About

Thursday, April 7, 2011

.: kuLit muka berMasaLah..keNalpasTi puncaNya :.

Huhu..
serius je tajuuk kan..
macam nak berdiskusi plak..ekeke..

oooh tidak lah ye..
saje buat tajuk gitu..
huuu~ lama sebenarnya nak buat n3 ni..
tapi tak buat2..

sekarang ni kulit muka mama makin bermasalah..
ntah la nape ye..
sebab salah guna produkkah?
ooh tidak rasanya..
mama yang malas juga kulit..hu~

tapi kan..dulu2..takdelah masalah sangat..
bila 'kawan baik' datang pun..jarang sekali kuar 'miss jerau what !'..
ooh nooo...!

sampaikan ada tau member mama tegur..
nape skrg muka makin teruk nih?..
nape..dulu ok jer..huu~

orang kata miss jerau what ni biasa dan ok jer..
tapi sebenarnya .. mempengaruhi sedikit sebanyak keyakinan diri kita kan..
serius, mama 'malu2' kucing kalau kuar berjalan if ada miss 'jerau what' bertamu ni muka..
tambah2 style yg membuncit tu..hu~

huhu..bukan niat nak rendahkan mereka yang ada masalah ni..
tapi ini pendapat peribadi mama..
kulit mama bukan cun sangat pun..
setakad masalah pigmentasi, berjeragat tu dah biasa dah..
mama tak ambik port sangat..

tapi lately ni..
miss jerau what ni..makin galak bertamu di wajah..
aduhai...masalah betoi..
taktau nak buat camna..asal nak peyet jer..mulalah..bukan kejap..
lama dan membiak2 lak tu..
port terbaek 'ia' adalah di dagu , pipi cket, hidung, zone T..
huuu~

apa penyelesaian ye?
seingat mama masalah timbul after..
mama ambik ubat 'hormon' tuk kembalikan kenormalan..
kitaran haid mama...before tu..tak stabil peyet..
sebabnye..mama ambik injection perancang ..gangguan di situ..
tapi bila dalam tempoh 3 bulan 'kawan baik' tak datang..risau gak mama..

kalau peknen, syok weeeh..tapi idok ler..
so, decided ambik ubat hormon tu atas 'green light' doktor lah
tapi lupa nak tanya...doktor apa kesan sampingan lain selai gemut..huhu..

pendapat uols, camna..
ada ke ubat hormon yang sebabkan perubahan pada kulit muka mama ni?
or sebab mama tukar produk?
dulu mama guna Olay total effect..then early this year mama tukar ke Safi Rania Gold..
but, tak la complete set..pastu suka lak langkau2..tak ikut peraturan pun..
suka hati cheq jer..ngee...

so, nak tanya kepada mereka yg dah biasa ambik ubat hormon..
adakah ia mendorong kepada perubahan kulit wajah jugak?

apapun..tak dapat nak buat apa...terima jer..hu~
hope ada penyelesaian nanti..sadis...sadis..

gambar terbaru ni..sangaja edit kasi blur ceket..ekeke..
p.s ooh mama terjumpa member blog bebaru ni..nanti citer eh..hehe..tapi tulah..segan mama...salah 1 sebab inilah, miss jerau what! ngee...

24 comments:

eT said...

Jerawat sure ada kaitan ngan hormon kan,.me pon sama byk jerawat naik time peggy nih.huhu.

Ena said...

tu la kan.. bila "dia" semakin membiak tu memg wat kita kurang kompiden.. huhu.. sama ngan ena pun.. skrg jerawat dtg time peod je tp parut nye berbulan2 utk hilang.. malah last year nye parut still ada.. lama gilakkkk kan! huhu.. cuma lam pic tak nampak sangat.. jeragat apatah lagi makin jelas walaupun kecik2 tp seyes sangat merisaukan..

|| NaFiRaa || said...

rasanye jerewat tu di sebabkan hormon yg x stabil kot.. cuba iena cuci muka slalu.. yg penting sebelom tido.. hehehe.. ini cadangan jek laa..kikiki

Nureen said...

betoi la eina.. muka nureen pon byk ruam sejak msk keja baru ni sllau p site berjemur panas.. huhuu... demi tugas ku redah jua.. dah lerr nureen ni malas nak pakai pelembab ke apa ke ... hmmm

mrs.spicy said...

farah rase hormone tu kak ieyna. dulu farah ambik hormon pon memang galak dia tumbuh. jerawat kecik2 atas dahi and dagu.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

dlu time remaja/ b4 kawen sy de gak naik jerawat.. smpaikn x confident nk berdpn ngan public.. mayb stress bajar kot.. ;p
so far, alhamdulillah after kawen dh kureng.. means, ade gak kecik2 time nak peyet.. sy pn guna safi rania, pun x pakai full set..ritu pakai full set, la ni just continue ngan moisturizer n facial foam je.. psl hormon tu, tataw la.. tak pernah amek..

dinor's family said...

mmg ada kena mngena ngan ubat hormon kot, kurang mkn mknn bminyak la kot...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ermmmm..tataula mek na..sbb tak penah amek pil hormon..pasal produk tu kan..ape kate stop dulu. mane tahu sbb pdk tu kan? tak semua org serasi ngan produk yg sama. ade org guna safi rania ok..ade yg tak ok..me, mmg tak ok..ehehehehhehehe

nieda said...

rasanya pengambilan hormon kot..ada juga dengar effect pada jerawat.tak taulah kan sebab nieda tak pernah ambil benda2 tu

mummy_ayu said...

ayu kalu nak period mesti jerawat..besar2 ggak la...tapi pas tu ok je..ayu pun sejak dah kawin & ada anak nie, lagi malas nak cuci2 muka nie..kalu tak dlu, mask la, scrub la..sekarang clenser biasa jer..ayu pakai nutri metics..dr remaja dulu....alhamdulillah ok jer..harap eina pun cepat settlekan masalah jerawat nie..memang tak selesa kan..

ejaMaria said...

bole jadi sbb ambil hormon perancang... pastu tambah lagi dgn hormon utk stabilkan period... tukar la method perancang tu... guna pil + disiplin... MESTI DISIPLIN kalau nak pulihkan kulit... sbb pil-pil hormon ni mmg beri side effect... cuba jumpa & tanya doktor yg berlainan pulak utk tahu pendapat doktor lain psl side effect ubat2 hormon ni...

deeya said...

salam kenal... actually bila amik hormon @ perancang, mmg berikan perubahan kat kita.. samada berat meningkat, kulit berjerawat dsb.. selalunya bila tubuh tak sesuai dgn sesuatu yg baru pd awal penggunaan, tp kemudian akan ok balik.. tapi bila dah berbulan2 guna still tak ok, better stop ler.. try dos yg baru...
satu lagi akak nk suggest masuk blog akak utk dptkn info ttg satu produk kecantikan yg INSYAALLAH akan memberikan kesan yg memuaskan. Just a drink and cream (moisturiser).. dlm blog tu leh tgk testimoni akak sendiri... klik sini yer ... http://decantik.blogspot.com/

Dilla Ady said...

mmg sebenarnya pil hormon tu mempengaruhi jugak tau eina..mungkin tak serasi kot ngan kulit eina..

dulu pharmacist penah ckp kt dilla, pil hormon nih mmg menyebabkan kenaikan badan pengamalnya but not more than 2kg dari berat asal kite..jadi yang selebihnya adalah dari pemakanan kite jugak la menyumbang kegumutan tu..

tapi faktor umur pun mungkin jugak, biase la die nk ngade2 kot suh kite belai2 die lebih sket...pasni kena la pakai produk tu ikut aturannya eh eina..

Bionic women said...

kita dulu doc suh makan pil yasmin utk stabilkan peyet yg x noemal..after 5bulan makan..ok ler..tapi benti pastu, sebab nak preggy, maner tau pas benti peot x datang..then kena makan nocolut..but xder kesan sampingan sgt..

eily pernah try safi rania...tapi x sesuai ngan muka, muka x pernah ada jerawat tetiba naik jerawat ngan parut itam2 kat muka..
bila stop, ok pulak muka..huhu..
mungkin safi tu x sesuai kot kak eina..macam eily.
sebab produk safi ni wangi kan..eily memang sensitif ngan produk ada bau..kak eina try beli produk yg bebas pewangi dan bebas minyak mineral..kot2 berkesan..

NzA said...

mayb perubahan hormon akibat dr ubatan tu eina......

~aSHa~ said...

hormon sy lepas kawin ni..lain dah kot..semula jadi takde jerawat nye..tak pakai apa2 pun....tapi bekas2 jerawat tu xsoh kata la...ehehehehehehehehhe...byk....

--------------
eiyna....dgr ada lagi saham di bank rakyat....jom cek it out...

~Siti Hajar~ said...

munkin sbb ubat tu kot, klu dulu xde pas ambik ubat tu trs menjdi2 mmg sah la psl ubt tu...

eB ezrin said...

eb tgk ok jerk...
kalo kulit g2 kurang kedut tau...
kulit cam eB nih byk freckles... hu2

Zue AnnaLeeya said...

tak taula plak erk.. sbb akak mmg tak pnah amik pil hormon bagai tuh... tp mgkn sbb pil tuh kot yg buat naik jerawat byk sgt... perubahan hormon kot???

Zaidah said...

zai rasa hormon kot...tu yang dai tumbuh bagai....

Fara_Adura said...

Maybe sebab tukor2 produk kowt.. hehehe. Eh da lawo tayah tukor2 la stay tune aje.. egegegege.
Fara ade kredit kat u dalam en3 latest. Sile jengah eh.. egege
Thanx alot laling.. suke sgt deh

Alimaz-Kembara Terasing said...

pertukaran hormon la tu... saya pun dari muka tak berjerawat sekarang berjerawat la....

MamaYatie said...

errrk...takder experience guna hormon..hari tu amik injection jugak..pastu berat badan naik secara luar biasa doktor suh tukar pil..takder la pulak effect seumpama

Izan Ishak said...

ada kaitan dgn ubat nak stabilkan hormon tu kot eina...