About

Monday, February 28, 2011

.: daH 2 MinGGu ASTRO takDe SiaRan tapI biL teTap keNa baYo..huu~ :.

Yee tensen memikirkan..
Geraam pun ada…tapi huu~ en abah takde plak..
Kalau tak, skrg jugak suh orang mai pasang piring tu berasingan..
(bleh je exceli, tapi cam tak best lak, panggil org dtg time suami takde kt rumah kan..hu~)
So, terpaksa tunggu si abah balik dulu..

Al-kisahnya tempat mama duduk ni..
Piring Astro pakai satelite besar punya kat atas bumbung tu..
sebelum ni, penghuni tak bleh pasang, sbb katanya mencacatkan pemandangan..

Tapi kisahnya…bila dah jadi macam ni..
Haaa…sapa nak jawab..?
Dah 2 minggu tau..
Siaran tak OK…terpaksa pakai area biasa, seb baik ada..

Boleh jugak tengok TV..tanpa siaran Astro..
But Bil astronye tetap la kena bayar macam biasa kan..
Then, di tambah pulak bil maintenance still kena bayor every month kan..

So, adilkah..kita bayar maintenance dan astro..
Tapi siaran tak bleh tengok..? Ni dah nak masuk minggu ke-3 tau..
kalau masuk minggu ke-4, masih tak ok lagi..apa cerita..?
Bayar free-free jerlah ye bulan ni..
Macam beramal gitu..hu~

Memang tak puas hati..
Komplen?..rasanya ramai dah complain kot..
Sudahnya tak ok2 jugak..
Terpaksa memasing yang pakai astro ni, pasang piring berasingan..

Awal2 dulu, jangan taktau ada yang kena marah sebab pasang piring sendiri..
Mencacatkan pemandangan kononnya..
Dah jadi gini..haaa…semua redha jerlah..pemandangan jadi cacat pun..

Hu~
Tak best woo…rasa geram jer tau..
Dulu, panggil orang tuk adjustkan astro setting then, sambung ke lubang yang disediakan pun..
Diorang caj RM50..
Kalau tau nak jadi gini, awal2 suruh orang tu pasang sekali piringnya..hu~

Geram…geram…selama 2 minggu tak tengok siaran Astro~
Arif memang lama la tak tengok citer2 kartunnya..
Sian..dah la boring dok umah jer..hu~

Apa nak dikata, tunggu abah balik..
Pasang piring sendiri la jugak..
Tapi huuu…kiranya nanti bayar bil astro mcm buat amal jariah la plak, byr tanpa perkhidmatan..hu~

p/s : taktau apa masalah tuk settlekan segera masalah ni, mungkin kos tinggi la kot, sbb kena sambar petir..mungkin jugak ada di kalangan penduduk tak bayar maintenance kot..aduhai..sengsara dok umah tinggi mcm ni lah, bila tak dpt kerjasama semua penduduk, penduduk yang setia membayar maintenance menjadi mangsa..hu~

.: PercuBaaN peRtaMa berHasiL naMpaknya..hee..sukaa :.

Percubaan apa?
Hehe..pasal menjahit ni..
Mama memang dah lama nak mencuba
Tapi bertangguh2 je sbb tak beli2 mende alah tu..
But, bila ada request dr customer..(ceewah..customer..best je bunyinya..hee..)

Request dari kawan tuk buatkan tu..
So, mama mencubalah..
Then, berhasillah! Sukee…

Tapi tak bape kemas sangat lah..
Permulaan kan..ok dah tu..hee

Apa yang mama perkatakan?
Ni haaa..benda lama tapi baru pada mama..hee..
Buat tangan baju bergetah camni..^_^

Haaaa…berkenan kan..?..mama berkenan..

Nanti nak buat baju sendiri letak getah camni..lalala..

Suka la percubaan pertama berhasil..
Snap pic pepagi tadi.. (baju member ni dah siap, Cuma tak sempat nak iron lagi..so esok jerlah bwk kasi dia..)


Then, dak arif menyibuk suh snap pic dia..hu~
Layankan jer, budak lepas mandi pagi..kul 6.30am mandinya..^_^

p/s sesapa nak tempah baju, dialu2kan..lalala..heehee…takde lah..tunggu dulu..masa sesuai..^_^

.: PenGharGaaN buaT MaiSyZ CoLLectI0N :.

Maisyz Collection adalah penaja bagi contest anjuran dr Ibu_Batrisyia ari tu..
“Contest Baby Raya Baby Bergaya”…
dan arif adalah pemenang utamanya.. ^_^

Yeaaa teruja sebenarnya sebab macam dah lama tak terima hadiah..hu~
(yolah makin malas nak joinkan diri, mana nak ada peluang tuk menang dan seterusnya dpt hadiah kan..hu~)
Exceli hadiah dari penganjur, iaitu Ibu Batrisyia dah received dah sebelum ni..
Then, baru2 ni terima pulak..

Hadiah dari penajanya..Maisyz Collection !..lalala..
Cunlah..sangat sesuai tuk my little boy Arif..

See, apa hadiahnya..
~Sepasang baju yang smart…

Mama nak ucapkan ribuan terima kasih buat Maisyz Collection selaku penaja..
Dan tak lupa Ibu_Batrisyia selaku penganjur contestnya.. ^_^


p/s haih laa…nape la aura nak menjoinkan diri ke arena contest or GA makin menghilangkan dirinya ni..hu~ kwn2 banyak anjurkan contest n GA, sudahnya ia berlalu camtu jer..hu~

Friday, February 25, 2011

.: 1 KG LaKsa untUk 2 OraNg..ngee :.

So, maknanya..sorang akan pekena 1/2kg Laksa..
Waaah hebat..hehe..

Yaa..petang semalam, balik je kerja..
Terus masuk dapur..
Upss sempat la, peluk2 cium dak arif tu..hee..
Kuarkan ikan dalam esbox, then, ambik Laksa sebungkus, rendamkan..
Ikan dah beli lama..ahad lepas, hu~
Memang cadang nak buat laksa, tapi bertangguh dr hari ke hari..
So, petang semalam buatlah..

Malam after arif sleep..sempat mama pekena semangkuk..lalala…
Dan pagi ni pekena lagi semangkuk..
Pagi ni arif menumpang..numpang makan telor jer..
Sebijik dia punya..tapi terlur putih je, telur kuning dia tak reti makan..hu~

Sempat snap..hidangan malam td..hehe..

Yaa..untuk mama ½ kg laksa tuk dihabiskan..
Tok plak..ambik 1/2kg laksa lagi..hahahaha..memang hantu LAKSA kami ni! =P

p/s 1 : start semalam, arif dah bleh terima kenyataan pepagi mama kena work..semalam dh tak nangis…dah bleh salam dan cheoum mama sebelum mama keluar g work..alhamdulillah..senang sket hati..yelah sebelum ni, dia tak pernah ditinggalkan mcm tu..even ke rumah pengasuh, tapi akan tetap keluar bersama-sama..sampai umah pengasuh lain cerita la kan..dah jumpa Ibu pengasuh yang penyayang, mmg rela hati la dia..kdg sampai takmo balik bila mama jemput petang2..dok rumah pengasuh lain..arif ada kak balqis n baby tuk berkawan..kalau kat rumah, kawan takde..awal2 tak bleh terima la dia..tapi dah 2 minggu ni, dia dah ok, lagipun tok sangat2 pelayan apa je kerenah cucunya, so arif happy walaupun ditinggalkan mama..~ hee..~ syukur..

p/s 2 : sudah mula memikirkan camna gaya bila toknya takde nantinya..skrg pun bila tok hilang dr pandangan sket, dia dh mula sibuk mencari. Bila mama usik tok balik kampong, dia sure akan cakap ‘STOP’..hu~

.: sePetaNg berSama JiRan :.

Herm...lagi stori pasal arif dan tok dan mama..lalala..hee..

ni aktiviti sepetang hari sabtu lalu..
meluangkan masa me'lepak'ing bersama jiran tetangga..
heee...bukan kepo kepo ye..
saje ambik angin petang..
best tau..mcm dok tepi pantai kekdahnye..
bila angin bertiup, huuih..memang macam dok tepi pantai..
sedapppp kena angin petang.. ^_^

sambil ngap2 kopok..hee..tok sempat tapau kopok bawak turun skali..^_^
then, sesambil tu..sempat tu si mama snap..sorok2 snap jer..
orang tak perasan sangat..ngee..
beli air jambu yang jual depan perumahan ni~ arif yang beriya nak membeli air ni.. aduhai..kecik2 dah pandai tau.. belum ada kedai runcit lagi..kalau ada..huu..sure tiap hari berulang alik ke kedai runcit kan..hee~
mama lak, tapau laksa..haahaa...macam takde benda lain nak beli =P..saja nak test apa rasa..keputusannya..herm..buat sendiri lg best..huu~ =P..mama kan hantu laksa~ buat sendiri lg puas hati~
dan...arif bersama kawan baru~ abang ni tua setahun dari arif..but nampak lebih kurang je kan..mula2 cam masing2 takmo kawan..lama2..haa..mana abang tu pergi, arif ngekor jer..hee...comel!


sweet...zaman kanak2 memang sungguh indah kan..oooh syoknya kalau boleh diputarkan semula masa..huu~

Thursday, February 24, 2011

.: T0k peRtuRuNkaN iLmu..hee :.

Ilmu apa?

Ilmu buat mee kuah..hee..
resepi mana2 bleh dapat kan..
tapi kalau dapat resepi dari mak ni..
lain sket perasaan nak mencuba..

sonang jer ghupenya..
try buat masa ari ahad tu..
itu yang ke Giant, mencari bahan..
ini pun ada tak cukup syarat sket2..
tapi sebab nak makan sendiri..so, layan jerlah..

sedap weeeh..dan yang penting sonang nak buat!
nanti abah balik, leh buatkan tuk abah rasa plak.. ^_^

~ mee kuah mama , resepi dari Tok Kedah..yummy!

dak kenit yang very sinonim dengan makanan..heee~ suka wat muka gitu bila mama nak snap..huh~

"ayaesh (sebutan arif pada namanya sendiri..hee) pun pandai mamam mee ..sedaap.."

.: FoLLoweR maKin bertamBah, tapI meMFollow baCk gimaNa?..hu~ :.

~pic di print screen pada hari isnin lalu...today, bilangan still bertambah kan..hu~

aLahai..
tiada daya mama la sekarang..
nak membuat lawatan balas..
kalau berdaya pun, maybe time weekends je..

itupun, setelah ditolak2 dengan perkara wajib yang perlu dilakukan..
ditambah pulak perkara sampingan sekarang..AMBIL UPAH MENJAHIT BAJU !
lagila masa tuk berBW amat terhad..

di opis, usah cerita la..time pagi sblm opis hour, time lunch je bleh layan..huu~
apapun tak kisah la kan..
yang pasti, kawan2 wajib terjah mama terjah tau..tak kisah la..
kalau bukan di hari yang sama..hu~

cumanya terkilan sebab, follower2 baru ni..
terkilan, mama tak dpt jengah balas..
bila bertangguh2 jd lupa kengkadang..alahai..

apa nak dikata..zaman kegemilangan berblog sudah berlalu..
sekarang tak gemilang sangat dah..
blog sendiri je berupdate, taip n3 tuk stok seminggu..
berBW..mana daya jerlah..

maapkan saye…weeiii ^_^
apapun, mama hargai lawatan kawan2 ke sini..
komen2…bisa menceriakan hidup mama! ^_^

apapun akan cuba sedaya mungkin..
Salam Kenal buat kenalan2 baru.. &
Salam sayang buat kenalan2 sedia ada… ^_^ ..bleh gitu..hehe..

Wednesday, February 23, 2011

.: ooo..best la KaMo dok ngaN toK..pasaLnyee..:.

ni la pasalnya..
arif makin serasi dan syok dok dengan tok..
sebabnya..

dia bleh buat apa saja sesuka hati..
mama takde, abah takde nak larang2..

dengan tok..mama pesan..bio je arif nak buat apa pun..
bio ler umah bersepah..janji..arif tak nangis..

dan dah masuk minggu ke-2 ni arif dengan tok..
arif makin serasi dok dengan tok..

see, apa antara aktivitinya di rumah..hu~

~ aiyak..sesi menconteng krayon ke mana saja lokasi yg dia suka wu~
kat sofa pun..hu~

susah gak nak bersihkan balik ni..
mama balik kerja, dah gini ghupe..redha' jerla..
hu~
nak marah tak jalan pun..
buat la sesuka hati kamu nak..janji kamu jangan nangis bila mama g work..hu~

tambah2 bila tengok si kecik time dia tido, lagilah tak sampai hati nak marah2..kan.. ^_^

.: LipaS oh LipaS ..hu~ :.

Nak tanya ni..
camna cara nak kasi lipas tidak bermastautin kt rumah kita..?
exceli..port paling digemari si lipas kt umah mama ni..
kt dapur..

tempat lain takde yee..

then, bukannya spesis lipas yg besar2 tu..
ini, mcm anak2 cucu2 dia je la..
banyak wooo...
dah beberapa kali buat operasi 'ops lipas ni'

tapi huhu..dia mai balik..
padahal dah kena sembur dah..dan habis mati kiok..
tapi ada jugak la yg sempat melarikan diri..

mungkin itu pasal..ada balik tu..
aduhai..nak buat camna eh?
suka benor la dia menetap secara tidak sah kat dapur mama tu..
port mama letak bawang2 dan jugak sudu2..

sini...


uuik dah tersorok lipasnya ..hu~

ada sesiapa dpt membantu? mama nak ucapkan terima kasih byk2..harap2 sangat la masalah ni dpt settle sebelum makin membiak-biak si lipas tu kt dapur mama ni..hU~

Tuesday, February 22, 2011

.: akTiviti ariF bersaMa toK di rumaH :.

Sekarang ni banyak la stori pasal arif n toknye je..
aktiviti pun di rumah jer..hu~

yelah..tiada la sesi jenjalan ke sana or ke sini..
si driver a.k.a abahnye takde kan..hu~

abah balik nanti siapla..
nak balas dendam..p jln sana dan sini..hee~

ok..antara aktivit tok dan arif di rumah..

potong kain..tuk dijahit..tok nak buat sarung bantal + cadar katil..
tok siap bawak kain dr kampung tau..
risau kot2 boring kan..

bawak kain ni, ada gak benda nak dibuat selain menjaga arif di rumah ni..
^_^

see..pembantu kecil jugak sama sibuk woo...hehe..
alahai..macam terror jer =P

.: rutiN kaMi beRubaH :.

yaa...susulan ketiadaan abah buat sementara..
memang merubah rutin kami ..arif dan mama..

kalau dulu, bangun lebih awal setengah jam..
sebab si abah masuk kerja lebih awal..
dan akan melalui proses transit (tukar drpd kereta ke motor)
dan akan ke rumah Ibu pengasuh hantar arif dulu..semua tu ambik masa kan..

rutin skrg:
- arif pasti bangun awal mendahului mama..taktau lah budak ni apa peel..suka bgn awal.
- mama kunci jam kul 6
- bangun masak nasi dan lauk yg simple, senang tok uruskan arif nanti..just tengokkan jer, bab masak, mama settlekan sblm kuar rumah
- mandi, bersama arif jugak..sebab dia mmg akan sibuk bila mama nak mandi..hu~ awal arif mandi tau..
- solat, kdg arif join together..hu~
- buat air tuk sarapan, kalau smpt grg mee or nasi, sempat la jamah sket
- time mama bersiap, arif dah mula gelisah..mama pujuk baik2 cakap mama nak g work..dia mula sedih dan berkata 'stop!'..hehe.. tu lah perkataan yg dia selalu sebut bila tak kasi org buat sesuatu..'stop'..tanpa henti..sian..tgk kesyahduan dia, tuk lepaskan mama g work..hu~
- menangis harus, merajuk..ada kalanya..~ tapi kejap je..elok mama keluar tu..dah tak dengar suara tangis dia..mula memahami..hu~
- mama bertolak g kerja around 715-720am..sampai opis around 740-745am..rempit katanya,.ngee

dan arif..meneruskan sesi bermain dan bermain bersama toknya~

balik- setepat mungkin 530pm, mama pecut balik rumah..
tak sabar nak jumpa arif =P
around 6pm, dah sampai ..lalala...

sampai di muka pintu, bagi salam..
arif meluru dapatkan mama, peluk erat..macam tak jumpa lama..hu~
but its really make 'hati kecil mama terharu dan tersentuh'..huu~..
rindu sama mamalah tu~
mama too.... =P

penutup n3..arif dan tok..melalui proses perubahan sekarang..hu~


tok habis solat, dok ngaji pun arif nak dok sebelah..tak kaco pun..
~sedih sebenarnya setiap kali tinggalkan dia dlm keadaan dia macam merayu2 'mama, jangan pergi work'..hu~ tapi apakan daya...mama harus 'work' sayang buat masa ni..tunggu abah kasik green light tuk bersara dulu eh..hu~ =P

Monday, February 21, 2011

.: aWaRd cuN dr eB..thaNks ^_^ :.

Terharu sebenarnya sebab dapat award special dr eB ni..
dah lama jugak, tapi baru terpublish..
al -maklum..mamanye n3 semuanya back dated..

seminggu punya stok..biasala ..hu~

tak best sebenarnya tak dpt mengomel bersiaran langsung..
tapi apakan daya..terima keadaan seadanya..

sebab tu jugak..sesi BW mama pun terkadang agak terganggu jugak..hu~
apa2 pun saya ingat kam0 dan kam0

ooh berbalik pada award..
nak ucap thanks bebanyak to eB yang kreatif..
create kan special buat mama..
bukan mama seorang...tapi tuk kengkawan lain jugak..
mmg cunlah! mama suka..^_^

see.... ^_^

suka...suka...suka... ^_^

.: taNpa aBah pun BLeh soPing..taPiiiiiii.. :.

selamat pagi Isnin! ^_^

yuhuu..bagaimana weekends anda?..best tak..?
mama?...huhu...bila si abah takde, kaki seperti terikat..
yelah..nak drive tak gheti kan..
padan la muka, dok umah jer..huu~

tapi kan...
masa cuti maulidur rasul selasa lepas dan pagi semalam jugee..
sempat tu..kami..(mama, arif, tok kedah arif) g sopingg...

jangan tak percaya..kami g shoping walaupun abah takde..
naik apa?
merempit tu...hehe..

ala Giant dgn rumah tak jauh sgt pun..
time pergi kena kuar sikit lalu jln besar (highway)..
sikit je..sbb sememangnya umah tak jauh dr Giant tu..

tapi time baliknya..balik ikut jalan dalam..
jauh sket, tapi selamat sbb takla kenderaan banyak dan laju2 kan..
biar lambat asal selamat..ngee..

nak soping punya pasal..
sanggup merempit 3 beranak cucu..hee..
tapi atas keizinan abah lah..
abah kata, ikutlah..kalau berani n yakin pergi..

dan mama memang berani dan yakin if bermotor..
sebab pengalaman lebih 20 tahun haa..(tapi kan time g kerja n balik kerja selalu berdebar jugak, sbb yelah lama tak bawak motor sendirian kt jalan besar kan..hu~)

tapi kalau kereta..huuu..pengalaman drive sendiri masa ambik lesen 6 tahun lepas jelah..
pastu dah tak bawak2 kereta sampai skrg, sbb tu tak yakin..hu~

dah la membebel ye..
ooh yang pasti arif suka bebenor..g Giant naik motor..
sebab kena angin..mulut beriya..'Yeaa..yeaa..!'
bila mama cakap nak g giant..hee~ =P

mcm biasa, tempekan..harus..pic diambil masa cuti Maulidur Rasul ^_^


see: banyak jugak disoping nya..soping keperluan jer..siap beli beras..balik haa..ambik kau..penuh raga motor n box blkg~ terlebih muatan sudaa =P

lepak kt playground bwh umah jap, mama panaskan enjin kereta..al-maklum tak berjalan kereta tu, tp enjin tetap kena panaskan selang 2,3 hari sekali..pesan abah =P


layan pop-corn dengan tok~

p/s Alhamdulillah bersyukur jugak, tau bwk motor, drpd taktau bwk apa2 kenderaan..tak ada la jadi masalah sangat nak ke mana2..but..herm..perasaan terkilan tetap ada..sbb tak pandai drive kete, terbiar je kereta 40 hari tak jalan..hu~

Sunday, February 20, 2011

.: bEraT haTi .. :.

uuih tetiba malam hari baru terasa nak online..hu~

hari2 minggu dihabiskan masa bersama arif..
ntah la ye..rasa lain hari minggu skrg berbanding sebelumnya..
terasa kejap masa terluang untuk si kecil mama..
oooh budak itu, takla kecil mana..dah nak masuk 2 tahun dah..hee~

berbeza perasaan bersama si kecil bilamana si abahnya ada disisi..
dan bilamana si abahnya tiada disisi..
bila si abah tiada, terasa perlu lebihkan masa melayani dia..

dan esok dah kerja..
terasa berat hati..
berat hati sebab mama kasihankan dia..
apa la mama ni... =P

oooh tadi siang sahabat lama mama datang..
alahai,,,napelah bleh lupa nak snap gambornya..
hish laaa...takpe2..next time bleh jumpa lagi..hu~

sahabat dr zaman matrikulasi, kemudian ke ukm, 1 fakulti, 1 kos yg sama..
dan terhenti di situ..
bersambung semula..
bila masing2 dah berkeluarga..
dan rumahnya tak jauh dari rumah mama..^_^

DIANA...anaknya Ayesha..! beza setahun dari arif..
yang mama turut sama jadi sedih..
time diorang nak balik..
bleh plak...si arif sedih yang teramat..sambil kata 'stop!'
maksudnya...dia tak kasi diorang baliklah tu..

sian betul..! arif dah lama tak jumpa kawan..
dah pulak kawannya ada si ayah..
arif..takde ayah..
lama tak jumpa ayahnya @ abah..~
arif menangis beriya tak kasi diorang balik..
mama dah jadi sebak..kesian dia..
mungkin dia rindukan si abah..hu~

terpaksa mama turun bawak dia kekunun ikut diorang samalah..
alahai..anak..
sampai bwh pun, still nak nangis bila diorang nak balik tu..

upah dengan naik motor bawak ronda2..
abah.........bilala nak balik ni..?
dapat balik kejap hari minggu pun jadilah..hu~ (macam la si abah baca blog ni ye time ni..nge~)


tapi dah kasitau byk kali kt abah bila call, arif rindu~

k, lah..nak BW sementara berkesempatan..
esok tak pasti ada daya berBW atau tak..
tapi n3 autopublish dah ready ..time arif sleep jer berkesempatan berblog.^_^

Friday, February 18, 2011

.: ToK paSti RinDukan INI :.

ok, ni citer pasal tok kedah arif la pulak ye..
kalau arif sangat rindukan si abah..
rasanya tok kedah arif pasti rindukan..

aktiviti nya di kampung..
pasti juga merindukan pak ucu a.k.a adik mama yg bongsu itu..
^_^

tok pasti merindui bengkelnya yang ini~


dan menghasilkan kraftangan seperti ini~


apa nak dikata ye..Rindu Itu Indah~ hehe..

so, tok kedah pun sepertimana arif..
kena la simpan rasa rindu tu dalam hati dulu..hu~

.: ARif meRinduI seSeoRaNg .. :.

Hari ni genap seminggu pemergian abah tuk sementara..
abah sedang berkursus!

walau lokasi kursusnya tidakla jauh mana..
tapi..idok ler dapat balik umah..wuwuwu..

dan lagi 5 minggu abah akan berada di sana..
dan selama itu harus pendamkan rasa rindu ni..
arif yg rindukan layanan seorang abah..
mama?
rindu jugak..hehe...rindu itu indah kan?! ^_^

harus la berkata camtu, tuk sedapkan hati..huhu..
tapi sesungguhnya rasa rindu tu sangat indah..

pada seorang isteri pada suami lah..
tapi pada anak kepada seorang abah..
herm..rindu caranya dengan..menyebut 'abah' setiap hari..
setiap ketika..pasti akan ditanya..'Abah?'..

alahai..ini baru berjauhan tuk seketika dan si mama merasa sedih..
bila si anak bertanya cam tu..setiap kali..

tapi....terbayang pulak..camna la gaya..
orang yang kehilangan selamanya..'si ayah' kepada 'si anak' mereka..
macamana mereka hadapinya setiap kali..
si anak bertanya..?.. mana ayah mereka?..ooh tidak tergambar perasaan tu..
dan takmau fikir..huhu..

dan rasa rindu arif pada si abah akan berterusan lg 5 minggu..hohoho..
cian dier..

penutup n3, arif bersama seseorang yang dirinduinya..huu~



~pic diambil masa berenti hentian rehat masa balik dr kampung baru2 ni..waktu CNY~