About

Tuesday, January 25, 2011

.: daLam DiLema.. :.

dalam dilema..

antara..

gaji besar, komitmen besar, pengorbanan masa yang tinggi (perjalanan & kerja), pengorbanan minda

atau...

gaji sederhana, komitmen sederhana, pengorbanan masa sedikit & jrg2, pengorbanan minda (harus la kan..namanya pun kerja..)

mana satu pilihan anda?

dalam keadaan sekarang..
mama tak fikir sangat la..nakkan gaji besar sangat kalau terpaksa berkorban banyak perkara..

tapiiiiiiiiiiiii...

kalau diberi pilihan seperti diatas, mana satu anda pilih?

aduhaii...makin dalam dilema..

apa2 pun...just suka2 je tanya pendapat ni..
tiada berkaitan lagi buat masa ni..
just nakkan pendapat..huhu..

24 comments:

eima said...

NO.2
aku tak sanggup tinggal keluarga..
even gaji besar tp masa diluang tu bkn bersama keja tp paper work ...tidakkk

UmiDAnisH said...

Umidanish ada peluang bergaji tetap besar dari sekarang tp umidanish tolak kerana memikirkan yg lebih besar adalah keluarga dalam hidup umi... =) tp kalau nakkan sesuatu yang lebih memang perlu banyak pengorbanan =)

Alimaz-Kembara Terasing said...

pilih la yang mana patut... kalau saya pilih yang no 2..... janji keluarga tak terabai.... kita kalau ikut nafsu nak yang atas sekali tu.....

Jieda said...

kalau saya pilih yang no 2.

Sidratul Muntaha said...

no 2..
duit boleh cari mamalieyna
tpi masa?!
rezeki anak tu beza - beza..

Dilla Ady said...

susah sebenarnye nk pilih..dilla sendiri tak tau nk pilih mane kalu eina tanye camni..

keje pun penting, kluarga pun penting...membentuk keluarga pun memerlukan duit yang byk kan..huhuhu susah la nk ckp..

pssstttt..eina, dilla lak tak pandai bawak moto..kete pun auto pandai la...manual mmg hareeemmmmm..hahahah

Zefa NorAsmara said...

Kak zefa pilih no 2.. Kerja sekarang.. gaji sedrhana, pengorbanan tinggi.. huwa!!!

chugie said...

pada saya, gaji yang besar komitment pun haruslah besar.. tapi kalau komitmen tu sampai buat kita terpaksa korbankan keluarga, rasanya.. x yah lah kot.. lagi pun kita kan isteri dan punye anak..

rezeki ada di mana2.. sentiasa bersyukur dan beringat..walaupun kadang2 mengeluh..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

since dah beranak pinak..sy pilih no.2
if gaji besor n pengorbanan besor..biar cik abe jela tanggung. as isteri..biasa2 suda la...:-)

mummy_ayu said...

kalu ayu pun pilih no.2..biar gaji kureng tapi masa dgn family & anak2 lebih...

Cik Jue said...

no 2 sebab duit boleh dicari..mcm kata ayu..rezeki setiap anak ade dimana2...

Aida Alias said...

rasanya pd pendapat akak... lieyna kena ambil keputusan berdasarkan.. perancangan masa depan.. belanjawan dan kesanggupan diri. apa2 pun sj keputusan semoga mendatangkan kebaikan buat lieyna dan family.

bintangku said...

Duit.... mana2 blh cari dgn keje. Masa?

Klu saya, saya pilih yg no 2. Saya nak luangkan masa yg lebih utk keluarga sbb wkt siang masa byk habis kat tmpt keje.

Sha@Mama Tina said...

dulu mungkin tp sejak ada Tina ni sha lg fikir pasal TIna..pasal family..memang semua org nak gaji besar tapi tak semua org mampu membahagikan masa dengan baik.

Right..gaji besar dtg sepakej dgn komitmen yg besar jugak..

Kalau dlm keadaan terpaksa yg memerlukan kedudukan kewangan yg baik..sha akan pilih no.1 tapi

dalam banyak keadaan sha lebih prefer pilih no.2..

ye lah kan..kalau boleh kita nak semuanya.. :)

~aSHa~ said...

kalo masih bujang...no. 1...

tapi dah ada family...no.2 la menjadi pilihan..

ch@ said...

no.2, biarlah sederhana dari semua segi. stress pun tak banyak, takla cepat tua.

ieda said...

saya pun dah byk kali buat kptsn psl hal ni. antara 2 plhn tu, sy plh num2 sbb mayb sy ni family type kot.family lg pnting.klu kerja gj besar,komitmen tinggi,jrk perjlnan jauh,blk nant lth, ms dgn family pun dh kurang lps tu nak main2 dgn anak pun dh xlrt.tu la yg sy pk

Nia said...

pilihan kedua. dulu masa bujang mungkin pilihan pertama. tapi bila dah ada anak dan suami ni, priority saya berubah. Tak boleh kaut semua. kena lpskan salah satu.

dinor's family said...

emm...mst la no.2...kuaga mst ttp no 1...tp klu utk suami elok no1 tu...utk kita sbg istri yg dah beranak pinak ni krj hnya tuk topup kewangan kuaga ja...so no2 pun ok ja.......

Fieza79 said...

buat masa ni mana yg terbaik...kalau pilih yg no. 2 ok tapi kena tgk jugak tahap kewangan dan keperluan isi rumah..kalau boleh menten ok je pilih yg no. 2 tuu...lebih byk masa dgn kuarga itu lg membahagiakan..dan yg penting tk stres2..

~~*Lady Salwa*~~ said...

kalau sal, rasanya family 1st la kot... tak pa la gaji sederhana asalkan ada masa utk diri & keluarga...

|| NaFiRaa || said...

rasanye saya pilih yg ke 2 kot.. kalo lelaki ok lah pilih yg no 1..sebab tu tanggung jawab dia.. kalo pompuan.. kita ade banyak tanggung jawab lain.. anak2 lagi.. rasanye pilihan terbaik bg saya no 2 lah kot..:)

e.l.i.z.@ said...

gaji besar mmg memerlukan pengorbanan yg besar..sebesar gaji tu la. kalu kita ni sebagai mom n wife, rs mcm x perlu kot besar sgt. lgpun hubi mampu kan

mrs.spicy said...

huhu..kalo farah pon no 2 jgk=)