About

Tuesday, January 25, 2011

.: susahnye...susaH hati.. :.

huhu..
memang susah dan menyusahkan hati ni..

camna nak kasi keyakinan diri untuk..........
rasanya ramai dh tahu..saja nak luahkan lagi..

mama tak reti drive kereta lah!
lesen dh hampir 6 tahun ada, tp takde keyakinan diri nak drive sndiri..
hoho..memang masalah!

sebelum ni mama tak berapa kisah sebab..
sblm ni, rumah dekat dgn rumah pengasuh dan dekat dgn tempat kerja..
if abah ke outstation, mama bleh je naik motor sendirian..

but, then...now...
dah pindah..jauh sudaah..
selama pindah, mama berkira2 dan terfikir2..
if abah kena berkursus dalam tempoh yg lama, mcmana?
masin betul mulut, last week terdetik lagi..
dan this week, dapat kejutan itu...
abah kena g kursus!

selama 40 hari..hoho..!

then, macamana mama nak antar arif ke rumah pengasuh..
dan macamana mama nak ke tempat kerja?

herm...baru susah hati tu datang balik...

kesudahannya...nanti balik kg..bwk mak mama datang sini..
temankan mama dan jagakan arif..
so, arif tak yah ke rumah ibu pengasuh dan mama, naik motor sendirian ke tmpt kerja!

hoho...susah kan tak pandai drive..

penyelesaian yang lain...nampak gaya kena tukar kereta ke auto lah..
rasanya,bila dah tukar ke auto, baru mama berani ..Insyaallah..

huhu..harap ada rezeki tu..Amiinn...

dah tu jer, nak bebel pepagi ni..hehe..
luahan ku...layan jerlah ye..ngeh3x.. =P

23 comments:

ejaMaria said...

kalau nak pandai bawa keta kena bawa yg manual dulu... bila skil dah ok tukar keta ape pun tak kesah... yg penting kena bawa... memula suruh la org (cik abang) teman dulu masa drive... pastu try sesorang... mati enjin?... tak pe... org takkan nak langgar kite... yg penting letak P siap-siap... ;p

Ena said...

hoho..

lebih la la juga tu dengan ena ni.. tp ena ni kalo emergency cam tu gagah jugak la bawak walaupun rasa mcm2 hadooo.. cuma ena ni tak reti bawak auto.. nasib baik ada lg 1 yg manual.. yg tu jela ena hegeh2 bawak.. huhu..

dinor's family said...

tul tu..auto lbh senang n selamat...ibu pun setahun skali pun susah nak drive sbb ayah xyakin dgn kemmpuan ibu....tp bla blk rawang dia kasi drive la..sana kn jln xcibuk....sabar je la...ada rezki t tukar keta auto...

YanDarwisy said...

yan memang lepas SPm jer mak pakse amik lesen (padahal suke..) senang kalau kita bleh drive ke mana nak pegi...tapi kalau husband ada, yan memang tak drive...malas. kene kuatkan semangat tu utk drive....:P

LYAfrina said...

eina..faham sgt apa y eina rasa tu.. situasi sama la dgn lya.. lya blh drive.. cuma dah 4 thn x drive, sejak sah bgelar isteri fain. Cz lps tu pyakit lya makin teruk..pengsan time bwk kete, cuma sib baik ada kwn j..kalo x, xtau la camner... thn lps, mmg lya sedaya upaya cuba bwk kete, tp xdpt..kaki mgeletar..bkn x confident... cuma xtau nk kata..cam trauma pon ada..


skrang fain la y htr ambik lya keje... tp y lya slalu fikir.. if suatu hari annti fain xde cz kemana-mana camner dgn lya sbb lya mmg 100% dh bgantung pd fain.. xpela..mybe take a time utk cuba pulih semngat semula. tp itula, bmbang sbb doc kata lya xleh memandu.. bahaya, kalo jntung tu myerang tiba-tiba:-(

Pn. Zana said...

mmg susah kan ?kena berkira2. sy pandai pun drive pegi tmpat kije. kalu nak g tempat2 yg sesak. x de la nak pegi ..hehe. take time yer. nnti ok la tu ..:)

ieda a.k.a mama erfan said...

kak ieyna, sama cam saya rasa satu masa dulu.. mmg kalau drive manual tu adalah gigil2 ye.. tapi bila terdesak, boleh je kak.. bila da bawak hari2, takde masalah lagi.. bukan org nak langgar kita kalau enjin mati..

Fieza79 said...

huhuu mmg ssh hati kan mcm ni..try la belajar bwk sebelum si abah tu pegi...alahh mesti boleh punya laa..harus konfiden ok...

tkde jln penyelesaian jgk nmpk nya kena amik mak la dtg jaga kan cucu...lg senang mcm tu...rilek je..lalaa

mummy_ayu said...

yakin boleh je..ayu dulu pun mcm iena jugak, amik lesen lepas abis pantang Ian tapi still takbawak keta gak, bila dpt Iris..nak taknak kena gak berani bawak..tu yg bila pregnant Iris tu..beli keta auto...baru la berani tu lebih cikit .and until now..alhamdulillah..

Ain said...

sama jugak la dengan mama sarah ni. entah bila tak tau la nak pandai dan pro drive sendirik.

hari2 harapkan orang hantar dan ambik balik kerja, bila kita nak dapat skill kan...

acik mimie said...

insyallah .... acik mimie doakan yg terbaek ye ...

Zur@ZaRi said...

alamak susah jugak masalah nie... 40 hari lamer tue eiyna... sian nyer..
wat eva it is, jaga diri bebaik tau... nnt arif tak g la umah pengasoh yer... sebulan lebey plak tue... zura pun selalu kena tinggal, tp syukur alhamdulillah da pandai drive sbb arwah abah mmg paksa belajar bawak keta lepas abes blaja dulu...:p

Mamamya said...

aduhai..t'senyum2 lia baca n3 iena...ingatkan lia jer ada masalah mcm ni...rupa2nya KITA SERUPA.....uhuhu...

lia dah ada 5 tahun....tp penah drive kete rasanya x sampai pun 15 kali....siankan...

skrg bila anak2 dah mula sekolah baru lah kelam kabut nak bawa kete semula...w'pun en.suami dah belikan kete auto tp ttp rasa takut nak bawa kete tu...camno???

lps pantang nnti nak ke x nak kene la juga m'beranikan diri bawa kete tu......

bintangku said...

Kene jgk bljr blk bwk keta manual nie. Mana tau, klu2 ada emergency... kan senang. try ler bwk, pusing2. Mintak asben dok sblh. :D

Noreen Syafira said...

same la dgn reen kak...lesen dh 3thn ade tp penakot...hahahah..
kekadang terpikir gak mcm mane akk ppikir...

keinginan tue ade nk drive..sampai abah reen ckp ucu nie ati ke kebal tp penakot hahaha:)

Noreen Syafira said...

kita serupa kak...
penakot tak habis....
samggup merempit...tp macam mane nk merempet bawa qaireen dan riza????....takooooooooooot

chugie said...

eina, si driver juga dulu bukan lah driver pro.. juga kena belajar dari bawah.. kena jatuh dan bangun.. kena langgar itu ini.. yang penting kecekalan dan semangat nak drive sendiri.. kadang2 perlukan confident, untuk capai kejayaan memandu..

memang bukan mudah nak memandu, lagi2 skang ni jalan yg jem.. tp tu semua pengalaman yg akan ajar kite jadi lebih teror dalam bab drive tau! ;p

Cik Jue said...

memang susah kalau jadi macam gini..da inilah jadi kat jue..takde keyakinan nak driver tetiba hubby kena tinggalkan cik jue..alamk terpaksa jugak...n penyelesaianye..cik jue mintak hubby tukar kereta auto dan impian jadi kenyataan dah boleh driver....tapi takdelah cekap sangat...

Aida Alias said...

hai lieyna.. sekali sekala kena cuba2 drive bila ada suami. cari padang/tpt lapang utk belajar. insyaAllah lama2 ok la. kena cekalkan hati.. rasanya kalau dah terdesak boleh la drive nanti.

Sha@Mama Tina said...

hehe..penyelesaian yg baik..kalau berkemampuan tukar kereta auto atau kalau ada duit lebih beli je yg baru sebijik lg yg sekecik2 viva pun cukup kot..

susah gak bila kena keadaan mcm mama lieyna nih..

~~*Lady Salwa*~~ said...

tak pa akak, mula2 memang tak reti & rasa takut...

kalau lama2 & selalu prektis nnti sure boleh...

yakin boleh kak Eina...

MamaYatie said...

eiyna..saya dulu penakut nak mampus..tp paksa diri jugak...mula2 start dengan bawak keta kat kaw.umah dulu..cik hubby sebelah..pas tu jauh sket..gi kedai ke apa..pas tu gi keja plak..bbrp hari hubby kat sebelah..pas tu pandai2 la nak idup..konpiden dtg konpem jadi berani!!

mrs.spicy said...

sama la kite kak ieyna.xkonfident.tp bwk jgk dulu dkt2. lepas pregnant terus xbawak dr xkasi. bila blk kl nnt xtau la camane.huk huk