About

Thursday, April 21, 2011

.: meNu baRu MaMa..abaH yg suGgesT :.

waaah banyak pulak n3 pasal makanan lately ni ye..hehe..
kebetulan ghajin menyenap..lalala..hehe..

ooh ini menu baru cuba ni..
apa nama dia eh?..herm..
masakan ni ala2 buat kuah ladna gak la..
ghupe dah sipi2 dah..
kalau masukkan mee or kueteaw dah confirm dah nama dia..mee ladna or kueteaw ladna..hehe..

layan ghupe dan bahan2nya.. ^_^


yummy! ^_^

sebelum tu, nak inform menu ni suggestion by abah..
mama masakkan mengikut bahan2 yang diberikan..

bahan2nya :
cendawan butang (1/2 tin sekali hadap..hee )
sayur sawi ala2 comel gitu @ ada nama lain eh..hehe..(kuantiti ikut suka la nak byk mana, janji padan dengan kuah nanti..hee.. =P)
- 2 bahan ini dicelur terlebih dahulu..tak perlu layu sangat, tak best ...then, siap, toskan dan letakkan di dalam bekas

bahan2 untuk kuahnya :
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
sedikit air rebusan ayam or guna kiub pati ayam je+air ..ikut kesukaan hati nak kuah byk mana
2-3 sudu besar sos tiram - agak2 jer..
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam - nak lebih, letak lebih..hehe..

-kesemua bahan diatas, di campurkan di dalam kuali@periuk di atas api yang sederhana,
biarkan hingga mendidih, dan tambah garam secukup rasa, siap, padamkan api dan curahkan kuah berkenaan ke atas sayuran yang telah di celur tadi..

SIAP ! selamat mencuba...lalala..hehe...

13 comments:

eima said...

ni resepi ciptaan sendrik la ni ek ..huhu hebat

Bionic women said...

sayur tu namanya pak choy kak eina...
skang ni bodben slow, nak komen pun payah..huhuhu..ni pun nasib bleh sebab x banyak gambar..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

sedapnya liena

Mamamya said...

yeayyyy...ada resepi...blh try nie...damya suka mkan cndawan butang...:) selalu klu masak sawi pak choy ni mmg masak ikut resepi mcm ni cuma bezanya x penah plak t'fikir nak letak cendawan butang....:)

Putra Mama said...

sedapnye.. tgh lapar ni..

Ena said...

ena pun suka sayur pakchoy msk gini tau.. cuma bezanya ena goreng bwang putih dulu, then baru masukkan yg lain.. malangnya budak2 sampai la ni memg tak jugak makn sayur.. kuah je la dorang makan.. huhu

ch@ said...

ini, mau kuah saje ku hirup. sayur tolak tepi, main jauh2.

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah sedapnya, menyiurkan kuahnya tu, dah leh bukak kedai makan ni

MamaYatie said...

terliur la pulak..saya ni bab2 cendawan suka sekali

alimaz kembara terasing said...

simple..... but nice... mesti cuba....

mek da ©™ said...

sdp tu..mek da suka sayur tu

juliaakmal said...

menyelerakan........

nieda said...

boleh cuba nanti...tq for the recepi