About

Monday, August 22, 2011

.: daH panDai buat NasI ToMatO senDiri..he~:.

Serius baru first time mencuba buat sendiri..
Before this tengok kakak buat jer..

If tuk makan sendiri ok jelah kan..
Ini tuk buat banyak2..nak jamu orang makan..
Akhirnya mama Berjaya ! lalala..hee~ suka..

Balik kampong baru ni..
Buat Nasi Tomato tuk Majlis Tahlil arwah ayah (Al-fatihah)..
Cuma masak, then bungkus then hantar ke Surau..
Majlis tahlil buat di Surau after Terawih..

Kuantiti = 40 bungkus
1 set Nasi Tomato (kalau beli kt area tempat mama ni, Bukit Jalil RM5 sebungkus ni..hee)



Yup..akhirnya pandai pun buat nasi tomato sendiri..lalala..
Itu pun sempat SMS my kakak no.4 dinor’s family tu
Nak confirmkan camna buat nasi tomato nya..
dan hasilnya.. memuaskan..secukup rasa..berjaya lah tu kiranya..syok.. ^_^

pembantu mama hari tu..kakak no.2..dia pun taktau camna buat nasi tomato..
so, pandai2 la kan..kakak no.2 balik around 11am gitu..
ada la pembantu tuk sesi potong memotong, dan menggoreng ayam..

dekat asar, setelah siap semua..
baru kakak no.3 sampai sefamily..
saja plan suruh diorang balik supaya dapat berbuka sesama..(almaklum raya nanti tak dpt jumpa kan..hu~)
time diorang sampai dah sesi bungkus membungkus..
ok la, cepat kerja sket.. ^_^

Alhamdulillah semua berjalan lancar, cuma that day hujan lebat malamnye
so, tak ramai sangat jemaah dapat datang berterawih..sorang ambik 2 bungkus la..

saja nak repeat semula..mama ada 4 orang kakak..

no.1 (Kak Ngah) tinggal di Kuala Kangsar Perak (tak dapat jumpa this year..hu~)
no.2 (Kak Chik) tinggal di Kulim, Kedah
no.3 (Kak Chek) tinggal di Alor Setar, Kedah
no.4 (Kak Mah) tinggal di Petaling Jaya, Selangor

then, tak ketinggalan sorang adik lelaki..sekarang bekerja dan menetap di PJ, Selangor jugak..baru je lagi..before this, dok dengan Mak, kerja area Kedah jugak..

p/s next citer pasal berbuka beramai2 plak ye..hee~ tapi makanan je banyak interframe..hee~


11 comments:

Ena said...

perghhhhhh..

cayalah eina. dalam duk tak larat tu siap gak air tangan nasi tomato lagikkk.. hik hik..
nampak sedap lah...

~Siti Hajar~ said...

Wah! Tahniah dah bjaya bt ns tomato, nmpk sedap! sy pun nk try la nti...hehe

Eh! ada kakak dok Kulim, dok tang mana?

ADEEYA said...

Wahh 40 bungkus alone? Terror lahh kalau saya awal2 dah lingkup. Hihi

~aSHa~ said...

wah caya la...
seronok ramai kakak...sha, hanya dua beradik je perempuan..sha kakak...

Zue AnnaLeeya said...

wahhh... larat tuh msk nasi tomato utk kenduri...
akak tak pnah try wat nasi tomato nih...
takut tak jadi...
hehehe...

MrS. F!zA said...

gulps! tertelan air liur fiza kak! dh la penggemar nsi tomato.. eh kulim tu kpg kita kak..weee raya thn ni di kulim..hahaha

nieda said...

nampak menarik lah nasi tomato..share resepi lah..husband kurang kalau bau rempah2 nasi byk sgt

Nur Hawa Mohd Zin said...

wah..bagus la kak..tak larat pun siap gak 40 bungkus :)

dinor's family said...

wah dah bjaya gitu...msk nasi set ni suma lbh kurang sama ja bahan2 cuma tmbah bahan utama contoh nasi tomato bahan utama tomato puri...klu nasi minyak, minyak sapi gitu...dah jadi isteri n ibu ni kena rajin mncuba la kn ,lbh2 lg anak 2 dah besar mcm d order nnt he....

::NureeN:: said...

terror lah eina.. nureen mmg x pandai langsung wat nasi tomato, nasi lemak pon baru jerr pandai hehehe... mesti sedap ni

chugie said...

nampak sedap lah eina, nasi tomato eina ni.. nanti bleh lah jamu masa open house ye.. hehehe :D