About

Friday, April 29, 2011

.: LaKsa joHor pertaMa utk 2011 ..ngee :.

Laksa Johor vs Laksa Kedah...
Laksa Kedah no.1..hehe..
yelah dah la ringkas, sempoi...sedap pulak..

berbanding, laksa johor..
banyak bahan, leceh sket nak buat..isi nya pun spageti..jauh menyimpang..tapi tetap namanya laksa..^_^

baru2 ni setelah sekian lama..
balik2 laksa kedah je kan...so, 1 day..abah request buat laksa johor plak..
so, terhasillah ia...laksa johor pertama bagi tahun 2011 ni...^_^

..Isinya spagethi.. kuahnya ber serbuk kari bagai + santan lagi..


dan bahan2 eksesori...yg tiada taugeh...lupa plak nak beli..
macam tak cukup syarat je..

dan WAJIB ada adalah..sambal belacan tu..
memang taksah la takde cambal belacan ni kalau mkn laksa johor..

dan lagi...selalu si abah ajar..
nak feel lebih, makan laksa johor ni guna tangan jer..
sebab kuahnya pekat..kena gaul2..pastu makan suaplah...nyum2x..
nikmat..hee...

nak resepi, herm...rasanya suatu ketika pernah buat n3..cer CLICK sini kalau berminat.. ^_^

dan budak kecik ni nak interprame sama...hee~


sedap tau mama masyakkk...hee~ 

p/s mama belajar buat laksa johor ni masa belum kawen lagi..
time tu tgh dalam proses nak mengenali keluarga bakal mertua..sempat timba2 ilmu memasak masakan johor..hee~

.: seRonoKnye cuTi 3 harI ni sebaB….. :.


Kita cuti SABTU-AHAD –ISNIN kan..
Selamat bercuti untuk semua..


Dan mama sangat2 happy sebab……..

1) Today tok kedah+pak ucu arif akan sampai dari kampong !..lalala..tujuan nak bawak balik si maroon MyVi itu..hee~bakal berpindah tuan la MyVi tu..sedih plak..hukhuk…

2) Dah sampai objek yang mama ‘bling’kan dulu tu…ianya bertukar menjadi Si Putih Bersih ALZA comel! Hee~..Alhamdulillah dah rasmikan pun semalam..hehe..tapi perasmian pemanduan si abah la, mama belum lagi..ngee…

3) Hari ahad lak, Mak Ucu arif akan tiba dari Sarawak..dah habis study kat sana..before balik Johor, singgah KL dulu..umah mama…yeaa..suka la dak arif nanti..berturut2 orang datang rumah..mula tok, pak ucu, then mak ucu plak.. ^_^

4) ESOK gaji...yeaa...(part ni telah diedit sket atas sebab2 tertentu..ngee..) Alhamdulillah..syukur pada rezeki dari Ilahi!

5) paling bermakna dan paling berharga dan paling menggembirakan adalah...berita KEHAMILAN...! ini adalah perkara dan hadiah terbesar dari Ilahi..Moga semuanya berjalan lancar..Insyaallah...sama2 doakan ye.. ^_^

p/s Cuma tak bestnye on Saturday / Sunday abah kerja la..huu~ tak ada la edisi jalan2 ..wuwuwu…

Thursday, April 28, 2011

.: haSiL kerJaSaMa :.

Hasil kerja sama suami isteri..
terhasillah menu ini untuk makan malam di hari bekerja...wuu..
simple jer..tapi bila dah hidang..meriah juge//=P

tadaa............................... menu biasa bila buntu nak masak apa..hee~

1 daripadanya hasil dari masakan abah....
agak2 yg mana 1?..hee...

inikah?

~ sup telur + soo hun + tauhu + carrot..

taklah...ini mama yang masak..simple but nice tau... ^_^

abah masak yg ini...
~ pucuk ubi goreng...abah yang volunteer nak masak sendiri..
sebab dia suka makan ni..asal sayur je mmg abah suka//^_^

seperti biasa...ada jugak terselit wajah si comel ini//
bab makan dia memang sibuk..
kuat makan tp badan maintain jer..ngee..

apapun janji kamo sihat sayang.... ^_^

serius muka....bila smile....

...blur pulak gambarnya..hu~

lastly please..........................


sibuk kaco nakkan camera mama..
sibuk nak tengok piccas yang mama dah snap...hehe..

budak2 time gini mmg gitu, snap je gambo dia..dia sibuk nak tengok..huuu~layankan jer.. ^_^

.: cerita haRi saBtu laLu-laLu :.

***** sebelum mulakan n3...mama nak wish....******

TQ soooooooooooooooooooo much kat kengkawan semua..
atas ucapan TAHNIAH beserta pesanan dan sekali gus mendoakan sesejahteraan mama..
untuk N3 sebelum NI ^_^
terima kasih tak terhingga...
dan nak tambah ucapan TAHNIAH jugak buat Nad a.k.a MamaZakwan
sebab dia pun turut sama join the club! lalala... Alhamdulillah..

LOVE all my dearest FRIENDS...~ cayang semua ~ ^_^
***************

ok back to citer...

alahai citer dah basi hampir 2 minggu jugak ni//ngee..
program di hari sabtu...
paginya abah work..
bermula tengahari...kuar after zohor..

1st - attend kenduri kawen anak akak opis mama..
anak dia difahamkan seorang tentera..so kedengaran la...bunyi trompet..eh betul ke trompet eh.. =P
masa time mereka berarak tu..meriah..

walau cuaca hujan agak lebat jugak..
tapi suasana majlis meriah dan ramailah orang..

Selamat Pengantin Baru buat mereka..Merah-putih temanya ..meriah~ ^_^




makan2...salam2...dok dengar bunyi trompet jap..pastu balik..

singgah sini dulu..
2nd destinasi...kedai service kereta..
service kereta jap..sebab tak lama lagi..
kereta ni bakal berpindah milik..^_^

ada yang bertanya kan, kereta ni jual ke apa..
Hajar...hehe..kereta ni..
adik mama yang ambik...pindah milik ke dia..so, after this..
tinggal beberapa tahun je lagi..dia sambung bayar..
pass dekat sedara, ok la..takla rasa terkilan or terkenang sangat..ngee..

meh layan aksi2 dak kenit ni di bengkel..
ada mama rakam juga telatah dia..tapi herm..
takleh upload lah..hu~



macam2 aksinye sementara menunggu tu..hu~

3rd destinasi pada hari sabtu tu..selepas ke bengkel...
adalah Giant..beli barang2 sket..
pastu baru balik rumah =P
berjalan saje...lalala...hee~

tapi last week, tak ke mana pun..hu~


Wednesday, April 27, 2011

.: beriTa GeMbira yang diMaksuDkan…surPriSeeee..ngeee.. :.

Inilah berita yang paling dan paling dan paling gembira yang dimaksudkan..
Tada…..
Biar kawan-kawan sendiri buat kesimpulan ye..hee.. ^_^
Alhamdulillah..syukur atas peluang yang Allah berikan untuk kali kedua ini..
Moga perjalanan dipermudahkan ….
Amin…… ^_^

So, Mek Rose, Fieza, ch@ , Rina, Eima, asHa, eIda ..siapa lagi eh.. sori kalau mama termiss nama..
I’m joining uols nye club sekarang… ^_^..

Alhamdulillah….. sayalah Insan paling gembira dan happy di saat ini..hehe..

p/s apapun, baru buat test sendiri, belum jumpa doctor lagi..cadang nak simpan dulu berita gembira ni..sekali member sekolah (ieera), dah tinggalkan komen kat chatbox tu, hu~ bukanlah rahsia lagi..hu~..so, kongsi jerlah…^_^ .. harap perjalanan ini dipermudahkan olehNya..Amin..

.: poSing roCkers tak MenJadI :.

Meh nak tempek2 seleksi dak arif ni..
bergaya kekunun rockers..
al-kisahnya..
dia sibuk je kacau mama menjahit time ni..
daah mama kasi je perca kain..
suh dia pi main jauh2..

sudahnya di pakaikan si abah kat kepala dia..
jadi ala2 rockers sudah..ekeke..

pastu leh lak si abah ambik alih tugas mama sebelum ni..
snap2 aksi si anak..ekeke..
(jgn taktau, si abah menyokong penuh si mama menceburkan diri dalam arena blogging dalam diam..sebab tu, selalu si abah rajin menyenap juge..ngeh3x.. )


time kejadian photoshoot berlaku, mama sedang gigih menjahit baju orang..hehe..
dan kain perca orang itu menjadi mangsa mainan dak arif..
psst diana kenal kan kain perca tu..ekeke.. =P






posing2 depan umah pun jadi la..
kekunun rockers..
tapi....hahaha...kain berbunga...hahahaha...

Tuesday, April 26, 2011

.: GuraUan si AbaH & si AnaK :.

Bila tengok si abah dan si anak bergurau senda..
rasa bahagia jiwa raga..hee..
walau terpaksa dengar riuh rendah..jerit pekik..hee..
tapi bahagia weeh..

abah mengusik si anak..
bila tengok si abah gini..
teringar zaman kegemilangan zaman kanak2 dulu..
suka camni juge ^_^


haha..arif takut je kena usik gini..
tunjuk2 suh abah tengok mama..
haha..macam2 la kamo nak ...
menghiburkan dua beranak nih~ ^_^
nak alih perhatian si abah...suh tengok mama..
mama nak ambil gambar tu..hehe...

muka anak yang suci dan jujur dalam segala perkara ~ ^_^

P/s dedulu masa kecik2 takdak kain sembahyang kecik, ambik kain pelekat or kain batik lah buat telekung sembahyang..like abah buat ni, cuma menampakkan wajah lah..^_^..orang kampung~

.: beKaLan breAkfasT yg beSt di laYaN :.

yuhu...
morning..pagi2 layan menu breakfast la eh..hee~

menu breakfast tuk last week exceli..
biasalah semua sedia maklum..
n3 mama ni draft seminggu terlewat..ngee..

best tau sarapan ni..
bubur nasi + kicap + telur masin + ikan bilis kering (eh betul ke ikan bilis eh..nmpk nipis semacam jer,ngeee ) ..lalala... ^_^


Alhamdulillah kenyang sampai ke tengahari ..hehe...

p/s ada perkhabaran gembira ingin dikongsikan tapi...herm...not now kot..tunggu...mama yg tak sabar exceli...tp harus sabar.. ^_^

Monday, April 25, 2011

.: tiDak berboToL suSu laGi :.

Stori pasal little boy arif..
bukan tidak berbotol susu langsung ye..

tapi tidak berbotol susu bila kuar berjalan ke mana2..
sekarang..cuma berbekalkan botol air ni jer..
hadiah dari kawan baiknya..kakak balqis..see..


bawak bekal air masak je kalau nak ke mana2..
if nak kuar berjalan..kena pastikan dia menyusu dulu..
then, berbekalkan air masak dalam botol comel ini.. ^_^


arif pun dah besar..dh 2 tahun lebih
bleh je nak minum air lain selain susu
bila kuar berjalan..so senang ^_^

thanks kak balqis kasi hadiah botol air ni..
sungguh bermanfaat sekali..
kak balqis referring to..... anaknye anje lah..hehe..

.: daH jejaK upTowN keLana Jaya :.

siapa dok area kelana jaya selangor?
dah pergi ke uptown baru tu?

mama sudah....
pergi last 2 weeks..
jumaat malam sabtu...
saja je pergi..menjengok tempat baru kan..

tapiiiiiiiiiiii.....tak menarik lah lagi..
tak banyak gerai sangat..
tak meriah...compare dgn uptown damansara..herm...jauh lah beza..
barang2 pun agak mahal la jgk, tak semua la..better pasar malam lagi...hu~

tapi dalam pada tu, 'terbeli' jugak 3,4 benda..hee~
dah pergi kan///rugi la plak tak beli apa2..haha..
snap 1 pic dari kejauhan...

~ si abah yang mendukung dak arif tu..abah berbaju kuning..^_^
pergi ke sana, lepas makan malam area Kinrara Mas, Bkt Jalil..

rasanya takkan ke sana lagi kot..
dari ke sana baik g damansara terus..hee~ pendapat peribadi mama la...


so, ada sapa2 dah ke sana?..apa komen anda..hee..


.: aktiViti si iBU diBantu si AnaK :.

Aktiviti biasa si ibu bila di rumah..
menjalankan rutin harian di hari tidaK bekerja ..
dibantu si pembantu kecil..si anak..

layan.. ^_^

si pembantu kecil interframe..
membantu si mama melipat kain yang selambak..
sambil mata lebih ke menonton tv..hee..

banyak woo...
2 raga full...huu~ ^_^

kerja melipat kain berkali ganda lebih lambat gara2
pembantu kecil ni..hu~ redha'


dan bertambah lambat lagi..
sebab dia sibuk dok atas kain..
dan si mama jadi tambahan kerja lak tuk..
menyenap2 gambar nye..
sesekali..interframekan kaki comel nya..hehe..

kaki si anak vs kaki si mama...ngeh3x...
nanti suatu ketika..kaki si anak bakal lebih panjang dari kaki si ibu ^_^

aiyakk...landing sudah...berganda2x la lambat kerja si mama nak settle gini..wuwuwu..


umpan..kasi main menda lain..
ok sket..pheww

Sekian .. kisah biasa diary seorang ibu dan anak..^_^

Friday, April 22, 2011

.: DiLaRaNg mAsUk :.

n3 last tuk minggu ni..hee~
penutup n3 di hari bekerja..

just to share..
malam tadi layan DVD citer ni "DILARANG MASUK"..

walllah...best lah! dan sungguh suspen..
sungguh ni....tak tipu..!
walau pelakonnya cuma 4 orang kan..
tapi at the end, baru ler kuar watak ke-5 dan segerombolan orang di last part..

nak citer panjang mama tak reti..
ekeke..so, silalah kawan2 tengok sendiri eh citer tu..lalala.. =P
tapi yg pasti, mensuspenkan mama..
dan terpaku mama sepanjang citer tu..
tergendala kerja2 melipat kain..
melipat kain biasanya siap 1/2 jam dah jadi lebih sejam..ngee..
(sila bayangkan longgakan kain yg dilipat ye..sngt banyak..wuu =P)

malam tadi layan citer ni with arif n abah..
arif mula2 takut, pastu ok..pastu tertido..ekeke..

ini ler citer yg dimaksudkan.. ^_^

pelakonnya..cekci aa pompuan lengan sekerat tu, bersuar pendek jer..
dah mcm tgk citer indon plak..hu~
mungkin nak sesuaikan dengan watak..
hu~

kesimpulan..: mant0ps la citer ni, penuh kesuspenan..ngee..tapii pada mama lah..kang tak pepasal ada yg marah kalau beli DVD bila tengok tak best pd mata mereka..itu mama tak dapek nak nolong eh..ngeh3x.. ^_^

Selamat Berhari Minggu ! lalala..

.: perSatuaN penDudUk :.

salam Jumaat..
waaah skema giler tajuk..ekeke..

takde menda pun..
ooh sebelum bebel lebih sket..cer tengok piccas budak ni..

minum air kotak sambil bimbit beg plastik...ada apaa la dalam tu?
ada kuih 2 ketul..habis kat dia sorang jer..
mama leka menjahit..bila kuar nak join merasa, dah habis sudah... ^_^

dari mana dapat?


abah bawak balik..abah ada mesyuarat kt dewan bawah umah ni..
mesyuarat penduduk dan pemaju..di buat pada hari sabtu..
alhamdulillah..selama dok sini, rasa selesa dan sebilangan penduduk mesra n ramah tamah..
 ^_^

yang penting ada persatuan penduduk yg aktif


abah siap bawak camera masa mesyuarat tu..
sekali, snap 1 pic dah padam..
hee~ itulah tak bwk bateri spare..
so, ini jerlah ada sebagai bukti..ngee..

p/s sekarang, setiap 1 rumah dah dikhaskan 1 petak parking, siap tulis no rumah lagi (si abah pun sama nolong time sesi cat mengecat no umah kt petak parking tu)..bagus sangat lah kan..adil lah untuk penduduk tetap, tetap akan ada parking walaupun sampai umah lambat mana pun..^_^. cumanya bila orang luar datang, terhad la, or mungkin terpaksa parking kat luar je..alaa bukan selalu kan.. ^_^ 

dan bestnye....petak parking kami dapat corner lot (ekeke..cam rumah lak corner lot =P)..hee..dpt port ujung sekali...bukan pilih sendiri ye..ikut sususan rumah..rumah mama ujung, dpt petak pun ujung..lalala..suka... ^_^..ada tanah kt sebelah tu, agak2 kalau nak tanam serai buleh ke haa?..hehe..org tak kaco situ tu.. =P


dan lagi sekarang, tepat jam 12 am, pintu pagar utama akan ditutup dan dimangga, tapi setiap penghuni tetap/penyewa ada pegang kuncilah..ini dibuat bg mengelak penceroboh luar yang tidak tidak diundang~ sini takde pak guard ye. almaklum umah kos rendah jer..so, kena cari inisiatif sendiri.. ^_^