About

Tuesday, August 2, 2011

.: NaMpaK maKanan..seDapnye…taPi.. :.

Tapi sayang… tak dapat menikmati ia..hu~
Seminggu yang derita..derita weeh tokleh makan..hu~
Then, tak cukup seminggu, berlarutan pulak sampai ke hari ni..
Tapi Alhamdulillah makin kurang…

Teruk penangan ulser kali ni..
Sampai muntah pun berdarah sebab dah kronik..
Luka tekak ni..hu~

Padahnya itulah..
Makan tak bleh, minum banyak air pun..pahit rasa..
Tido tak nyenyak..sakit..hukhuk..
Sampai 1 tahap nangis jer..cengeng! ngee..nangis diam2 ..ngee…

Sampai arif perasan n tanya, ‘ mama emam?..then letak tangannya kt dahi..hu~’
Syahdu dan sedih bertambah2 pulak..

Sakit ujian Allah..dan dapat hapuskan dosa2 kecil kan..
Janji kenalah tabah dalam menghadapi ujian Allah tu..
Tabah ke kalau nangis eh..huu~ hee~

Apapun, mama berdoa agar dapat puasa dengan baik ramadhan kali ni..
Walaupun..halangannya pasti ada..
Bangun sahur..walaupun tak selera kena jugak isi perut..
Dah isi keluar semua balik pulak..hu~

Apa nak buat, tak makan langsung, perut pedih pulak..
Time berbuka, ikutkan semalam, masih kurang selera..
Cuma beli mee kuah + kuih pelita..makan mee tak habis..
Si abah nasi ayam + kuetiew goreng..

Tu je menu semalam, air buat sendiri sirap+tembikai ^_^
Alhamdulillah kenyang..

Memasak?
Masak time sahur je..pagi tadi bangun 4.15..
Masak nasi, goreng daging kicap, bayam masak air ..tu je..
Kul 5.10am gitu baru makan sahur..
Dekat kul 6.00 keluar semua balik..hU~
Pulut kuning + kari ayam..sedapnye laa…jiran yang kasi..

Tapi tak dapat menikmati ia..time ni tengah ulser yang baru bermula..
Sakit sungguh time makanan masuk ke mulut..
Sayang….

p/s ada yang minta mama kongsikan berita happy pagi tadi kan..hee~bukanlah rahsia sangat..tapi hee~ bukan dpt kerja baru ye (itu hold dl sbb peknen nih..ngee)..tapi....ada increment starting July..Alhamdulillah..tak terjangka rezki kenaikan sebanyak itu~ tiba2 jer kan.. ^_^..Syukur..

20 comments:

eima said...

kesian nye ..
pesal lambat sht nk baik ulser tu ??

CIK JATT said...

kesiannya mamalieyna.
harap2 cepatla sembuh.

MrS. F!zA said...

lamanya ulser.. kita tk pnh jd, tp naman selalu jd..mmg seksa tgk dia..ni kan ibu preggy lak kan..

hyazz said...

laa... sian nye..makan nasi bubur jer la...senang

eB ezrin said...

tang kluar balik yg x thn tuh... eB ms preggy suker minom sirap sbb biler kluar balik manis jerk ;p

LYAfrina said...

huhu..kebetulan kan..xpela..ujian tu.. mkn y lembut2 je..cam nais air k

haslina said...

x pe dear. dugaan tu.
jgn lupa sapu ubat tau.

tahniah, rezeki bulan ramadhan.
$$$

::NureeN:: said...

sakit tue... nureen rasanya x pernah kot kena ulser.. letak bonjela k b4 tdoq ;) tp x sure la bleh ke x sbb eina preggy..

Iela Fazielah said...

adus... dpt rasakan sakitnyer... harap2 cepat sembuhnyer mamalieyna

~Siti Hajar~ said...

lambatnyer ulser nk baik, minum air masak ms berbuka byk2 tau..

ooo itu berita gembiranyer, alhamdullilah rezeki..Tahniah eina!

Ena said...

lahai.. siannya..
sabar yeh!..


Alhamdulillah... :)

Mamamya said...

setiap kali ziarah ke sini mmg x sampai hati nak baca ttg keskitan ini...mmg seksa sungguh klu kene ulser...lbh2 lagi skrg iena pregnant...sepatutnya kene makan byk2 tp itulah...dugaan ini pasti ada hikmahnya kan..( antaranya terhapus dosa2 kecil mcm yg iena ckp) cuma kata org...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul...semoga iena sabar yer......

nak jugak komen n3 sblm ni... syukur alhamdulillah...mmg btl kan setiap anak tu pasti ada rezekinya.....

maszmadi said...

dalam kesakitan menghadapi ulser, ada berita gembira kan.. alhamdulillah

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sian akak... semoga cepat sembuh...

sal pun baru je jadik ulser, maybe sebab sal kurang minum air masak kot... hehe

**bestnya ada kenaikan gaji... sal ni dok tunggu la kenaikan yg sepatutnya dapat bulan satu ritu... Bulan ni kot baru dapat... :)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

la siannya kak ina, baby girl tu tak pe nanti dah kuar mesti baby tu baik je, take care k, saya dah jauh tak leh nak tengok2 kan kak ina, la ni kalo lambat tumpang sape kak ina

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui..sian sunggoh kwanku sorang ni..takpe..nangis je..leh ilang rasa sakit. samela, rafiq pon mai dekat usap2 muka if sy nangis..:-)

take care
tahniah ade increament. rezeki bb tuh

NzA said...

kesiannya eina..mesti susut badan tu..take care ye...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Siannye Eina..
Mmg betul2 dugaan..
Moga terus bersabar ye..

Alhamdulillah..rezeki anak.. ;)

ch@ said...

kalau tak tahan buka je kak, tak payah puasa. mudaratkan diri tu. takpela kena ganti sekalipun. itukan anak rezeki drpd tuhan.

Dilla Ady said...

kesiannya eina..teruknye kena ulser sampai berdarah2 n muntah2 ni...da la preggy, pose lak tu..

sabar ye eina..ade hikmahnye ni..kuatkan hati ye..

takpe nangis, air mata tu kan lembutkan ati..