About

Thursday, October 27, 2011

.: teRkini abaNg Long :.

Dah pandai baca doa makan dan doa tidor..
Budak sekecik ni memang mudah pickup kan..
Seingat mama, beberapa kali je mama ajar..
(tapi kerap bisikkan ke telinga dia waktu dia dah tidur masa dia belum pandai dulu..)
Mungkin dari bisikan dia belajar kan..

Nak kata perfect sangat bacaannya …tak jugak..
Tapi boleh faham itu doa makan dan doa tidur ^_^
Doa lain2 belum ajar lagi..
Alif baa taa… pun belum ajar lagi..herm..tangguh2 nak belikan muqaddam..
Beli skrg ok jugak, dalam pantang nanti..Tok Kedah arif ada kt sini, boleh la ajarkan..

Then, ada lagi words yang kerap dia sebut skrg ni…
“memeee la mama… tak pun memee la abah..dan kerap jugak.. memeee la acu”
(word sebenar..’memang la..)

Eh bleh bayangkan ke eh..?
Macam..if kita cakap sesuatu..dan dia nak mengiakan perkara tu..
Words tu la dia selalu sebut..
Contoh bila kita cakap…”waaaah pandainye..”..
Dia akan jawab..”memeee la mama..”..
Kiut tau dia sebut..setiap kali dia sebut, sure nak gelak dan kita plak terikut balik..
“memeee la arif…”..hee~

Macam2 ragam abang long..nampak makin ‘dewasa’ anak mama sorang ni..
Praktis nak jadi abang kan..hee~

Pic selingan~
Sarapan weekend lepas..Mee Udang ! ada kaa..hee~ arif layan jer.. ^_^



Leka makan mee udang sambil tenogk TV..'Timmy Time'..

p/s semalam kemana?.. kami pergi mencari sesuatu...dapat pun akhirnya..hee ^_^


14 comments:

dinor's family said...

suka kan tgk perubahan anak hari demi hari...emmm....ibu ni tiap bln menghitung hari...bila negatif tu rasa down sikitkn...nak pulak ayah pun ckp agaknya anak kita 3org je kot...hu...lg la down ...agaknya ada hikmah lain tuhan bagi lambat sikit tuk rezki anak k4 ni....

LYAfrina said...

btl tu eina.. bdk2 ni kalo kt slalu buat dpn dia.. slalu ajr.. mmg dia cpt ikut.. sbb tu klo nk ckp pon.. kna ckp y elok2 kt depan anak...

alhamdulillah.. pmulaan mmg krg jelas lg kan..tp lama2 msti lncarnyer.. lg pon arif bru j nk msk 2 thn kan.

Mamamya said...

mmg seronok tgk p'kembangan n p'capaian anak2 ni iena.....lagi2 bila byk perkara baru yg kita ajar dia mudah nak ikut.... :)

uii...cari apa lah tu agaknya..?? utk brg utk baby ker?

mrs.spicy said...

memeee? hihi..dah jadi orang kelantan ke abang long?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alhamdulillah..perkembangan yang baik..Bagus Arif..dah pandai baca doa mkn & tido..

Kusyuk dia sambil mkn sambil tgk kartun..Dah tak layan mama amik gambar.. ^_^

Nad @ MamaZakwan said...

tak pedas ke arif makan mi udang tu? cam pedas jek..
gi warehouse sale my dear ek?
beli baby cot ke? hehehehe...teka2 je
pandai arif baca doa tido
zakwan doa makan ngan doa naik kenderaan.. ;)

::NureeN:: said...

best tgk ariff mkn.. mmg layan abes tambah mama dia buat sedap plak tue.. ;)
ellesya pon mmg suka sgt mkn apa2 yg mcm mee.. spegethhi ke bihun ke mmg fvret

nieda said...

pandainya abang long

mummy_ayu said...

yum yum..cedapnya abg long makan....

~~*Lady Salwa*~~ said...

memang budak2 cepat ingat... sal dulu pun selalu ajar Faris, tapi dia tak pernah pun ikut baca sekali. tapi memang tak sangka, dalam dia dok dengar tu, dia hafal rupanya doa yang sal dok ajar tu. bila suruh baca, terus je dia baca... memang terkejut masa tu, tak sangka dia ingat... hehe

Salina@IbuAqil said...

Amboi!! Bijak2!! Timmy Time feberet si Aqil jgk tu.. ;)

Zue AnnaLeeya said...

heheh... blh bygkan cmner ayep sebut memeee tuh...
tuh loghat klate tuh... hehehe...

airel pon dah laju baca doa mkn dan doa tido...
alif ba ta plak baru sparuh jerk...
pelan2 kan???

eB ezrin said...

mkn bsr dh anak kiter yer? nanti dh wat n3 psl drg msk skolah laks.. alahai. :)

ch@ said...

hahaha, makin besar dah banyak perkataan org dewasa yg dia tahu. dan tahu pula bila nak digunakan perkataan tu. bijak mmg bijak.

tension bila oni menjawab 'tak yah la' haish!