About

Monday, February 21, 2011

.: taNpa aBah pun BLeh soPing..taPiiiiiii.. :.

selamat pagi Isnin! ^_^

yuhuu..bagaimana weekends anda?..best tak..?
mama?...huhu...bila si abah takde, kaki seperti terikat..
yelah..nak drive tak gheti kan..
padan la muka, dok umah jer..huu~

tapi kan...
masa cuti maulidur rasul selasa lepas dan pagi semalam jugee..
sempat tu..kami..(mama, arif, tok kedah arif) g sopingg...

jangan tak percaya..kami g shoping walaupun abah takde..
naik apa?
merempit tu...hehe..

ala Giant dgn rumah tak jauh sgt pun..
time pergi kena kuar sikit lalu jln besar (highway)..
sikit je..sbb sememangnya umah tak jauh dr Giant tu..

tapi time baliknya..balik ikut jalan dalam..
jauh sket, tapi selamat sbb takla kenderaan banyak dan laju2 kan..
biar lambat asal selamat..ngee..

nak soping punya pasal..
sanggup merempit 3 beranak cucu..hee..
tapi atas keizinan abah lah..
abah kata, ikutlah..kalau berani n yakin pergi..

dan mama memang berani dan yakin if bermotor..
sebab pengalaman lebih 20 tahun haa..(tapi kan time g kerja n balik kerja selalu berdebar jugak, sbb yelah lama tak bawak motor sendirian kt jalan besar kan..hu~)

tapi kalau kereta..huuu..pengalaman drive sendiri masa ambik lesen 6 tahun lepas jelah..
pastu dah tak bawak2 kereta sampai skrg, sbb tu tak yakin..hu~

dah la membebel ye..
ooh yang pasti arif suka bebenor..g Giant naik motor..
sebab kena angin..mulut beriya..'Yeaa..yeaa..!'
bila mama cakap nak g giant..hee~ =P

mcm biasa, tempekan..harus..pic diambil masa cuti Maulidur Rasul ^_^


see: banyak jugak disoping nya..soping keperluan jer..siap beli beras..balik haa..ambik kau..penuh raga motor n box blkg~ terlebih muatan sudaa =P

lepak kt playground bwh umah jap, mama panaskan enjin kereta..al-maklum tak berjalan kereta tu, tp enjin tetap kena panaskan selang 2,3 hari sekali..pesan abah =P


layan pop-corn dengan tok~

p/s Alhamdulillah bersyukur jugak, tau bwk motor, drpd taktau bwk apa2 kenderaan..tak ada la jadi masalah sangat nak ke mana2..but..herm..perasaan terkilan tetap ada..sbb tak pandai drive kete, terbiar je kereta 40 hari tak jalan..hu~

27 comments:

✿etiey erywan✿ said...

pokoknya kena yakin kan. moralnya apa tu kak liena? heheh kena gagahkan diri bw kereta tu. lepas ni dah tak payah panaskan enjin saje je lagi bila abah out station ;P

MrS. F!zA said...

giant ngn rumah mmg betoi2 dkt ke kak??

kita pon sejak dah kawen trus tk bwk moto..walhal msa study dlu dh gaya minah rempit p mna pon ngan moto..ekeke

CiK JuE said...

ala dulu sebelum yakin bawak kete cik jue pun sama ngan mama...semuanye harapkan motor dan sekarang pun cik jue lagi suka naik motor dari kereta...senang ....

eT said...

kalo dah bese ada driver..bila dah xder rasa patah kaki kan...
xper2..lelama leh bese tuh..hehe

~Siti Hajar~ said...

btl eina, janji blh gak bwk motor, xlah patah kaki trs...hehe

mmg bosan bila hubby xde kan? mcm sy ni xkisah dah mmg hubby sllu outstation, klu blk pn smgu skli, plg lama pn 2 mgu je...sy faham prsn eina dikala ini...ewahhh!

Nureen said...

arif manja ngan tok dia ek...

eina, klau nureen asben x bg bwk moto tau sbb nureen xciden thn 2004 dulu msk spital.. so juz kena bwk keta ja.. la ni klau bwk moto dh rasa jangggal la plak dulu bkn main merempit lagik.. hehee..

eina kena kerap2 bwk pusing2 tmn ke bg biasa, lama2 ok la.. sbb eina kan dah ada basic bwk keta.. kena brani eina.. nanti klau ada emergency susah jgk..

pastu keta tue mula la x melekat kat umah nanti kan hehehe... arif slalu je akan kuaq ronda2 ngan mama dia.. mcm nureen ngan elly, bila asben x dak ja kami pon lesap la.. hehehee

Rizziela said...

sayangnya ada lesen x berani bawa kereta...belajar lah semula...insyallah boleh punya

Sekurang2nya bila en abah tak ada..dapat gak bergerak jauh dengan si handsome tu

dinor's family said...

kadang2 klu dah tpaksa bleh gk drive keta tu...ibu yakin tp bla ayah xizinkn takut gak tjadi bnda2 yg xpatutnya jd..hu..hu.. kita serupa.......

mummy_ayu said...

OK LA TU..DAH BERANI..LAIN KALI KALU EMERGENCY PUN SENANG SBB DAH PERNAH...

Ena said...

ena arini merempet.. lagi la berempat.. nasib baik dekat je ngan umah pengasuh.. heheh.. dah lama tak merempit sebenarnya.. teringin lak.. hahah..

drive hanya emergency kes.. kalo tak? sanggup nunggu birpun lewat.. pemalas betul!..

Fieza79 said...

haaa kan dh rugi tk bwk keta...kalau tak boleh meronda jauh sket hehee...seb baek leh bwk motor...cm fieza motor tk reti nk bwk...heheee

hyazz said...

seb bek la..leh gak bwk motor...klu tak tak berasap la dapor... bile nk bajer bawak keta ni???... kan nye per...senang.. ti leh bwk mak ronda ronda jugak...

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

nice to know u!(^_^)


p/s:suka ladybird yer?(^_^)

Mamamya said...

sama lah kita ni...bila a nak yakin n blh terror bawa kete yer? bln depan dah nak kene anta ank2 pi/balik sekolah nih..aduhai.. :( moto pun dah lama juga x bawa...klu kene bawa kat jalan raya mmg x berani lah....dekat2 blh ler...

klu en.suami x der ni mmg patah kaki ler jawabnya...

rina a.k.a jaijina said...

kire akak berani tu naik motor, rina kalau sorang confident jugak..tp kalau nak bawak passanger, mmg kirim salam lah..nak² masuk highway pulak, lagilah tak berani..dgn barang banyak lagi, nanges tau, ekekeke..

Pn. Zana said...

nsb reti bwk moto kan?nak moto cool ape kan?cepat smpai ..:D

acik mimie said...

acik eina ..

mcm mana bawak semua barang2 tu naik motor ... huhuhu ... acik mimie dok imagine nih .... dak yayep dok tgh2 ka , dok depan sekali ...

Izan Ishak said...

eina, kita serupa. izan pun kalau setakat bawak motor ni ok jelah. pi kedai, pi pasar. ikut jalan dlm jugak dlm tmn ni je.

tp kalau suruh bawak kete...kirim salam jelah. seram sbb kete panjang..hehe

♥sYiLaSyiRa♥ said...

syila dulu xpernah pegang kete, tapi disebabkan terpaksa berjauhan ngan anak gara2 xda lesen, g keje balik keje naik bas..akhirnya kuat juga semangat bawa kete. so, usaha tangga kejayaan tau...

Zaidah said...

zai tak pandai bawak moto...pandai bawak keta...masa nak drive gie kerja dulu2 tuepun berdebar jugak...takut...nak tukar laluan pun tunggu keta tak ade atau jauh baru tukar...takut....sekarang dah ok...betul tu eina..yang penting kena ade confident ....

Mama Hanim said...

best tu ayep merempit dgn mama ye..hehe..

xpe la, eina lesen dh ada kan, pasni leh la asah skill smula tu..

Alimaz-Kembara Terasing said...

sama la kita mama oiiii.... ada keta tak berani bawak.. nasib baik motor berani bawak....kalau hubby tak dak boleh jugak kluar kekedai....

|| NaFiRaa || said...

kena pelan godek bawa kete laaa lepas nih.. kalo kete auto senang jek nak godek.. kalo manual saya pon x yakin nak bawa..kikiki

bintangku said...

Cuba lar bwk keta tu pusing2 kat situ... mana tau, dah rasa yakin skit, berani bwk kuar jln jauh skit. :)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

tak pe nanti abah dah balik leh la jalan2 sakan k, sian haidar balqis rindu haidar tau

haslina said...

tahniah gitu sebab boleh bawa motor.
;))

saya ni lesen motor pun x de. harap keta je lah.

tapi lieyna pelan2 nanti ye, kena kuatkan hati driving kereta gitu. sayang pula klu keta terbiar sahaja.
;))

p/s bilalah nak terserempak di giant...kan...

MamaYatie said...

yup betul tu..drpd tak pandai bawak apa2 kenderaan dpt bawak motor pun ok dah..tp nnt jgn lupa belajar keta juga yer...lebih mudah di masa depan..sementara arif blum dpt adik ni.. :)