About

Monday, April 18, 2011

.: Meh denGar LuaHan mama berkaItaN PC : .

Salam pagi Isnin yg ceria...

“PC stand for personal computer kan?..”
Walau ianya bukan milik peribadi, tp tetap namanya personal computer..
Selagi kita bertugas di situ kan..

Pada mama, bukan hak orang lain untuk sesuka hati..
On PC orang tu, or on PC orang ni without permission si empunya PC..
Melainkan urgent matters, or berkaitan urusan penyelenggaraan dan seangkatan dengannya…

Mama sedar beberapa kali PC mama ni ‘diceroboh’..meaning digunakan tanpa izin..time mama takde..
No wonder lah some document leh missing dulu tu..huu~
Tapi terkilan lah..dengan mereka2 yg tak reti nak mintak permission ni

Ada sometimes, orang nak guna, yang mintak permission, siap mintak password tu..
Mama ok jer bagitau je, tak kisah lah..PC tu pun bukan milik mama..
Apapun nampak sket, orang tu still respect mama..as a user for that PC..

Kalau mama lah, memang tak reti
Nak guna PC orang..tanpa izin ni..
Kalau terdesak sgt pun, kalau org tu takde..
Still boleh sms, mintak keizinan dulu, dah org tu kata ok..
Proceed, bukan susah sangat..

Tapi curtain time, tanpa inform mama..
Tanpa kebenaran..
Diorang guna PC mama..

Kalau mama ni, baru masuk kerja ok lah..
Tapi kalau dah hamper 6 tahun kita di situ..
Kengkadang terasa, seolah2 kita ni.. siapa…
Takde makna di mata orang..hu~
Sedih..bersulam keciwa…

Apapun..mama tak kisahlah..
Mungkin pada orang itu dan pendapat sebahagian lagi
Ianya perkara biasa
Tapi pada mama lain macam je..
Seolah2 kita telah ‘menceroboh’ rumah orang lain..

Kesimpulannya :
renung2kan dan selamat beramal. Sekadar luahan yang telah lama disimpan..hu~

apapun keadaannya.. Mama masih suka senyum..Tak Perlu Kata apa2...Senyum.. ^_^

p/s ada beberapa aktiviti hari ni, so herm….kat rumah jerlah berBW rasanya..


19 comments:

iduraz said...

salam, memang geramm kalau pc diceroboh tanpa izin, at least sms, so kita tau sapa guna..haha

aNJe a.k.a MaMa_Balqis said...

sape lagi yang curi pakai PC kak ina tu?kita ari tu ada curik gak pakai tapi curik depan kak ina la time nak print doc ari tu, pastu curik2 bukak blog kat PC kak ina...he...he...sambil menyelam minum air, pc kita takat ni tak de kot orang ceroboh...

Zaidah said...

cuba eina tukarkan password pc tu.... sebab klu gunakan pw yang lama tentu diorang still ceroboh jugak pc eina....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betullah kata Eina..klu Eina baru jer keja sana Xpe lah juga..ni dh bertahun2..maybe lbh lama dr diorg kan..kenalah hormatkan..Klu kita tuh dh x nk kwn dh..Xnk senyum2 dh...:D

Gieyana said...

although ko tak kisah sure terkilan gak kan..

we all kt opis nie slalunya staff mmg da private pc, so kes guna pc owg mmg x der...unless we all cuti, n da owg dr section len duduk kt working station kita tp login guna password diaorang ler..so x der issue doc's hilang ker hape..huuuhu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy pon mmg pantang org guna pc tanpa kebenaran sbb byk jugak personal document dalam tu..mmgla pc tu utk urusan keje..tapi dah nama pon personal computer..taram ajela buh personal document kite gak kan..

sabar ye mek na..

bonda dadif aka akish said...

bengang jugak kan.tak respect empunye yg dudok kat pc tuh..hampeh la org cam tuh!

dinor's family said...

ye la tukar je pword baru, susah klu org yg jenis bkongsi brg xkena gaya ni...

Mamamya said...

sepatutnya mmg begitulah...bila menggunakan brg org lain WAJIB minta permission dr tuan punya...klu x minta izin tu mmg sah lah pencerobahan telah berlaku.....

apa kata iena tukar lah p/word yg ada...bior x der org blh 'pecah masuk' lagik....

senyuman itu mmg satu sedekah tp klu org x respect kat kita...hurmmmmm...sedih rasanya.....

Bionic women said...

memang keciwa kalau berlaku gini kan? sebab kalau ada doc ilang, semua sorok tangan x ngaku kan?kan?kan....
tapi mujurlah dulu eily x pernah alami gini. hehe.sebabnya tiap kali keluar eily kunci bilik nak kata aper kata ler...kalau ada doc yg nak urgent bos boleh amik sendri, dia jer ada kunci pendua..wakakkah,,,dasyattt...

Lagipun dulu eily pegang kunci opis, selagi eily x datang selagi tu ler dowang xleh masuk.huhu

Fara said...

mmg geram..kkdg sesuka hati je nak download lagu2..ku sdirik pn x dak nak buka youtube bagai kat opis nih..now ku letak pasword..klu dia nak guna pc ku dia bukak yg satu lg tuh yg x guna pasword dan x leh nak masuk kat document yg ku slalu buka..cuba mama wat cam gitu..x dak la kehilangan dokument lg..

deeya said...

geram gak klu dh guna smpi leh ilang2 doc2 dlm pc tu... mengguna @ menghancurkan? tukau jer password... letak user id trus...

mrs.spicy said...

huhu..bagus kak ieyna. menten senyum. kak ieyna tukar la pw.huhu

Zue AnnaLeeya said...

akak pon mmg pantang klu org guna tanpa izin nih... mmg tak suker sgt2... sbb akak mmg takkan guna pc org lain tanpa izin tuan punya pc tuh... sabo jerlah dgn org cenggini erk...

eB ezrin said...

hmmmm... alhamdulillah pc kami as designer org x brani guna... takot virus... mmg kami ngamuk nanti...
dolo budak2 SKT guna gaks... lepas eB ngamuk sbb msk virus... trus x brani dh ;p

Dilla Ady said...

dulu pun pc leh jek sape2 nk gune...tapi bile kite tak kisah, abih setting dalam komputer lari, virus, pastu tak nak ngaku menyebabkan benda tu..

skang nih gune password..hanye dilla dan dua org bos jek yg tau password..nasib la kalu nk kate kedekut ke ape..kalu gune elok2 takpe la..ni da jahanam, senyap jek masing2..geram btul!

Iela Fazielah said...

kalau ila pun hangin gak.. tp tu la nama pun hak opis.. nak larang xleh.. tp pd ila yg penting... jgn lupa shut down...

MamaYatie said...

perghh...mmg hangin..last year my manager kantoi curik guna pc saya..dah ler tu..tetiba jer dia ilangkan tool bars kat MS Word tu hangen!!

amy said...

samelah has...pc kami ni ade je org guna ntah sape2 pastu dah bg rosak senyap je mcm halimunan ilang mcm tu..IQ tinggi letak mane ntah..sabar je la..