About

Friday, July 15, 2011

.: menJawab persOaLan & haSiL cHeckup seMaLam.. :.

Salam hari Jumaat nan mulia..
Alhamdulillah bertemu lagi di pagi Jumaat ...

sebelum citer pasal checkup semalam..
ni nak menjwb soalan beberapa rakan ni..
pasal resepi mee udang...

hehe..resepi la sgt...
bukan resepi ye...cuma nak bgtau..perencah instant yang mama gunakan..

tada........

DELIMAS !
sedap tau...dan sangat mudah~ selamat mencari..ngee..

dan semalam g checkup..
everything ok jer ...
ish ada yang tak ok nye..

Hb - 11.7 - menurun dr last month..13.5 - sedikit risau jugak..but still ok kan..
Tinggi rahim - 17 cm - puas di cari..sbb kata staff nurse kulit perut tebal susah betui nak jumpa..hahaha..
Berat - ishh tak sanggup nak tulis..bgtau progress jelah..membimbangkan sebab dalam tempoh 1 bulan naik 2.4 kg...giler...betul ke tak penimbang tu..ngee..

kena tengok berat next month mcmana, risau jugak..huu~

tak ada lagi dengar denyutan nadi baby, next month maybe..huu~ sedikit kecewa..sebab mama risau, belum rasa gerakan baby..(tapi mungkin sebab kulit tebal..tu yg tak rasa gerakan baby tu...hee~)

dapat jumpa doktor ~ doktor suggest utk buat scan next2 week monday..
mula decide nak buat sendiri je after checkup, tp bila doktor govern. dah bg appointment tuk scan @ klinik tu..tunggu jerlah scan kt situ kan..huu~

kesimpulan : tak puas hati la..nape berat naik mendadak betul..then, tak dapat buat test yg dgr denyutan baby tu..hu~ rasa nak g scan sendiri je kt private..tapi en abah balik lambat lak today..hu~

21 comments:

eima said...

tak pe selagi sehat kan...
pas ni kena kontrol mkn la.. tkt kena minum air gula... huhu

NzA said...

moga semuanya ok eina...

MrS. F!zA said...

wee..dlu kita pnh beli perencah mee udg muar..mmg sedap giler..pakat masak ramai kt rumah sewa msa study dlu..hahaha..

*ouh msti teruja nk scan baby kan..

♥SyilaSyira♥ said...

semoga semuanya ok ye....jaga kesihatan tu...

Bionic women said...

mesti rasa x sabarkan, sebab macam x puas hati x der denyutan baby..
lepas ni kena kontrol makan ler.

iduraz said...

syoknyer preggy lagi, sangat teruja mau scan...hehehe

~Siti Hajar~ said...

nti nk cari la perencah tu, terliur tgk mee udang hr tu..hehe

bestnyer nk scan bb, tp btl la eina klu perut tebal lmbt rasa bb gerak..hehe

pssttt..smlm km p kg eina, Sik, km p ldg anggur, best!

mummy_ayu said...

moga semua nya ok..tamau risau2 sgt key..

dinor's family said...

mmgkn klu ngandung slalu fikir yg bukan2....sbnrnya xde ape2 pun..slagi kita g chec up...sumanya dlm keadan tkawal...so..jaga mkn...mkn ikut keperluan bkn kehendak...he..he...

zaidah said...

kena kontrol makan eina...klu still naik mencanak lagi next month kena minum air gula....samalah kita eina...kulit perut tebal....susah doktor nak tahu kedudukan baby

ch@ said...

berat kita yg turun mama. rasanya makan tak berhenti. takpe, hopefully mama jaga kesihatan mama dan baby, insya-Allah kedua2nya selamat.

Fieza79 said...

eina tkpe lg mencecah jgk 11...fieza dh turun smpai 10.2 ni lg la risau...

ala eina kalau scan baru leh nmpk denyutan tu kot...nk lagi puas hati scan private jela dulu...

maszmadi said...

semoga dengan kenaikan berat n penurunan HB akan memberi kesihatan pada baby yerk..... hehe

Ena said...

baby membesar dengan baik tu yg berat kot eina.. tak pe tak pe.. try check guna penimbang lain plak..

|| NaFiRaa || said...

masa saya peknen pon sama.. dokter kata susah nak scan jantina bb sebab kulit perut tebal..kekeke

Iela Fazielah said...

alhamdulillah... kalau tinggi rahim 17cm..dah nampak perut sesagt tu... yg penting HB turun

CIK JATT said...

i dulu 2nd pregnancy, hb pun rendah. ngam2 10. then dokter bagi supplement apa ntah. should be ok. no worries ok:)
if rasa naik banyak kg sangat, kena control makan sikit:)

bintangku said...

sama ler... berat naik mendadak ngandung ke2 nie. Skrg nie pun baru 7 bln stgh tp rasa cam tgg hari jer...

Mamamya said...

lama x singgah sini iena....sibuk dgn anak2 ditambah pula dgn b/band yg hanya malam ada dirumah...

semoga iena n bby sihat2 selalu yer....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mek na..rasanya skang ni mek na kene control makan tu..sbb sy ari tu berat naik mendadak jugak..tup2 kencing manis

sy dalam 6 minggu..naik 3 kg...minum air gula lepas tu..tgk2 ade diabetis..huhu

nieda said...

pasni bolehla cari perench mme udang delimas..teringin nk makan juga

jap lagi mesti boleh rasa denyutan babypunya