About

Thursday, March 24, 2011

.: reZki jaNgan diToLak..sYoknye baRu juMpa jiRaN barU yaNg baIk haTi..hee :.

Mama dok kat rumah @ bUkit JaliL ni..hampir setahun la jugak..
But then, jiran mama, takde sorang pun yang betul2 adalah jiran tetangga ..
Meaning….yang ambil berat, yang senyum dan menegur..dan
Sikap yang seumpanyalah…

Yang ada sekarang..
Anak2 bujang dan keluarga yang masing2 buat hal masing2..(se aras mamalah~)
Hu~
Mungkin sebab keadaan rumah kot..
Pintu jauh2..dan ke dalam..
Takkan ada suasana petang2 lepak kat luar depan umah..(rumah tinggi, mana la sudi orang nak lepak depan umah sendiri kan..hahaha..mama pun.. =P)

Tapi ada la satu keluarga ni..
Tapi umahnya ujung sinun..mama ujung sinin..lif naik lain2 la..
So, jarang jumpa..kadang bila lif sebelah sana rosak, baru ler bersua muka jugak..
Anaknya kecik lagi, bape bulan ntah..namanya Daniel.. ^_^

Tapi, mama best skrg sebab..
Dapat jiran baru..lalala..jiran tapi aras bawah 1 tingkat dari mama..
Kenal pun, dia tegur melalui blog mama ni..hee~
Kagum kan..blog jadi pertemuan antara 2 kejiranan…hee~

Walau tingkat lain, mama teruja tau dapat jiran yang bleh jadi kawan..yeaa..
Jiran mama tu namanya watie..
Ada anak 2 gegirl yang comei2… ^_^

Dan semalam, watie singgah umah jap sebelum turun ambik anaknya balik sekolah..
Mama baru balik kerja time tu..
Nak tau watie kasi apa?

Hehe…kasi ni..

sambal petai...sedap woo...berselera makan malam mama..he~

Ni la syoknya ada jiran yang baik hati..
Bleh tukar2 menu kan..
Mama ingat takkan ada jiran mama dah,…
Yelah yang sama aras ni..ramainya budak bujang lelaki jer..
Ghupenya, ada jodoh jugak nak ada jiran baik, walaupun 1 aras bawah dr umah mama..

Happy..happy…
tQ watie.. ^_^

Ooh watie muda setahun, so dia panggil kak eina lah..hehe..

“INDAHNYA KEHIDUPAN BILA ADA INSAN-INSAN SEKELILING YANG BAIK HATI DAN MENCERIAKAN HIDUP KITA”

20 comments:

Dilla Ady said...

dilla ni pun jiran ngan makcik2 jek...hai...susah jugak tau nk masuk topik ngan makcik2 nih..kekadang rase terpinggir jek..

yg muda2 lak, menyombong jek...masing2 terperuk jek kt umah..

harap2 kalu dilla pindah umah sendiri, kami dapat la jiran yg leh di anggap cam kawan...tak la sunyi sgt...

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

best ada jiran camtu kan, kita dengan jiran pun ok pi pasar sama2 lagik, ada plak tu satu hari tu hubby dok rumah kita kat kampung tepon berkali2 tak jawab hati dah mula risau last2 sms kat jiran tanya ada nampak ke, then jiran cakap ada nampak hubby kita...terus rasa tenang...seee jiran yang baik hati gak kan....wink***

amirakim said...

salam...hehehehe...wati dl berjiran ngan kite.skrg dah berjiran ngan ina lak.kite yg kenalkan dia ngan blog ina ni coz tau ina dok tamam LTAT jugak.2 mggu lepas ade g umah dia.dia mmg rajin memasak.dl2 kte rajin la bertukar pinggan ngan die.selamat berjiran...

LYAfrina said...

betul tu.. penting kalo ada jiran y blh kt berborak-borak.. buakan buat mesyuarat tingkap.. tp mmg penting semngat kejiranan tu, if ada something y tjadi, jiran juga y akan kt tuju..

tp alhamdulillah, blog telah mengeratkan silaturahim antara eina & jiran...

mummy_ayu said...

bestnya...dah lama tak de suasana mcm nei..dulu time ayu kecik2..bulan puasa la yg paling emriah sbb tukar2 juadah berbuka.sekarang..mana ada...tambah2 kat KL ni..ada pun..jarang2...

Iela Fazielah said...

baik nyer jiran baru tu.. sambal petai tu...... lama xmasak

mamashikin said...

wah sedapnya kak iena...hehehe..jiran kak iena sama ngn jiran sy..suka hantar makanan..kdg2 balik keje, ada jer kueh terhidang ats meja..

|| NaFiRaa || said...

sonokkan dapat jiran cam tuh~ sekurang2nye rasa cam ade kawan lah kt umah tu..:)

BIONIC WOMEN said...

Kita ni plak, nama jer duk pintu depan pintu, tapi jarang2 bersua muka. mangkuk kita pun x pulang.huhuhu..
dah try buat baik, tp org x nak berbaik nak buat camner

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mek na..sy pon umah sarang burung..tapi adela jugak jiran2 yg ok..dan ade yg tak ok..selalu gak tukro2 makanan..:-)

~Siti Hajar~ said...

dpt jiran yg baik & perihatin ni bagus, bila ada pape blh tolong-mnolong..hehe

Sy pn di tempat br ni br nk bkenalan dgn tetangga, ritu kenduri ramai gak yg datang, dr xkenal trs jd kenal...best!

Ena said...

lebih kurang je la ngan ena ni.. dok taman tu.. tp yerla.. kami ni org muda kat taman kami tu org2 lama kebanyakkannya.. nak nak berat mulut plak ena ni.. tp murha ngan senyuman.. ceaaaaaaa!! kenal gitu2 je la.. tak rapat sangat.. bbrp buah rumah je la ena biasa pun.. pernah tukar2 lauk pun masa bulan puasa.. yg paling rapat ngan sebelah rumah la...

ops! panjang palk komen leh wat entry ni.. muahahah..

Zue AnnaLeeya said...

akak plak eina.... smp dah byk pinggan jiran tak htr lagik... maklumlah, tak tau nak bls aper... diaorg nih asal wat kuih jerk htr... hadoilaaaa.... semlm pon ader lagik jiran sebelah bg kek labu... shedapppp.... tp bertambah lagilah koleksi pggan jiran... bila nak balas tak tau tuh... huhuhu....

ieda said...

haah alhamdulillah .. dpt jiran baik ati kita pun suke ati .. leh kongsi2 mcm2 hal kan dik .. lepas nie bulan puasa sure meriah sbb ada aje juadah yg nak dikongsikan bersama :))

MamaYatie said...

rumah lama saya dulu gitu jugak..semua balik umah tutup pintu..umah skrg happening..ada jiran mesyuarat tingkap..boleh tukar2 lauk/kuih esp bulan pose..i like!!

mama rifQy said...

mmg best kalau ade jiran yang baik yang baguss...suke kann??jiran na adalah abg ipar naaaa

dinor's family said...

bagus la camtu. kita mmg patut hidup bjiran...apa2 jd jiran la yg akan tolong dulu....

✿ etiey erywan ✿ said...

ehh calour pink pulak.. comel!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

bestlah ada jiran mcm ni..
tp kita x pernah dpt lg jiran sebegini. :)

[-suziey-] said...

kalau dpt jiran sebaya or muda mmg bolem esra ieyna..klu dpt jiran yg sibuk keja hmmm jgn harap ler nk dpt.eekek:D