About

Thursday, April 14, 2011

.: ZeNTeL..baru amBiL ni tuK aRiF :.

arif kan baru genap 2 tahun..
dan baru2 ni mama baru kasi dia..
haih la...dah lama dia tak makan2 ubat ni kan..
rasa susah benorr nak kasi dia minum ni..

huu~ sebahagian jer masuk mulut..
sebahagian lagi..meleleh2 sudah..huu~

next 6 month baru kasi lagi kan..
arif no more checkup- so, sendiri kena monitor..
al-hamdulillah..dia sentiasa sihat dan ceria.. ^_^

makin banyak cakap..cakap pelat dialah..dan dah pandai counting one to ten..
tapi sungguh malas kalau kita suruh dia count..hu~

ikut mood dia lah..

apapun harap anakku sihat sentiasa dan membesar menjadi anak yang bijak~ Amin...

24 comments:

ieda a.k.a mama erfan said...

hehe erfan da dua tahun setengah baru saya bagi.. dia suke, hingga titisan terakhir dia minum camtu je, sambil tgk tv.. zentel ni manis kak..

Iela Fazielah said...

ubat cacing... mmg kena bg every 6 months.... syafiqah smapai dah besar umor 5 thn pun mkn ubat ni....

Bionic women said...

kalau arif x nak yg air, beli yg tablet..dia leh kunyah camtu jer..
Dhiya pun eily bagi yg tablet jer.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

klu Qis mmg susahlah nk bg minum benda2 mcm ni..baru nmpk btl jer dh lari..x nk..

Zue AnnaLeeya said...

airel pon 6 bln skali wajib mkn ubat cacing nih... tp akak bg yg tablet tuh... airel suker sket sbb rasanya manis mcm sweet gitu.. klu yg air tuh, airel susah nak minum sbb ubat tuh pekat likat gitu kan????

Hanis Azla said...

teringat pulak zaman anak kecik2 dulu..

Sidratul Muntaha said...

huh.
zentel..
ubat ni bgi dak setot,laju jer dia tonggak!
btw,setot klu mkn ubat..
cukup senang..
nganga jer.
dulu susah..
tpi sape ntah ajo dia kat nursey ckp ubat ni tuk ensem..
terus sampai skunk dia ok jer klu mkn ubat.
dak?!
sengsaranya..
kena sulam dengan air baru mahu.
even ubat manis pun taknak!
aih..
dak ariff dah count.
siaplah..
sume benda dia suh kira...
time tu,klu tak sabokan mama,mahunya amuk jer sbb tgh makan pun ralit kira butir nasik.
huhhuhh

kuntumz said...

anak kiter pun baru jer mkn ubat cacing mgu lps..mmg ssh nk bagi mkn ubat sebenonya..tpi gagahkan juga dgn paksaan....demi utk kesihatan dia juga....

maszmadi said...

huhu, bebudak sekarang ni wajib ker nak kena bagi ubat cacing?.. kengkawan kat opis cakap x wajib.....
ada satu kawan ni sampai kena marah dengan orang farmasi coz nak bagi anak dia ubat cacing... kecuali memang ada masalah..

nak info nak info......

bonda dadif aka akish said...

zentel tuh doktor bagi ka????

igt mau kasi same dadif la...=)

etiey.com© said...

arief dah masuk dua tahun kan... eysraf belom bagi lah.. rasanya dha boleh bagi kan

Mama Hanim said...

bila dh start minum mmg kena ikut schedule dia kan.. bru berkesan.

bagus ariff dh belajar minum tu..

mamalieyna said...

suntuk masa, jwb tuk yang bertanya je..hee..

*******************************
to maszmadi:
eeh gitu plak ye..eina pun tak confirm sgt, tp masa last checkup arif dl, doktor pesan suh ambik ubat cacing ni, bila dh genap 2 tahun, then contiue every 6 month...tp taktau la plak WAJIB ke SUNAT ke..apapun baik mencegah dr mengubati kan..so, even kita rasa selamat, budak2 tak main tanah, better ambik je..bukan mahal pun..

eina beli kt farmasi je, doktor kata boleh je beli kt farmasi, then, kita rekod sndiri la bila kasi ubat tu kt anak..

harap dpt membantu..ingat ye..
MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI..hee...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

iye mek na..rafiq pon dah dpt tarikh kat kenek utk amek ubat ni ..bila genap 2 tahun nnti..tapi nak beli sendiri kot..ehehheeh kat farmasi byk

mamalieyna said...

to bonda dadif:
tak...beli sndiri sbb dah tak g checkup lagi ..beli kt farmasi jer, doktor pun sarankan mcm tu..hee..~

mamalieyna said...

etiey:
rasanya after 1 1/2 tahun dh bleh kasi..ada tertera kt kertas tu..kak eina tak perasan la plak..cer tengok nnti..hee~

mrs.spicy said...

ouhh..kene bg eh kak ieyna..huhu..

♥siEha♥ said...

start umur brape eah kena bg mkn ubat cacing nie??
amie pon dah nak kena check 1 1/2 dah...
nnt klinik bg ke??

mamalieyna said...

mrs spicy:
masa last checkup arif umur 1 1/2 tahun, doktor pesan, suh kasi masa umur genap 2 tahun..

farah g checkup bb nnti mesti doktor pesanlah..^_^

siEha:
2 tahun..tp ada yg awal2 dh kasi..depands kot..doktor biasanya akan pesan..beli sendiri je, sbb mls nak g checkup lgi kt klinik, ramai org, so doktor pesan awal2 la bila anak dh umur 2 thn ambik~

rATu kEBaYA said...

anakku mmg susah makan ubat... nikan pulak ubat cacing ni.. kene kepit baru lah boleh masuk mulut

Dilla Ady said...

hmmm..rase da lame jugak tak bagi dak acha makan ubat cacing...nnti tunggu die 2 tahun setengah nk bagi la, senang nk kire nnti..cukup 3 tahun leh bagi lagi..

tapi num ubat cacing nih sampai umo bape ye?

.::Lynn::. said...

lyn kasik yg pil punya.. senang sikit.. sedap pun sedap.. rasa coklat

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

menurut nurse & doktor yg cek rafiq dulu..masa cucuk 1 tahun 1/2..if berat anak ok..tak perlu amek ubat ni awal2...if anak kurus / berat tak naik byk..kenela amek ubat ni before umor masuk 2 tahun..

rafiq masa tu berat normal n ok..so nurse suh amek masa umor 2 tahun..


ehehe sebuk je nak menjawab sbb ramai duk tanye mek na..muahahhaha

mamalieyna said...

rose:
thanks mek rose..membantu sesangat..hee~ tu dilla tanya tu, sampai bila ambik ubat ni eh?..mek na ari tu, tak dan tanya detail pun..huu~