About

Monday, May 23, 2011

.: naK tanYa nii…toLo00nG !! :.

Nak buat minuman apa nak bagi hilang rasa loya yang melampau ni..huu~
Serius tak selesa…baru lepas…uw*****k…
Kalau kat rumah bleh je terjelepek dalam toilet tu..dok lama..
Uw**** k puas2 then, bleh baringkan diri kat atas katil..

Tapi apakan daya..ni kat opis..
Sesiapa tolong bagi suggestion…
Nak minum apa kasi ilang rasa loya yang masih bersarang di tekak ni..
Hu~ asam?..dah pekena, tapi tak mujarab lagi..huu~

TQ in advance...huu~

25 comments:

eima said...

aku tak loya teruk ..cuma bdn jd letih pastu tak leh bau2 org menumis je ...br loya ..dah wek wek ok terus ...

tatau la dear... sorry tak leh bantu dah try minum coke ke ?? gas kasi buang dulu ye ....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alamak. den tak tau la mek na..sbb dulu masa awal2 pregnant sy pon mmg takleh telan semua air ..hatta air kosong. kene sabar ajela ye mek na..huhuhu

sarah-najwan said...

alahai..nk dpt baby baru ek?..tahniah..

kalu akak..ce minum air asam jawa..yg sejuk2 tu..pergghh..akak bgtau awk..akak yg kecur air liur...

Lelord said...

nk hilang rasa loya lela mkn biskut cream cracker...ni bidan istana yg bg petua

biskut sahaja takyah celup2 air

♥Azie♥ said...

TAK TAU NAK BG PENDAPAT,TAPI KLU JUMPA DOKTOR DIA AKAN BG UBAT TAHAN MUNTAH..BENDA NIE AKAN HILANG SENDIRI SELEPAS 4 BULAN MCM TUE... HARAP AKAK OK YER..TAKE CARE..

MamaYatie said...

alemak! sickness sudah mari..saya dulu selalu makan kismis..hilang loya.lagipun kismis bagus utk baby

mamalieyna said...

thanks semua yg bg cadangan...masa kt opis ni, sempt try petua dr lelord, makan biskut cream craker, dan agak berhasil..ngap2x gitu je..thanks.. ^_^

tak sia2 buat n3 ni, membantu, petua lelain, bleh cuba kt umah..ada bhn2..hee~

thanks.. ^_^

Rai said...

morning sickness disebabkan oleh kekurangan vitamin b complex.. apa kata kalau ambik extra b complex..

Izan Ishak said...

bagus juga petua biskut kraker tu...alhamdulillah berhasil ye eina. mintak2lah loya2 ni tak berpanjangan ye~

zaidah said...

cuba ambik air 100plus buat macam air batu kiub tu pastu bila rasa loya hisap....zai tak pernah buat tapi ade yang pernah buat bleh hilangkan loya...jangan minum air susu atau soya...lagi menyebabkan loya....

mrs.spicy said...

huhu..xtahulah kak ieyna..xpenah pulak loya teru2 ms pregnant..kalo farah loya time tak pregnant mkn buah msm2 sikit

Dilla Ady said...

sori eina lame tak jenguk sini..

hmmm...ni kes same cam dilla la nih...mabuk teruk di awal pagi..nk bagi tips pun mmg tak tau..sbb dilla pun tak berkesan amalkan ape2 tips...jadi layankan jek..n kalu tak larat sgt dilla slalunye amik half day n relax kat umah jek..

NurShahFamily said...

menarik la pulak biskut bo ilangkan loya hehehhe...

bila nk loye nie.. nak try petua ni lak hehehehe..

apepun cepat sembuh ye

~Siti Hajar~ said...

alamak xpandai la nk suggest air apa...sory erk..

take care eina, sabar la xlama tu..

NzA said...

xdpt nk tolong cz kalu pregnent akak mmg mabuk smpai 4 bln la...hu..

Gieyana said...

x sure gak weh psl time ku preggy Nureen x pernah muntah2 teruk mcm nie..x leh bau makanan ada ler..hope cepat ok yer..slalunya after 1st trimester nie akan jd ok..

Bionic women said...

kak eina, x pun buat air limau + halia panas2 then hirup bau dia, aroma dia tu..x minum pun xper..tapi kalau minum pun bagus, sekurang2nya dia keluarkan angin, so kurang skit rasa loya dan pening...

biskut tu pun kita pernah buat dulu...selalu beli yg small2 pek tu letak dalam henbeg..

bila kakk eina cakap loya kat opis teringat plak kat bos dulu..
dia cina, masa eily pregnant wife dia pun pregnant.pastu bila tgk eily muntah2..macam2 makanan dia beli utk eily..ada 1 hari tu kerja dia keluar beli makanan jer..beli nasi goreng eily muntah, gi beli mi sup plak, muntah jugak...
sebab masa tu kena submit claim utk projek baru so dia xnak eily stress..
last2 dia bagi eily juice sengkuang cina..tahan skit muntah..
katanya elok utk kulit anak nnti..

MrS. F!zA said...

truk gak akk alah kan..kit adlu tkde muntah2 pon..so tkthu cane cra nk hlgkan..

dinor's family said...

sowi...lambat jengok...xtau la nak wat camna...ibu dulu2 xtruk sgt mabuk n wek2 ni....cuba la bwk mkn buah2 ke......

Mamamya said...

alhamdulillah klu ada petua yg mujarab....lia mmg x der pengalaman mabuk teruk mcm iena..alhamdulillah semuanya ok jer...klu m**tah pun sikit2 x lah smpi melepek gitew....

moga iena sbr menghadapi saat2 awal mengandung ni...harap2nya mabuk uwek2 ni x lama lah yer....

Ju@Lucky^Mummy said...

sy kalau loya2 mkn kurma je.. Alhamdulillah.. ok..

mummy_ayu said...

kalu ayu dulu..memang selalu standy asam....nak elakkan loya2 nie la...

Anonymous said...

sonang ja tu,cium ketiak suami, pastu ambil selai dua campur dalam air masak rendan semalaman pastu blh la minum... SELAMAT MENCUBA...

ch@ said...

utk elak muntah, kita suka minum juice epal. semoga akak bertabah, kita dah lepas tengah sibuk makan-makan-makan dan makan. hahahha. kembang semacam dah ni.

nieda said...

dulu nieda dpt petua letak air 100 plus dalam kiub ais biar beku. bila rasa nk muntah just hisap sikit 100 plus tu. menjadi juga. tak taulah kt org lain kan