About

Tuesday, March 15, 2011

.: MotoRSikaL vs KerEta :.

Huuu..
Hari ni g kerja pakai kasut sarung yang dah ketat sket tu..
Saiz 39..yang baru beli tu saiz 40..
Huu…

Sebab?
Semalam hujan lebat giler kan..
Ni la tak bestnya bermotosikal..
Time hujan..terpaksa redah dalam hujan..

Sudahnya kasut digenangi air ..wuuu…
Sampai pagi ni tak kering lagi..
Bukan tu je..
badan juge dibasahi hujan waima pakai baju hujan sekalipun..
why?
Sebab hanya memakai baju hujannya..
Seluar hujannya tak pakai..
Wuu..

Why?

Time nak balik tu macam dah nak reda hujan..
malas nak pakai complete baju hujannye..
Sekali makin lebat ada la..

Malas nak berenti tepi2 jalan..
Akibatnya..kuyup sudah bahagian pingggang ke bwh..huuu~
Sadis sungguh semalam balik..

Baru ku tahu..time hujan sangat tak sesuai bermotosikal..
Bukan saje basah..tapi berdepan dengan bahaya juga..
Sakit kena tempias air yang kuat..pandangan samar2..
Kena muka jugak walau bercover helmet yang dipakai..

Nak berenti?

Ooh tidak, lebih rela meneruskan perjalanan..
Nak balik rumah…nak balik rumah..

Lagipun laluan mama bermotosikal jalan dalam..
Takde la mana2 tempat nak berteduh..
Sudahnya..memang la cepat sampai umah..
Tapi basah kuyup…hukhuk,..
Apapun kepala tetap ok..dan badan…

So, kesimpulan.
.mama kena jugak bawak kete next time..
Nak ‘bling’kan kete sekarang daripada ‘manual’ menjadi ‘auto’..
Baru confident nak drive kot..hehe..

Hope so..aminnnnnnnnnnnnn…. ^_^

p/s kawan2 camna perjalanan balik kerja semalam..mama kuar opis around 5.40pm dari PJ, sampai umah kul 6.00pm @ Bukit Jalil..cepat memang cepat..tapi basah..wuwuwu…

15 comments:

Zue AnnaLeeya said...

olorrrrr... tulah pasal... kete ader takmo bwk kan???? kan dah basah... huhu..

eina try la bwk kete tuh... blhla akak rasa... klu tak cuba tak tau kan??? mula2 mmgla rasa takut, tp bila eina dah bwk 2-3 kali, mesti eina jadik gila stereng plak... hehehe....

ejaMaria said...

wow... respect!
masih bole bawak moto walaupun hujan...
kita mmg pegi opis ngan keta... bole bawa moto tp masa kat kampung dulu la... takde lesen pun... skrg ni lama dah tak bawak moto... ;p

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sian..
sy dah rasa semua tu masa bujang
keje nek motor..ujan je abis lenjun huhu

meh sy jampi kasi kete tu ke auto..bling!!! ahhaha

acik mimie said...

eyna ... acik mimie dah tahu dah kat mana HQ sjsb ... hihihi ...

nanti boleh date ... ajak en makfon sekali ...

Yaati Nor said...

bawak je auto kak..berani bawak moto mst berani bwk kete wlpn manual..saya bwk kancil manual..kete auto mahal la..saya sblm kawin dulu merempit gak..

r|nA @ ja|j|na said...

kak iena kena mahirkan jugak bawak kete..kalau tak mmg basah kuyup time² ujan..nanti demam, sape susah? arif & abah jugak susah kan..

rina pulak dah lame tak bawak motor, rase tak confident nak bawak motor on the road..

Ena said...

huhu..

pasni pakai je la full set nye rain coat ye eina.. sian kat badan tu.. dan lebih jgn drive time hujan.. bahaya..

MamaYatie said...

siannya iena..teringat adik ipar yg naik motor..lencun juga dia! cpt2 blajar keta tau..

smlm saya pukul 6.10 br dpt keluar opis, stuck sbb air naik tinggi sngt..tak lepas nak lalu.. 1/2 jam tunggu woo...

[-suziey-] said...

haih..sadis btl baca n3 ieyna ni..teringat zaman baru keje dulu merempit sbb nk saving duit..hiks..paham sgt camne rasa..sedih je kan..huhu..xpe pengalaman tu akn buat kita xlupa diri bila senang :)

Dilla Ady said...

alahai siannye..

dilla kalu berkereta, cukup hati2 ngan motor nih..nk potong sume kena consider diorang dulu..

sbbnye terpikir camne hubby yg ari2 keje naik motor tu, tetiba org yg berkereta, berlori tak bersimpati kat die..hishhh..sian kan?

dilla nih nk bawak moto sbb jimat minyak, tapi tak pandai bawak moto pulak..huhuhu

haslina said...

alahai sedih dgr 'rintihan' lieyna.

harap dapat dipermudahkan nanti untuk lieyna driving ke office.

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

mama pasti boleh...kalau kecemasan kereta memang penting..betul2 cik jue pun sama dengan mama mula2 takut tapi dah terpkas kena gak ...cik jue yakin mama pasti bolehkan...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

siannye Eina..
Mmg bahaya gak bawa motor time hujan..
Lepas ni Eina mmg kena beranikan diri pandu keta..slow2 je lah Eina..lama ok lah tu..

ieda said...

musim ujan nie .. bawak lah keter .. motor tinggal dulu eekek :)

ADEEYA said...

Huhuhu mandi hujan lah ye semalam. Eh manual lah best auto susah :/ hihi careful