About

Monday, January 31, 2011

.: daH Lama peRam ni..publisH jer La..hehe.. :.

Mood happy sebab dah petang ni..
esok nak balik kedah..yeaaa! happy..! ^_^

sebelum tu, layan jerlah..
model rambut bersepah ni..
lama dah peram tak publish2, dok kt draft je..huhu..

kalau lah ada DSLR cam fieza tu..
sure la gila snap2x..hehe..

yg pasti modelnya tetap sama..my arif jelah..hehe..

~ Arif kini di usia 22 bulan setengah..lagi sebulan setengah je nak masuk 2 tahun~
herm..pantasnya masa berlalu ~







.: SonDoL eh..GONDOL !! :.

balik kerja jumaat lepas, terasa nak menginggah GIANT..
dah dekat je dah dgn rumah, tapi nak jugak menginggah..
jln2 menghabiskan duit ..ngee..takla beli keperluan sket..hehe..

tapi tetiba terasa nk gondolkan kepala di arif ni..
rambutnya mmg dah panjang pun..
so, menginggah la kt kedai gunting rambut ni..

mula2 dak arif punya la takut, melalak kejap..
kejap je la..
takut tgk An'ne si penggunting rambut tu kot..hehe..
so, si abah terpaksa la dok sekali..
sesi menggunting rambut pun berjalan lancar la..
takde sebarang masalah..
sempat si mama snap..hehe..

dibukak bajunya..sbb dia takmo berselimut..huhu..
redha' dan patuh mendengar arahan~ngee...

balik tu, terus sleep..tak sempat mandikan..huhu..
~ dah gondol~

.: GiGih seMaLamaN dan tak Sia2 ^_^ :.

Salam Isnin..

yes..yes..yes...esok time to balik kampung!! lalala..^_^
ikut hati mama memang nak cuti je hari ni..
bleh la balik on sabtu lagi kan..

tapi..huhu..en abah tu lah..
ada operasi..so kena la ikut jadual masa dia..
ini pun kira nasib baik la..
sebabnye bleh cuti time CNY..
dan bila balik ke sini nanti..si abah kena g kursus..
huhu..

ok2 berbalik pada tajuk itu..
gigih sabtu malam ahad tu tau..
gigih menjahit...tapi itu pun tunggu dak arif sleep dulu..
sementara tunggu arif sleep tu, mama pun ter sleep kejap..
kejap jelah..malam minggu tu syok dok layan BOLA..hehe..

then, dah masuk jam 11 baru terhegeh2 nak menjahit..
around 1.30am SIAP!

sepasang baju + sehalai kain hitam!

tapi siap berjahit mesin jelah..
kelim2 bwh baju & bwh tangan tu bersambung pagi esoknya..
siap jahit terus Iron..
then, today, ready to pass to empunya diri..^_^

sebab ini jahitan pertama tuk pelanggan, so mama abadikan disini..hehe..


~baju asrama ni kan..^_^

Sunday, January 30, 2011

.: saBtu tak onLine pUn, AHAD...HARUS la..hehe.. :.

salam hari ahad..
waaah rindu terasa kt belog ni..ngee..
sabtu tak online pun..

ada program..+ malam tadi gigih menyiapkan jahitan..
so, skrg, dah leh releks..baju siap! ^_^

si abah kerja ni..
si arif dah sleep..
jenuh la nak suh dak arif tu sleep..

mama tau dia ngantuk sangat tapi ditahannye mata tu..
so sprti biasa..kalau nak kasi dak arif sleep jugak..
masuk bilik dia, tutup pintu..
then, si mama kena purak2 tido..

huhu..puas la si mama purak2 tido..
dak arif still..celik mata..
potpet..potpet membebel..sambil layan bear2 dia..

bila dia memanggil si mama..si mama membatu..
kekunun tido la ye..
dia pun reda je bebel sorang2..
last2 terbaring jugak..sambil membebel2..
dan tetiba je..senyap!

mama celik mata, haaa...tido pun..hoho..
gitu je kekdah nak suruh dak arif tido..
hehe..

so, si mama bleh la jln2 kejap ke blog kengkwn ni..
dah la komen2 tak ter reply skrg ni..huhu..

okies, mau mulakan penjelajahan mana yg sempat..
sambil tu, menjengok masakan di dapur..buat sup tulang..
biasalah sup tulang ni kan, nak kena berlama-lamaan atas api..
kasi betul2 empuk..

ok, selamat berhari minggu..
ooh mereka di pantai timur & utara kerja eh today..
selamat bertugas! ^_^

Friday, January 28, 2011

.: Esok dan Lusa CUTI..yeaa..! Tapi.... :.

Tapi..alahaii..

Lagi dan lagi..ABAH WORK!
Biasalah musim perayaan gini..
Kita cuti, si abah lagi bz..huhu..

Apapun redha’..

Lagipun ada kerja tuk mama sedia menanti..
MENJAHIT !

Isnin dah nak kena hantar baju tu kt si empunya..
Selasa mama dah start cuti (AL)..selama…SEMINGGU!
lalala..mau balik kg, kedah nun…~ ^_^

Jahitnya belum lagi..
Plan nak menjahit, last week sabtu/ahad
Tapi tidak menjadi la..sebab..

Sibuk dok study…tak tenang jiwa nak menjahit pun..
(tapi jengok blog bleh plak..ekeke..)
Seb baik la study jugak tau, takla blur..
Bila disoal itu ini ‘hari tu’..

Apapun..herm..
Rasanya keputusan dah dibuat untuk ‘memilih 2’..
(faham ke?...ini merujuk kpd n3 mama sebelum2 ni..hehe..)

So, esok dan lusa..
Tiada agenda jalan2 ok..
Agenda menjahit semata2 sampai siap baju tu! ^_^

Selamat Berhari Minggu!

p/s tak sabar nak tunggu Isnin plak, last kerja, then, selasa balik kampong..lalala… ^_^


~ Click - Clik la Sini..tQ ^_^ ~

.: WAJIB bawaK Ni..kalau naK kemaNa2.. :.

ni pasal my boy arif lagi..
lagi dan lagi..hehe..
yaa...blog ni memang dibuat tuk dia kan..
harus la citer pasal dia je.. kan arif kan.. ^_^

kalau nak kemana2..
satu benda WAJIB bawak adalah..

AIR MASAK!

arif ni memang kuat minum air masak..
asal nak kuar je sure nak spare air masak..
waima, kuar ronda2 naik motor bersama si abah pun..
air masak takkan dilupa..!

ok la kan..bagus apa kan..

layankan lagi ke sekian kalinya..
pic arif..

arif dan air masak bagai isi dengan kuku..ekeke..
see..apa di tangan?..air masak..time ni nak kuar g Giant kejap je pun..


happy dapat keluar walau sekejap~ huuu..

*pic taken on last sunday~

oooh lupa.. ~ Happy Weekends~

Clik-clik la Sini..TQ ^_^

.: maHaL betuL..! :.

Salam hari Jumaat..
Alhamdulillah bertemu lagi di hari Jumaat yang Mulia ni..

Mahal la menda alah ni..
nape mahal sangat eh..
kalau dok kt kampung, free2 je dapat ni..
kat sini..?..alahai...

tapi kalau takde menda alah ni..
tak best plak..so, terpaksa la redha harganya nan tinggi itu..huhu..

apa dia??

niii....
uppps ni antara bahan2 tuk buat laksa kan..tau ke apa yg mama maksudnya yg mahal sangat tu?

pernah dulu merungut pasal ni..tapi..
kali ni, lagi over mahalnye..
hoho..

tau tak apa yg mahal tu?

yup!
BUNGA KANTAN!

kali ni, mama beli kt Giant sebab terdesak, nak gak buat laksa on sunday tu..
beli je kt situ, sebab tokleh merayau jauh2
si abah kena work petangnya..

close up sket bape rege 1 batang bunga kantan tu..

yup!
RM 2.49 sebatang!

mahai bebenor kan..huhu..
sebab suka makan laksa, redha jerla.. ^_^
kalau tak beli, macam tak cukup syarat plak..


Clik-clik la Sini TQ~

Thursday, January 27, 2011

.: PenGhargaaN buaT peNganjuR GA ~IbuSyiraNina & Jieda:.

lama tak citer pasal contest or GA ye..
tak de sangat nasib menyebelahi sekarang ni..
sebabnye dah kurang rajin menjoinkan diri..

kalau nampak stepnye simple dan kebetulan ada masa terluang
join la jugak...
tapi kalau nampak banyak sket syarat2nye..
tertangguh2 nak buat n3..

sudahnya, GA n contest tu berlalu gitu jer..huhu..

apapun..harap2 mood ni kembali ok lah nanti..
baru tambah ceria hidup kan..hehe..

oooh berbalik pada tajuk..
nak ucapkan terima kasih buat penganjur GA
iaitu IbuSyiraNina..

walaupun bukan menang tempat 1 ,2 atau 3..
tempat saguhati pun jadilah..hehe..

then, hadiahnya dikreditkan terus ke akaun bank..
Alhamdulillah rezki, bleh tambah tabungan dak arif..
sikit2 lama2 membukit tuu...^_^

Terima Kasih IbuSyiraNina..nanti anjurkan lagi..lalala..
N3 berkenaan keputusan GA ada di SINI..

& ucapan Terima kasih jugak buat Jieda selaku penganjur GA "saya nak gelang comel itu"..

walaupun tak dapat memiliki gelang sbb tak bertuah dalam cabutan utama..
tapi tetap bertuah tuk memiliki hadiah saguhati berupa 'Keychain dr BulBul Craft'

thanks Jieda! ^_^..senarai nama pemenang lain, ada disenaraikan di SINI..


Clik- clik la sini ~ TQ

.: Ok La daRi takDe langSunG :.

merujuk kepada apa tajuk kt atas tu ye?

pasal ni haa..kt kawasan perumahan mama ni, still di kategorikan tempat baru..
walaupun hampir setahun jugak dok kt sini..
tapii..suasananya cam baru lagi..
sebab kedai2 kat bawah ni, tak bukak2..huhu..

susah la..takde kedai runcit n kedai makan pun..huhu..
tapiiii..

sejak sebulan dua yang lalu..
dah ada orang beranisiatif menjaja disini..
bukak gerai comel depan blok mama ni..

ada jual burger, makanan goreng2, mee berkuah, sate...kopok2..
air dan ada la, 3,4 buah meja dibukak..
tuk sapa2 nak makan disitu..

dan pepagi pun, dah ada yang menjual roti canai, kuih muih ..
ok la kan..kalau terdesak takde apa nak masak kt rumah ni..
setakad ni, mama pernah la jugak membeli ..
harga ok, dan kualiti pun ok..sedap je.. ^_^

kiranya ok jugak la ada kedai comel gini..
daripada dedulu takde langsung kedai apa2..huhu..

ni, pic di snap oleh si abah lagi..
masa bwk arif ronda2 dengan motor, then singgah sini beli burger! ^_^

gaya peacenye sambil bermulut muncung! =P

sementara menunggu burger siap, lepak la sini arif n abahnye..~

Clik-clik la Sini.. TQ

.: si mama soping si anak posing =P :.

hahaha..posing la sangat... ^_^

takde la sangat, cuma nak mention sini yang...
si abah boleh diharap kalau bab snap2 ni..ngee..

time mama soping langsir kat Jakel Shah Alam ari tu..
sempat tu si abah snap pic dak arif..
ada 2, 3 pic..mama tempek 2 ni jer..

hehe.,,kebetulan mama dok main2 HP si abah, ternampak pic ni..
so, harus la di abadikan disini ye..

see, gaya arif kali ni, lain dari biasa..hehe..

amboii..kemain, tonggek..ekeke.. sapa ajar ntah.. ^_^

ni taktau apa pesen, cam sakit pewut pun ado..ngee.. ~

~ clik-clik la sini TQ

Wednesday, January 26, 2011

.: amBiL anGiN peTaNg..happy ! :.

petang hari di hari cuti Thaipusam~

petangnya, kami semua turun bawah..layan bebudak ni..
main-main @ playground sambil ambil angin petang..
memang berangin sungguh..nyaman... ^_^
berdepan dengan bukit kan..sedap je kena angin..

lama lepak2 kt bawah ni..
lebih sejam..gara2 menunggu si ayah sepupu2 arif mai ambik akak n anak2nye..
apapun ambil angin camni best sangat..

selama dok sini, jarang2 ada kesempatan nak lepak2 camni..
alang2 akak datang ni, ambil la kesempatan kan..^_^

dan kesempatan tuk snap2 pun harus tak dilupakan..hehe..
layan jerlah.. lagi dan lagi..mereka~

kehausan setelah penat bermain dan bermain~

uiik bukan bebudak je main, mak budak pun join sama..haha..akak mama la tuh~ ngee..tersnap...jgn maraaa.. =P

arif jadi pemerhati je, nak nek buai tu...tak pandai..sndirian..huhu..
haa...menan camni bleh la..lalala.. ^_^

amzar~ arif...kehausan..rehat jap..
penat bermain bukan main mainan @ playground tu, tapi main benda lain disekeliling..main susun2 batu...happy sangat arif on that day~

.: seMakIn yakiN utk meMiLih no.2! yaaa! :.

n3 ni keluar susulan dari n3 di SINI..

herm...rata-rata memang memilih no.2 kan..
yalah..kita as a seorang isteri dan seorang ibu kepada anak yang masih kecil..
memang patutlah untuk memilih no.2..

biar gaji sederhana dengan komitmen sederhana..
janji...ada banyak masa tuk family!
dan otak tak terlalu stress memikir pasal kerja! *ini penting sangat2!

yaaa...semakin yakin mama untuk memilih no.2!

rezeki ada di mana2..
kalau lah rezeki no.1 tu datang time mama masih single..
haruslah takde masalah utk membuat pilihan no.1 tu kan..

apapun..yakin rezeki akan sentiasa ada untuk kita..
Insyaallah...

selingan gambar tuan rumah..
yang gian lama tak interframe..ekeke..skema je posing.. =P

pic taken on monday..
si abah dan si anak menemani si mama..
ke mana?..ke 'situ' la..ke ujian pertama..bila nak melangkah ke ujian ke-2, maka terhasillah n3 semalam tu..huhu..hehe..

~mama semakin bulat..huhu.. =P

~bergaya habis dak arif dgn spek nye tu..ngee..
~lagi...muncuuuuunggggg!

~sebelum bergerak...si abah pun nak juge! hehe..

~sekian~

p/s rezeki datang lagi, ada member nak hantar kain nak tempah buat baju.. lalala.. haa ni baru minat mama, rasanya ini takkan mengganggu masa dengan family kot..hehe..wat kerja ni sambil2 jer..oooh ada kwn2 bertanya eh pasal nak tempah baju..alaa..tunggu mama konsisten mengurus masa sket eh, baru leh terima tempahan lebih sket..hehe.. skrg, belum pandai uruskan masa, dgn kenalan rapat boleh la dulu..nnti2 mama kembangkan ke kwn2 eh..Insyaallah.. ^_^

.: gaNdinGaN meReka si sePuPu :.

citer hampir basi pun..
masa cuti Thaipusam tu..
akak mama a.k.a Dinor'sFamily tu datang melepak kt rumah!

saja jalan2 lepak2..lama depa takmai lepak umah mama..
mama selalu la lepak umah depa..hehe..

so, seronok la si arif ni
bila sepupu2nya datang rumah!
jarang2 orang datang umah dia kan..hehe..

so, meh mama tempek2 sket..
gandingan Arif & Abg Amzar tuk kesekian kalinya. ^_^

Arif vs Amzar
saja2 snap
masing2 berbotol..ngee..
mereka yg berbeza umur setahun~

nak petang sket, layan landing lak..tapi tido nye idok juge..huhu..

nyot2 sambil main2 kaki..sepesen~

next~ sambungan...mereka mengambil angin petang plak~