About

Sunday, January 16, 2011

.: semBang-semBanG koSong tapi berMakna juGak :.

salam hari minggu..
online lagi yee..

sebab apa?
sebab en abah bertugas
en arif sleep...so dpt la jengah..
padahal banyak urusan rumahtangga lain yg tak settle lagi..
timbunan baju tuk dilipat, helaian baju tuk digosok!
minggu ni, kerja 4 hari jer..lalala...khamis cuti Thaipusam kan..suka3x.. ^_^

so, membebel kosong je la jap kt sini..
tapi ada yg lebih bermakna nak sentuh..
just luahan pandangan dan perasaan..

MAMA TAK SUKA FB!!
why?..ada sebab mama sendiri..

yang pasti n just nak mention
FB menjadi medan, orang meluah perasaan
kalau biasa2 je takpe..
ni libatkan maruah dan keluarga!
ntah la dunia akhir zaman ni..macam2 ye..

dr situ, manusia jugak
mudah lupa diri..dr 1 statement boleh menyebabkan orang lain menokok tambah
dan secara tidak sedar menyentuh sensitiviti orang lain..
mama tak reti marah..
nak berbahasa buruk apatah lagi..
memang keturunan mama tak reti cakap kasar, tengking2 or sewaktu dengannya
tapi bila orang sentuh pasal family kita sendiri..

Mak kita terutamanya, sapa tak marah bukan...
hati siapa tak mendidih..

ntah lah..(tak terluah dengan kata2 :( ...

doa mama, moga kita sama-sama berjaga2 dalam menulis sesuatu
samada di FB atau blog ni jugak
harap2 tak ada lah menyentuh hal orang lain..
kalau sentuh hal baik2 takpe
buruk2 ni..jauh2kanlah..

~ diam adalah lebih baik dari berkata2
~ duduk dan muhasabah diri adalah lebih baik rasanya, supaya hidup kembali ceria tanpa ada rasa benci dan hidup dikelilingi kegembiraan.

p/s upss...berat pulak topik ari ahad ni..hehe..mama menulis ni atas pandangan peribadi ye, sila hormati dan mama jugak hormati pandangan orang lain..Insyaallah..^_^

Cheers ~ Peace ~

11 comments:

BIONIC WOMEN said...

eily aktif jugak
FB tapi jarang sgt wat statement...biasanya komen statement kengkawan, dan cara terbaik nak berhubung ngan adik2 kalau prepaid abis..hehehe..
eily wat Fb ni sebagai medan utk masih berhubung ngan kengkawan..sebab tu jarang2 approved org yg x kenal..
semuanya berlandaskan niat dan cara kita menghandlenya kak kan??
asalkan kita tahu batas dan tidk menjatuhkan maruah org...

KizZ said...

Betul betul..pelik betul ada sesetengah orang yang macam semua benda nak luahkan kat fb even pasal prob peribadi..


Jom sini,
Apabila kau keluar kelas

Whitey Mommy said...

betul akk... sha sokong sepenuhnya... sha pun emang tak suka dengan FB... bleh geng ni... ngeh2...
betul...kekadang sha pun ada post juga kat FB kalau kecik hati ngan orang terdekat... sekurang2nya dia rasa sikit apa yang kita rasa...:)
tapi FB ni banyak buruk juga untuk personal life... tapi kalau perniagaan bagus untuk meluaskan pasaran... tapi pendek kata... banyak buruk...huhu itu pendapat sha... FB memang negatif...;p

Arif wat pe?

Ena said...

sama la ngan ena..
on fb bila rasa nak tengok ada tak adik2c kat dalam tu.. sedara mara & sahabat handai juga ramaill.. tp jrg post citer.. lebih suka memerhati saja.. memg mcm2 gelagat org kat dalam tu.. kdg memg wat kita rasa tak senang.. so, diam je la lebih baik.. bak kata mamalieyna juga.. diam lebih baik daripada berkata.. tp lebih suka jengah blog.. cuma lately tak mcm dulu.. rasa mcm dah lemau.. huk3x..

Iela Fazielah said...

mmg kalau bc post org... byk luahan perasaan... ila jrg2 nak post.. kalau nak letak pun benda2 yg menggembirakan je... yg sensitif ke.. emosi ke....mmg xltak la... memalukan diri sendiri je nnt

Lady Lavender said...

me too..setuju sgt. Semua benda mcm nak heboh kat Fb, even yg sgt personal pun..saya suka blog comei ni..saya follow

e.l.i.z.@ said...

semua bergantung pada niat seseorang..eli pun kalu hal umah tangga, xde la nk tulis kt FB hihihi

ch@ said...

kita pun dah kurang dgn FB, rasa nak tutup akaun, tapiii sayang dgn game tu pula. hahaaa ada ke patut.

mummy_ayu said...

ayu pun more ke blog...
contoh..pagi dtg keja..akan buka blog dulu, bukan FB...FB just..suka2 la..
blog is my beloved..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

tol tu, kita pernah kena ada geng yang wat statemnet kutok opis kita...hu..hu...tapi kita bukan peminat tegar FB kalo share pasal anak tak pe la, yang kutok2 ni tak sedap la plak..

Noreen said...

reen pn skrg dh jrang layan fb..kalo on pn main game je hahaha..skrg lbh suka on blog jika dibandingkn dengan fb..