About

Tuesday, February 15, 2011

.: ruMahKu banJir kemuDiaN kemaRau & IsNin yg VerY baD :.

Salam Maulidur Rasul 1432H dan Selamar Bercuti semuanya..

oooh panjang betul tajuk..
dan panjang juga isi ceritanya ni..^_^
tulah semua benda nak citer pada 1 masa yg sama..
yelah..skrg jarang dpt citer live kan..
balik2 stok seminggu je ler..

tapi today ada kesempatan..
nak citer last sunday kan hujan maha lebat kan..
dengan berangin, berpetir n berguruh bagai..
so, umah mama banjir!

ooh umah tinggi pun bisa banjir lorr..
apa ke hal..huhu..iye kenyataan..
sebab tempias air yang masuk melalui tingkap, maha hebat tau..
habis 3 bilik dimasuki air..
banyak oo...
dekat 2 baldi jugak setelah mama dok mop lantai tu..
huhu...



dah siap baru teringat nak snap..ngee..
kita kalut dak arif lagi kalut
bukan kalut nak menolong..
tapi kalut sbb takut..
sian betul dia..
yelah bunyi guruh kilat bagai kan..
then, si mama ngan si tok plak dok buat kalut..
lg dia tmbh gelabah..huhu..

then, today..
bangun pagi ni plak..
kemarau la pulak..
apa maksud mama dgn kemarau?
air takde daaaa...haih la memacam lah!
nasib la, simpanan air dalam 1 tong besar merah tu
makin berbaki, tak berusik exceli..
alhamdulillah...kalau tak gelabah bewak mama ni..
mama nak cekau air...huh!

berbalik pada citer monday yg so so bad tu pulak..
yakni semalam lah~
very bad betoilah!
bermula masa nak kuar g kerja..

1) terpaksa luangkan masa sekejap dgn arif yg merajuk kemudian meraung sbb mama nak tingglkan dia pergi work~ tak la malang sgt..sbb mmg mmg begini adanya~
2) Lif rosak! huh..gara2 hujan lebat ahad petang, petir dh menyambar urat saraf lift ni agaknyer..menuruni tangga la mama dr tgkt 14
3) tangga yg sungguh gelap gelita~ so carefull saat menuruni tangga, tambah seram plak sorang2..huu..
4) start motor, pakai starter tak berhasil, start manual..puas dah...tak hidup gak, gara2 dibasahi hujan yg lebat jugak ahad petang tu..huuu~
~ plan takyah g kerjalah, penat dah menyetart motor..tapiiiiiiiiii...oooh lif rosaklah! tak sanggup nak panjat tangga ke 14..huuu~ so start jugak motor tu sampai hidup
5) sampai opis, ingt dpt masuk opis awal, sekali box kt motor tak dpt dibukak plak..badan dah berpeluh2 mencuba bukak tak berhasil..bersweater plak lagi kan..
6) nak bukak sweater, haih boleh pulak zip sangkut2...puas jugak try bukak dgn baik..tak berhasil..last2 terus robek zip tu..ngee..malang sungguh!

~malang sebelah pagi dah tamat..box motor dibukak oleh adik kt opis tu..dengan bantuan spray anti karat~huu

time balik kije plak, dalam gerimis, mama redah jer..sampai area bkt jalil, tak hujan ghupenya..

7) sampai rumah, tgk lif..aiyakkk!!! tertampal notis.."Kerosakan Lif & Astro mengambil masa untuk diperbaiki"..ayat dia lain sket la, itu je yg mama ingat..

aduuuhaii...! gilerlah kena panjat tangga sampai ke tgkt 14!
tapi terpaksa gagahkan jugak..
pelan2x..sampai umah..
nafas tercungap, kaki menggigil rasa..terus terbaring fengsan!..huhu..

very2 bad mondaylah!

seb baik today cuti..huu..tapi lif dah ok nampak tu..

selamat bercuti semua!

20 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

BYKNYE DUGAAN SMLM YER EINA..
ISHH..X DPT LILY BAYANGKAN LETIHNYE EINA NK NAIK TURUN TANGGA SBYK 14TINGKAT TU..HUHU.SEDANGKAN LILY NIH YG TINGGAL TINGKAT 4 PON X LARAT NK NAIK TURUN TANGGA IF LIF ROSAK..

NASIBLAH HARI NIH CUTI ERK..BLHLAH REHAT2...APAPON SELAMT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL & SELAMAT BERCUTI..!

MrS. F!zA said...

la memula pelik napa rumah ats pon banjir..ekekeke

kompom la jenuh duk mengelap..

cik puan akish said...

aiseh2...sabo ajela momma ariff yah...

selamat bercuti juge..

=)

Noreen Syafira said...

dugaan...
Penatnyer mengelap...pling penat dok panjat tingkat 14!!! huhhh ley pengsan...jap2 bayangkan kalo akak n arif shje tpksa pnjat tingkat 14 bertambah44 lepak...

Noreen Syafira said...

tryyyyyyyy

nieda said...

kesian eina...kalau rumah tinggi plg x best lift rosak..adoi mmg fenat

Izan Ishak said...

dugaan betul semalam ye eina...lepas satu..satu.. nasib baik hari ni cuti ye. boleh rest kat umah je~

@e_da said...

aduhaiii kesiannya..naik turun tingkat 14 tu adoyaiiiii

ummu said...

assalamualaikum Eina,memang penat nak bersihkan rumah lepas banjir ni kan ..dulu mas atinggal di kluang selalu juga kena banjir mengejut.
selamat menyambut maulidur rasul untuk Eina sekeluarga.
sekian wassalam

Nad @ MamaZakwan said...

ksiannya kak eina..!sabar le bebanyak huhu..byk sungguh dugaan nya tu, hehe..moga ada hikmah disebaliknya... ^_^

p/s : rupanya umo kite beza 2thn..tu yg pggl akak tu, hehe.. :)

aritu cam nmpk abah arif kt berita tv la..pasal ape ek..lupa la..taktau la btul ke tak..hehe

BIONIC WOMEN said...

Alahai, siannya mama. dugaan semua tuh. Pernah dulu masa duk tingkat 12 gi kerja lupa tutup tingkap. last2 ujan petang tuh abis sume basah..huhuhu..
Time lift rosak sangat mnyedihkan. masa ngandungkan Dhiya 7bulan lift rosak, terpaksa menapak. dekat 1 jam nak sampai tgkat 12.seb bek x terberanak, tapi skang dah x duk tingkat tinggi lagi. alhamdulillah

*cantik rumah...hehe

hajarus said...

la kesiannyer kat mamalieyna... penat sungguh tu, hjr yg bc pun leh terase penatnyer... tang lift rosak & rmh banjer tu jenuhnyer kan...

selamat bercuti jg mamalieyna & salam maulidur rasul...

ch@ said...

kesiannya akak, semput naik tangga 14 tingkat tu, calang-calang orang memang pitam. kita dah biasa, sebab kat rumah kita pun setiap kali hujan memang akan stuck.

Ena said...

sian plak.. camtu la kan.. bila ujian datang, datangnya bertimpa2.. tak pe tak pe.. redha pasti dapat pahala..

Salam Maulidur Rasul..

Zur@ZaRi said...

sedey tol citer ieyna nie... sabar eh... so sekarang sumer da back to normal tak?

Jom baca: Love code

♥Azie♥ said...

saya ingat banjir betul tadi

NzA said...

hari malang sedunia...akak yg baca n3 ni pn dh dpt rasa camne yg eina alami......aduh!!!!mmg tension sungguh...

mrs.spicy said...

kak ieyna..anggaplah exercise. keh keh keh =p

mummy_ayu said...

wah..mcm2 jadi..sian dia..bab turun dr tingkat 14 tu ok lagi cuma bab gelap tu scary gak..bab nak naik tu....a;ahai...mecinta...
sabar je la kan...salam maulidur rasul dear!!

[-suziey-] said...

haih byknya dugaan..sbr ye iena..