About

Tuesday, February 22, 2011

.: rutiN kaMi beRubaH :.

yaa...susulan ketiadaan abah buat sementara..
memang merubah rutin kami ..arif dan mama..

kalau dulu, bangun lebih awal setengah jam..
sebab si abah masuk kerja lebih awal..
dan akan melalui proses transit (tukar drpd kereta ke motor)
dan akan ke rumah Ibu pengasuh hantar arif dulu..semua tu ambik masa kan..

rutin skrg:
- arif pasti bangun awal mendahului mama..taktau lah budak ni apa peel..suka bgn awal.
- mama kunci jam kul 6
- bangun masak nasi dan lauk yg simple, senang tok uruskan arif nanti..just tengokkan jer, bab masak, mama settlekan sblm kuar rumah
- mandi, bersama arif jugak..sebab dia mmg akan sibuk bila mama nak mandi..hu~ awal arif mandi tau..
- solat, kdg arif join together..hu~
- buat air tuk sarapan, kalau smpt grg mee or nasi, sempat la jamah sket
- time mama bersiap, arif dah mula gelisah..mama pujuk baik2 cakap mama nak g work..dia mula sedih dan berkata 'stop!'..hehe.. tu lah perkataan yg dia selalu sebut bila tak kasi org buat sesuatu..'stop'..tanpa henti..sian..tgk kesyahduan dia, tuk lepaskan mama g work..hu~
- menangis harus, merajuk..ada kalanya..~ tapi kejap je..elok mama keluar tu..dah tak dengar suara tangis dia..mula memahami..hu~
- mama bertolak g kerja around 715-720am..sampai opis around 740-745am..rempit katanya,.ngee

dan arif..meneruskan sesi bermain dan bermain bersama toknya~

balik- setepat mungkin 530pm, mama pecut balik rumah..
tak sabar nak jumpa arif =P
around 6pm, dah sampai ..lalala...

sampai di muka pintu, bagi salam..
arif meluru dapatkan mama, peluk erat..macam tak jumpa lama..hu~
but its really make 'hati kecil mama terharu dan tersentuh'..huu~..
rindu sama mamalah tu~
mama too.... =P

penutup n3..arif dan tok..melalui proses perubahan sekarang..hu~


tok habis solat, dok ngaji pun arif nak dok sebelah..tak kaco pun..
~sedih sebenarnya setiap kali tinggalkan dia dlm keadaan dia macam merayu2 'mama, jangan pergi work'..hu~ tapi apakan daya...mama harus 'work' sayang buat masa ni..tunggu abah kasik green light tuk bersara dulu eh..hu~ =P

23 comments:

Ena said...

touching la entry eina pagi ni.. bergenang & sebak didada bila kenangkan anak2..

tak pe la.. arif dah mula memahami cuma biasa la rasa syahdu bila ditinggalkan.. dah la arif manja ngan abahnya kan.. tak pe arif budak yg baik..

mummy_ayu said...

CEDIH LA ENTRY EINA PAGI NIE...
kalu Ayu pun of cos sedih kalu anak nangis time nak keja...so biasanya ahad petang & malam..AYu akan infrom kat Iris...esok Mummy work..nanti dia kata...nanak..nak Mummy..tu pun dah sedih, tapi bila monday morning,antar umah bbsitter ok jer..

Natalia said...

alolooo sian arif...da pandai ckp dia eh..sama la eina..anak yaya tu kan tiap2 malam dia pesan kat aku..."momy cuti yea..jgn pegi work esok..damia nak momy..." huhuuuu nak wat caner kan..pagi2 aku bgn awal gi keje masok WP1 730 ..tapi 645 da gerak..so dia tak bgn lagi..sbb tu dia pesan kat aku tiap2 malam hehehe

BIONIC WOMEN said...

huhu..saya xtau ler nak alami camner situasi camnih. Eily nak kerja, tapi hubby kata x payah ler sebab kesian kat Dhiya..hubby xmau kasi org lain jaga anak. katanya, biarlah hidup susahpun..

Zue AnnaLeeya said...

olooorrr.... mgkn ayep tak biasa sgt duk dgn tok kan??? lama2 ok ar tuh... ayep kan gud boy... mesti paham mama gi work kan??? so sweet ayep peluk mama bila balik keje tuh yer... mcm lama tak jumpe jer... airel pon gitu... bila akak smp jer kt tska, terus meluru kuar peluk kita... mcm sebln tak jumpa kan??? heheheh...

akak plak klu airel wat pangai, akak akan ckp, airel kan gud boy... takmo noti tau... umi nak gi work... syg umi tak???? pastuh airel akan angguk2 mcm paham la tuh... so sweet kan??? hehehe...

✿etiey erywan✿ said...

huahua... gitulah anak kan. paling touching bila balik kerja ada sahaja.. dan dan tu juga lapar dan mcm2 kan.. walhal dh kenyang...

Fariz Finie Family™ said...

syahdu je nak tinggalkan anak2 nak pergi kerja...
nak buat mcm mn kn....
sedih.

cik puan akish said...

mmg hati jadi tak keruan time nak g keje kan...

tp wat to do...kene gagaghkan diri juge..

comey2 aje ariff cakap stop kat mommy dia..

=)

ch@ said...

sama mcm kita kak, muka oni sedih je bila lepas salam kita tinggal rumah pengasuh, tapiii bila dia ada kawan lupa diri. arif ni berjiwa lembut kan kak? elok anak sulong macam tu, penyayang.

Mamamya said...

sabarlah iena....insya'allah lama2 nnti arif akan faham...

♥sYiLaSyiRa♥ said...

sedihnya part arif suh jangan pegi work tu...nak g keje pun mcm serba salah kan???

UmiDAnisH said...

owh, sama da macam danish, da pandai tak bg p work, tp bila pujuk dia jadi ok... bila kita balik plak, salam cium tangan.. peluk2 sambil tepuk2 bahu lagi..

mamalieyna, kalau ikut hati ibu kita ni tak moh la p keje kan.. tapi tula, itu pun tanggungjawab jugak.. huuhu sedih plak teringat diorg ni

Nureen said...

sama la eina.. mcm mana arif cam tue gak elly..

"mummy......... jgn la p work"..
aduss... p keja pon ati x tenang kan.. ambik kat penngasuh ptg tue apa lg mmg lari2 & peluk erat..

mmg nyahdu & tersentuh la eina..

Izan Ishak said...

insyaAllah...arif okay kan sepeninggalan mama gi kerja. mana tau satu hari nnti mama boleh work dari umah je. boleh tgk kan arif n adik2. best kan!

Dilla Ady said...

sedih okeh eina bace entri ari nih...camtu jugak la dilla setiap pagi nak anta acha ke umah nenek..

mi, angannn...mi, simpan baju..mi, no!

pastu da anta, melalak sekuat hati sambil tarik2 tudung...sedihhhhhhhh sangat...bergenang air mata..

kalu dilla leh wat keputusan cam eina tuk bersara awal, rela rasenye..tapi tak leh pulak...huhuhu..

sabar eh eina...tak lame lagi okeh la tu..wat mase nih jek tu..

rina a.k.a jaijina said...

alahai, arif tak kasi mama work ye..mama work tu nak cari rezeki utk arif juga..arif dok umah elok² ye..weekend nnti mama bawak gi rempit pulak, ehehehehe..

~Siti Hajar~ said...

Sy pn rs cam kwn2 yg lain jgk, sedih la n3 eina pg ni...huhu

Tp papepun kita kena ceria, biasa la anak2 wat camtu, cam sy pn pg2 htr Danies, kdg2 dia nangis xmau p kat b/sitter dia tu...huhu...tp kita harus g work jgk kan..

bintangku said...

Alahai..... syahdunya.....

Alimaz-Kembara Terasing said...

nanti ayip dah ada adik baru ada kawan kat rumah mesti dia dah tak gaduh mama di apegi work...

Fieza79 said...

baik la Arif kan..dendiam je tk kaco tok tgh solat...kalau irfan ms umur sebaya Arif tk mng tepis hehee

mrs.spicy said...

kalo anta rumoah pengasuh die mcm ni jgk ke kak ieyna? mmg syahdu la kalo hr2 mcm ni

|| NaFiRaa || said...

cian arif.. tapi kita nak wat cam ner kan~ keje tetap kena pergi jugak..:(

dinor's family said...

semua anak2 ibu pun sama bla ckp esk duduk rmh umi ibu krj..mst ijat ckp anak....smbl mnggeleng kepala....