About

Friday, April 29, 2011

.: LaKsa joHor pertaMa utk 2011 ..ngee :.

Laksa Johor vs Laksa Kedah...
Laksa Kedah no.1..hehe..
yelah dah la ringkas, sempoi...sedap pulak..

berbanding, laksa johor..
banyak bahan, leceh sket nak buat..isi nya pun spageti..jauh menyimpang..tapi tetap namanya laksa..^_^

baru2 ni setelah sekian lama..
balik2 laksa kedah je kan...so, 1 day..abah request buat laksa johor plak..
so, terhasillah ia...laksa johor pertama bagi tahun 2011 ni...^_^

..Isinya spagethi.. kuahnya ber serbuk kari bagai + santan lagi..


dan bahan2 eksesori...yg tiada taugeh...lupa plak nak beli..
macam tak cukup syarat je..

dan WAJIB ada adalah..sambal belacan tu..
memang taksah la takde cambal belacan ni kalau mkn laksa johor..

dan lagi...selalu si abah ajar..
nak feel lebih, makan laksa johor ni guna tangan jer..
sebab kuahnya pekat..kena gaul2..pastu makan suaplah...nyum2x..
nikmat..hee...

nak resepi, herm...rasanya suatu ketika pernah buat n3..cer CLICK sini kalau berminat.. ^_^

dan budak kecik ni nak interprame sama...hee~


sedap tau mama masyakkk...hee~ 

p/s mama belajar buat laksa johor ni masa belum kawen lagi..
time tu tgh dalam proses nak mengenali keluarga bakal mertua..sempat timba2 ilmu memasak masakan johor..hee~

18 comments:

Lelord said...

pheeweeet...suka laksa johor, hahha dah nama pun johorian kan

ieda said...

wawawa laksa johor .. bak mai sikittt huhuhu

~Siti Hajar~ said...

seumur hidup ni xpnh mkn lg laksa johor, entah apa rasanyer tp mesti xleh lawan laksa utara kita kan...hehe

hehe...comel ayep bt muka camtu, muka bakal abang long..

NurShahFamily said...

wah wah wah ... nampak sedap tu heheh... nur org johor pun lum pernah buat hahahaha...

nureen said...

aduss teringin plak.. mmg sedap laksa johor.. tp x reti buat.. slalu klau nk mkn je kat restoran laksa shack tue ehee

Kakzakie said...

Ooooo ye ke mama masyak syedap. Nanti auntie intai resepinya ye....

munna said...

MUNNA X PERNAH MAKAN LAGI LAKSA JOHOR...

maszmadi said...

hurm, walopon masz orang johor, tapi masz x penah makan laksa johor nie.. n x minat kut.. huhu, laksa penang ok, leh masuk tekak nie..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

pernah gakmakan sekali ari tu..tapi takleh celen la laksa terengganu..ahahah

chinta... said...

sedapnya laksa johor tu..tp x pernah buat lagi..ley cuba ni..

~Siti Hajar~ said...

**Walimatul Urus**

Assalamualaikum…

Sy nk jemput eina sekeluarga ke majlis perkahwinan adik bongsu sy pd hr Ahad, 8/5/2011 (Kulim, Kedah)& kenduri sblh SIL, 1/5/2011 (Ipoh, perak), pelan lokasi ada kat blog saya, jemput datang yer..

p/s : klu datang utara singgah yer..

Dilla Ady said...

walaupun dilla org johor tapi lebih suke laksa kedah..

laksa johor byk pakai santan..bajet diet la kunun..hihihihi

LiLy @ MumMyQiStInA said...

nampak sedap..tp kita x pernah mkn laksa..

wah..wah..Ayep tu menikmati kelazatan laksa mama buat ke.. :)

mama tims said...

amboi sedapnyaee...terliur..

dilazfamily said...

sedap yer nak sikit.lama tak makan laksa johor. laksa kat melaka tak sedap.nie yang buat nak balik johor nie

~~*Lady Salwa*~~ said...

nyum nyum... nampak sedap je...

dah lama tak makan laksa johor...

rasa2nya last makan, 2 tahun yg lepas kot... hehe

[-suziey-] said...

ececeh...nk amik hati mentua yek blaja laksa johor..terror la ieyna..laksa penang pn pandai...hehe..

♥MiZz-siHa♥ said...

laksa johor mmg best...tp xpandai buat le..tau mkn je..hehhe