About

Thursday, November 3, 2011

.: seJak 2 MenJak ni..lalala..:.

Sejak dua menjak ni..
Balik umah je, clean n clear..

Umah bersih.....

kain siap berbasuh.....
siap berlipat kemas.....

Kadang hidangan makan malam dah tersiap tersedia....


Why?
Dah ada maid ke kt umah?

Heheh..no no no..
Maid takde dalam list nak simpan kt umah..
Selain tak mampu, lebih kepada tak suka ada orang luar kt umah sendiri..
Tak selesa~ serius~

Kalau diberi pilihan pun, sekurang2 nya bleh dapat maid yang datang pagi balik petang di hari bekerja ^_^
Tapi memang takde angan2 pun…orang tak mampu kan..hehehe~

Eh berbalik pada tajuk..
Yup, memang sejak 2 menjak ni, memang best je..
Sebab Mak Ucu arif ada kt umah..
Rajin pulak dia, mungkin bosan takde apa nak buat kan..
So, dialah mengemas, membasuh, melipat kain..n kadang2 siap masak2 haaa..
Kakak iparnye ni balik..rasa senang di hati..hee~

Pepun terima kasih mak ucu arif..jasamu kan kakakipar mu kenang selamanya..hee~
Apapun ianya bakal berakhir..

This week, jumaat malam..kami bertolak balik johor..
Beraya Haji kat sana, cuti Cuma 3 hari..so
Sempat balik johor jerlah kejap..
Dan lepas tu, rutin macam biasalah rumah ni..
Hari minggu baru bleh nampak umah clean & clear, hee~
Kalau di hari bekerja…alamatnya bertimbun kain tak berlipat @ tidak berbasuh ..
Berbasuh tu mungkin kadang2 buat la jugak, ikut kerajinan dan kelapangan..hee~

Herm..cepatnya masa berlalu..
Dah nak raya haji..akikah dak arif pun tak buat2 lagi ni..
Herm..mungkin next year kena buat la, sekali dgn adiknya mungkin..
Insyaallah……

p/s piccas semua ehsan dr en google ^_^


30 comments:

Mamamya said...

lia suka klu ada adik2 dtg umah...w'pun x keje tp adik2 ni mmg byk m'bantu keje2 umah yg lain... :)

waahh..seronoknya balik pontian.. ^_____^ lia tahun ni raya haji kat batu pahat sbb ada mjls tunang sepupu kat sana...

Delimasari said...

selamat hari raya aidiladha

Salina@IbuAqil said...

Sejuk mata bila masuk2 rumah je nampak clear kan.. ;D

dinor's family said...

ha..ha...ibu pun dah merasa dolu2kn mama ayip dok ngan ibu...ringan sikit beban kn bila blk krj ada yg dah bereskn..tp skrg suma kena wat sendiri terasa gak mola2 dulu lps mama ayip baru pindah..skrg dah biasa..nasib krj 4ari jer...cuti dua ari...kami jadi blk kedah.tp xtau lg nak btolak bila...esk baru nak bodek bos mintak tambah cuti ari sabtu hu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Baguslah kan eina ada yg tolong kemas2kan rumah..balik keja hati pun senang..keja rumah semua dah siap.. ^_^

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

wah memang bertuah ..sejuk hati balik umah..

mummy_ayu said...

ok la tu ada yg menolong..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sy pun ade sebakul tunggu turn nk basuh..
minggu ni terpaksa hold, asik hujan direct.. yg ada lom betul2 kering.. huhuhuh

mamashikin said...

selamat hari raya kak iena..
dah sarat2 mesti tak larat kan buat keje umah..insyaAllah semoga dimurahkan rezeki nanti..dpt hire helper..

Zue AnnaLeeya said...

akak pon tak suker klu kt umah ader org luar kan???
rasa mcm tak bebas... huhu....
tp klu adik2 dtg ok la kan???
snang sket kita... hehehe

haslina said...

ringan sikit kan kalau ada yang membantu di rumah.
ialah di kala tengah sarat. memang perlu bantuan.

selamat aidiladha juga.

wan sujaihah said...

bestnyer kalau hari2 ader org tolong kan kak..wan pun kalau adik dtg...best2...siap tanyer..hari ni nak adik buat aper...best2

LYAfrina said...

hehhe.. xdelah letih sgt kan... lg pon eina kan pregnant..

ADEEYA said...

Hihi best lahhh :D mesti macam ni mama rasa everytime balik keje I did everything dah haha :D

Ida Shaklee said...

rajinnya dier..

Nad @ MamaZakwan said...

lega la sket, ade pembantu, hehe..
tp kalu cam saya, kat umahs endrik, suka lagi saya sendrik buat..
sbb kengkadang tu org laen buat tak kena dgn cara saya, hehehe...
kalu kak eina lain la..kak eina keje..ada pembantu, dpt rehat jap..
cam saya tak keje, takyah ade pembantu2 la..ngengade namanye tu, heheheeheh

Iela Fazielah said...

wah..bestnyer.. rajin tol adik ipar ina ye

eT said...

bagus tu ada org bersihkan umah...
me pon nak kalo ada..hehe

r|nA @ ja|j|na said...

kan kak kan, tak selesa kalau ade org lain dalam umah..dahlah umah sekangkang kuman aje..tp bile pikir² balik kan, kos hantar nurseru 2 kekanak dah cecah RM450..tambah RM50 dah boleh upah maid..haisyyyy..

eB ezrin said...

suker. sweet :)
ps: slamat hari rayer aji (",)

Ena said...

syok la gitu ada org tolong uruskan.. heheh

ct rahani said...

sama la sy kak.. weekend baru betul2 leh kemaskn rumah.. hari2 biasa setakat sapu je..

selamat hari raya haji jugak utk akak sekeluarga.. balik johor ek.. meh la datang benut.. sy pun raya kt rumah mertua tahun nih..

Cho Zila said...

alahai bestkan... balik kisah maidtukan akak mmg tak leh der maid sebabnya akakni jenis kesian nanti maid semua naik kepala... so redhajerler jadi super mak kan.. semua kena buat sendiri...

~Siti Hajar~ said...

untung ada adik ipar rajin, tsenyum lebar la kakak ipar yer...hehe

Pasni Arif xde kawan dah la...huhu

maszmadi said...

wah!!!!!!!!!!!!!!!!!

seronoknyer...

|| NaFiRaa || said...

bestkan kalo adik2 datang umah.. selain ade teman bersembang ade jugak yang membantu..:)

::NureeN:: said...

slamat hari raya aidiladha :)

klau gini pon nureen nak blk ja umah dh terurus tp kita x mampukan eina..

hajarus said...

bestnyer mamalieyna klu ari2 camtu...

slmt hr raya aidiladha... ;d

~aSHa~ said...

bestnye ada adik ipar yg rajin...
paling best balik rumah, hati kita senang hati tgk rumah....


asha dah ada pembantu jaga anak, balik hari...tapi rasanye mcm tak puas hati je...sbb kalo boleh sha nak ada duduk di rumah....senang skit nak gi mana2...tinggal anak kejap..nak gi kedai ke, atau ada aktiviti di pejabat...sha duduk di kawasan pejabat je..senang nak pantau

MamaYatie said...

alhamdulillah..ringan tangan betul mak ucu yer...

dulu pernah gak adik ipar no.5 duk sekali lepas SPM..kalo hari dia cuti, fuh...clean & clear umah kami.. :)