About

Friday, November 25, 2011

.: Tips Membanyakkan Susu Ibu :.

Salam Jumaat nan mulia..

dapat INFo dari  SINI..mama mencari2 info sebagai persediaan..
masa arif dulu, sempat BF until dia berusia lebih kurang 4month je..
ada some problem...hu~

Mama memang tak suka minum susu, so, sedikit risau kot2 mana tau susu mama sendiri nanti sangat kurang..
apapun harap2 info di bawah dapat membantu la...

Antara tips nya :

[a] Berurut (dengan bidan).

[b] Banyakkan minum air/jus buah-buahan.

[c] Banyakkan minum susu. Sebaiknya mengambil hidangan susu 3 hingga 4 hidangan sehari.

[d] Pengambilan lebih makanan berprotein penting untuk penghasilan susu ibu.

[e] Makan nasi panas bersama halia muda (yang ditumbuk halus) dan dicampurkan dengan air asam.

[f] Minum air asam jawa yang direbus dengan gula merah bersama dengan 3 keping asam keping.

[g] Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Rebus sehingga mendidih. Minum air rebusan itu 2 hingga 3x sehari.

[h] Ambil sebatang lobak putih. Cuci bersih dan kisar sehingga halus. Campurkan dengan segelas air suam. Minum 2x sehari.

[i] Sapu sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Layurkan/salai pada api sehingga layu. Ketepikan sebentar. Setelah agak suam, tekapkan daun sirih tersebut pada payudara. Amalkan setiap hari.

Sayur-sayuran yang dapat membanyakkan air susu ibu:
• Brokoli
• Lobak Merah
• Lobak Putih
• Seleri
• Kobis
• Sawi Putih
• Peria
• Ulam Pegaga
• Ulam Jantung Pisang [yang telah direbus]

Tips agar air susu ibu lancar:
• Makan kulup daun betik setiap hari.

PENGAMBILAN JAMU
1. Phyto Natal [Nona Roguy]
Penjagaan lengkap untuk kesihatan dan kecantikan selepas bersalin.
Membantu menguatkan peranakan, melegakan meroyan, menggiatkan aliran susu ibu, menyerikan wajah, menurunkan berat badan dan mengencangkan badan.

2. Akar Herbanika [Nona Roguy]
Mengeluarkan susu badan yang lebih pekat dan segar untuk ibu-ibu dalam pantang bersalin.

*2 jamu di atas dah selamat mama order dan sudahpun terima..dapat ole2 lagi sehelai t-shirt ^_^
nanti ada kesempatan mama tempek kt sini ghupa dia..hee~
harap ianya dapat membantu ..

sebagai penutup n3, meh tempek pic lama ni, lama sangat terperam dalam draft..
publish jelah...
piccas masa bulan syawal lalu..
di ujung2 syawal dah..
time ni baru balik dari rumah seorang blogger..
singgah  jap cuci kereta..

siapa blogger tu ?
Suziey ibunya aQeel yg encem tu...hee ^_^
tahun ni, sempat la g jengah 'beraya' umah dia..saja jalan2..
tapi tak snap2 pun masa kt umah dia..hee~
Budak comot baru lepas nyum eskem.. ^_^
Si Putih memang kena mandikan selalu..
kalau tak comotnya memang akan jelas kelihatan..

tapi rasanya sejak balik dari kampung Raya Haji lepas
si putih tak mandi2 lagi..
tulah dok umah tinggi, nak mandi pun kena g kedai..huu~
Happy Weekend ~

21 comments:

eB ezrin said...

makan kucai, bilis ngan tempe pn bagus dear. insyaallah :)

mummy_ayu said...

semua pun betul...
Ayu dulu masa dalam pantang, memang suka & selalu makan sayur lobak putih tu...sedap....

happy weekend gak!!

[-suziey-] said...

waaa skang ni dh mula tips2 utk BF..bagus..syabas ieyna ade smngt nk BF..ni xlama je kan nk bersalin..haih bestnye perasaan tu..take care iena :)

arief pn dh big dh..dh ready nk jadi abg long:p

eT said...

me pon dah nk masuk 8bulan bf...masih lg study cara bykkn susu :)

Mama Hanim said...

tips bagus ni eina.. tq2 sudi share. semoga segalanya lancar n terbaik utk eina ye.

MrS. F!zA said...

nti dh beranak kena buka balik blog akk ni cri tips..hihhii kalo print awal2 kang kompom hlg..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Chayok2 Eina..insyallah..moga diperbanyakkan eina..lily skrg ni dah takde dah tp Qis still isap2 lagi..padahal air susu tu dah takde.. ;)

tu yg susahnye rumah tinggikan eina..mcm ktorng..harap hantar kedaI je lah nk basuh..

Ju@Lucky^Mummy said...

Good info nie...

Try lah minum susu soya.. org kata soya pun boleh banyak kan air susu ibu..

maszmadi said...

masz pon x minum susu, but boleh jadikan air soya sebagai pengganti, soya kan byk protien.. hehe

erk, ada jamu ker?.. huhu xmor xmor..

Gieyana said...

gd info ni. Dulu ms Nureen pon x da nk fully BF...tp sulam2 ngan formula..tp smpai 2 thn gak la..

Eh, bknnya kubis tue owg ckp leh keringkan susu ka?

Izan Ishak said...

bagus info nih eina. selamat berBF utk bby nnti ye...

yelah...kete putih kena selalu mandi. kalau tak nnti tak comey kan..

Nad @ MamaZakwan said...

kete baru ek?
heheheheh...
tq kak kongsi info..

Salina@IbuAqil said...

Selamat bercuti mama.. Salam Maal Hijrah dari EmIenAqil.. ;)

Imah Dinor said...

aku dulu suka makan sawi ngan minum air holick...byk gak susu...ijat paling lama mnyusu badan....abg dulu dlm 5 bln jer...kakak dlm 8 bln...ijat setahun lbh...harap2 dpt baby lg nak menyusu sepenuh masa n paling lama yg boleh...

|| NaFiRaa || said...

info yang bagus jugak nih.. zura skrg masih lagi BFkan delisha.. tapi x full BF lah.. sebab susu x banyak.. slalu x cukup...kena jugak tambah ngan susu FM..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagus2..moga perjalanan menyusu anak kali ni lancar k..aminn

e.l.i.z.@ said...

info yg bagus tp eli ni sebenarnya x gemar BF :P hihi teruk tul kan

comel je panggil si putih hihi

ieda said...

hurmm semua betul dik tips2 nie .. :)

Ena said...

tips yg bagus.. nanti kalo dah peggy ena mai sini amik tips.. hihih..


duk umah bawah pun kdg tak de masa nak cuci sendiri la ena.. si comel ena tu pun comot momot.. huhuh..

::NureeN:: said...

mkn time tgh preggy ka masa dlm pantang? sbb makanan tue byk yg x leh mkn masa pantang sbb angin ;)

mama rifQy said...

bagi na...

nak banyakkan susu,,betoi macam kak eina cakap!yang berkesan sgt kat na ni..

1.minum air banyak
2. minum milo banyak
3. sawi..esp sawi putih tuh

and..alhamdulillah..susu mmg banyak.mencurah curah..Rezeki Iqy!!