About

Wednesday, March 2, 2011

.: daH buaT keputusaN, jadI suRi ruMah SepenuH maSa :.

Yeeee….memang dah buat keputusan begitu adanya..
Dan abah meng’iya’kan…means kasi green light..

Hoyeeeee…..!!!

Tapi itu pendek punya fikir lah..
After that, bila di buat calculation..
Mempertimbangkan perkara-perkara ini…


Perbelanjaan bulanan ..
dan compare with pendapatan bulanan abah~

huuu...Alamak…simpanannya..dimana?

Alamak?...! cukupkah?..

Kalaulah mama takde apa2 utang, dapat lah membulatkan keputusan yang dibuat tu..
Malangnya, mama terikat dengan hutang juga..
Dan biasanya hutang tu, memang come from mama tuk settlekan every month..
Yolah hutang mama, takkan nak suh abah lak..
Lainla kalau gaji abah…riban x 4,5 huuu~

So, nampak gaya..harus la simpan dulu hasrat tu..
Dapat regular customer banyak sket tuk bisnes menjahit tu…
Dapat varieti kan lagi seni jahitan ni..
Barulah boleh kemukakan semula hasrat tu..huuu..heee~(bila gamaknya ni..herm..)

Apapun..mama harus kuatkan semangat,
Dan fokuskan matlamat, dan persiapkan diri…
Harap2 termakbul hasrat yang satu itu..Aminn…
Moga dipermudahkan dan dipercepatkan olehNya..


Amin..

30 comments:

Nadiah Sidek said...

takpe, insyaAllah 1 hari nnt impian nak jadi SAHM tercapai :)

MrS. F!zA said...

aminn..insyallah ada rezeki tu nanti..yg pnting usaha cri customer mula2 ni..lama2 bila org dh tau kita tkg jhit org akn cri kita..ekeke.buat la iklan kt blok2 kak..

NzA said...

mmg kita kena brfikir panjang cz byk perkara2 smpingan yg perlu disettlekan......

Lelord said...

hehhehe insyaallah eiyna....mana tau rezeki bisnes mencurah2

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

cayok2 ingatkan kak ina confirm nak resign dah baru nak tumpang gumbira dapat nyahkan masalah dari opis ni...kita plak tengah usaha keras untuk move dari company ni time wana ML...hu...hu...

Zaidah said...

amin...didoakan semoga impian eina akan menjadik kenyataan..manalah tahu satu hari nanti akan terpampang butik eina di dada akhbar...

Natalia said...

impian kita sama..:))

Sue said...

skang ni kalo nk benti keje mmg kena pk byk kali. sbb kalau dah benti then tetiba nk keje balik, mmg susaaaahhh nk dpt. nasib la lieyna pk betul2. maybe one day bila dah dpt bukak kedai jahit baju, masa tu bole kot benti keje n fokus kt bisnes je... mesti ada vision! cewahhh

ch@ said...

mula-mula memang susah kak, kan ada peribahasa, susah-susah dahulu senang-senang kemudian. takpe, nanti kita dah tau la nak hantar jahit baju pada siapa. akak charge je la berapa, janji baju kita siap dijahit. wiii.

MamaRifqy said...

amin..harap ade yang terbaik untuk kak eina! insyaallah..akan dipermudahkan!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samala mek na..suami kasi greenlight benti. tapi bila pikir2..utang pinjaman lom abis..kene keje lagi..takleh benti.

takpe mek na..ade rezeki lebey, dpt customer ramai2 & tingkatkan mutu jahitan...leh la benti...:-)

So Shy Lady said...

salam knal,

moga Allah pmudahkn, aminnn

;D

norihan said...

amin...semoga segala urusan dapat dipermudahkan olehnya,macam saya banyak impian nak di capai,tak bolehlah nak berangan jadi suri rumah macam tu..

✿ etiey erywan ✿ said...

amin,.. isnyallah kak. kebanyakn dalam kalangan kita pun teringin nak housewife sepenuh masa kan. tp itulah banyak komitmen yang terpaksa membatalkan hasrat..

MamaYatie said...

Amin!! saya pun ada cita2 ni..tp lepas timbang2 balik mmg tak boleh la,mcm kata ina, komitmen manyak..huhu..hope one day kita boleh jadik WAHM kan..best jugak, income ada anak depan mata..

dinor's family said...

tekejut aku tgk tajuk n3 ko pg2 ni...anak bru 1 xkn nak brnti krj dah...kurang2 anak 3 bru brnti..tgk cm aku 3 msh krj tau...smangat tuk duit poket sndri...anak 4 kompom aku brnti la...ala kita krj cuma tuk cari duit poket sndiri,tp klu brnti ada masyuk apa salahnya tp tlalu awal brnti skarang bbndingkn ko yg blaja smp kmenara gading ni.......

Mama Hanim said...

Amin.. Insya Allah ada rezeki eina tu.. biasa org ada bakat jahit2 ni murah rezeki kan.. semoga segalanya lancar utk eina sekeluarga..

Hamizah said...

tulah bila kat Msia ni kos hidup tinggi menyebabkab kita terpaksa bekerja..

kalau kat Oz ni, anak2 dpt elaun setiap bulan..jd blhlah tampung mana2 yg terkurang..

Fieza79 said...

nampak gaya nya hasrat tu bakal terlaksana tak lama lg...dh makin dekat tu...moga cpt la terealisasi hasrat tu ok...

~Siti Hajar~ said...

Alahai ingatkan betul2 dah nekad td...hehe

Tp pendapat sy la kan, tumpang kita masih muda & anak2 kecik lagi, baik kita keja, nti anak2 dah besar & usia kita dh meningkat baru la fikir nk dok rmh, duit EPF pun byk nti..huhu..

Mamamya said...

insya'allah suatu hari nnti pasti impian iena akan terlaksana...usaha tangga kejayaan...chaiyok3!!!!

zaman skrg mmg guna byk duit iena...lbh2 lagi bila bilangan ahli keluarga bertambah n anak2 dah sekolah....hohohoho...mmg gugur kepala fikir duit...apa pun yg penting jimat cermat kan.... :)

haslina said...

amin amin amin.
semoga di permudahkan lieyna.

mmg terbukti kalau business sendiri lebih baik dari makan gaji.
pulangan lebih lumayan.
;))

azzey said...

Suspen2..kenele terus koje ye..:)

Nad @ MamaZakwan said...

mmm
tak tau nak komen camne la kak eina
saya ni belah yang mmg dah jadik surirumah..kalu saya cakap congrats, yang keje2 sume kondem saya pulak, huhu! papepun, saya doakan yang terbaik je utk kak eina n famili ^_^

Cik JuE said...

no komen tapikan buat yang terbaik buat mama dan keluarga..cik jue sokong sepenuhnye dengan keputusan mama

Alimaz-Kembara Terasing said...

boleh bukak butik la nanti yer...

Dilla Ady said...

kalu ikut mmg dilla pun nk benti..bez kan duk umah besarkan anak..

tp bile pikir hutang2 tu..haihhhhh...

Ena said...

yelah..
ena pun selalu gitu.. rasa nak duk umah jer.. tapi utang sendiri pun hado kan.. sian plka kalo nak aharap kat asben sorang2.. kijer berdua skrg pun dah kesian sangat2 tengok huby.. balik kijer stilllg kije lagi tak kira la sama ada kuar jumpa cutomer or dok umah edit gambo customer.. so, panjang kata.. sama2 la cari rezeki utk keluarga.. :D

Ummi AmnaAmzar said...

ummi dok rumah mmg semata2 jg anak n buat keje2 rumah jer..hati ni sgt teringin nak berbiz..tp smpy skrg masih belum jumpa apa yg nk dibuat...mslh jgk..nak kata boring xboring tp mcm nothing..kdg2 rs mcm terpinggir jer bila berkumpul ngn ipar duai yg berkerja n gaji ribu riban

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Moga hasrat itu akn menjadi kenyataan..

Lily nih lebih lg lah Eina..segala2 harap kat hubby jer..kekdng terpikir gak nk carik keja..maybe dlm tahun nih..mmg nk cari keja..tanggunggan makin bertambah..sian klu harapkan kat hubby seorg jer..tp bila pikir2..Qis plak camne..ishhh..tu yg kena pikir pjng tuh..