About

Friday, August 12, 2011

.: seMaLam perGi cHeckup KanDungaN: 20 Weeks 3 Days :.

Salam Hari Jumaat..

sekejap je dah Jumaat..
dan dah masuk hari ke-12 Ramadhan..Alhamdulillah..

semalam punya citer
keputusan checkup, agak kurang memuaskan..hu~
next 2 weeks kena jumpa doktor lagi
pttnya lagi sebulan..
tapi sebabkan ada masalah sket, so kena jumpa next 2 weeks..hu~

So, result semalam :

Usia Kandungan : 20W 3D
Hb : 11.0
Tekanan darah : 118/67
Tinggi rahim : 20 cm
Jantung & Gerakan : OK
Urine : Kotor
Berat : TURUN 5.2 kg

Advice doktor :
- minum air masak 8 gelas sehari, kurang minum air sebab tu urine kotor..hu~
- next 2 weeks if berat still mencanak turun, kena buat scan lagi sekali..kena jumpa doktor sebab doktor nak tengok progress berat n kesihatan mama..hu~

Komen Mama :
memang tak dinafikan terasa sangat berat turunnya..
2 weeks before puasa, selera hilang terus, kurang makan gara2 ulser penuh mulut
then, bersambung pulak dengan bulan puasa..kurang makan dan kurang minum..ditambah dengan still loya2 dan m*ntah di pagi hari..hu~

Apa nak buat nak kasi berat naik semula?
buntu...sebab serius selera makan takde langsung..
pagi tadi, cuba makan dan minum air masak sebanyak mungkin..
sekali...bersembur semua keluar balik..alahai..rugi je makan..
dan tu penat lah m*ntahkan balik semua..

dah tu macamana nak naikkan balik berat badan ni..
time berbuka, sama jugak..
semalam berbuka nasi tomato, half je bleh telan..
then, minum pun sikit..
herm.........

ada idea tak kawan2?..
in advance TQ..

26 comments:

eB ezrin said...

cuber eina amek sirap, kalo mth x la pait... pastuh cuber mkn roti :)

mamalieyna said...

eB:
benda manis lg eina rasa loya la eB, dh cuba..roti tak lepas..sirap terus rasa loya..hu~

MrS. F!zA said...

makin kuwus lah..dh 4bulan tu msih tk selera makan..truk jgk alah nya

eima said...

dah 5 bulan tu ..alahan tak abis lagi .. besar dugaan nye ...

aku pun berat turun kak ... 1kg
tatau la bab nk tambah selera tu ....

ch@ said...

uiii jatuh mendadak berat akak tu. kena juga cari menda yg boleh dikunyah. tak payah puasa la kak. akak makan mcm biasa sampai pulih. mnm air epal hijau ke, rasa masam2 sikit. smlm checkup berat kita naik 2 kilo.

Lelord said...

kawan lela kan ms peknen smpi usia kandungan 3 bulan xleh mkn mendadak turun berat masuk bulan ke-4 baru leh makan.

makan la biskut, kurma, buah2an eh kiwi bagus tuk preggy mom

♥ mamaQASrina ♥ said...

takper, insyallah..lepas puasa ni, selera bertambah punya..

.m.u.n.i.r.a. said...

salam...
oat mungkin membantu di bulan puasa nih ;)

mummy_ayu said...

wah..byk turun tu..kena lebih skt makan tu...

cik hani said...

akak jaga kesihatan elok2,,
semoga kesihatan akak dan baby sentiasa Allah pelihara...
amin

ieda said...

alhamdulillah dah 20 minggu .. syukur ..

minum susu dik .. soya ke ??

~~*Lady Salwa*~~ said...

Banyak tu turun... sal dulu pernah gak la turun berat badan masa mengandung bulan puasa. tapi 1 kg je..

cuba makan sikit tapi kerap... mungkin leh kot selang2 jap puasa tu, bagi ok sket...

Take care...

eim said...

teruk jugak loya eina dah lima bulan tk okey lagii ye ..cuba makan sikit2 tapi kerap .. pastu banyakkan minum susu tau ...

maszmadi said...

betul cakap kak ieda tu.. minum susu, tapi masz dulu sbb x minum susu, so minum soya jela..
n try makan eskrem untuk tambah selera makan.. x perlu kunyah, masuk mulut trus telan, bila rasa perut dah ok, pastu baru makan bende2 lain..

hyazz said...

al cian nye..try makan benda2 masam ek..saya dulu pernah makan nasi ngan ikan masin perah asam limau...sedap..

MamaYatie said...

banyak turun tu..kalo makan lauk masam2 sket cam tomyam lalu tak?

::NureeN:: said...

nureen dulu bila alah mcm ni kan nureen mmg gagahkan jugak diri ni mkn, sbb asben akan marah klau x mkn dia kata x syg diri sndiri pon syg la bb dlm kandungan tue.. slalu gak kena marah huhuu...

so nureen akan mkn walaupon x der selera pastu mmg muntah la, pastu mkn lagi.. g2 la.. smpi bersalin... klau abes x lalu sgt nureen mkn choclate ok cikit.. ;)

NzA said...

alahai kesiannya...kalau akak dulu nurse cadangkan minum aiskrim soda sblm jalani urine test tu...alhamdulillah hasilnya ok....

Doc xbagi ubat thn muntah ke eina????

Mamamya said...

teruk alahan iena kali ni yer...masa pregnant ariff dulu mcm ni juga ker? lia x der pengalaman alahan teruk mcm ni.jd,mmg xtahu lah mcmana nak elakkan rasa loya.....

mudah2an nasihat n petua kawan2 yg lain dpt membantu iena & harap2 lps raya nnti berat badan blh naik semula....b'sabar ye iena...

mamalieyna said...

To all :
thanks atas keprihatinan kawan2 sume..sedikit sebanyak membantu..mgkn part makan eskem tu bleh try la..apapun thanks ats cadangan masing2..

masa peknenkan arif lain... senang.. loya sikit2 je, then kejap je, pastu berselera mkn apa saja..kali ni, sgt2 berbeza, tak sangka tak lalu sangat2..hope lepas raya nnti okla..Amin..

haslina said...

dugaan bulan puasa.
saya pun pernah rasa begitu.
pelan2 cuba cari mana yg berselera utk di makan.

p/s klu saya siap minta hubby suapkan makan. baru ada selera sikit.
cubalah.

nieda said...

teruk juga alahnya.insyaalah lepas bulan puasa back to normal. dulu pun nida mcm tu juga.

anisalya said...

mintak dgn hospital ubat tahan muntah. masa sy pregnantkan alya, loya+muntah+kurang selera makan.private bg ubt thn muntah. jdk before mkn, mkn ubt dulu.

dan husben lak selalu bwk pegi mkn luar. mcm2 dibelinya walaupun dia tau sy tak brp makan tp sebab husben dh beli macam2 sy telan jgk.

asam sediakan jugak. tak la pahit tekak kalau muntah jgk. apa pun ni semjua dugaan...

Nur Hawa Mohd Zin said...

kurang air sebab tu urin kotor kot kak...takpe..asalkan bby sihat..jaga diri ye kak :)

Nad @ MamaZakwan said...

kak eina, nape tak lalu makan smpi berat turun? alah2 lagi ek kak?

kite punye due dekat2 kot ek kak eina? due kak eina bile? bulan 12 gak kan? :)

nape tah tetibe rindu kt kak eina ^__^

♥SyilaSyira♥ said...

mamalieyna still puasa lagi ker???kita dah tak puasa skang ni..ok sikit walaupun kdg2 langsung xleh makan, sekurang2nya ada juga tenaga..hope ok lepas ni ye