About

Wednesday, June 1, 2011

.: meH teLek..JanTiNa BaKaL baYi anDa..hee~ :.

Saja suka2 jer, meh nak share info ni..hehe...

Tanda-tanda Kehamilan Calon Bayi Anda Berjenis Kelamin Laki-laki
* Anda tidak mengalami morning sickness pada masa awal kehamilan – NO
* Detak jantung bayi anda kurang dari 140detak per menit – taktau lagi
* Anda akan merasakan berat beban pada bagian depan tubuh anda - NO
* Perut anda akan terlihat bulat sempurna seperti bola basket –tak perasan lagi..hu~
* Daerah areola (daerah hitam sekitar puting susu) anda berwarna lebih gelap – NO..ngee~
* Bentuk perut anda lebih condong ke arah bawah –belum Nampak la..hee~
* Anda ngidam makanan asin dan asam –masin YES ..asam NO
* Anda ngidam makanan yang mengadung protein seperti daging dan keju - NO
* Telapak kaki anda terasa lebih dingin dibanding sebelum anda hamil – NO
* Tangan anda terasa kering - NO
* Wajah anda menghadap ke arah utara saat tidur – herm..tak perasan sangat =P
* Suami anda bertambah berat badan, seperti halnya anda – Suami NO Me YES =P
* Anda terlihat lebih cantik dari sebelumnya - NO
* Urin anda berwarna kuning cerah – tak cek plak..huu~
* Hidung anda tampak lebih mekar – NO kot..maintain jer..ngee..
* Jika anda menggantungkan cincin kimpoi anda diatas perut anda maka cincin tersebut akan bergerak memutar – belum buat ..hee..
* Anda mengalami sakit kepala – sesekali YES

Jumlah YES = 3 Jumlah NO = 10

Tanda Awal Kehamilan Calon Bayi Anda Perempuan
* Anda mengalami morning sickness pada awal masa kehamilan - YES
* Detak jantung bayi anda sekurang-kurangnya 140 detak per menit – taktau lagi
* Anda akan merasakan berat beban pada bagian pinggul dan punggung - YES
* Payudara bagian kiri anda lebih besar dibanding payudara bagian kanan
anda– hee..tak perasan la =P
* Rambut anda tumbuh berwarna lebih merah dari sebelumnya – tak perasan jugak lagi..hu~
* Bentuk perut anda akan condong ke arah atas – belum perasan lagi la..hee~
* Perut anda akan tampak bulan oval seperti buah semangka – tak sure..hu~
* Anda ngidam makanan-makanan manis- ye ke…herm..idak kott…nak masin2 jer..huu~NO
* Anda ngidam buah-buahan- YES..wajib ada stok kt umah skrg ni..huu~
* Anda ngidam jus jeruk – NO lah..
* Anda terlihat lebih cerewet dibanding sebelum kehamilan- YES
* Anda akan terasa lebih moody dibanding sebelum kehamilan – YES rasanya..hee~
* Kulit wajah anda terlihat lebih bermasalah dibanding sebelumnya - YES la..berjerawat 1,2 & berminyak je muka..huu~
* Anda menolak memakan roti dengan kulitnya – tak pernah lg mkn roti setakad ni…hee..makan biskut je sllu..^_^
* Payudara anda terlihat sangat mengembang – belum byk yg berubah ,,hee~ NO
* Wajah anda menghadap ke selatan saat tidur – tak perasan la..huu~
* Urin anda akan berwarna kuning kusam – tak cek plak..huu~
* Jika anda menggantungkan cincin kimpoi anda diatas perut anda makan cincin tersebut akan bergerak dari sisi kanan kekiri atau sebaliknya. – belum buat..huu~

Jumlah YES = 6 Jumlah NO = 3

Keputusannya lebih banyak YES ke gegirl la..heee~ alaa suka2 jer..hee~ tapi kalau betul Alhamdulillah..
Kalau sebaliknya…terima je dengan hati yang tetap berbunga2..hee~



So, sapa2 nak test buat la..masa kandungan kecik ni, tak bleh scan jantinanye lagi, bleh la suka2…hehe..
Selamat merenung ..hee .. =P

Sumber dari SINI ^_^


~ sekadar gambar hiasan, penyeri desktop mama di opis kala ini..tatap hari2, mana tau kuar camni kan..hee~ comel kan... ^_^

15 comments:

MrS. F!zA said...

yeayyy! berat ke perempuan tu..insyaallah kalo dh ditakdirkan rezeki itu milik mu kak..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Harap2lah perempuankan Eina..so dh jd sepasanglah..Tp apa2 pun jantina Tetap bersyukur..yg penting sihat & cukup sifat.. :)

iduraz said...

oo, teringin anak pempuan ek..heheh

mummy_ayu said...

tanda2 dah ada tu..emm......
sama mcm Ayu pregnantkan Iris dulu..memang harapkan girl..tapi tak kisah pun kalu dpt boy..leh geng ngan abang..apa pun..janji semuanya selamat..sihat..tu yg lagi penting..

Ena said...

hehe..

InsyaAllah... banyak2 kan berdoa.. :D

eima said...

byk yg aku tak prasan la ...
tp ade jugak yg kena .. tp naluri aku kate pompuan this time...
sama cam fahim dulu aku tak penah scan nk tgk jantina....

cheq sue dieyha said...

waa...hepy la dapat baby girl!baby sue yg gugur 2 agak2 dapat baby boy kot..apa2 pun semuanya rezeki kak iena kan?

Rizziela said...

Saya ikut kalender cina..tp tak kena plak utk saya...:(

eB ezrin said...

hmmmm, 2-2 kali pn, eBnyer x samer cam kat atas... hik3... tapi eB ader petua nk dapatkan 2-2 jantina... saper minat leh tanyer... hik3 ;p

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kikikiki..

sy penah buat posting pasal ni. tapi sy amek dari babycenter. sebijik camni. maybe org tu ubah ke bahasa melayu kot..

tapi dlam byk2 tu..ade betul n tak betul..i mean, ape yg dia kate tu mcm dan kena pada saya cam mengandung anak pompuan....padahal sy ngandung anak lelaki masa rafiq dulu..ngeeee

nama pon old-folks kan..dongengan...mmg sonot buat ni..nak2 lagi bila berharap sgt dpt lain jantina for next baby kan...

yg kalendar cina tu pon takleh pakai..dulu dia kate girl, kuor boboy..agagagaga

kita ni tatau la bb gurl ke boy. mana2 pon sy terima..cuma yg sy naaak sgt skang, beranak normal...huhuhuhuhuhuu moga dipermudahkan..aminnnn

etiey.com© said...

wah mungkinkah perempuan? apae2 pun tak pe kan janji sihat

Mamamya said...

yeayyyy...ada harapan tu...insya'allah iena kita sama2 doa yer...

tp kan bby pakai rompers merah tu mmg cute n comel lah......mulus gitu kulitnya...:D

Dilla Ady said...

dilla nk boboy lak...pasni kena rujuk kt sini kalu da ade bunga2 nk preggy..huhu

Fieza79 said...

eina..kalau betul la suma tu fieza pun mcm berat ke baby gurl je..heee best..!

Sidratul Muntaha said...

mcm best jer.
tpi mcm terbalik jer mama..
sbb hak yg laki2 tu byk pada pmpuan.
hak yg pmpuan tu byk pada lelaki.
huuhuhuh...
ngontok jer fakta tu.
huu'