About

Tuesday, June 7, 2011

.: AL-kisaHnya ceKodoK :.

Lama tak buat sendiri ni.... CekodoK !

yelah lama tak buat..
pada suatu hari tu..ngee...ayat..

ada lebihan pisang emas, dah masak ranum sangat dah..
so, mama terus decided buat cekodok jerlah..

but..buat2 tak faham..tepung tu..
lama gila tersimpan..tak guna2..
yaaa...mama memang jarang buat, kuih2 ke...atau apa2 yang bersangkut paut dengan tepung..
sudahnya..heee..

bila dah siap masak cekodok ni....................


haaa..gini la ghupa dia..
sekali rasa...aiyaiyai...ada perisa tambahan looor...
perisa apa...haih...geli nak sebut..

huu~
sudahnya, buang begitu saja..
perisa apa?..bau hapak lipas...huu~ padahal, dah cek tepung ok jer..
tak ada sebarang bendasing..tapi aura lipas tu, kuat no lah baunya..

sebab dah lama terbiar tepung dalam bungkusan tu, bleh tembus bau lipas dalam tu..
huu~

so, moral of the story..

TAKYAH SIMPAN TEPUNG KALAU TAK RAJIN NAK WAT KUIH, TIME NAK BUAT BARU BELI..NGEE ~ =P

18 comments:

[-suziey-] said...

erkkk..alamak mmg xleh mkn ler..tp mmg btl..bau hapaq lipas ni mmg kuat kan..kita slalu letak tepung n beras dlm fridge..so xde bubuk n xberbau..hehe

haslina said...

kita pun baru wat jemput. mmg beli tepung baru je.
;))

mrs.spicy said...

hoho..bahaya betul..naseb baek bau. kalau tak termakan. fara pon banyak stock dalam almari yang tak guna. macam2. beli nye pandai. buatnya malas. hehe

mummy_ayu said...

Ayu pun jarang buat kuih2 nie...tepung semua simpan dlm peti ais....tapi kalu dah lama sgt pun ..buang jugak...

sarah-najwan said...

alahai..terliurnya akak..hehee

~Siti Hajar~ said...

bau lipas aje xpe eina, jgn ado lipas sudah...haha

Fieza79 said...

lorr kempunan nak makan...sayang terbuangg...

fieza suka cekodok pisang..pntang ada pisang mesti rasa nk buat cekodok...

Izan Ishak said...

omg....! ada bau lipas ke eina. tapi mmg kalau dah tersimpan dlm almari gitulah jadinya. nak2 pulak kalau lipas bermaharaja lela.

Ena said...

lahai..
baru nak cakap.. cam sedap je cekodok pisang tu.. ada perisa tambahan rupanya.. huhu..

ena selalu beli tepung sbb selalu wat cekodok walaupun plan asal nak wat donut la, karipap la.. udahnya cekodok bilis jugak yg jadi.. hahah.. tp selalunya memg cepat je abis.. ngeee..

Mamamya said...

alahai...rupa dah menarik tu...tp sygnya x blh plak di mkn....lia suka simpan tepung yg agak jarang di guna dalam esbok...bila nak guna keluarkan awal2 bagi sejuk hilang...:)

p.s:kat dapur ada sesisir pisang kapas..sedap juga buat secokodok bila buka puasa nnti....

hajarus said...

laaa... sayangnyer mamalieyna cekodok niiii...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..dulu lily sblm ada Qis..mcm tu juga...stok tepung sampai berbau hapak jer..mmg jarang masak kuih..Skrg ni mmg rajin masak koz Qis dh pandai minta buatkan donut.. :D

Dilla Ady said...

mak dilla simpan tepung dalam peti ais..sbb die pun jarang gune tepung...simpan sebulan dua pun masih elok dan takde aura2 pelik..huhu

dinor's family said...

la...sayangnya...nmpk sedap je...aku pun buat cokodok pisang kemarin.paksu mad pun ada dtg bjoging je...mkn tghhari trus....

win@momyShaneQeisha said...

huhuhu..sayangnya cekodok tu berbau lipas pula.rupa mcm sedap je.apa lagi makan panas2 kan

amy said...

adoii hassss hahaha lawak tol statement tu..dah tu siap masak lak tepung cekodok tu ;0...

ch@ said...

kita selalu guna tepung buat cuci ayam. so mmg tepung sgt berguna bila beli ayam =) lama juga tak makan cekodok, ni yg rasa nak buat ni, yumm-yumm. tapikan kita failed part beli pisang nak buat cekodok.

Ina Hashim said...

eewww....sayangnya cekodok tuh rupa dah lawo,tapi ada bau tambahan lak ye?huhu....terpaksa buat adunan baru cekodok la ye