About

Friday, May 13, 2011

.: SeLaGi boLeh BeruSaHa :.

Saja nak kongsi-kongsi hasil pencarian & pembacaan.
INFO kredit HERE ^_^..

Amalan Pemakanan Isteri sebelum bersama
1. Madu lebah (utk energy dan kesihatan dalaman)
2. Minum susu dan mengambil buah badam sebagai sajian ringan
3. Amalkan minum sup ayam dan makanan berempah
4. Minuman berhalia juga bagus (suami juga - utk kepekatan air mani)

Tips untuk mendapatkan bayi perempuan :
*(ooh mama nak ni..hee..tapi part ni dah lepas..hee~)
1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi perempuan
2.Bersama suami pada waktu subur isteri (antara hari kesebelas hingga hari kesembilan belas dr kiraan hari pertama datangnya haid)
Kenapa dlm waktu subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so sperma dia sentiasa banyak dan subur walhal isteri kebiasaannya bergantung pada mood. Hanya dalam waktu subur ni saja, hormon isteri lain macam sikit.
That's why susah nak dapat baby perempuan ni.. tapi majoriti pasangan baru
berkahwin, potensi dapat anak perempuan tinggi.
3. Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim
isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit
sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan; Suami
membawa XY, isteri membawa gen X - so penentu jantina bayi adalah dr
sperma suami)
4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya
membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)
5. Berdoa.

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):
*(haaa ..ini sedang aplikasikan..sedang berusaha.. ^_^)
1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali
2. Banyakkan makan buah-buahan
3. Amalan minuman berkarbonat/gas (jgnlah selalu)

Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :
*(Insyallah..akan meneruskan amalan ini, selagi terdaya.. ^_^)
1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan
badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah maryam utk pembentukan minda bayi * lebihkan/kekerapan kepada surah Maryam
2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn
memanggilnya dgn nama "Maryam" atau "Siti Aisyah"
3. Berdoa selepas solat (biasalah kan....)

Fizikal ibu yg mengandungkan bayi perempuan - perutnya meleper atau
membulat rata ke kiri dan kanan.


Tips untuk mendapatkan bayi lelaki:
*(Ini untuk mereka yang berkehendakkan..selamat mencuba..hee~ )
Sebelum & Selepas:
1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi lelaki
2.Bersama suami pada waktu tidak subur isteri (antara hari dua puluh satu
hingga hari kedua puluh lapan /hari sebelum period dr kiraan hari pertama
selepas waktu subur)
Kenapa dlm waktu tidak subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so
sperma dia sentiasa banyak dan gen X/Y yg perlu dikumpulkan perlu lebih
sedikit pada waktu ini. Hanya dalam waktu tidak subur ini saja, hormon
suami perlu lebih aktif dr isteri. Agak susah nak dapatkan bayi lelaki
tapi depends gak.. (kebanyakan pasangan baru berkahwin selalu dapat bayi
perempuan sbb first time bagi si isteri melalui 'gitu-gitu' so excited terlebih sikit... tapi kalau merancang, memang mudah dapat bayi lelaki)
3.Suami melepaskan/merembeskan 100% air maninya di dalam rahim isteri dan
sedalam mungkin (Tujuan : mengizinkan kesemua sperma disalurkan kedalam rahim isteri
supaya gen XX lebih banyak dr XY; Suami membawa XY, isteri membawa gen X -
so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)
4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kanan (sekiranya
membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu takpun cuba ubah tempat
tidur supaya tidak membelakangi suami tapi masih dlm keadaan beralih ke
kanan)
5. Berdoa.

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):
1. Banyakkan makan laut (seafood) serta daging
2. Banyakkan makan yg berasid
3. Amalan minuman kurang manis

Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :
1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan
badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah Maryam utk pembentukan minda
bayi) * lebihkan/kekerapan kepada surah Yusuf
2. Mengurut kandungan/perut
dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama "Muhammad"
atau "Ahmad"/"Amin"
3. Berdoa selepas solat (biasalah kan....)

Fizikal ibu yg mengandungkan bayi lelaki - perutnya membesar atau
meruncing ke hadapan
Selamat mendapatkan baby pilihan anda! Kita hanya merancang dan
berikhtiar, tapi Allah swt yang tentukan...

~ SELAMAT BERAMAL DAN SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERIKHTIAR ~
p/s time ni mama dah bertolak balik Pontian, mama bercuti until 17hb nanti tau... ^_^..Happy weekends !

8 comments:

Gieyana said...

gd info nie..mn tau rezeki nk dpt bb boy nnt kan..kekeke

dinor's family said...

he..he..leh prektis ni...bru lps period ...semoga mendapat baby pompuan lg...

Ena said...

^_^

gd sharing ni.. ;D


&


Selamat bercuti yeh!..

iduraz said...

hehehe, info yang sangat berguna..nak baby boy for our 2nd baby..

nureen said...

tq eina.. doakan utk nureen yerr... ;)

Fieza79 said...

waa..byk tips ni...mana yg belum terlepas boleh dicuba hehee...

selamat bercuti panjang eina..

UmiDanisH said...

bole cube utk anak gugurl plak hehe

ch@ said...

sungguh bagus entru ni, t/kasih akak. hihiii, tapiii dah hampir 5 bulan ni, hahaaa nmpk nya dh terlepas smua sesi.