About

Monday, October 17, 2011

.: aLahai aBaNG Long … :.

Salam hari Isnin..

Semalam 16102011 – abang Long dah beranjak ke usia 2 tahun 7 bulan @31bulan..

Dah besar kan..next 2 months Insyaallah…dah ber’adik’ dia..
Herm…saje buat tajuk gitu..
Abang long dah ghupe gegirl tau skrg..hu~
Rambut panjang sudah..seb baik jenis ikal mayang…
Kalau jenis cacak2 taktau camno ghupe..hee~
see...


posing kt ruang legar Jusco eQuinepaRk baru2 ni...
abah belikan set lego lagi..beli terus nak main..hu~
beli sebelum ni, tinggalkan kat rumah Ibu pengasuh, dah malas nak usung bawak balik hari2..tinggal je sana..
sempat main kejap, sebab si abah masuk mencari barang lain lagi..
si mama tak larat nak follow, tunggu luar jer..^_^

Sekarang peelnye…pandai ambil hati..
Pandai jugak tunjuk perasaan..
Pandai jugak, buat peel…apa yang kita kata..
‘Arif…jangan…..!’…itu yang makin dicubanya..
Suka nak menguji tahap kesabaran kita..
Apapun, masih boleh dikawal..takde la menguji utk hal yang bukan2..

Cuma bila pagi2 buat hal..memang mama malas nak layan..
Bila sedih kena marah, ke mama jugak datangnya..
Kekunun nak suruh mama memujuk la tu..
Mama memang tak sampai hati..sudahnya memang peluk sambil usap2..
Haih tak ke makin lambat nak keluar umah..huu~
Macam2 abang long skrg..

Kalau part snap gambar plak..
Asal kita snap gambar dia, pasti disusuli..dia plak WAJIB pegang camera n snap pic kita..

see muka tak bermaya mama, after mama snap pic arif, arif lak nak snap pic mama..hee~...masa kt Jusco eQuine gak ni..

Alahai..nak ambil alih tugas mama dah gayanya ni..hu~
Yang mama riso takut tetiba terlepas camera comel tu je dari pegangan dia..sayang ooo…
Apapun setakad hari ni, masih boleh dikawal minat dia ni..hee~

Semoga kam0 membesar sihat, ceria dan happy2 selalu sayang yee…

yang best sekarang part pandai ambil hati la..
kadang2..sesaja pun, bleh datang peluk dan cakap "saaaaaaaaaayang mama".. dan "saaaaaaaaaaaaaayang abah"..^_^

sweet kan..hee~
penat balik dari Jusco eQuine terus tertido..sampai ke pagi..huu~ cian...

p/s 1 tak tau nak pujuk camna supaya abang long sorang ni mau potong rambutnye tuh, kalau di tanya semedangnya taknakkk...dah sampai kedai gunting rambut pun, sama jugak..mau meraung dia, takmo masuk kedai...kt umah mau potong sendiri pun susah..sudahnya, time dia tido, dapat la gunting sket bahagian depan & tepi telinga tu je..yelah rambut dah cecah mata & menutup telinga, terpaksa la...huu~

p/s 2 today Family in law datang umah ni, mungkin 3 hari kt sini..SIL konvo kat UPM..so...fikir2x nak masak apa..hee~mama tak dapat nak apply cuti, cuti non ado...si abah je cuti..tapi..mcm tak best plak..mgkn hari last mereka kt sini, kena jugak apply Unpaid Leave ni..bukan selalu diorang datang kan...harap2 dapat la cuti last minute..huu~


22 comments:

LYAfrina said...

huhu.. gitu la eina..mkin besar mkin pnjang ideanyer.. mmg kdg2 sgt mguji iman.. y kt larang tu la y dia nk buat jugak... kdg2 lucu..

**ok pe rmbut g2..korea style..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..sweetnye abg long..dh pandai amik hati mama ye.. ;)

Samalah dgn Qis tu..takut benar nk dipotong rambutnye...nmpk gunting jer dh lari... ;)

UmiDanisH said...

alahai, cute nyer abang long da macam kak long cutenyer..hehe.. biasala budak makin besar makin cerdik

Sidratul Muntaha said...

takper mama..
jgn paksa..
aqil dulu pun mcm tu jugak
la ni baru dia ok..
tu pun selepas follow baik punya dgn babah dia gi gunting rambut
btw,klu dia takut kat kedai keling/mamak gunting tu cuba la salon.
maybe dia suke amoi2 cantik ker? or pmpuan 2 cantik
itu jer modal budak2 ni
aqil jdi boleh potong sebabnya dia ikut babah dia potong and keling kat kedai tu keep saying:
adik,potong la rambut,nnti ensem mcm u punya bapak.
terus dia mintak even memula tu mcm rimas sbb rambut tu kan byk yg jtuh ke telinga.

psst:speaking of potong.semalam dia baru je potong rambut!huhuhu

dinor's family said...

eh..eh abg long dah pandai buat feel ye....bila nak potong rambut ni...?

mummy_ayu said...

abg long.....tak lama lagi baby kuar, kena la pandai berdikari sikit...sayuje kan tgk anak2...kejab je membesar..nanti dah ada adik lagi kejab jer... apa pun..be good boy key abg long...bila nak potong rambut nie...takut lagi ker?

zaidah said...

dah semakin membesar dah abg long sekarang nie.....tapi still handsome walaupun dah panjang

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

makin encem arif..
sian plak keletihan sampai tertido.. huhuhuu..

Lelord said...

hehehe comel je dgn rambut panjang cenggitu

MamaYatie said...

sweetnya abg long..manis tul mulutnya...

sama ngan Kak Long Nurin ni..tak nak potong rambut..jenuh Mama ejas rambut dia,cane nak buat utk konsert konvokesyen weekend ni...hado...

Mamamya said...

x per lah iena...klu arif x nak gunting rambut tu...ok jg klu dia tido...cuba trim sikit2... :) tgk gmbr arif kali ni nampak mcm b'isi sikit lah...makin encem gitu... :)

seronoknya family dtg umah...mesti ariff suka sbb ramai org blh layan dia kan.....meriah umah....

ct rahani said...

bagusnya abg long.. pandai amik ati mamanya ye.. sejukkn ati kak bila anak2 ckp sayang smbil kiss pipi kite.. hiks..

aidil dulu baya2 arif susah gak nk poting rambut.. siap kena paksa pegang kuat2 lg.. bila dh makin membesar dia dh x nangis2 lg..

Izan Ishak said...

so sweet abg long. ohhh...kisahnya dia takmo potong rmbut ye. patutlah dah panjang nengok rmbutnya tu.

terbalik pulak ngan si kembar ni, pantang gi kedai gunting. asyiklah nak bergunting. mcm2 ragam anak2 ni kan eina...

Zue AnnaLeeya said...

dah nak dpt adik mmg gitu bdk2 nih eina...
kdg2 pangainya mmg menguji kesabaran kita.... huhu

airel plak pntang ajak potong rambut...
cepat jer dia...
mmg dari umo sethn potong kt kedai x pnah nangis... heheh...

eB ezrin said...

ari nih tenet slow, gambor x leh tgk. hu3...
ps: tp eB singgah gaks ... tc yer :)

Nad @ MamaZakwan said...

abang long dah macam artis k-pop la, hikhik =p

Salina@IbuAqil said...

so sweet ini budak.. cayor ati dibuatnya ye dak? ;)

Cho Zila said...

ala... anak akak pantang panjang rambut terus potong... tapi hanya nenek @ ayah dia @ sepupu husband akak jer yang leh potongkan... jusco equinetu mendamaikan sebab tak ramai ngat orangkan...

Ena said...

a'a dah panang rambuit arif.. dah cam anuar zain dah tu.. hhihi.. arif pun dah nampak bam bam sikit.. suka tengok..

anak tengah membesar ni memg mcm2 la peelnye.. tp rasanya kalo sorang dier masih mudah dikawal tp bila dah berdua or dah berteman nanti tu yg dorang suka wat pangai sbb ada geng.. hehehe..

ieda said...

aah lahh sweetnya .. mcm anak2 akak lah tetiba je ckap sayang ibu @ ayah .. huhuh bila dgr2 mereka nie .. buat nakal2 tuu teringat je kan .. x jadi nak pukul ...
dah 2 tahun lebih yee .. x lama lagi adalah geng nak ajak bermain :)

e.l.i.z.@ said...

abg yg baik ni...comel je rambut dia mcm tu..kalau potong pendek, mcm x cute la kak hihi

MrS. F!zA said...

jarak jauh jgk beza umor dgn darwsiy..wp beza 7bulan tp dr sgi pkmbgn mmg ketara..hihihi..arif dh pndai ckp syg mama..tggu darwisy plk pndai ucap kata syg..hihihi