About

Tuesday, October 4, 2011

.: BabyCot : 1 kePerLuaN ke untuk anaK ke2? :.

Alang2 dah ada blog ni kan..
Nak la jugak tanya pendapat ramai..
Rasa2 BabyCot untuk anak kedua ni..ianya 1 keperluan ke or takyah ada pun tak pe?

Masa soping kt Tesco that day, mama mmg aim nak beli BabyCot @Playpen
Tengah promosi RM139 jenis Otomo..

Tapi si abah lak kata, tak perlulah..rumah sempitlah, takde tempat nak letak..
Ruang terhad..huu~
Last2 tak jadi beli pun..hu~

Tapi balik tu, terfikir2 lagi..
Sesekali rasa perlu..sesekali rasa macam ok je..bleh je handle anak dua tanpa BabyCot tu..
Kawan2 rasa macamana? Perlu atau takde pun takpe..?

Herm…RM139 tu..(pada mama yang berpendapatan biasa2 ni rasa mahai la jugak..hee~ tapi sebab terfikirkan susah senang nak handle bila ada anak dua nanti, si abang 3 tahun la tahun depan + si adik kecik…sesekali rasa perlu jugak…)..herm…

Rasa2 macamana..

psst nengok pic atas ni,,terbayang dak arif tengah menjengok si'adik' dia nnti..ihiks.. =P
Comel2 baycot kan, lagi comei lagi la mahai..apapun nak beli..kena ukur di badan sendirilah ..ikut kemampuan diri..hee~

P/s bila terkenangkan keperluan lain si ‘baby’ semua recycle si abang nye je, sesekali rasa tak salah kalau belikan Babycot tu tuk dia, ada la jugak benda baru..lelain2 semua guna abangnye je..hee~ see ada je alasan, nak jugak beli..hee~ ^_^..keperluan ke kehendak sebenarnya ni?..=P 


27 comments:

sofea fayyadh said...

Assalamualaikum
Pendapat saya based on my experince yg dah beranak dua ni la kan...
Memang la perlu baby kot tue. Sebab saya dah merasainya...
Time dah ada baby kecik nanti, si sulung akan double dia punya perangainya. Nak kita layan dia juga macam dulu2. Tentulah tak boleh sebab kita kena tengok si adik yg semestinya lebih perlukan kita. Jadi, dgn adanya baby kot tu, kita boleh letak baby kecik dalam tu sambil kita layan si sulung. Lagi satu, baby kecik ni akan lebih selesa dok kat dalam tu banding kat luaq sebab si sulung pasti membuat macam2 bunyi untuk menggangu si adik sebab 'geram'.
Itulah pandangan saya...

Zefa NorAsmara said...

Bagi ibu yusuf ianya keperluan jika anak sebelumnya berumur dlm lingkungan 1-3 tahun. sebab kadang2 kita tak boleh jangka apa si abang/kakak boleh buat pd adiknya masa kita leka buat kerja.. wallahu a'alam.. :D

dinor's family said...

keperluan jugak...elok beli, senang nak handle 2bradik tu nanti,ikut pngalamn ,siabag akan buat hal je nnt bila ada adik sekurang-kurangnya adik selamat n selesa guna babycot tu...t bleh pinjamkn tuk adik ijat...he..

mummy_ayu said...

bagi Ayu pun...keperluan..sbb anak Ayu dua2 tido dlm baby coat...kecuali Iris..kadang2 tido kat situ, sellau berkepit la....tapi bila dah ada, sgt senang..mcm yg sofea fayyah ckp..kita tak tau abg dia punya perangai time tu..so kalu baby dlm coat.takde la risau sgt...bab sempit tu memang tak dinafikan, tapi..boleh ajer tu...
sama ngan Ayu, rasa mcm sian je kat Iris sbb banyak guna Ian punya terutama mainan,,pakaian..harus la beli baru banyak..tapi mainan time baby..semua Ian punya sbb banyaks..anak sulong kan..dah ebsar nie je beli sbb mainanan Ian takde mainan masak2...anak patung..
seronoknya bila teringat semua tu dulu...sekarang dua2 pun dah besar...

LYAfrina said...

bg lya..mmg better beli babycot tu.. sbb snang nak handle, bila ada ank2 kecik ni.. esspecially arif kan kecik lagi.. jd, kalo ada baby cot tu, lg safe rasanya..

mama rifQy said...

ntah la kak ina..mase iqy dulu..mmg ade babycot ni..sbb yang SIL..tapi sgt la tak gune..anak ke2 nanti xtau la..kot2 iqy nakal..hehhehee..tapi stakat ni..iqy jenis yang suka baby..dan die xbuat bende2 pelik kat baby..

Zue AnnaLeeya said...

bg akak plak, ade pon xpe, takde pon xpe...
sbb akak nih dah branak 3 tp tak pnah beli pon babycot tuh...
mgkn beza anak2 akak 4 thn sorg, jadinya nak kawal anak2 lebih mudah sbb yg sulung dah lebih phm dan x kacau sgt si adik....

akak stuju dgn zefa norasmara...
klu anak dlm lingkungan umo 1-3 thn mgkn perlu ader babycot nih...
utk snang nak kawal dua bradik tuh kan????
yerlah, bila dah ader adik nih, yg sulung akan wat peel semcm jerk...

tuh pndpt akakla... terpulangla plak pd eina...

Elly & Emmy said...

salam mama.. hope sihat yaa..

pada saya.. ianya 1 keperluan.. pada pengalaman saya .. sebab dulu masa Iman ngan Nadya.. saya guna bbcot utk Nadya sebab jarak umur mereka 1 tahunn lebih.. .kalu letak dlm bbcot rasa selamat sikit..sebab takut siabg buat melatah kang pi celapak kat si adik.. masa tu 2004.. ssh nak dpt harga bbcot cam skrg ni.. pilihan pun tak byk..sy beli dlm 200 lbh..kira tu yg plg murah.. tapi berbaloi sebab Nadya pakai sampai umur 2+..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

lily rasa ia satu keperluan juga tu eina..dh ada 2 anak ni..senang sikit nk handle bila ada mendaalah ni..

Mamamya said...

suka dgn topik ni... :) sbb masa lia pregnantkan afiqah dulu topik ni jg lah yg sering dibincangkan & akhirnya kata putus di capai "BELI"...sbb dulu2 masa anak sulung x der sapa yg kacau2 dia..letak lah kat atas toto pun x der sapa usik..tp bila dah 2nd bby kakak akan suka nak cium2...nak usik2 pipi adik...nak peluk2...haihhh...mmg merisaukan kita ni kan....itu yg menyebabkan bby cot ni 'perlu' ada bila dah masuk 2nd bby...

ttg pilihan bby cot pulak lia beli yg jenis kayu yg ada roda tu sbb senang nak bawa ke mana2 (kdg2 pi dapur pun bawa sekali..huuu ).lagi 1 yg jenis kayu ni rasanya lbh tahan lama.alhamdulillah smpi skrg firas msh blh guna.lia beli yg kat kedai perabit biasa jer iena...sbb klu kat kedai kita blh tawar2 harganya klu kat hypermarket ni mmg harga tetap kan...dulu lia beli siap dapat tilam dr kekabu n bantal RM180...

MamaYatie said...

keperluan...macam saya anak2 mmg tak diajar tido berbuai jadi mmg guna babycot..lagi senang nak handle anak2 sbb apa yg dikatakan kawan2 lain tu betul..bila ada adik, si abg jadi unpredictable..kdg2 dia cuma nak cium tp boleh jadi terduduk atas tangan/kaki baby...huhu...kalo ada babycot, tak la risau sngt bila kita tinggalkan kejap2 nak masak ker, ke toilet ker..

hyazz said...

bg akak..yg tu ikut keadaan..kalau dah ruang sempit takyah ler... tpi akk takbeli pon..ank dah 3 ok jer...cuma kena der perhatian lebih sikit la...jangan ralit dah ler

Faryza said...

salam,
mengikut pengalaman saya..
playtent tu perlu..
at least adik selamat duk dlm tu klu mama nak bt ape2 dkt dapur.klu letak atas katil or kat bawah takut ada yg kena cubit or kena langgar..uhuhu

eB ezrin said...

perlu rasernyer sbb siang kalo ltk dlm bc, baby tido lg lamer :)

zaidah said...

BAGI ZAI YANG DAH ADE 3 ORANG ANAK NIE MEMANG KENA BELI...SENANG NAK HANDLE ABANGNYER YANG SELALU BUAT PERANGAI NGAN BABY....

maszmadi said...

erm..... xder pnglman anak 2 lg tp rsnyer perlu kut coz mn lqa tau kalu kita ada keje n kena tinggal si abang n si kecil berdua jerk, so xperlulah risaukan tkut si abang terganazzzz pada si kecil kan..

Sidratul Muntaha said...

xpayah la kot..
takut jdi tukun buruk.
so far..
dua2 anka mgm tak guna baby kot.
tido tilam jer..
kepung semua..
leche la nak turun naik bagai ke baby kot...
nak susukan mlm2 payah..
setot pun buat hal jugak tpi pujuk elok2 n ajak tido sama jer..
lama2 ok jer..

~aSHa~ said...

pengalaman asha lak...beli masa nak dpt 2nd baby la (mdm2)....sbb dapat rasa satu keperluan jugak bila si abg mengusik si adik masa kita kat bilik air ke atau ke dapur ke....jadi si abg amik kesempatan nak main2 dgn adik...kalo ada babycot ni..susah skit dia nak mengusik...

babycot yg asha beli tu leh guna lagi skrg tuk 3rd baby....mdm3...bila adik dlm babycot..mereka tak usik la si adik...kalo adik dibawa keluar letak diatas tilam...mula la masing2 nak riba....tapi takpe..time tu kita sdg tgk2...

Salina@IbuAqil said...

Perlu kot mama..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Erm, bagi sal ikut keadaan la... mungkin jugak perlu.

Tapi kalau berdasarkan pengalaman, sal beli bby cot tu masa faris dulu. guna jgk la.

Tapi masa yg 2nd ni, guna masa dia kuar spital dulu je... Pastu dah tak guna pun sampai sekarang... simpan je dalam bilik... mungkin sebab Faris tak kacau adik dia, tu yg sal tak guna pun bby cot tu...

Malam2 anak2 tido atas tilan je... :)

::NureeN:: said...

mmg perlu eina.. sbb nanti abg long akan lain cikit perngainyeerr bila dpt adeq.. ;)

ct rahani said...

bagi sy x perlu kot.. cam sy dulu bila letak adiknya lam bbcoat aidil pun ikut nak baring sama.. mmg x leh biarkan gak walaupun bb duk lam bbcoat.. lg 1 cam susah je nak uruskan bb tambah2 kalau c-zer.. x leh moving byk sgt..

hajarus said...

a'ah la mamalieyna.. pic yg last tu cam pic arif biler dah ade adik t... dok jenguk adiknyer sambil senyum2 encem nyer.... hehe...

walau hjr lom ade baby lg.. tp pendapat hjr cam perlu... ;d

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

beli je kak ina, kalo tak guna kan leh lipat, tapi jangan beli yang kayu la, kalo sale kat Puchong My dear punyer tu dapat rumah je RM90 cantik lagik tu, tapi tak tau biler nak sale nya...sebab tu terus beli kat kilang dia...kita pun 2nd baby nak beli gak nanti...tak sabo nak 2nd baby ni, harap tahun depan ada rezeki kami...

Nad @ MamaZakwan said...

saya pun tgh pk2 gak pasal baby cot ni
sbb pk kan zakwan ni je..
takut kite tak perasan ke, mana tau
tgk2 dah sebuk2 main2 ngan adiknye..

rasenya2 kami nak bli pas pantang nnt..sbb masa pantang baby dgn mamanye je, bleh tgk2 zakwan lagi..

kak eina, rm139 tu bagi saya dh mahal..kat tesco ada yg lagi murah..rm90 jek..saya aim yg tu je

mrs.spicy said...

farah rasa perlu kut..maklumlah sulung kecik lagi,nanti cepat jer tangan nak'jaga' adik..tapi ayep dah pandai, main nga maryam pon dah ok..

Anonymous said...

canadian pharmacy cialis professional joined
[url=http://genericcialisus.com/#91605]generic cialis
[/url] cheap cialis's
http://genericcialisus.com/#16168 - generic cialis