About

Thursday, March 31, 2011

.: maKan dan maKaN di yaM toM yaM :.

lama sebenarnya tak makan2 kt luar ni.
tambah2 makan malam..

yelah en abah takde kan..
jangan berangan la nak makan2 besar kat luar..hee..

Alhamdulillah..kesempatan di ambil tuk buat aktiviti makan2 luar ni..
night before tok dan pak ucu arif berangkat pulang ke kampung..
hu~

malam rabu...abah ajak makan2 kat luar..
lokasi : Yam Tom Yam...dah lama tak pergi exceli..hu..

layan piccas sikit ni..
mula tu malu2 nak snap, pakai HP abah jer..sekali en abah mintk camera, dia nak snapkan..lalala.. ^_^

budak kecik taktau dok diam..hu~

sebahagian menu dah sampai...

menu utama tak sampai lagi..ngap dulu..hehe..

yaaa menu utama dah sampai pun...

list menu mcm kebiasaan la kan :
~ IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA - SAYUR KAILAN IKAN MASIN - TOMYAM CAMPUR - TELUR DADA - SAMBAL BELACAN+TIMUN ~

sedapppppppppp..sampai semua berpeluh2..hehe..
layan sampai licin semua..
tak licin rugi weeh...hehe..bukan selalu kan..

uuik..budak ni makan nasi ngn kicap jer?
 cian...hehe..takla ada gak kasi lauk ayam tomyam tu.. ^_^

dah mau balik pun...
saja ronda2 balik ikut jalan jauh..
lambat sket sampai umah... ^_^


p/s bila la dapat makan besar ngan tok n pak ucu lagi ? ...next month maybe..Insyaallah..tok n pak ucu akan datang lagi..ada urusan penting..lalala.. ^_^..

.: LeKa berMain samBiL iKLaN BotOL SuSu BPA Free :.

alahai..layankan je la..n3 bergambar ni..
ngeh2x..snap rajin..nak bercerita makin malas ni..

hoho..kejadian dah lama..
saja snap2..mengetest camera baru dpt kan..haha..
+ baru dapat hadiah jugak si arif ni..

so, main la dia sampai habis bateri..ngee..
layan... ^_^

sound puzzle instrument..

then diselangi iklan 'botol susu free bpa'..
mama beli dekat area opis je..
abah takde, tak dpt shoping jauh2..

jumpa 1 set ni dari pureen...3biji = rm 17.90.. ok sangat la kan..
tapi ni tuk minum air masak jerlah..mulut kecik bebenor..hu~
kalau buat susu payah..


leka dapat main ni...ada muzik~



bersungguh~ hee..

iklan jap..lalala..hehe..


sambung main...sekian ^_^

p/s rasa nak borong lagi botol susu free BPA ni..ada kan yg bentuk comel2..hee..tapi jarang2 jumpa..hu~

Wednesday, March 30, 2011

.: JaJaN :.

kat rumah sentiasa kena standby jajan ..
ooh jajan tak termasuk keropok ye..
for my arif..tak bape elok la time seusia gini..
dedahkan dia pada jajan keropok tu kan..

tapi jajan seperti yang lelain tu..
perlu ada di rumah..
arif senantiasa akan meng'usya' port ini..
bila dia rasa boring dan nakkan sesuatu tuk di nyumnyum..


dah gaya kedai runcit sudaah..hehe.. ^_^
teringat zaman kekanak mama..huu~
susahnya nak beli sesuatu jajan..
dulu..siap ambil upah kopek buah pinang yang dikeringkan tuk dapat upah..

selalu dapat upah beberapa sen (orang kedah panggil beberapa kupang..^_^)
dapat la beli jajan..selalu mama beli biskut bantal tu..
seposen @ sekupang je pun dah dapat sebungkus besar..
bungkus dengan kertas surat khabar..hee..

tetiba terkenang di masa lalu plak..hee~
indahnya memori...

.: baRu baLik - keNduRi :.

As salam..
yuhu..bersiaran langsung pagi ni..
nak kata baru, tak jugak...dah lama balik ni..
balik dari antar, tok kedah arif + pak ucu arif kt bukit jalil..

naik bas,balik ke Sik kedah..

yee..tok kedah arif dah selamat berangkat jam 9.30am tadi..
huhu..sedey..
tapi apa nak dikata..lumrah kehidupan..ngee..

sekarang episod kehidupan akan dijalani seperti biasa..
today mama cuti, esok..kena bangun awal as always..
kena g kerja awal, as always..sebab naik kereta..
then, transit tukar naik motor..antar arif umah Ibu pengasuh..

dan mama ke tempat kerja abah antar..
dan seterusnya... ^_^

semua akan kembali as usual esok~

kenduri?
itu citer lama sebenarnya..
last2 weekends, ada kenduri area perumahan mama ni..
abah takde, kami bertiga jerlah turun..
makan2 free kan..haruslah..hehe..

majlis ni meraikan perkahwinan anak seorang penduduk di sini..
kapten bertemu jodoh dengan kapten..
so, ada la sesi berarak bawah pedang tu..
tapi time tu mama dah naik atas, jengok dari tingkap jerlah..ngee..

dan snap, dari kejauhan..
uhhu..


patutnya motor abah tu kena alih..tapi mama lupa sudahh..hehe..
balik kije, diorang dh pasang khemah, so bior jerlah..hehe..

~kemeriahan majlis mereka..
dan...selingan..

~arif dan tok...tok dah siap, arif belum..sempat main2 lagi sebelum turun makan kenduri.. ^_^

Rindu Tok...~


.: biLa maSing2 naK tunJuk PanDai :.

Yaa..budak2 sekarang memang advance..
Masing2 berlumba2 nak tunjuk kepandaian masing2..
Tambah2 bab IT ni kan..ngee..

Tapi..biasanya ‘ contoh melalui teladan kan..’
So daripada contoh si mama dan si ibu mereka tunjukkan..
Mereka buat la teladan…meniru sama..hee~

Apa yang mereka teladani?
See…





Haih..kecik2 mau access internet juge..ngee..^_^
Masing-masing nak tunjuk terror..
Nak gaduh2 dah ha..hehe..adat..

ini selingan...budak berdua ni..ada je aktivitinye.. ^_^



p/s 1 : apapun di zaman serba berteknologi ni, ibubapa sangat perlu memainkan peranan kan..memonitor anak2, tambah2 yang dah bersekolah dan melalui zaman keremajaan..huu…tak terbayang mama keadaan arif di usia remaja nanti..Insyaallah..jadi anak yang berguna..Aminn…
p/s 2 : mama onleave today...hantar tok kedah arif dan pak ucu..mau balik kampung sudah..huhuhu.. 

Tuesday, March 29, 2011

.: menyeLit & teRseLit :.

n3 biasa di petang hari..
tempekan wajah si kanak-kanak riang ini..

menyelit dan terselit di sini..hee..





gambar last tak tahan ni..ekeke...dah la comot, mamam biskut cokelate di pagi hari..huu~
pic di snap sebelum mama berangkat pergi kerja.. ^_^
saje nak ngabihkan stok gambar, dah snap kena la abadikan di sini..cerita?..tak sempat nak citer panjang..hu~ hee ~
apapun syok, esok cuti...tak syoknye.. mak dah mau balik..huu~

.: keTerujaaN setiaP kaLi buat laksa seBab... :.

Mama sangat2 suka buat LAKSA..
Semua sedia maklum kan..hehe..

But then, apa yang mendorong mama sangat2 teruja setiap kali buat laksa?
Hehe..mama bagitau jangan gelak plak…
Senyum je takpe..ngee..

Oooh si mata ikan sangat menggoda pada mama..
Haha..mata ikan?

Yup!
Mama suka ratah mata ikan..yang dah masak ler…
Kalau buat laksa, confirm banyak mata ikan leh mama culik dan ‘nyum’~

Hee…suka tau..masa dok asing2kan isi ikan tu tuk buat kuah..
Haa time tu la mama menyambil2..culik si mata-mata ikan tu..
Lalalala…sukanya hati dapat makan mata ikan manyak2..hahaha.. =P


On Friday tu kan mama buat laksa..
Kebetulan pulak jiran datang saja nak nyembang2 kat umah..
Datanglah mereka..
Mula tu watie dan anaknya yg comel..
Mama jamu laksa la apa lagi..
Time tu abah lom balik..

Then, kawan2 mak mama pulak..hee..
Jangan taktau, mak mama aka tok kedah arif..
Dok sini kejap je dah dapat kawan..
Hee~ jumpa time setiap kali turun ambik angin kat playground lah ni..hee..

Pagi tu, mak turun bawah temankan arif main @playground..
Jumpa kawan2 nya tu, ajak datang umah..

So, petangnya diorang datanglah..
menjamu laksa la kat diorang…2 kawan mak + cucu2 yang mereka jaga..he~
Jangan taktau, laksa mama best sampai makcik tu siap tanya resepi camna buat..
Hee…bangga mama tau..padahal resepi macam biasa jer..
Bezanya, diorang biasa buat letak serai..

But mama tak letak la..yang letak serai tu, maybe laksa penang kot..
Mama buat laksa kedah.. ^_^

Then, malam semalam kawan tok kedah ajak turun dengar ceramah kt surau..
Mak mama apa lagi, pantang di ajak la kan..
Mula lepas isyak, dekat kul 11 lebih baru balik..
Hee…rabu, esok ni tok kedah arif dah mau balik kampong..
Huu~ pasti arif rindu nantinya..

Takpelah..time to berkawan semula dengan kak balqis..
Dan jumpa Ibu pengasuh Arif…pasti terubat rindunya pada Tok..
Huu..hope so..

p/s dek kerana tok kedah mau balik esok, so mama ambik ler cuti..lalala..suka benor cuti lately ni kan..hee...nak buat camana, keluarga jugak harus menjadi keutamaan...kita ada cuti, ambik jerlah..dalam hal2 keluarga, jgn nak berkira sangat..! jangan ada yang kata, mama ni..asyik2 cuti jer sudahlah..biasalah mulut2 orang ni kan..kita cuti lebih sket pun salah..mcm la cuti tolak dari diorang punya cuti kan..huu~

.: enCeM taK ?... :.

Malas nak bebel pepanjang..
Layan piccas…dua kanak2 riang ni..
Masing2 nak bergaya…haha…

Layannnnn…. ^_^






aiyaak! sehabis comel mereka buat riak wajah..ekeke...
anak2 comel ni...macam2 kelaku..hee~

menghiburkan hati ^_^

p/s sila abaikan latar belakang yang bersepah, si abah baru balik kursus, lum sempat kemas beg2 dia..hehe..baik punya alasan =P

Monday, March 28, 2011

.: duRiaN menjaDi seRaWa..daP woo :.

Sambungan dari citer sebelum ni..
Malam makan durian kan..
Then, esoknya..disebabkan ada lebihan isi durian..so..
Akak mama telah mengambil anisiatif tuk membuat serawa pulak..

Orang kedah panggil ‘serawa’..orang negeri lain taktau panggil apa eh..
Bubur ke?..ngee..

Akak mama bab masak ni, memang dia pantas sekali..
Jap je buat serawa..campur dengan sagu..
Then makan bersama pulut..yummy~

Sedappppppp….




Pic en abah men’soru’ serawa durian…hee..
Pic orang len takde.. ^_^


.: di MaLaM perTaMa kePuLangaN aBah :.

yaa..
abah arif dah selesai kursus..
dan Jumaat petang dah selamat sampai rumah..

malamnya kakak mama datang aka dinorsfamily la..siapa lagi..hee~
bermalam di rumah mama..
saja nak lepak2 sembang2 dengan mak, yelah..
mak dah nak balik kampung kan nanti..
so, habiskan masa bersama.. ^_^

dan kakak mama bawak...............

DURIAN !

yeaaa...sengat sedap okies..
tengok kt blog kengkawan cam tak berkeinginan la sangat..
tapi bila dah depan mata..

ooh nikmatnya..hee..
tapi mama tak 'hantu' sangat..
layan je pic yang sempat disnap...lalala..






~yang membantu kopek durian adalah Pak ucu arif..
abah dan lelain, ngap jer..lalala..hehe..