About

Tuesday, July 19, 2011

.: seMaLam dan haRi iNi.. :.

Morning semuanya…
Huu~
Semalam mama MC..
Hari ni dah kerja..

Semalam MC ingat nak rest se rest restnya..
Tapi..hu~
Semuanya perancangan kita je kan..
Time tengahari tu baru la ada daya n kesempatan tuk jumpa doctor..
Utk dptkan rawatan dan MC semestinya..

Pening..sebab masuk malam Isnin tu..5 malam berturut2 arif demam..
High feverlah~ setiap setengah jam dia mesti terjaga..
Mintak mama lapkan 1 badan..
Sian dia..
Siang aktif..malam je demam..

Dan sejak khamis tu jugak..
Mama perasan, mulut arif berbau..
Gusi bengkak..dan kadang2 dengan tiba2 je bleh berdarah..
So, semalam checkup dia sekali..

Kat klinik je..
Then, doctor buat surat, suruh refer Hospital..
Risau katanya, takut kena denggi..huu~
Seram weeeh mama time tu..ingat takde apa yg serius..

Jam 2 lebih bertolak ke Hospital Serdang (lebih dekat dengan rumah)..
Masyaalah…nama je bahagian Kecemasan, tapi kena ikut turn macam biasa jugak..(bhgn Kecemasan lah)..
Ramai orang + sorang2 rawatan lama weeeh..
Sudahnya lewat 7mlm baru turn arif dipanggil..
Dalam hati Tuhan je tau mcmanana perasaan ..
Penat menunggu 1 hal..penat melayan kerenah anak yang aktif + mengada 1 hal..
Seharian tak tido kan..
2 kali salin diapers…1 kali kencing penuh..
1 kali ber*k..hee~

Makan pun ikut suka je, situ kan ada mesin segala mak nenek biskut + air..
Memang tak terhitung berapa kali ulang alik ke mesin tu..hu~

Sudahnya time kena ambik darah..
Huu~ bersembur di muntahkannya dulu..

Sebab apa?
Sebab dia meraung…sangat takut sbb nurse tu siap bungkuskan dia..
Senang tuk ambil darah kan..hu~
Kalau kecik dl, boleh la dia cool je..
Kali ni, Nampak je nurse bertopeng dia dah meraung lain macam..
Kesian…

Resultnya Alhamdulillah..
Semuanya normal..
Cuma macam pelik kenapa gusinya boleh bengkak dan berdarah..
Minum air masak dia memang suka dan kerap sangat..
Makan gula2 tak ada lah..
Giginya masih cantik dan teguh..

Alahai anak, kalau nak kena penyakit, tak terjangka..

Last2 doktor kasi ubat jer..

Cuma mama terfikir..
Arif kan merasai sama alahan mama..
Mama loya, dia turut loya, mama muntah2 dia turut sama muntah2..
Dan start last week, gigi mama mula berdarah time gosok gigi..

Dia pun sama……….huuu~
Kesian….

Apapun, Alhamdulillah takde yang serius..
Dan yang penting, hari ni..mama dah sihat..dan Arif juga dah sihat..
Malam tadi, takde demam lagi… ^_^
Cuma gusinya still macam tu..hu~


_ wajah kepenatan~ dalam kereta, balik pun dah malam..kul 9 lebih sampai umah..huu~

20 comments:

eB ezrin said...

get well soon deAR ARIF... MUSIM NIH EINA, KAMI SATU FAMILY PN DEMAM. HU3

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian Ayep..
Alhamdulillah..Nasiblah Xde apa2..result pun ok kan..moga terus sihat ye Ayep..begitu juga ngan mamanye..Take Care.. ^_^

LYAfrina said...

ALHAMDULILLAH...
SIB BAIK ARIF XDE APE2... TP KESIAN LAK ARIF... TRUT RASA ALAHAN TU..MSTI DIA PON LETIH SGT2 KAN???

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh...gusi still camtu? still berdarah?? bahaya jugak tu if dibiar..takut ada penyakit lain kan..

cubela rujuk pakar kanak2..mintak2 takde apa2 yg serius k..aminn

rafiq pon baru baik tu..alhamdulillah progres sgt2 baik..syukur sgt2..mmg risau kan mek na..anak2 tak sihat ni...moga arip cepat sembuh ya

mama pon take care ya!

Zue AnnaLeeya said...

sian ayep... smoga cpt smbuh yer syg....

airel pon pnah kene amik darah...
meraung tak hengat... huhuhu...

cheqna said...

salam
alahai siannya tengok muka arif
moga arif cepat2 sembuh ye =)

Maya Mayana said...

salam
kesiannya..kena ambik darah lagi
get well soon arif yer...

abah khalisha said...

ciannya dia..abah pun penat juga jaga Nur Iman Khalisha bila dia demam..kena sentiasa kawal suhu badan dia

~~*Lady Salwa*~~ said...

Siannya arif... Izzati ritu pun kena amik darah sebab demam lebih 3 hari.. memang kesian tengok kena cucuk kat tangan tu...

Alhamdulillah dah ok...

zaidah said...

semoga ayep n eina sihat n cepat sembuh.....rasanyer adam pernah kena macam tu....sebab dalam mulut adam ade ulser tu yang berbau busuk tu...

mummy_ayu said...

ala siannya...memang risau kalu anak tak sihat..
semoga abang long cepat sihat key..

nieda said...

kesian sgt kt arif..lama betul kena tunggu ye untuk dptkan rawatan. kalau ada org kena asma camne lah..

hopefully arif takde apa2 lah kan, kesian kena ambik darah

bintangku said...

Semoga cepat sembuh buat mama dan arif..

Kat bhg kecemasan mmg kene tgg lama. Masa en somi xcdent dulu pun, sampai pergelangan tgn dah bengkak 2x ganda, baru lar turn dia kene rawat. Bila dah masuk angin, lagi ler bertambah sakit time diorg nak rentap bagi tulang tgn tu masuk 'engsel' balik.

eim said...

cian arif,moga cepat sihat eh ..

diana said...

kesian arif..
dah la tangan comel..
di cocok2 pulak..

Bionic women said...

selalu dengar si ayah yg kekadang kena pembawakan budak ni, ni kena kat arif, siannya...
biasanya kalau demam malam ajer, viral effection..x bahaya sangat.
tapi tetap kena sejukkan dia, xleh pakai pakaian tebal
kesinnya tgk muka arif yg macam x berdaya..
get well soon arif yea

eima said...

semoga arif cepat sembuh ... kesian nye die gusi bengkak plak ...
mama die jugak pun cepat sembuh

~Siti Hajar~ said...

Alhamdullilah Ayep xde pape..

Sama la kita eina, sy ni 1 family xsihat, demam + batuk + selesema..huhu

Danies sampai kn ambik neb smlm sbb kn asthma, kesian..

Bila anak2 sakit xtertahan nengoknyer, rasa nk tlg ganti je bg pihak mereka..

Semoga anak2 kita cepat sembuh erk..

mrs.spicy said...

owh..semalam msg xfaham sangat. pastu lupa nk reply. huhu. get well soon kak eina and ayep. ayep pon dah jangkit alahan nk dapat adik

|| NaFiRaa || said...

kesiankan kalo anak demam.. x sanggup rasanye nak tengok dia merengek..

moga arif cepat sempuh..aminn