About

Friday, March 25, 2011

.: Tazkirah Jumaat :.

~ n3 sambungan dari n3 lepas2...Tazkirah Jumaat ~

info ehsan dari EMAIL..


* *** Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup

* Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sket.. sedeh gak laa.. pi ke
pusara mak kita cakap.. "Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu
mak bahagia engok cucu mak kawinkan" atau "bapa saya nak kawin esok, kalau
bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan.. " Ustaz kata luahkan
kepada ibu/bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan mereka boleh
mendoakan kita dari sana.

* Bila lalu kubur, perlahankan dan beri salam! Mereka akan doakan
kita "berkatilah si A ini" dan jika tak bagi salam, mereka akan kata
"celakahlah orang ini" Jadi, jangan lupa bagi salam next time

* Tanda tanda siksa Allah atas muka bumi ni antara lain simpan harta
sampai mati tak pernah keluarkan

* Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

* Bila nak berbelanja shopping always spare duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi laa duit sebab kita
nak cari org susah untuk sedekah dah amat susah masa sekrg and takde masa
jadi Allah hantarkan org2 susah ini untuk kita dapatkan pahala!

* *** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada
peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi
peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan!! "Ya Allah,
aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada
ibuku". Itu yang yang buat ibu kita bahagia di sana.

* Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita baru kita
ringan tangan nak bersedekah

* *** Allah panjangkan usia ibu dan bapa supaya dia sakit dan nyanyuk
untuk beri syurga pada anak anaknya. Jagalah mereka dengan baik insyallah,
syurga balasanya. Jadi kalau tahu ibu/bapa sakit, berebutlah menjaga
ibu/bapa kita. Besar sangat pahalanya.

* Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan matikan
seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita
sakit/malu/miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita

SEKIAN ~

7 comments:

Ena said...

nice sharing eina..
kdg kita tahu tapi kita ni cepat lupa.. elok la saling ingat mengingati.. ;D

Dilla Ady said...

sangat2 menginsafkan okeh tazkirah eina hari nih..

thanks eina, share info yg sangat bagus nih!

Mama Hanim said...

n3 yg bagus..tq eina..

Mamamya said...

thank u for sharing...

**selamat bergumbira wif abah arif..:D**

~izan~ said...

suka entry ni..cara ayat2 nya senang kita faham dan bersahaja.kita manusia mmg selalu lupa dan alpa..thanks sharing...

Hanis Azla said...

dpt ilmu yg sgt berguna di sini.. thanks yer..

RiEda96 said...

ada banyak kebenaran dan kelekaan kita pada tazkirah ni.. sharing is caring...