About

Tuesday, February 8, 2011

.: aktiviti ke-2 arif @ kampuNg..apa ditenuNG ? :.

sambungan aktiviti arif di kampung @ Sik, Kedah..lalala..

aktiviti merenung di tok kedahnye..
tenung apa gamaknya tu ye..

serius nampak...tenung apa?..tenung tok kedah tengah me'lurut' mengkuang..

sebelum menganyam, kena lakukan sesi, me'lurut' mengkuang ni..

~hanya mampu merenung, nak join sekaki, cannot...ada duri tau mengkuang ni... ^_^ AWAS!


~ ni lah, salah satu aktiviti tok kedah, bila dah mai KL ni..terpaksa simpan dulu, aktiviti ni..sian tok, mesti boring 2 bulan kt KL ni..huhu..


~kasi zoom dekat sket...pada sesapa tak pernah tengok ghupe daun mengkuang..hehe..


~ bila dah di buang duri dan di'lurut'


~perlu dijemur sebelum sesi mencelup pewarna dan sedia tuk dianyam

tu je tuk di share ~ ada snap pic pokok mengkuang ni, tp tak edit plak..herm..next time la ye..ada ke sesapa tak pernah tengok pokok ni eh..hehe..susah nak jumpa jugak skrg ni.. ^_^

13 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

ye..saya la orangnya yg tak penah tgk pokok mengkuang tu, huhu! wat malu jek! tgk org anyam tikar mengkuang pun tak penah..untung arif, tok kedah sendrik ade anyam..
tok kedah lama kat kl sampai 2bln..nape ye? mesti slalu teringat kat kampung nnt, hehe..biasa la org tua..

acik mimie said...

kalau ada no phone acik eina boleh calling2 kan ... boleh kita date kat pekan rabu alor star ... hehehe ...

btw, sihat lagi tok kedah ek ... daun tu nak buat anyam tikar ye ??

Dilla Ady said...

ooo...beznye...dilla sendiri tak penah tgk live org melurut daun nih..

tau2 jek da duduk kt tikar mengkuang..hihhi

tekun arif tenung ye..

CiK JuE said...

dulu tok jue buat tikar mengkuang jugak bolehlah tengok tapi sekarang selamatlah...nasib baik mama sudi kongsi...tq

Zaidah said...

begitu susah jugak yer nak membuat tikar mengkuang...banyak proses

mummy_ayu said...

pernah tgk proses buat tikar nie..kat tv rtm dulu2...tiem kcik2..bukan senang..susah kan...banyak proses dia..

nieda said...

tau tikar mengkuang jer, tak pernah tgk real life

[-suziey-] said...

hiks..so cute la arief..ye ye je menenung org dok raut daun mengkuang..ekekek:D

Mamamya said...

mak iena buat tikar mengkuang ker?? klu dekat nak ajer lia beli...skrg ssh btl nak dpt tikar mengkuang ni....

tok kedah tlg jaga arif yer sbb abah p kursus.....biasa lah iena,org tua ni kdg2 mmg x reti dok kat bandar lama2...maklum ajelah bila kat kg mcm2 aktiviti yg dia org blh buat kan....

harap2 tok kedah x boring sbb ada arif kan....blh hiburkan tok dia...

mrs.spicy said...

ouhhh..x[ernah tengok..biasa tengok yang dah jaditikar jer
huhu

shila said...

balik sik tak p beris ker tengok ladang anggur.... saya balik baling pun sempat2 gak p melawat ladang anggur kat beris tu... cantik lah kawasan kat empangan beris tuh...

ch@ said...

buat tikar eh kak? mula la teringat cara2 buat tikar ni, kat muzium. untung akak boleh tengok cara pembuatannya.

NzA said...

xpernah tgk pokok mengkuang...
kreatif sungguh...mak jual ke tikar2 tu eina????