About

Thursday, November 10, 2011

.: BeRapa Kos hantaR anaK ke PengaSuh ? :.

Salam..

Semalam langsung tak jengok blog..
semalam MC, Selasa tu halfday.. g checkup..
result checkup di usia kandungan 33 minggu, kurang baik sket..huu~
urine kotor + berat badan naik as always..yang tak best nye..
kena minum air gula daa...hukhuk..semalam la kesahnya..
macam nak muntah kena minum air gula..*bluweeek*

k, berbalik pada tajuk eh..

Just to tanya2 je..
Takde niat apa2 selain, NAK TAU JE… clear eh ^_^

Share2 la kan..bleh jugak tau..
Harga area sini camne, area sinun camne..hee~

Like mama yang rumah kawasan KL, kerja kawasan Petaling Jaya, Selangor dan hantar anak pun area tempat kerja jugak..
Sejak 2009 antar arif sorang.. dari baby sampai sekarang (menghampiri 3 tahun umurnya) RM250
Hantar around 7am, ambil around 6pm (Isnin-Jumaat)


Then, by next year..Insyaallah awal Mac, dah jadi dua lah antar kt situ..
Bayaran tuk tahun depan jadilah RM500/ 2 orang anak..
(baby + anak 3 tahun)

So, just to nak tanya2 jer..
Kawan2 yang dok area masing2 tu..
Camna lak harga semasa…if antar anak sorang dan anak dua
Alaa share2 tuk makluman jer..

Anak 2 RM500, if la anak kembar yang kecik kan..tak ke dah jadi RM750?
Haih….sesekali rasa cam tak berbaloi je kerja..
If gaji riban2x ok la kan..
If sedang2 saja je..huuu, rasanya baik berenti kerja, jaga anak sendiri kan..

Apapun, itulah lumrah hidup di kota dan isteri bekerjaya..
Nak tak nak..kena la jugak redha dan ikut jer pasaran semasa..
K, jgn lupa share2 info kawan2 tau.. just suka2x.. ^_^

p/s patut la area umah mama tu, walaupun Cuma dok umah flat je, tapi ada maid kt umah tau..yelah anak dah masuk 3 orang ..kalau antar anak ke pengasuh, tak ke lebih kurang je kosnya kan..?..hu~


41 comments:

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

yup kak ina, kalo anak ramai dah tak berbaloi nak keje, duit gaji semua habis bayar duit pengasuh anak je, tu baru pengasuh lom kos2 lain plak kan, tapi kalo yang murah ni selalunya taska je kot...tapi kan jiran sebelah rumah saya jaga 3 orang budak, 1st 6 tahun, 2nd 5 tahun & last baru 6 bulan, total RM500 je...hu..hu... jauhnya la bezanya kan...tapi dia jaga ok gak...rumah kemas...ape pun pengasuh kalo jaga the best pun dah ok, kadang2 hantar taska ni kena gamble je...takut terhantar kat tempat yang salah...just pendapat..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

lily tak dapat share info Eina.. :)

Moga kawan2 yg lain dapat share dengan Eina.. ^_^

Hamizah said...

kita kat setiu dl rm250 tuk dua org..hehe..tu pun semua org ckp mahal..tp 3 thn lepas la..

mummy_ayu said...

Ayu..masa antar Ian dulu RM 200..tapi time Iris dah RM 250 now akak tu dah cakap awal2, kalu ada org tanya2..dah RM 300...emmmm...

mummy_ayu said...

tapi..tak kisah la bayar mahal, kalu diaorg jaga anak kita mcm anak sendiri.. (ada lak tambah cikit lagi...)

dah dpt dah alamat Eina... :-)

MrS. F!zA said...

darwisy dhlma kt rumah pngasuh..serik dh 3x bertukar taska..ada je mslh besar berlaku kt taska..duit byrn pdhuluan mmg hbis kesitu je thn lps..next baby nti rsanya htr kt rumah pngasuh jgk kot.

bonda dadif aka akish said...

kalu kat jb....anto kat nurseri..utk bb...ade yg starting rm350...paling murah rm230...tp tula kene tgk gak care jagaannye..

kalu anto kt umah org standart rm250-rm300...

=)

sofea fayyadh said...

aSSALAMUALAIKUM

Sekadar berkongsi, kat area putrajaya ni sy hantaq anak kat taska. Dua orang, kakak 3 tahun adik 8 bulan. Kena RM550. Tempat adik dgn kakak sama, sebelah menyebelah je rumahnya. Kira ok lah, tak perlu dok p ligan sana ligan sini.

Tadi Mama ada mention tentang urine kotoq kan. Saya penah kena. Kemudian anak kedua sy berhati2 la.
Caranya : 1 hari @ 2 hari sebelum check up jgn makan makanan yg berpulut2 macam serimuka, pulut panggang. Amalkan minum air barli, lagi best rebus barli sendiri. makan barli tu sekali. InsyaAllah, takda masalah urine kotoq.

Pn. Zana said...

sy kat puchong. Ammar lahir smpai skrg (3taun) rm230.

Ina Hashim said...

salam,

my sisi duk kat TTDI hantar anak dia dari baby dulu $250...now dah setahun lebih tak sure pulak masih sama or makin berkurang jumlahnya

akak hantar anak kat neseri(Perak)...waktu baby ie. kurang 1 thn cajnya RM250...now dah toddler >1 thn, dikurangkan jadi RM210

Rai said...

saya tinggal kat shah alam..kalau hantar kat satu baby sitter boleh mintak diskaun sikit.. cubalah berbaik2 dengan babysitter.. tapi kalau nursery payah la sikit.. tapi rm250 tu standard la kalau kat sini..

air kencing kotor bahaya tu kalau dah masuk trimester akhir.. banyak minum air..try makan vitamin c..

~~*Lady Salwa*~~ said...

kat sini basanya rm250 kalo sorang... tapi tak sure lak kalau 2 org atau lebih kena berapa...

sebab faris ngan adik dia sal hantar taska...

macam faris rm180. adik dia rm250... nanti dah leh jalan & besar sket rm180 jugak la... :)

Anonymous said...

Kat utara ni murah sikit la kot, anak sy 3 org RM500 tp lain2 pengasuh, abg & dalia htr tok byr RM300 aje, Danies RM200..

klu kos htr mengsuh tinggi baik ambik maid RM500 gak sebulan, jiran sy byr maid RM350 aje, murah giler, sy pn rasanyer thn dpn nk ambik maid, rmh pun kemas pakej gitu...hehe

~siti Hajar~ (Blog sy masih problem...huhu)

::NureeN:: said...

nak bg pendapat pon x der pengalaman sbb nureen antaq elly kat umah kezen asben ja.. dia x kesah brapa nureen nk bayo :)

bintangku said...

Kat sini, baya najmi tu rm200. Baby lak rm240. Tapi skrg nie baby najdi blom dok taska lagi. Opah dia jaga utk beberapa bulan.

Imah Dinor said...

ibu 3org 11thn,7thn n 3thn rm400,sekali fikir mcm mahal tp..redha jer la sbb nak kerja kn. lg pun depan rmh jer...walaupun anta 3,4 hari jer sminggu...abg kakak pulak dah bsek...ngeee.....klu ada baby compom berenti dah xlalu nak bayar pengasuh hu...

maszmadi said...

masz sebelum ni antar AIsha kat umah pengasuh kat Sentul KL RM300 1 org ke 2 org ke 3 org ke sume rate same...

start 1 nov ritu antar nursery ondaway nak pi keje kat Titiwangsa RM320 skali ngan playschool...

still mencari yang murah lagik, mungkin tunggu dok Rawang leh dpt murah kut.. harap2 lah kan..

eITA said...

salam,,,,kt tempat puchong...anak sy dari lahir sampai skrg nak masuk 2 thn RM270.00.....mintak kurang diorg tak bagi....die kate itu harge lame kalau ikut harge baru RM 330.00....Memang MAHAL....nak dpt anak no 2 lamelagila jawabnye...hehehe...tunggu lagila....mahal....

ieda said...

saya anak 2 tahun rm250.ada jiran ambik maid (indonesia), ajag ank 2 orang, buat keje rumah rm700.ok lg mcmtu rasanya kan.tp tu la klu nk privacy mmg rasa x ok la sbb ada org luar dlm rmh

Salina@IbuAqil said...

ramai kawan2 yg berenti keje disebabkan kos jaga anak ni kak..

Zefa NorAsmara said...

Yusuf masa baby 7 tahun yg lalu pun dah RM250.. Area Shah Alam ada Taska yang ambil RM300++ utk baby baru.. Tapi RM250 tu kos standard rasanya.. mUDAH2HAN KITA SAMA2 DIPERMUDAHKAN URUSAN UTK MENCARI YG TERBAIK UTK ANAK2.. :d

|| NaFiRaa || said...

zura kat shah alam nih.. hantar 2 anak anis dan delisha rm400.. nak tak nak kena bayar jugak kan~ adatlah bagi mama yang kerja..huhuhu

Lin said...

I anak 2...kalau ader rezeki nak tambah lagi sorang..mmg kena amik maid...tapi tu la kan..tak selesa....

LYAfrina said...

rsanya harga tu sama je dgn kat sini.. 250 sorang... mahal kan???

tp lya bnasib baik.. sbb mama lya y nk jaga asya.. jd blh bg jer byk mana.. tp klo bg pon..mmg dia x ambik.

MamaYatie said...

area subang jaya ngan saujana putra ni lebih kurang gitu gak eina..cuma bila lebih sorang dia bg murah sket esp hak sulong 2 thn ke atas..kalo mcm kes eina ni dalam RM480 ke RM 500 jugak la..

kat taska selalunya hak jenis ada playgroup utk 2 thn ke atas mmg dia tak turun harga...sbb anak ada belajar serba sket kan...saya tak kesah gitu..mysara skrg 2 thn lebih, taska chg RM230 (7pg-7mlm),5 hari seminggu.

kat pengasuh kalo lambat kena bayar OT tak?kat taska RM5 sejam...huhu

Mamamya said...

xder pengalaman anta anak kat pengasuh tp lia dulu penah mengasuh anak kawan (zaman blm ada anak dulu2) lia jaga sejak bby lps pantang tu..anta 7 pagi-5 ptg RM200.tp lama dah 4-5 tahun yg lps...rasanya skrg mmg rate RM250.

ada sorang kawan dok klang..anak sulung kembar (6thn)n ada adik lagi 2 org 4 n 3 tahun total RM800! pengsan...!!

ct rahani said...

sy kt jb ni rm400 utk 2 org.. x tau camner bbsitter kira sbb x penah tanya.. myb RM200 sorang.. next year aidil dh sklh.. so halfday je kt rumah bbsitter.. x tau la brp dia nk charges.. bg sy ok la sbb dia jg anak ngan baik..

Sue Zainun said...

Kalo area gombak bwh 3 thn rm 250.00. ..sblm ni hantar umah pengasuh rate sama jgk..last2 pikir balik baik hntr taska boleh anak bergaul dgn ramai kawan..

e.l.i.z.@ said...

nursery kt area kajang ni, rm280..rs nya termasuk ngan belajar ngaji rasanya..dh hilang la plak pamplet nya

Nur Afridayati said...

Saya kat area tampoi jb pon rm300, baru anak sorang...saya nak tya la...klu anak kita tu dah umor 1thn 6bulan..bayaran tu boleh kurang ke...sebab husband saya suruh tya dekat pengaruh...tapi saya jadi serba salah nak tya..takut tersalah cakap nanti...lain lak jadinya...takut dia jaga anak kita asal boleh plak kang....t

Anonymous said...

Sy prnh survey pgasuh kt area ptrajaya&shah alam.Mmg skt ht&geram.Dhla caj mhl.Cerewet,byk songeh.Sape yg customer ni??Jaga bdk dhla ramai jgk.Pgasuh je kot.Bknnya ada klulusn pnddkn awl knk2@ape ke@kuarkn modal,ada dftr dgn JKM ke.Tp demand gile!Dh xtau nk cari kt mn area lmbh klang ni..pgasuh yg jaga ok,baik,jaga mcm ank sndiri.Sape2 ada info tlg bgtau sy.Dh tnsion ni..huhu

Anonymous said...

Kt mn tu? Blh bgtau x..coz murahnya..

Anonymous said...

Khidmat pengasuh ... Nk cari baby utk di asuh .. Isnin-jumaat ... Berminat nk cari boleh call sy 0142253669

nik nas said...

parent yang tgh cari pengasuh utk baby blh lh hntr kt sy kt bndar baru bukit raja.. nak jga sorang je baby, xnk rmai2 tkot xblh bgi komitmen pnuh.. isnin-jumaat 7pgi-6ptng.. bminat blh cll sy 0104282067

nik nas said...

parent yang tgh cari pengasuh utk baby blh lh hntr kt sy kt bndar baru bukit raja.. nak jga sorang je baby, xnk rmai2 tkot xblh bgi komitmen pnuh.. isnin-jumaat 7pgi-6ptng.. bminat blh cll sy 0104282067

Sparkling Bubbly said...

Saya ada buat khidmat pengasuhan dari 7.00am - 7.00pm area Taman Sri Andalas, Klang. Saya biasa jaga baby sampai umur 6 tahun. RM200 per month. Boleh contact, 0173732162 utk pertanyaan.

Anonymous said...

Cari entry pengasuh sbb dok pikir...pengasuh naikkan harge mengasuh...ke 450.....lebih baik i brenti kje....emmmn ...

Anonymous said...

GST blum mula lg tp upah asuh anak dh naik..

norsuhaili ali said...

Dari baby sampai sekarang anak umur 3 tahun lebih bayaran masih sama RM300 sebulan di Rawang..katanya dah sekolah baru dapat turun harga..mmg macam tu ke..

Adriana ellyshaa said...

Saya ada buat khidmat pengasuhan dari 8.00m - 7.00pm area kampung sungai pinang, Klang. Saya biasa jaga baby sampai umur 5 tahun. RM200 per month. Boleh contact, 0173323893 utk pertanyaan.

Wawa Azman said...

Saya mencari pengasuh area batu caves/sentul ..bayi 10 bulan contract saya 0139240215