About

Thursday, June 9, 2011

.: Tragedi Api : peNtinGnya berJiraN TetaNgga :.

Ooh hari apa eh…2,3 hari lepas..
Masa tengah bersenang lenang layan TV di malam hari..after magrib gitu..

Tetiba terbau asap, macam orang memasak..
Tapi pelik sebab dekat je baunya..& lain macam sket bau..
Pergi cek dapur, confirm tak ada apa atas dapur mama..
Tak masak apa2..
Just aspect orang sebelah kot memasak..terlebih masak kea pa..huu~

10 minit berlalu..
Bau asap lain macam je..
Si abah jengah ke sebelah melalui ruang membasuh ..
Sekali..
Terdengar orang goncang2 grill rumah..
Si abah terus bukak pintu..

Jiran sebelah rupanya..dak pompuan..
Sambil nangis sambil bagitau..
Dapurnya terbakar..
Teresak2 dia..
Abah meluru keluar, g sebelah…
Bwk air sekali..dan pada masa yang sama..
Kawan2 lelaki dak pompuan tu pun datang on time with abah menolong..

Api menjulang naik sampai ke siling kata abah..
Dari luar (melalui ruang bilik membasuh & tingkap dapur) bleh nampak bekas api tu, hitam dinding sampai ke siling..
Mama tak jengah pun ( time tu berbaju tido, soganlah), tapi menyibuk kt luar umah jer..
Nak memujuk dak pompuan tu tak gheti..
Nangis je dia…sambil terduduk..mungkin trauma lagi..
Kawan2 dia tnya pun, dia tak menjwb, apa terjadi sebenarnya..

Mama bukan la tak prihatin, tapi ntahlah ye..
Dak pompuan tu, tinggal sorang, sebelum ni, kalau terserempak ke, lalu sebelah ke, buat tak kenal je dia..
Jenis berat mulut nak menegur or sedekahkan senyuman..
So, mama jadi cam tak reti je nak beramah tamah..huu~
Time jadi mcm ni, baru lah, dia kenal jiran..
Alahai….apa nak di kata, duduk di Bandar ni kan..huu~

Apapun..pengajarannya..”Kenali Jiran Anda”
Alhamdulillah..kejadian tak serius sangat..sebab dia sempat tutup dapur gasnya..
Time api sedang marak tu..
Hissh seriau mama..yelah dapurnya sebelah je dengan dapur mama..
Huu~ mesti dia trauma nak memasak lagi..
Ngeee..

After kejadian, belum pernah terserempak dia lagi..
Tapi herm…agaknya masih begitu, berat mulut nak menegur dan melemparkan senyuman..huu~
Kawan2 lelakinye je cakap terima kasih kt si abah sebab menolong..
Dia diam kaku, masih terkejut dan menangis time tu..


Moral of The Story : berbaik-baiklah sesama jiran anda, pasti tak rugi…kalau berlaku sesuatu kat rumah, pastinya Jiran yang kita cari dulu…


13 comments:

Ena said...

betul tu.. berbaik la sesama jirn.. tak dapat nak menyembang hulurkan senyuman pun jadilah.. kurang2nya org tahu kita ni masih ada ruang utk bercampur..

ejaMaria said...

ala... nko mula la dulu... hantar cekodok sepiring... dia segan sbb bujang kot... nko dah kawen tegur je la... anggap cam adik-adik...
nko jgn jiran ngan aku... karang tak abis sembang pulak... hahahaha... aku sesapa pun kena tegur... budak balik sekolah pun aku bole tegur tanya anak sapa duduk mana... hehehe... cam poyo...

eima said...

seb baik jirang aku skrg nih .. rakan blogger ...kiki
tak dak masalahlah ... pastu kebykan mmg kengkawan area rumah...huhuhu

klu dulu waktu dok umah tinggi mmg tak brape nk kenal ...

LYAfrina said...

BETUL TU.. DH BYK KES MACAM NI... PENTING ERAT KAN SILATURAHIM DGN JIRAN2... MCM KES Y BARAG SATU RMH KENA ANGKUT TU.. JIRAN2 IGT NK PINDAH.. RUPANYA KENA ROMPAK.. TIME TU DIA BCUTI.NI LA AKIBAT X BERTEGUR SAPER... NI MASUK BERITA THN BAPE NTAH..

zaidah said...

JIRAN ADELAH SEDARA KITA YANG PALING DEKAT NGAN RUMAH KITA DIORANG YANG AKAN DATANG MEMBERI BANTUAN DAHULU BERBANDING SEDARA YANG LAIN....

mrs.spicy said...

hoho..betul2. jiran la tempat paling dekat nak mintak tolong. sayangi jiran anda. heheh

~Siti Hajar~ said...

btl eina 'kenali jiran anda'

Jiran sy skrg 1 m'sia, dpn india, sblh cninese, kanan melayu, semua buat hal sndiri..huhu...xde la edisi bramah tamah..

Tingat sy ms dok pantang kat Danies dok rmh lama lg, dapur rmh sy tbakar, sekbek jiran sblh rmh ialah mak sy sndiri, dia la yg tlg padam kebakaran tu, sampai tgn mak melecur kn api...huhu..

ieda said...

tulah beruntungnya berjiran .. kalau ramah ngan jiran ada baiknya tapi kalau terlebey ramah susah juga .. nak jaga tepi kain pulak huhuh ..

jadi bila berjiran ala2 kadar sahaja jgn sampai x kenal jiran , yg paling penting sebelah kanan , kiri depan dan belakang ..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ye mek na..org duk bandor ni tak sama ngan kita yg duk kat kampung..sombong tamo campor org
bak kate depa..."jgn jaga tepi kain demer"

ish tak malu sape ntah nak jaga tepi kain dier..tapi time susah..cari kita jugak..:-P

Hanis Azla said...

tak rugi bertegur sape dgn jiran kan.. sbb jiralah saudara terdekat kita.. bila dalam kesusahan mcm tu, mmg kita cari jiran dulu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul tu Eina..
Eratkan silaturahim antara sesama jirankan..Bukannye rugi apa pun..

Fieza79 said...

tu la penting nya berjiran..kalau tak slalu beramah mesra pun apa la slh nya sesekali bertegur sapa kan eina...tk rugi pun..mujur ada jiran sebelah menyebelah yg perasan dn prihatin..kalau tkde mcm mana..dh tentu2 rentung terbakar..haishh takut la sekali dgn kita2 pulak terbabit...huhuu

nieda said...

untung baik dgn jiran ni...nieda pun sebenarnya bukan jenis peramah, kalau berselisih senyum aje..sib baik husband jenis yg kenal jiran, so rasa oklah sikit