About

Friday, July 1, 2011

.: iBu meNganDung SememaNgnya SenSitiF overs..huu~ :.

Salam Jumaat..
dalam terasa takde masa, nak jugak taip sepatah dua kata kt sini..
hee~

seperti tajuk itu..
kalau tak peknen pun, sememangnya mama seorang yng sensitif..
tapi sensitif bertempat la..

apatah lagi peknen ni..
sentitif kadang terasa melampau..hee~

masa first preggy dulu..
ada la kecik2 ati ngn en suami..
last2 nangis sorang2..sian..

skrg, ada jugak 2,3 kali kecik ati dengan anak pulak..
tapi lebih ketara semalam..
sampai tak terbendung..
bendanya kecik..tapi sgt menusuk ke kalbu..
tahan sebak..tak tertahan..
menangis jua akhirnya..

pada orang mungkin simple thing..
tapi bila peknen ni..
benda simple gitu..sgt2 menusuk ke hati..
aduuuh..dgn anak se kecik arif pun mama leh terasa..

yang pasti..mama sedih giler semalam..
tapi kejap je la..
anak kecik, tak faham apa2 kan..
mama maafkan..huu~

antara perkara yg buat mama terasa hati dgn arif..
'bila di tanya arif sayang mama tak?'
dia akan jawab...'sayang ibu'..
(Ibu - pengasuh dia la..)

dan ada lagi..huu~

ntah, sejak 2 menjak dia..
arif garang dgn mama..
mama sedih tau..dah tu sayang org lain, mama tak sayang...

pastu lebih manja dgn org lain, tak dgn mama..huu~
ntah..mungkin sindrom..mama nak dpt adik kot..
arif pun terasa..hu~

apapun, asam garam orang mengandung..
hati mmg over sensitif..hu~

p/s benda nmpk simple, tp bila diulang2 tanya..dia berkata yang sama je, mama sedih tau..hukhuk..nnti besar arif baca ni, tau la mama kecik ati dgn dia..seawal usia dia 2 tahun lg ni..hee~ mama yg teruk, over terasa kan..hee~

22 comments:

shila said...

As salam.... kadang2 kita memng der terasa cam tu.... tapi bila ngandung kadang2 memang anak2 ni akan memberontak... sense dia kan... nak dapat adik... sebenarnya dia nak kan perhatian... semua akan alami cam tu... saya pun sama....

MrS. F!zA said...

alolo sian akk..tp kalo ktia pin sdih jgk kalo anak leh kata syg pengasuh kan..haruslah jeles..hihi

mmg over sensitif time pregnant..kita dlu blh kata selalu ngis psl suami.hahaha manja berlebihan lah pulak..

mummy_ayu said...

ala siannya..memang tul, bila pregnant, sensitif tu memang lebih skt....tapi tamau la ikit sgt, nanti baby kat dlm pun sedih...
emmm...mcm nak dpt baby girl je nie sbb Arif tak nak sgt.agak je la..

~~*Lady Salwa*~~ said...

memang masa peknen mudah terasa & tersentuh hati...

sal masa peknen dulu faris manja sesangat ngan sal... siap nak peluk2 kalo tido... hehe

Mungkin la tu, arif dah dapat rasa nanti nak kena share kasih sayang & perhatian...

Nanti2 ok la tu... Jgn sedih2 akak... cheer up ok...:)

eima said...

ololo.... biasa la tu ..
arif kan kecik lagi pastu die plak tau nanti kasih syg mama die akan dibahagi 2.... kena kongsi ngan adek...

aku tak sensetif kak .. tp grang sgt .. smlm br curah air kat sorg staf laki... kerana mulut bdn binasa.....

ejaMaria said...

nak kata mcm mana?... sabar je la... akak pun dah lalu benda-benda gitu...

jgn kerap2 nanges... nnt baby kat dlm pun sensitif gak... ;p

Fieza79 said...

aduhh sedik pulak baca ni..hurmm apa la Arif ni kecik kan hati mama...eina kdg tu kita yg terasa lebih mybe sbb pembawaan budak la ni...pdhal tkde apa2 pun...

awal pregnant dl penah sekali nangeh huhuu sbb huby tinggi kan suara skt je pun .huhuu..teruk nya..!

Zue AnnaLeeya said...

akak setuju tuh eina... mmg klu peknen terlalu sensitif wlupon perkara kecik jerkk.. mmg dah kebiasaan gitu pd ibu2 yg peknen...

si ayep plak, mgkn dia dah terasa nak dpt adik kan, jadik dia takut mamanya syg adik lebih2... prasaan cemburula tuh... tp masa peknen jer eina... bila baby dah kuar nnti, ayep akan lebih sygkan adiknya.... org lain nak sentuh pon, ayep tak bg nanti.... hehehe...

apepon, jgn cpat majuk dan byk nangis tau... nanti beby tuh jadik manja dan kuat majuk mcm eina... hehehe... akak gurau tau... seyummmmm.....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai siannye..
sabar ye Eina..
Time2 pegnant ni mmg hati cepat terasa..over sensitif..
jgn sedih2 selalu..nnt baby kat dlm tu pun turut sedih gak.. ^_^

Nens Collection said...

die th die dh nk dpt adik..hehehe

dinor's family said...

kita sama la jgn kata peknen kuat sensitif..hari2 biasa pun klu ayah ttinggi suara sikit pun mst merajuk nangis sorang2..kadang2 ayah penat gak nak mlayan rajuk ibu ni...tp skrg dah kurang dah nangis2 ni tp klu hal anak2 mmg xleh tahan..aku baca n3 ni pun dah sebak...jgn dikut sgt sedih tu..ala ayip kecik lg dia xfaham apa yg dickp kadang2 tu..baby girl kot ni....

Bionic women said...

ni sindrom tantrum..si ibu pun kena tantrum, si anak pun tantrum jugak tu tapi cover dengan cara lain..hehehehe

|| NaFiRaa || said...

simptom2 ibu mengandung kot.. hehehe

-Nureen- said...

hehehe mmg betul la eina.. nureen mengandung dulu cukup sensitip ngan en soami.. so lekat la sensitip tue kat elly.. smtime ckpm kuat sikit elly dh sebek..

Ena said...

sama cam ena juga la tu.. yelah sensitif org peggy memg lain mcm.. ena dulu sokmo berendam air mata.. haihh!! mengada2 pun ye juga.. tu yg dapat anak dua2 cengeng.. kuat nangis.. huhu..

mrs.spicy said...

die tahu kut nak dapat adik. ok lah kakieyna xrapat2 sangat. nanti kalau bemanja2 sangat bila dapat adik susah pulak. hehe

Sha@Mama Tina said...

alalala..sabar ye. hormo org peknen ni mmang gitu..anak kecik..dia tak faham pun apa dia cakap.. :)

Ju@Lucky^Mummy said...

biasalah tu.. anak ni kekadang ikut mood dia lah.. sabar je lah... kita pun x bleh ikut emosi sangat.

maya amir said...

betul2.. mmg mase preggie sensitif lebih sket.. btw, mmg anak pun ade yg cepat sensitif kalau tau mommy die preggie sbb die tau die nak dpt adik kot..hehe

ch@ said...

hehehe, terasa ngn arif ye, serupa la kita. mujurnya bkn sbb terasa dia tak sayang sape-blm petah bercakap lagi, cumanya dia suka benar menyepak terajang, memboxing emaknya ini, rasa mcm dh tak cukup tenaga nak lawan dia dan menangis. cengeng. sakit arrr.

Mama AA's said...

ciksya klu pegnent pun sgt buruk sensitipnye huhuhu

bintangku said...

Hu hu... stakat nie sha xde lak sensitip tp masa peknen nie, garang jer. Najmi lak skrg asik nak berkepit ngan abah dia jer. It's ok.... dpt ler rilek skit. :P