About

Thursday, July 21, 2011

.: NaK bersaLin kt MaNa? :.

Herm…
Ikut plan awal nak g spital Serdang je..
Sebab jarak nye dengan rumah mama @ Bukit Jalil tu tak jauh dah..
Tak sampai ½ jam pun..

Tapi since hari tu…
Time dapatkan rawatan kecemasan tuk dak arif kt Spital tu..
Sedikit tidak memuaskan hati dari segi time management nya…

Mama mula la waswas…
Ok ke kalau bersalin kt situ ?.
Ada sesiapa ber’experience’ bersalin kat Spital Serdang tak?
Share la kt sini…bleh dpt gambaran sket..hee~

Masa arif dulu
Mama gi Spital Sungai Buloh, on Mac 2009..
Semuanya sangat2 OK pada mama..
Dapat dok kelas 2..

Kali ni, dah pindah rumah ke Bukit Jalil…’
Paling dekat spital Serdang lah…or kalau ke depan sket Putrajaya…
Cuma waswasnya..boleh ke orang luar kawasan, bersalin kt Spital Putrajaya tu
Ramai warga Putrajaya kt sisni kan..

Nak tanya, boleh ke mama yang tinggal @ Bukit Jalil ni…
Nak bersalin kt Putrajaya?

And…mcmana prosedur, kena daftar dulu ke?
Macam spital Sg Buloh tu, on the dot, time sakit je g terjah..herm..
Tolong eh kengkwan yg arif lagi bijaksana..hee~

p/s Alahai…tengok kwn2 yang baru bersalin ni rasa teruja and tak sabar pulak, nak tunggu turn sndiri…tapi seramnya tetap ada…seram nak lalui pengalaman sakit nak bersalin tuk kali kedua..hu~ suspen2x..taktau mcmana pulak experience yang bakal dilalui kali ni..hu~ hope dipermudahkan..Aminn…

37 comments:

mamalieyna said...

hee~ eB dh terlebih dulu bg jwpn la..thanks..pepun share la experiance kwn2 plak ek..tQ in advance ^_^

eima said...

tatau la .. diorg ckp ok je ...
tp org kate hosp. serdang tu baby fren... tatau la

klu putrajaya plak .. ikut time kadang tu penuh kadang tidak ... ade jugak org putrajaya kena tolak ...

Lelord said...

bestnya dengar reramai kengkawan preggy n nak bersalin

EiJa ZaQuaN said...

eija rasa okey jerk bersalin kat hospital serdang..eija dua2 anak bersalin dkt hospital serdang..doktor dan misi kat situ semunya sgt supportive dan yg penting hospitalnya pun selesa.

rasanya bersalin hospital mane pun lebih kurang sama jerk..nasib juga..kalau dpt doktor dan misi yg x ok time tu kan...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

cuba try tepon sepital tu, kita sebelum ni semua sepital kita tepon tanya prosedur...pasni leh la kita merasa bersalin kat SMC

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

maybe kat wad bersalin dia ok kot mek na..yg mek na pegi ari tu wad kecemsan kan? maybe tak sama..serdang spital rakan bayi jugak..sure ok utk bahagian bersalin tu..isnyaAllah...

sy pon dah berdebar2 ni..:-)

MrS. F!zA said...

memeber nidh 2x bersalin kt serdang..ok katanya..ni tgh pregnant yg ke3..mmg dia nk bersalin lg kt situ..mesti sbb ok kan?katanya doc2 ok ..

cik hani said...

tak kira kat mana pun akak bersalin..
saya doakan semuanya selamat.
okey..
semoga dipermudahkan segalanya

~aSHa~ said...

Dulu sha duk putrajaya bersalin sana....dan ada je org luar bersalin putrajaya.....dan time tu hospital serdang baru dibuka....tak tau servis nye mcmane...

mummy_ayu said...

semoga semuanya dipermudahkan...
Ayu dua2 kat GHKL jer...

Ena said...

BG ENA SEMUA TU BERGANTUNG PD KEADAAN SBB ADA ORANGBAYOR MAHAL2 KAT PRIVATE TP AK TERKENA KAT DIER TETAP NASIB TAK BAIK.. ERM... BG ENA LA SBB SETAKAT NI ENA DAH RASA KAT PRIVATE & GOMEN, DUA2NYA OK..

Me_Lina said...

hospital sedang tiptop... i kt sana dlu... hehehehhehe cuma stress sikit sbb kena layan doctor + nurse yang sibuk buat praktikal... last2 i request jgn kacau i... hehehehhee....

Fieza79 said...

mcm tu pulak..tak dapek nak bagi pendapat...huhuu

tp kwn2 byk bagi suggestion tu...hrp2 membantu eina..pening jgk kan kalau ada perasaan was2 ni..!

ch@ said...

kes kawan kita, yg kain cuci tertinggal di kemaluan tu, hospital serdang la mama. kita ingat dia pergi hospital shah alam, rupanya dia bersalin kat hospital serdang. errr, dia buat saman kat sepital tu. kesnya sedang berjalan skrg ni.doktor dan nurse pelatih.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kita tak tau Eina..
Apapun..kita sentiasa doakan yg terbaik utk Eina..moga dipermudahkan segala urursannya..

Pn. Zana said...

sy bersalin kat serdang. ok sesangat .:) just walk in. tapi mesti area berdekatan je.:) cm putrajaya kena booking rasenya

nieda said...

setahu nida member baru bersalin kt hospital putrajaya, kena booking sbb ward utk org bersalin x byk. kalau penuh mereka akan hantar ke hospital serdang.

~~*Lady Salwa*~~ said...

Erm, menurut kawan office sal yg bersalin kat hosp. serdang, memang ok hospital tu...

cam kat putrajaya nih, memang ada orang luar pun bersalin sini. cuma ikut nasib la, kalau time penuh tu org putrajaya sendiri pun tak dapat nak bersalin kat situ... hehe

**try calling2 tanya...

eB ezrin said...

walopn eina dh mention kat c2 eB dh komen, hik3... nak komen lagi...
eB 2-2 kali pn kat putrajaya walopn dok kat shah alam... sgt2 best... service & facilities tip top... sbb tuh eB suggest cousin ngan adeq eB sendiri utk bersalin kat saner... lagipun, urut pas bersalin free... dorang bagi... cumer kena booking sbb kat c2 sellau penoh, kalo x booking dorang mmg x dpt nk amek... stiap kali nk msk labor room musti dh terang2 kat kaunter tuh tulis, wad penoh... tapi alhamdulillah, kami dpt gaks bersalin kat c2... rezeki kot.... harap2 dipermudahkan la yer ... aminnnnnnnn

ejaMaria said...

biasa nya mana-mana hospital kerajaan mmg bila dah sakit baru kita pergi... mmg tu je cara / prosedure dia... klu book ni, dia tengok alamat... tu pun nasib-nasib la... sbb akak masa anak ke-2 dulu konon nak book kat hsptl selayang... diorg tak terima... kena pegi HKL... padahal rumah kita sempadan je kat gombak selayang tu...

apa pun akak doa kan semoga semua selamat...

bintangku said...

Sha lak, dah mmg kompom blk sg blh. Sbb pas bersalin sng nak blk umah mak kat sg blh jgk. Tp klu tak sempat, kat banting jer ler....

Dilla Ady said...

tak leh nk bagi pendapat pasal ni eina..

tp bab seram tu...haishhh..tetiba terseram jugak..boleh tak nk anak tapi tak nak beranak? huhuhu

NzA said...

ttp rasanya skrg wad brsalin ok je kot...nurse muda2 ni pn mesra alam kot..xmcm dulu2 semua moody semacam jerrr....

♥cikmOt♥ said...

hurmm...dah biasa ngan sepital putrajaya...so yang no 3 ni pung salin kat sini jek...

tapi rasanya orang luar susah gak sepital putrajaya ni nak terima kalu bab bersalin...sebab kadang² kalu full kami pun kena tolak ke serdang or kajang...

Zue AnnaLeeya said...

bersalin mana2 pon ok jer eina...
tp kdg2 tu atas dpt doc dan nurse la plak...
tp klu kt sana tak tau la...
pengalaman akak bersalin hosp kerajaan nih kt hosp kemaman dan kuantan...
seme ok jerk....

tak kira kt mana eina bersalin...
akak hrp semenya dipermudahkan....

Anonymous said...

has, putrajya la best... servis best, mkn pun sedap... huhuhuhu

maidatul said...

Salam kenal kak :))...

Hospital serdang ok je bg Mai. Sbb adik Mai 1st time gi bersalin disitu ok saja. Better pergi yg dekat takut2 x sempat pula kan.

Mai pula sebab sudah tinggal area sg buloh so kena bsalin sana anak ke3 ni B4 ni dua2 GHKL. Bila baca komen akak pasal Hosp. sg. buloh alhamdulillah lega mudah2an semuanya ok utk Mai nti.
Tp nk tanya akak hospital sg buloh memang main terjah je ke or boleh booking ye...

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

hospital; putrajaya selalu penuh..tapi kalau booking mungkin dapat kot..sebab kalau kes biasa tue..kalau wad penuh di terus hantar serdang gak...

ieda said...

kat mana2 punn x per dik janji selamat .. pada akak keselesaan itu lebih penting .. akak lak xcited nie ! .. semoga selamat dik .. e

ermm lambat layie kan .. sorry kalau akak salah tekaan huhuhuh

ImanRifqi08 said...

putrajaya selalu penuh, kdg2 dia tolak pegi serdang....kalu nak gak bersalin kat putrajaya ambk yg bayar punya...deposit 3k, leh pilih doktor..:-)

dinor's family said...

ibu dah 3 org anak suma lain2 tmpt s0...leh le buat pbandingan...anak ptama d GHKL ok je cuma bsesak ramai org bil rendah le ibu duduk smggu sbb anak kuning dlm rm 30 lbh je, k2 d pusat prubatan islam taman dato' harun blkg rmh je ,time tu sewa rmh d taman medan satu hari satu mlm bil dlm rm1200, servis amat mgecewakan walaupun byr mahal tp kakitangan xcukup, paling susah nak bsalin baby girl time tu, paling senang anak k3 d UH, 2hari satu mlm bil rm500, servis tip top n snang bsalin paling senang n cepat. rasanya klu anak k4 sok g kesana gak le...lg pun tmpt krj ada kuarkn GL normal rm750, operate rm1400....ibu cadangkn g UH...terbaikkkkk.....

Rtp Farra Arisha said...

moga2 selamat melahirkan ya. :)
i'm praying the best for u sister.

haslina said...

eina leh baca kat blog myredloves pasal booking utk hospital putrajaya.
saya insyallah akan bersalin disitu august nie.

Nur Hawa Mohd Zin said...

kak ipar en hubby awe bersalin kat hospital serdang kak...sbb duk bkt jalil..dan dpat rawatan kat klink kerajaan kat sri kembangan

Salina@IbuAqil said...

Bila kenang nak brsalin ni memang takut kan mama.. Sbb kadng2 dek manusia yg cuai kte blh trdedah dgn bhaya.. Insya'allah segalanya dipermudahkn wat mama & baby.. Amin!!

Anonymous said...

@dinor's familyina x pe le, suami dia keje gomen, free off charge kelas dua lagi

~izan~ said...

lama tak dtg sini,tup2 citer prengnant.tahniah tau..

betul kata kawan2,di mana2 pun takpe,jnji selamat dan berjalan lancar,tp kita mesti nak yang terbaik kan..maklumlah,tgh sakit2 mesti tak nak sakit hati plak hehe..

ape2 pun semoga semua selamat dan sihat ok...