpt layan sgt..
tmbh2 time gini kan..takpe..tak lama pun..hee~

nak wat n3 bergambo pun tak sempat ni..
tak sempat nak transfer gambar pun lagi..
so, membebel kosong jap pepagi ni..

ada masa bleh jengah 1,2 buah umah..huu~

good luck to us...esok audit di HQ ni..pheww..
auditor dr philiphino weeh..jenuh berpeluh2..ngee.. =P

Selamat bertugas~

Monday, July 4, 2011

.: SeLamat paGi....! MinggU auDit ni..huu~ :.

Salam semuanya..
minggu audit minggu ni..
audit external ISO..3 standard tau..huu~
3 hari ye...berpeluh ni..hee~
hope semuanya berlalu dgn baik..

oooh kt umah tak dpt nak layan blog..
lappy tak berfungsi loor..
kabel charger la plak rosak...tak hidup..
ntah bila nak baiki ntah..
bayar free2 je broadband bulan ni..tak guna langsung..
aduuh rugi2x..

membebel skit je ni..
nnti takde masa dah..nak berBW pun tak dapek sgt..hu~
sabtu/ahad kemana?
tak ke mana pun..
meneruskan sesi menjahit dan menjahit jer..
then, petang g beridah jap..tu jer..hu`

k, ada masa bleh jengah lagi..
tapi macam..huuu...audit time kan..ngee~

Friday, July 1, 2011

.: iBu meNganDung SememaNgnya SenSitiF overs..huu~ :.

Salam Jumaat..
dalam terasa takde masa, nak jugak taip sepatah dua kata kt sini..
hee~

seperti tajuk itu..
kalau tak peknen pun, sememangnya mama seorang yng sensitif..
tapi sensitif bertempat la..

apatah lagi peknen ni..
sentitif kadang terasa melampau..hee~

masa first preggy dulu..
ada la kecik2 ati ngn en suami..
last2 nangis sorang2..sian..

skrg, ada jugak 2,3 kali kecik ati dengan anak pulak..
tapi lebih ketara semalam..
sampai tak terbendung..
bendanya kecik..tapi sgt menusuk ke kalbu..
tahan sebak..tak tertahan..
menangis jua akhirnya..

pada orang mungkin simple thing..
tapi bila peknen ni..
benda simple gitu..sgt2 menusuk ke hati..
aduuuh..dgn anak se kecik arif pun mama leh terasa..

yang pasti..mama sedih giler semalam..
tapi kejap je la..
anak kecik, tak faham apa2 kan..
mama maafkan..huu~

antara perkara yg buat mama terasa hati dgn arif..
'bila di tanya arif sayang mama tak?'
dia akan jawab...'sayang ibu'..
(Ibu - pengasuh dia la..)

dan ada lagi..huu~

ntah, sejak 2 menjak dia..
arif garang dgn mama..
mama sedih tau..dah tu sayang org lain, mama tak sayang...

pastu lebih manja dgn org lain, tak dgn mama..huu~
ntah..mungkin sindrom..mama nak dpt adik kot..
arif pun terasa..hu~

apapun, asam garam orang mengandung..
hati mmg over sensitif..hu~

p/s benda nmpk simple, tp bila diulang2 tanya..dia berkata yang sama je, mama sedih tau..hukhuk..nnti besar arif baca ni, tau la mama kecik ati dgn dia..seawal usia dia 2 tahun lg ni..hee~ mama yg teruk, over terasa kan..hee~