About

Thursday, December 22, 2011

.: BaRu BersiAraN..tanDa daraH ?! :.

salam khamis buat semua...
baru bersiaran ni..

tak kerja..
berehat di rumah..dah tak daya nak g kerja..
semalam gimik betul..ingat hari ni dah bleh tengok baby baru..hee~
alkisahnya..
semalam, around 1pm gitu..
ada tanda ..darah sket.
sikit sangat.. itu pun sebab mama guna tisu after melepas hajat kecil..
then, ada sedikiiiiiiiit sangat darah terlekat kt tisu..
terus jadi berdebar...+ seram sejuk..

tanda hampir bersalinkah?
kebetulan, ada checkup petang tu, so takde la bergegas ke hospital..
cuma releks..santai2.. ikut time checkup kul 3ptg..

tapi sebelum balik..sempat la kemas2 tempat duduk kt opis tu.
terbayang macam malam tu, or esok (hari ni la)..masuk wad bersalin dah..ngee~

sekali time checkup tu, doktor kata releks je dulu..
itu tanda kecil..tanda awal..
if disusuli dengan darah yang banyak, or sakit contraction yang berturut2 dan makin kerap..
baru awak ke hospital..hu~ lega..

tapi dalam masa yang sama..
macam..alahai....that's means ianya mungkin mengambil masa juga..
hu~
so, malam tadi berdebar  juge...menanti, kot ada tanda2 sakit ke apa..
sekali..huu~ releks je..
sakit terasa sikit2 je bila banyak bergerak..
tapi bila landing..ok jer..herm...takmo kuar lagi la nampak gaya baby ni..

suspen..suspen...
+ stress juge..bila kita dah target macam..dekat2 je nak bersalin..
tetiba..bleh plak..takde tanda lagi..ngee~
apapun sabooooooo jerlah..

mungkin mama terus sambung cuti la ni..
due pun next wednesday..
cuti jerlah..huu~

apapun..doakan mama semuanya berjalan dengan mudah ye..Amin..

layan menu minum petang hari minggu yg lalu..


petang ni, goreng keropok je kot..
itu pun tok kedah bawak dari kedah...belum goreng lagi..
nak open internet n blog n berBW pun macam takde mood je  hari ni..
seb baik ada sebab terpaksa bukak internet..ada pesanan dari si abah tadi..
kalau tak sampai ke sudah tak bukak blog..hu~

doakan yang terbaiiiiiiiiiiiiik~ Amin...............

p/s kwn2 ada experience camni tak, tanda darah kuar sikit, then ambil masa berapa lama lagi tuk tanda bersalin yang sebenarnya..?..kalau ada kongsi la..dapat la gambaran skit..hee~ tq in advance~

19 comments:

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

tanda2 kecil la tu..warning dari bb..ehehe tak sabar nk tgk bb mekna..

sori sy takde pengalaman tanda2 darah ni sbb semua kene induce..huhu

cuma 2 minggu sebelum due, sakit2 nak berak adela..ingat nak yak, upenye tidakkk men2 sunggoh budak aishah tu ahahah

ape2 pon semoga semuanya selamat..amin amin aminn

dapnye cuq jagun bak mai la skett

Lyana said...

Kawan saya 2 minggu sblm due date dh kuar darah...risau jgk kt dia sbb 1st baby...doktor pun suh dia balik kg cpt takut bersalin awal (dia org kedah tp keje kt KL )..sekali..overdue 3 ari baru bersalin...apa2 pun..semuanya rezeki masing2...yg penting mama n baby selamat...

ct rahani said...

sy masa aqeef hari tu kuar darah sket2 jugak.. tp x terus gi spital.. ada la dalam 2 hr.. bila dah kuar darah + lendir sket2 terus spital.. masa tuh dh rasa bb asyik mengeras + sakit sket2.. samapi spital doc check jalan dh bukak 2cm.. terus admit wad.. malam keesokkannya baru bb kuar thru caesarian.. x leh normal jugak wlupun jalan dh bukak 6cm.. scary klu ingat balik masa menahan sakit nk tunggu jalan terbukak.. huhu..

Mama Awin said...

slm perkenalan...bestnyer blog..kita newbie..sob2..dlu anak 1st pun turun tanda darah dlm 1mgu lg nk bersalin..org kata kalau turun darah ni lg sakit..menurut xperience,ha ah sakit..wallahualam jom.. http://lifediary-nazryazuin.blogspot.com/

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sal dua2 kali bersalin kuar tanda darah dulu... Masa yg sulung kuar darah around kul 10.30 malam... esoknya kul 7.30 pagi baru start contraction.. pastu kul 1.30ptg bersalin...

tapi yg no.2 lak, kul 2.30ptg turun tanda darah, kul 7.25ptg bersalin...

camtu la pengalaman bersalin ritu... :)

MaMa CyDa said...

wahhh ... mesti berdebar+tak sabarkan?? Mama doakan semoga semuanya selamat .. Amin!!!

LYAfrina said...

tu dipanggil kontraksi palsu kan?? tp eina kena rileks.. jgn gemuruh,,, sbb tkut badan n baby stress.. darah naik kan bahaya lak.. apa2 pon lya doakan agr semuanya selamat.. amin..amin..amin....

** keropok ke tu??? keropok ape g2 yer?? mcm jagung j kat dlm.. k mksud eina keropok tu mde lain?? sbb klo kat sini..eropok tu keropok ikan/keropok lekor/keropok keping

Salina@IbuAqil said...

insya'allah mama.. moga selamat semuanya.. amin!!! ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tanda2 awal tu..
Insyallah Eina..
moga dipermudahkan segalanye..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

semoga kak ina selamat bersalin k, kedua2nya selamat, dah pilih nama untuk adeq haidar tak?rindu kat kak ina nanti dah lepas bersalin leh la saya datang rumah tengok adeq baru haidar tu sambil ketemukan haidar dengan balqis yang akan terpisah after this

Imah Dinor said...

sabar2 mungkin ada yg terbaik nnt..sama2 tugguuuuuuu...

Aleyn said...

Saya ngandungkan anak2 memang tak pernah pecah air ketuban..dua2 pun kuar darah jer..tu pun ciput...tapi bila dah kuar darah terus jer gi klinik...mesti kena tahan pastu...keesokkan ari nyer bersalin..

Apa pun saya doakan segalanyer dipermudahkan dan dan kedua2 ibu dan baby selamat, amin

ch@ said...

ahaaa, tanda darah sikit tu rileks je lagi kak. bila keluar tanda darah dan diikuti dgn perut mengeras, nak jln pun rasa baby nak keluar sgt, pastu sakit setiap 5 minit. sakit tu mmg sakit perutla. baru gi spital :D

lyza said...

Salam perkenalan..
Cantiknyaa blog nie..ladybugs lagi.. love it..saya follow sini la..suka tengok..:)

emmm saya dulu 1st baby turun darah gak..cuma doc tak kasik balik sb masa check baby dah lemah skit..alhamdulillah semua selamat.. anak yang sulung pun dah 9 thn dah skg nie...:)

~Siti Hajar~ said...

sy dulu keluar darah sikiiiiiiit camtu gak sbg tanda tp ttp kn tgu lama utk sakit btl2 nk bsalin....xpe eia...relakkkkkkk dulu (kata doktor)..hehe

MrS. F!zA said...

kak ina, fiza haitu trun je darah ngan lndir trus sakit nk bersalin..tkde rileks2 dh..mmg sakit trus..huhu

|| NaFiRaa || said...

ohhh.. zura plak rasa cuak.. hehehe.. moga semua urusan dipermudahkan dan moga semua selamat k.. amin

Noreen Syafira said...

macam reen masa pregnantkn qaireen tngahari perot rasa mgulas ckit pastu ptg dalam kol4 gtu ade keluar darah sikit..mlm pukul 12 baru rasa sakit huhuu.terus g hospital...kol 2 beranak....xpe kak slagi tak ade rasa sakit yg kerap xperlu ke osptal kot ssb reen serik asyik kne seluk je time induce masa lahirkan si abg qaireen huhuuhuhu

Dilla Ady said...

dulu dilla pun camtu..kuar secalit darah on rabu..sabtu baru bersalin..

so, tenang2 jek tau...