About

Wednesday, June 15, 2011

.: MinggU ke-12.. haRap minGGu yAng terAkhir..huu~ :.

This week, kandungan mama dah masuk minggu ke-12..
Bermakna minggu akhir 1st Trimester..
Harap sangat2 minggu ni adalah minggu akhir..
Untuk menanggung ‘keistimewaan’ Ibu Mengandung..
Meaning…harap2 ini minggu terakhir melalui saat-saat loya dan muntah2…
Aduuuuuuh sangat2 terasa pregnancy kali ni loya & penatnya muntah2 ni..

Previous masa mengandungkan arif, takde la adventure sangat macam kali ni..

Penat sangat2 terasa…

Tulah mungkin gegirl kot kali ni yeh?..ngeee… =P

Kawan-kawan penat tak time muntah2?
Masa peknen kan arif dulu..
Loya dan muntah macam sikit2 je..
Kali ni, tiap kali nak muntah memang kena betul2 get prepared…
Sebab apa tau..
Setiap kali muntah, bukan isi perut je kuar..
Tapi segala liang yang bleh kuar air akan keluar..ngee..

Details lagi,
Kalau rasa nak muntah, kena betul2 ready..
Sebab akan keluar semua isi yg masuk dalam perut sebelum ni..
Then, air mata lagi
Then, air hidung lagi
Then, air k*nci*g lagi…
Aduuuh memang sangat2 terasa lah..
Nak muntah pun take time 10-30 mnt…huu~

Paling mama rasa tak tahan tu
Pernah sampai 1 tahap menangis sudaaah…huuu~
Sebab penat sangat, then, rasa pedih kt ulu hati..
Tak bleh tido malam..
Susah nak tido, tido kena bantal tinggi macam menyandar gitu..
Huu~

Memang dugaan sungguh kali
Upss bukan mengeluh ye..
Cuma nak comparekan experience mengandung 2nd time ni dengan yg 1st time dulu..

Betullah kan Syurga di Bawah Tapak Kaki Ibu..
Sebabnye tulah..

Dari saat mengandung, then, melahirkan..then,berpantang lagi then melalui proses membesarkan lagi..
Memang banyak dugaan dan cubaan dan perkataan yang sewaktu dengannya..
Kalau kena yang mudah tu, mudah lah kan..

Macam arif dulu..mengandung senang je..nak melahirkan susah..last2 c-ser..
Time berpantang senang…tak banyak ragam..
Time membesarkan ni..biasalah..ada dugaan tersendiri..
Apapun..nikmat sungguh menjadi seorang Ibu..
Paling nikmat lagi itulah..

‘SYURGA ITU DI BAWAH TAPAK KAKI IBU”

19 comments:

MrS. F!zA said...

fiza belum pernah rsa semua tu..msa pregnant dlu sng sgt..tkde alah2 pon..sekali tk pnh mc..tp biasalah bila bersalin susah nak keluar smpai kna vakum..adillah lah kan allah bagi.. org yg pregnant byk alah biasanya dia beranak senang..

eB ezrin said...

bestkan preggy... eB suker sgt... bahagia :)

ch@ said...

hihiii, sabar ye kak. sama je masalah akak dgn kita. akak kira tough jugala, kita ni harap tulang semata-mata. hehehe. kena tiup angin mcm nak tumbang aja. tak apa. kan itu pengalaman, mestila lain2. kalau sama je tak best pulak.

zaidah said...

aduh eina....zai memang dah pernah rasa n dah tahu macam mana rasanyer bila time muntah2...memang seksa...ketiga2 preggy memang zai mabuk teruk sehinggakan zai tak bleh menelan makanan ngan air sanggup tak makan 2 3 hari kerana takut muntah..memang tak bleh nak bangun...nak gie bilik airpun zai merangkak kerana badan lemah...last sekali gie hospital masuk air ..paling teruk preggykan adam n nabilah...masa nabilah sampai 2 3 hospital masuk....yang penting eina kena kuat...anggaplah ini sebagai sementara aje...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

itulah nikmatnye menjadi seorg ibukan..byk cabaran & dugaan yg harus dihadapi dari saat mengandung sehingga melahirkan & membesarkan..
Apapun semoga tabah utk hadapi semua itu ye Eina..semoga dipermudahkan segalanye..Take Care..!

Hamizah said...

mybe girl..
saat preggy plg best wpon penat..

eima said...

paling paling senang .. tak de alahan ... tak lemah2... senang bersalin 45minit je masuk labour room/hospital..alhamdulillah

2nd nih ... loya je muntah ptg2 tp ckit2 je ...tak leh tgk ikan geli amat...selera kurang...tp abis tempoh alahan kembali normal .....alhamdulillah..mintak2 la bersalin nanti pun senang cam abg die

~Siti Hajar~ said...

Gegurl kot kali ni tu yg alah teruk tu, xpe eina smtara je tu, sabar la...dugaan mengandung..

~~*Lady Salwa*~~ said...

sal pun sama la... peknen yg 1st ngan 2nd banyak beza...

Masa peknenkan faris dulu selalu gak loya2 & muntah... masa peknenkan summayyah rasanya ada la dalam beberapa kali je muntah2... hehe

Take care, mudah2an masuk minggu baru dah hilang la loya2 tu...

mummy_ayu said...

ye la....pernah merasainya..masa Ian sgt berbeza dgn masa pregnant Iris..
masa pregnant Iris..Ayu morning sickness sampai 9 bulan dear..alahai..
tapi tu la dugaan..and alhamdulillah 2nd time dpt buat normal..
Ian ..caesar..
so..Eina pun..harus la try for normal 2nd time nie...

Mamamya said...

alhamdulillah rasa bahagia dpt menyandang gelaran "mama" stlh 6 tahun berusaha tanpa jemu n putus asa...setiap anak yg dikandung pasti punya ragam yg b'beza....

cabaran n dugaan mengandung,melahirkan,b'pantang n membesarkan itu mmg sgt2 menduga kesabaran tp itulah 'nikmat'nya menjadi mama....

Bionic women said...

dulu masa dhiya, muntah2 jugak xleh makan nasi hampir 6 bulan...
nak makan fastfood jer rasa..huhuhu..
pastu nadi laju sangat kekadang sampai x sempat nak bernafas, rasa macam semput, pastu pernah pitam dalam lift, pitam kat soping compleks tapi doc kata darah normal..tapi lepas 5 bulan dah ok, cuma nasi jer x leh makan sangat...

bersalin, susah jugak sebab dhiya terbelit tali pusat, so kena cser

nak sangat rasa pengalaman kedua camner..huhuh..harap2 ada rezeki tuhan bagi

Dilla Ady said...

dilla dulu minum air pun muntah tau...paksa jugak makan dan minum walau tau akan muntah supaya badan tak lemah sgt...

tu pun melepek jugak..mmg btul2 flat mase ngandungkan acha...

sbb tu cam serik skit nk preggy lagi..

papepun chaiyok2 kawanku cayam!

dinor's family said...

mmg seronok ngandung ni,bla baby dah kuar lg btmbah happy...

mrs.spicy said...

farah xde morning sicknss dulu. so senang jelah perjalanan pregnant. huhu

Whitey Mommy said...

akk... mesti gegirl...:)
orang kata kalau loya teruk2 dan muntah yang luar biasa ni...gegirl...:)

hehehe bestnya dapat sepasang...:)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

kita time preggy dulu tak teruk sangat, makan tak pernah kuar balik semua masuk je...haidar pun la ni loya2 jugak kan...agaknya dia pun terkana pembawakan kak ina tu kot, ibu cakap dah kurang makan la ni

e.l.i.z.@ said...

salam akak...lamanya eli x dtg sini...ya allah subhanallah..akak dh prgnt rupanya..tahniah kakkkkk!!
im hepi for u =)

Fieza79 said...

tk lama dh tu nanti habis la fasa loya dn muntah2 tu...fieza pun dh ok sgt2 sekarang...cuma mlm ssh nk tido...betul tu kena tingi kan bantal smpai gaya bersandar je tido nya hehee...