About

Friday, April 1, 2011

.: siaPa berminaT nak buaT LAKSA..meh usya resePi seMpoi saya :.






p/s terus buat power point gini, takyah bebel kt n3..hee..
kalau tak faham tanya eh, Insyaallah..kali ni mama reply komen kalau tanya..heee...~


33 comments:

dinor's family said...

nak tnya...nak tanya....klu ajinomoto xdak bleh ganti gula x? ngee ......

mamalieyna said...

kak mah:
amboi soklan...kalau nak cuba bleh saje...lagi manissssss...hehe.. =P

~aSHa~ said...

bestnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

teringin nak rasa eyna masak....ehehehhehehehehe....

tima kasih atas pengkongsian ilmu....nanti sy mintak adik sy belajar...

chugie said...

eh, nampak senang pulak tngok bahan2 yg eina bg ni.. emm bleh lah sy cuba nanti..

Zue AnnaLeeya said...

nak try la... tenkiu eina...

~Siti Hajar~ said...

Eina, sama la resipi kita, sy br je buat laksa hr ahad lepas, dh bt n3 pun, cuma sy xpakai perasa cam eina tu, xpnh nmpk lg ada jual kat kedai w/pn kat utara ni, kn cr kat Sik kot...hehe...sy boh pak aji je..sedap!!!

Izan Ishak said...

wahhh...tu dia... resepi dah tepek kat sini. yesss! boleh izan cuba pasni ye~ sedapnya!!!

*perencah tu pun izan selalu je oder ngan mak izan. ada satu peket lagi kat umah ni. mmg lain rasanya kalau tambah perencah tu~ say no to pak aji~

ch@ said...

nak mama buat juga, buat sendiri harus tak jadi, ye la 1st time mencuba katakan.

MrS. F!zA said...

walah kak! nampak mcm senang je kan cara buat dia..agknya selama ni fiza rsa susah sbb tang asingkan isi ikan tu kot..tringin nk bljr buat..mmg tkthn kalo tgk laksa..td pon beli laksa tp xmkn lg..tggu ptg ni..mmg betoi la gitu bahan utk laksa kedah =D

Mama Hanim said...

mesti sedap giler laksa eina kan.. cukup semua 'alat alat' tu.. tgk cmtu pn dah tau sedap..hehe..

[-suziey-] said...

waaaaa bgs..lengkap..hehe..yg rumitnya sbb kena rebus ikan n kupas isi dia pastu nk blend.aiyakkkkk..ekekeke:D klu ajinomoto n perencah tu xde xpe ke? klu letak otak udang sedap x? ke tu letak time nk mkn?ikan tu msti jenis2 ikan tu je ke? klu ikan caru ke..bole ke? hheeh..hehe byk soklan ni:p

maszmadi said...

masz pon guna perencah tu, memang x jumpa kat kl nie, ada pon coz ada staff yang offer..... hehe

Iela Fazielah said...

bagus mamalieyna kongsi resepi... cuma ila buat laksa xboh belacan tp ila boh halia.. hehe

Aisyuhada said...

sedapnya laksa...teringin la pulak nak makan.. x penah lagi ni buat laksa, boleh la try resepi ni.. =)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

uikk ajaibnye
mcm tau je sy nak buat laksa
pagi td dah p beli bahan

Dilla Ady said...

terliur tgknye..huhuhu

slalu sakit tengkuk menunduk time nk asingkan isi dan tulang ikan..

ejaMaria said...

TQ... share resepi simple... bole la sy cube nnt... ;p

mamalieyna said...

~asHa ~
ihiks awat adik lak disuruhnye blajar..ekeke..simple je ni..^_^

mamalieyna said...

chigue:
sempoi je chugie, eina balik kerja tuk mkn mlm pun sempat,,hehe..leceh tang nak asingkan isi ikan tu jer..cuba eh,,

mamalieyna said...

kak zue :
cuba la kak, sempoi jer ni ^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
dah namanya pun org kedah kan..hehe..ooo yaka..?..eina pun order dr sik..hehe..cer cari kt sik la..sure jumpa..lalala..hehe.. sedap tau ~

mamalieyna said...

izan:
cuba tau,sempoi jer..hehe..

oooh yaka?..maknanya ada la kt neg lain..hehe..eina jrg jumpa..sllu order dr mak jer..mmg best kan.. ^_^

mamalieyna said...

ch@:
amboi manjanya...nak mama buat jugak ye..hehe..mai umah kak einalah..ckp je bila nak mai, kak eina confirm bleh buat..lalala..hehe..

mamalieyna said...

Mrs Fiza:
betoi tu..tang nak asingkan isi ikan tu jer, org nmpk leceh..tp sebenarnya kalau dh selalu buat..rasa senang sgt lah! jap je siap.. ^_^

mamalieyna said...

mama hanim:
ihiks..kalau cukup syarat sedaplah ia..tmbh2 hantu laksa cam eina ni..sedap saje...lalala..

mamalieyna said...

suziey:
amboi suziey, diberi kesempatan bertnya, byk soklan kuar, bgs anak murid ni..ekeke..kalau sllu buat tak rasa leceh dah..hehe..

k jwpn :
- tak letak perencah tambahan tu cam tak berapa kaw la..tp dedulu kt kg, tak letak pun ok sajee..
-otak udang tu biasa org letak time nak makn laksa tu weeh..hehe..tp eina jrg letak, ada je kt umah, en suami suka..
-ikan paling best pada eina, ikan kembong, pastu kalau takde cari sardin, then, baru pelaling, takde kesmuanya, tak buat la laksa..hehe..org leh ada je cuba ikan2 lain yg bayk2 isi..tp eina tak pernh try..kalau suziey nak try bleh gak tu..hehe..tp ikan caru tu cam tak sesuai je, hehe..

mamalieyna said...

maszmadi:
ooh ye ke..eina pun main order jer..hehe..sini mmg takde kan..

mamalieyna said...

iela :
eeh ye ke..tak pernah boh halia..serius taktau pun ada yg letak halia..serai tu pernah dgr la..hehe..mcm2 kan..

mamalieyna said...

aisyuhada:
ye ke..cubalahh..simple step jer ni..hehe..

mamalieyna said...

rose :
ihiks..ye ke..kebetulan..selamat membuat laksa..lalala..

mamalieyna said...

Dilla :
hehe..eina skrg ni, kalau perisi ikan, kt atas meja jer, tkt si kecik kaco..huhu..

mamalieyna said...

ejamaria:
selamat mencuba ^_^

MamaYatie said...

sedapnya!! lama tak buat laksa..
saya kan, walaupun org trg tp tak reti buat laksa trg..laksa utara tau sbb belajaq ngan MIL..kui3x