About

Wednesday, July 13, 2011

.: MenaNgis Lagi..ceNgengnyee…! :.

Yup…menangis lagi si ibu mengandung nih..

Kisahnya…dalam keadaan diri terasa ingin landing dan berehat di hari minggu..
Tapi dengan sengajanya memaksa diri untuk meneruskan agenda

Menjahit..oooh bukan menjahit..menjahit dah settle untuk kain2 yg dah dipotong..
Ini proses memotong kain untuk beberapa pasang lagi..
Memang memaksakan diri.. sebab taka da masa dah..

Ikut hati, takmo dah weeh..sakit semua urat2 saraf pinggang ni..
Kalau sekejap mungkin tak rasa..
Tapi bila lama2 mengcangkung, duduk, kejap bangun tuk betulkan posisi..
Haih memang sakitlah..

Sudahnya…terhenti di tengah jalan..
Bilamana tiba2 terasa sakit tu tak tertahan lagi..
Menusuk dengan tiba2..
Terus operasi terhenti..
Berjalan bangun perlahan ke katil..
Landing..dan tiba2 dengan sendirinya air mata berlinang..
Aduhai…tak tertahan sakit tiba2 gini..huu~

Kejadian berlaku petang hari ahad lalu..
Dan sedang melayan perasan sakit sambil urut2 sendiri tu..
Si anak datang,. Mintak buatkan susu..
Siap usung botol susu + balang susu sekali..ngee..
Tapi mama tak larat la sayang..tunggu jap ye..
Mama jawab..

Then, tiba2 si abah yg baru beristirehat setelah penat bertugas non stop dari awal pagi sabtu tu..
Tak balik malam minggu..(operasi BERSIH..huu~)
Datang menjengah..
Melihat si isteri yang mengalir air mata tu..
Rasa simpati pun bertandang agaknya..terus memanggil..
Mau urut katanya..

Hee~
Dalam rasa sakit tertahan2 dan air mata meleleh tu..
Terus tersenyum girang..hee~
Cian en suami, ingat balik dari bertugas lama, dapat berehat lama..
Sekali si isteri pulak begitu..
Bukan si isteri yang nolong picitkan suami yang penat bertugas BERSIH..
Tapi si isteri pulak seolah2 meminta di urutkan..hee~

Yelah pengorbanan namanya..
Si isteri berkorban mengandungkan zuriat kan..
So, si suami haruslah berkorban untuk sama2 memastikan si isteri sihat dalam tempoh mengandung ni..hee~

Terima kasih abah..memahami ~ ^_^

Kandungan sekarang berusia 16 minggu++ .. lalala..Alhamdulillah,..

p.s preggy kali ni, memang sungguh berlainan sekali pengalamannya..huu~ kata mek rose kesan dari injection yang diterima masa c-ser anak pertama dulu..herm…mungkin jugak sebab selalu sakit pinggang tiba2 lah …kerap..dulu pun disuntik kt belakang masa sebelum c-ser dilakukan..


** n3 autopublish *

19 comments:

haslina said...

tumpang simpati dengan iena.

anyway pelan2 tau wat kerja menjahit itu.
kesihatan mesti di jaga yea.

take care.

Lelord said...

Hehehe tolong-menolog somi-isteri
Jangan paksa diri ina, dh 16 minggu bestnya, take care tau bile tiba masa utk diriku

dinor's family said...

bsabar ye ini suma ujian buat kita tuk kita mnginngati pgorbanan mak kita dulu2 mngadung kan bkn sorang, bukan dua tp 8org sanggup kah klu kita mcm tu...kuatkn smangat...aku pun penah merasa mcm tu...klu mgandung sakit pinggang mmg wajib la...xtau la klu ngandung lg larat ke nak krj 12jam ni....slama 9bln tu...harap dpermudahkn..minum susu la...kan ada kalsium baik tuk tulang..

Nur Hawa Mohd Zin said...

adoyai...kesiannye akak...dah sehat nanti buat la perlahan2 ye jahit baju tu kak

eima said...

untung la dpt suami yg memahami cam tu ...

enpanjang plak slalu nampak bini cargas je .. tak penah offer nk urut pun ... ceh .. die tatau bini die ni mmg tak penah tunjuk yg die tak sehat ngan sakit² ..almaklum la slalu ngaku darah pahlawan ... hahaha

betul la org ckp sape penah amik epidural + bius mmg akan sakit pinggang sbb effect saraf tulang belakang ....

sabo ye k.eina...

|| NaFiRaa || said...

ibu mengandung kena banyak berehat.. take care tau..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..sedih plak lily baca..
Bykkan berehat Eina..
nnt dh sihat..barulah sambung blk aktiviti menjahit tu..
Take Care ya..

Ena said...

lahai.. siannya..

gitu plak jadinye yeh..
nasib baik la wira perkasa ada.. dan mengerti keadaan si isteri.. tu yg bertambah air mata tu mengalir kan.. hihi.. kalo ena pun gitu jugak.. :)

eim said...

take care eina ..

mrs.spicy said...

take care kak eina.jgn paksa diri sgt.

bintangku said...

sama lar kita.... kerap sakit pinggang. Mgk jgk kesan kene epidural kot. Erm....

Perut dah m'boyot nie, rasa tegang kat bwh perut. hu hu hu...

Zue AnnaLeeya said...

lenkali jgn suker paksa2 diri k...
kan dah sakit tu..
take care eina...

Izan Ishak said...

eina, kalau tak larat jgn paksa diri tau. harap2 eina terus kuat demi bby n arif ye.

nak nangis pulak izan baca luahan eina ni...sob..sob..

zaidah said...

jaga diri bebaik eina...jangan dipaksa diri tu buat kerja banyak sangat....

ieda said...

yelah dik kena sling memahami dan simpati .. ermm barulah aman kan .. :) mengandung nie bukan mudah , banyak pengorbanan masa dan tenaga dari kita yg terpaksa kita lakukan ..

masa akak dulu , akak memang jarakkan kehamilan sbbkan ceaser nie .. setiap anak plan x leh rapat2 sbb kesan nya kita sahaja yg tanggung .. sib baik hubby paham .. :)

mama rifQy said...

alahai kesian kak eina..biase la tuh..time gini la..esmosi lebeh2 kan

mummy_ayu said...

ala sedihnya..stop la dulu menjahit tu..tak pun kurang2 kan la...
sian bag long..nasib la abah sgt memahami....take care ye dear!!

Salina@IbuAqil said...

alahai mama.. kuatkan smangat ye.. jgn nanes2 sgt nnt baby terikut.. Dia kan berkongsi naluri dgn mama dia.. ;) semoga segalanya dipermudahkan wat mama.. Amin!!

ch@ said...

:) kulihat hijau.
alololo, siannya mama. sabar eh sabar, jgn paksa diri sgt sian kat baby sian kt mama dia juga. smg mama kekal sihat.